2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Varsót elárasztják a villanybuszok

A zéróemissziós közlekedés fontosságát Lengyelország is felismerte: Varsó most annyi villanybuszt vásárolt egyszerre, amennyit Európában még senki sem. Az ország célkitűzése ráadásul az, hogy két éven belül 400 ilyen járművet helyezzen forgalomba.

A varsói közlekedési szolgáltató, az MZA (Miejskie Zakłady Autobusowe Warszawie) 130 darab csuklós elektromos autóbuszt rendelt a Solaristól. A spanyol tulajdonban lévő lengyel buszgyártó Urbino 18 típusú alacsonypadlós buszokat szállíthat a lengyel fővárosnak 2020-ban. A szerződés összértéke 400 millió złoty, vagyis 30 milliárd forint, és az eddigi legnagyobb elektromosbusz-megrendelésnek számít Európában.

„A beszerzést európai uniós forrásokból hajtjuk végre. Örömünkre szolgál, hogy vezető szerepet tölthetünk be a környezetbarát közösségi közlekedés terén.

Terveink szerint két éven belül hozzávetőlegesen 400 darabos akkumulátortechnológiás flottával fogunk rendelkezni”

– mondta Jan Kuźmiński, az MZA elnöke.

Az Urbino villanybusz Fotó: Solaris

Az elektromos Urbinókat Solaris High Power akkumulátorokkal szerelik, összteljesítményük a csuklósok esetén eléri a 150 kWh-t. Az autóbuszok töltése kétféle módon valósítható meg, a szükséges töltő-infrastruktúra kiépítése egy másik tender keretében zajlik. 

Az utastér befogadóképességével kapcsolatban egyelőre nem tettek közzé részleteket, de a gyártó honlapján elérhető adatok szerint alapesetben 47 ülőhely áll rendelkezésre az elektromos Urbino 18 fedélzetén. 

Az akkumulátorokra 7 év garanciát biztosít a gyártó Fotó: Solaris

A Solaris egyébként fennállása óta ezer buszt szállított a lengyel fővárosnak, ezek között pedig már volt korábban 20 darab elektromos is. A Poznańtól nem messze található bolechowói gyárban készülő Urbinókból 17 ország 60 városa vásárolt elektromos hajtáslánccal szerelt változatokat.

Neked ajánljuk
Kerékpárút épül a tatabányai Erőmű-tónál Még több budapesti villamoson lehet kerékpárt szállítani Lengyel vezetéssel folytatódik a Kárpátok klímavédelme Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam