2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elektromosbérbicikli-hálózat indul Franciaországban

A Párizs környéki Ile-de-France régió egy éven belül elindítja elektromosbérbicikli-hálózatát. A cél az, hogy a francia főváros és környékén élő 12 millió lakost arra ösztönözzék, hogy kerékpárral járjanak dolgozni. 

Ez az első olyan kezdeményezés a több mint tíz éve működő bérbicikli-hálózat, a Vélib és az azóta elindult számos elektromosautó-, robogó-, roller- és kerékpárkölcsönző rendszer után, amelyet nem kizárólag Párizsban, hanem a teljes régióban, azaz a fővárost környező 1276 településen is lehet majd használni. 

A 10 ezer biciklivel induló rendszerben középtávon 20 ezerre kívánja növelni a bérelhető kerékpárok számát a régió vezetése, amely szerint a világ legjelentősebb elektromosbicikli-hálózata jöhetne létre. 

A Véligo nevű program célja a Párizs körül élőket ösztönözni a biciklihasználatra, ami jelenleg az agglomeráció napi közlekedésének alig 1,6 százalékát jelenti. 

Az Ile-de-France Mobilités nevű állami ügynökség az autószalonok mintájára vezeti be a rendszert: a hosszú távú bérléssel a felhasználók meg is vehetnék a kerékpárokat, amelyeknek ára jelenleg 1500 és 2000 euró között mozog Franciaországban, ahol tavaly mintegy 250 ezer elektromos kerékpárt és 2,7 millió hagyományos biciklit adtak el. 

Az agglomerációban élők az elektromos kerékpárokat fél év használat után vásárolhatnák meg. A bérleti ár a karbantartási szolgáltatásokat is magában foglalja.

„Az elektromos kerékpárok hatalmas potenciált jelentenek. Hatékony és környezetvédő eszköz eljutni a (Párizsba közlekedő) vonatok pályaudvaraira gépkocsihasználat nélkül” – mondta Valérie Pécresse, a régió elnöke. 

Neked ajánljuk
Egyszerűbb lett otthon hagyni az autót a Mogyoród és Budapest között ingázóknak Következő fázisába lépett a brüsszeli alacsony kibocsátási zóna Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: parameter.sk
Vissza
Hírfolyam