Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 3., Buda, Richárd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mobilitási pont nyílt a budapesti Szent Gellért téren

Kísérleti jelleggel nyitottak mobilitási pontot a budapesti Szent Gellért téren, a 4-es metró kijáratánál, ahol két hónapon keresztül autó-, bicikli- és elektromosroller-megosztó szolgáltatás érhető el.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a megnyitón elmondta, 2017 májusában indult a Cities-4-People elnevezésű európai uniós projekt, amelynek keretében öt európai város – köztük Budapest – arra vállalkozott, hogy különböző közlekedési megoldásokat teszteljen. A projekt célja, hogy közösségi tervezéssel emberközeli megoldásokat hozzanak létre, ezeket teszteljék és értékeljék.

Mint kiderült, a projekt célterülete a budai Duna-part Margit híd és Műegyetem rakpart közötti szakasza. A tesztelés során három kísérleti elem valósul meg: a mobilitási ponton kívül egy hétvégi gyalogos- és kerékpárosbarát forgalomtechnikai beavatkozás a budai felső rakpart Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszán, továbbá a turistaösvényekhez hasonló, budai sétaösvény elnevezésű gyalogos útvonal.

Mobilitási pontot adtak át a fővárosi Szent Gellért téren Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Elsőként a mobilitási pontot adták át, amelynek lényege, hogy többféle szolgáltatás érhető el egy központi helyen.

„A Szent Gellért téren igénybe lehet venni a LIME elektromosroller-megosztó, a Mol Bubi és a Donkey Republic kerékpármegosztó, a Mol Limo és a Green Go autómegosztó szolgáltatást”

– mondta a főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy a két hónapos kísérlet során várják a felhasználók véleményét.

Nemesdy Ervin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója bejelentette, hogy a Mol Bubi közbringarendszer 16 új gyűjtőállomással és 300 új kerékpárral bővült. Ezekkel együtt már 143 állomás van Budapesten, és a rendszerben 1846 kerékpár áll rendelkezésre a fővárosban.

Erb Szilvia, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezetője arról beszélt, hogy jelentősen át fog alakulni a városi és az országos közlekedési kultúra, a közlekedési szokások. Példaként említette, hogy a járműfejlesztések során az elektromos meghajtásúak mellett folyamatos kutatást végeznek a gáz- és hibrid meghajtású, valamint az önvezető járművek esetében.

Neked ajánljuk
Átmenetileg 100 forintért lehet használni a MOL Bubi közbringáit A gyalogosok fővárosa Megdőlt a fővárosi melegrekord Először keltek ki keafiókák Magyarországon Vízi egypercesek – Novellapályázat
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam