2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bécsben okoslámpákkal turbózzák fel a gyalogosforgalmat

A gyaloglás a környezetbarát közlekedés legjobb módja – tudják ezt jól az osztrákok is, hiszen Bécsben ősztől 1300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okoskamerával ellátott lámpák veszik át. 

Az okoslámpák a gyalogosforgalmat nemcsak egyszerűbbé, de hatékonyabbá is varázsolják majd.

Bécsben 1300 közlekedési lámpa található, amelyből 2019 őszétől kezdődően 200 darabot „okos” gyalogos lámpára cserélnek majd le.

A készülék egy képfeldolgozó program és egy algoritmus segítségével 8 méterről fel tudja ismerni, hogy a gyalogos épp átkelni készül-e a zebrán. Nemcsak az emberi jelenlétet, de az állatokét is képes felismerni, így elkerülhető, hogy például egy arra repülő madár megtévessze a forgalmat.

A kamerákat a gyalogos-átkelőhelyeknél négy méter magasan helyezik el, és onnan figyelik a járókelő-forgalmat Fotó: Bubu Dujmic Photography

A készülékben elhelyezett mini számítógép helyben, egy másodperc töredéke alatt feldolgozza az adatokat. Így gombnyomás és várakozás nélkül, szinte azonnal át is kelhet a gyalogos a zebrán.

2016 óta folyamatosan fejleszti Bécs városa és a Grazi Műszaki Egyetem az okoslámpákat. Terveznek további fejlesztéseket is, amelyek például csoportok beazonosítását is lehetővé tennék. Ezáltal a zöld jelzés hosszát hozzá tudnák igazítani a várakozók számához.

Neked ajánljuk
Mostantól környezetbarát útvonalakat is kínál a Google-térkép Mérföldkő az akadálymentes közlekedésben: virtuális jeltolmácson dolgozik a Wiener Linien Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam