2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élet a spanyol városban, ahol betiltották az autókat

A Spanyolországban található Pontevedrában az  utcákon gyakorlatilag nem közlekednek se autók, se buszok. A motorok zúgását a madárcsicsergés, a kávéskanalak zörgése és az emberi hangok váltották fel, a tanároknak pedig nem kell többé aggódniuk, hogy tanítványaiknak bármi bajuk esik az utakon a sűrű forgalomban.

A polgármester szerint mielőtt megválasztották, naponta 14 ezer autó járt-kelt az utakon. Ez több, mint amennyien a városban összesen élnek. Miguel Anxo Fernández Lores 1999-ben lett a galíciai város első számú embere.

A filozófiája egyszerű: az, hogy autód van, még nem jogosít fel rá, hogy elfoglald a közösségi teret.

„Hogyan lehetséges az, hogy az idősek és a gyerekek nem tudják használni az utcákat az autók miatt? Miért foglalhatja el valaki a magántulajdonával a közterületeket?” – tette fel a költői kérdést a The Guardian megkeresésére César Mosquera, a település infrastrukturális vezetője. Miután Lores megnyerte a választást, egy hónapon belül sétálóövezetté varázsolta az óvárost 300 ezer négyzetméteren.

Fotó: Wikimedia

„A város hanyatlott, egyre szennyezettebb lett, és túl sok volt a közlekedési baleset. Aki csak tehette, elköltözött innen. Először a közlekedési feltételek megreformálásán gondolkoztunk, de nem sikerült egy megvalósítható tervet kitalálnunk. Ehelyett úgy döntöttünk, hogy visszaadjuk a közterületeket a lakosságnak, és megszabadulunk az autóktól” – magyarázta a polgármester.

A járművek ezután már nem haladhattak át a városon, a belvárosban minden felszíni parkolót megszüntettek, a föld alatti parkolókat pedig peremterületeken nyitották újra. Megszüntették a közlekedési lámpákat, az autómentes övezetet pedig kiterjesztették az óvárostól a 18. századi negyedre is. Emellett 30 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be mindenhova.

Az eredmények magukért beszélnek. Ugyanazon az utcán, ahol 1996 és 2006 között 30 ember veszítette életét, a következő 10 évben mindössze hárman haltak meg, 2009 óta pedig senki. A szén-dioxid-kibocsátás 70 százalékkal csökkent, és miközben a régió válságban van, Pontevedra 12 ezer új lakossal gazdagodott.

Neked ajánljuk
Így utazhat környezettudatosan Így utazhat környezettudatosan Egyre népszerűbb Budapesten az autómegosztás Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam