2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kerékpárbarát főváros: Lendületben a MOL Bubi

Már Budapestet is Európa bringás városai között említhetjük, ahol a kerékpározás egyre több ember mindennapjainak része. Nemcsak környezetkímélő, de rövid távokon gyorsabb, mint a tömegközlekedés vagy az autó. Ráadásul a MOL Bubi közösségi kerékpármegosztó rendszerből fél órára ingyen kölcsönözhetünk biciklit.

„A MOL Bubi a budapesti közösségi közlekedés szerves részét képezi, jelenleg 128 gyűjtőállomással és több mint 1500 kerékpárral üzemel” – nyilatkozta Both Balázs, a BKK marketingigazgatója.

A bicikliket egyedi kivitelben gyártotta a Csepel Kerékpárgyártó Zrt. A kerékpárok robosztus szerkezetek, így bírják a mindennapi használatot, és ellenállóak a vandalizmussal szemben. A budapesti kerékpármegosztó rendszer kiépítését az Európai Unió is támogatta: 2014-ben kezdődött a projekt, több mint egymilliárd forint értékben, melyet 90 százalékban az EU kohéziós forrásai fedeztek.

A kerékpárosok már 2,5 milliószor használták a Bubi rendszerét, és jelenleg a 128. Bubi-állomást építik.

Összesen 225 dokkolót alakítanak ki Budapesten. Az állomások energiaellátása önálló, napelemmel és akkumulátorral működnek.

Fotó: bkk.hu

A bringások is úgy érzik, hogy kerékpárbaráttá vált Budapest? Erről kérdeztük Piszter Evelint: „Azt veszem észre, hogy az autósok egyre inkább figyelnek ránk, bicajosokra, és hogy egyre több a kerékpárút is.”

Nemzetközi viszonylatban kevés a kerékpárút Budapesten, de így is 300 kilométernyi a bringások által használt sávok és utak hossza. A fejlődés bár lassú, mégis érzékelhető, hogy nem álltak le a fejlesztések.

Neked ajánljuk
Volt Bubik a jó ügyért A nagyvárosokban a dugók miatt a leggyorsabb közlekedési eszköz a bicikli Minden korábbinál több kerékpárt szállítottak idén nyáron a balatoni kompon Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam