2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért érdemes villanyautóra váltani

Miért érdemes a látszólag magas ár és a korlátozott hatótáv ellenére villanyautóra váltani? Aki már használt elektromos autót, azt többnyire nem kell győzködni, sorolják az érveket maguktól is. A villanyautózás mellett számtalan érvet fel lehetne sorolni, de most megmutatjuk a legfontosabbakat!

Alacsony üzemanyagköltség

Az elektromos árammal egy km költsége sokkal alacsonyabb, mint benzinnel vagy gázolajjal. A hagyományos üzemanyagokra átszámítva nagyjából 2 liternyivel lehet 100 km-t megtenni egy középkategóriás villanyautóval, de a kisebb autók még ennél is kevesebbet fogyasztanak. 15-20 ezer km-es éves futásteljesítmény mellett ez akár több százezer forintos megtakarítást is jelenthet.

Ingyen lehet „TANKOLNI” és parkolni

Az elektromos autók Budapesten és az ország több pontján is ingyenesen feltölthetők a nyilvános gyors- és villámtöltő oszlopokról. A fővárosban a zöld rendszámmal ellátott villanyautók minden közterületi parkolóban ingyen parkolhatnak, de külön regisztráció után már az ország több nagyvárosa is biztosítja ezt a kedvezményt a városokat kevésbé szennyező alternatív autók számára.

A villanyautósoknak nem kell állandóan azt figyelniük, hogy mikor jár le a parkolásuk Fotó: Pixabay

Olcsóbb karbantartás

Fékezéskor az autó mozgási energiája nem vész el a féktárcsának nyomódó fékbetétek súrlódásakor, hanem az elektromotort generátorként hajtva elektromos árammá alakul. Ez az energia az autó következő felgyorsításakor újra felhasználható. Ezzel nemcsak a városi fogyasztás csökkenthető drasztikusan, de jelentősen csökken a fékbetétek és féktárcsák kopása is.

A legtöbb villanyautóban valószínűleg sosem fognak féktárcsát cserélni, azok annyira ritkán kopnak.

KEVESEBB MEGHIBÁSODÁS

Nincs önindító, nincs turbó, nincs kettős tömegű lendkerék, nincs váltómű, nincs kipufogórendszer, nincs kardántengely. És nem utolsósorban nincs olajcsere sem. 

Napjainkban a Nissan Leaf az egyik legkedveltebb villanyjárgány Fotó: Nissan

Nyomatékos villanymotor, dinamikus gyorsulás

A villanymotor folyamatosan elérhető nyomatékának köszönhetően az erő bármikor az autós rendelkezésére áll. Nincs megtorpanás, nincs turbólyuk, nincs sebességváltás. Csak kényelmes és élvezetes gyorsulás. Az autók padlójába épített akkumulátor miatt az autók súlypontja alacsony, ami növeli a stabilitást és javítja a vezetési élményt.

zéró emisszió

Nincs robbanás, nincs kipufogódob, nincs zaj és nincs légszennyezés. A villanyautó nem szennyezi a közvetlen környezetét, és ha az elektromos áramot környezetbarát módon állítjuk elő, akkor az elektromos autó máshol sem szennyez. 

Neked ajánljuk
Még az idén elkészülhet a Győr–Balaton kerékpárút első üteme Még az idén elkészülhet a Győr–Balaton kerékpárút első üteme Szlovákiában is óriási összeggel támogatják a villanyautók elterjedését Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam