2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alaszkából Argentínába – napenergiával

Néhány alaszkai fiatal összeállt és úgy döntött, hogy alaposan hőszigetelnek egy kisteherautót, a tetejére feltesznek 24 db 330 W teljesítményű napelemet, és elindulnak Alaszkából Argentínába, mindenféle károsanyag-kibocsátás nélkül. A srácok már Vancouvert is elhagyták. 

Mivel az autó tetején maximum 2 kW napelemes teljesítménynek volt hely, ezt megháromszorozták kihúzható „előtetőkkel”, amelyek még ideális irányba is dönthetők a termelés maximalizálásához. A napelemek menet közben is töltik az akkumulátort, de óránként maximum 15 km-re elegendő hatótávot tudnak összegyűjteni, ezért rendszeresen meg kell állni, kinyitni, és megfelelően tájolni a napelemeket az akku feltöltéséhez.

A járgányban két akkumulátor van, egy 40 kWh és egy 80 kWh kapacitású. Előbbit töltik a napelemek, utóbbi hajtja az autót. 

Így indult a srácok zéróemissziós kalandja Fotó: https://www.routedelsol.com

Az autóban minden elektromos, a hideg ellen azonban inkább takarókkal és meleg ruhával védekeznek a kalandorok, nem szeretnék fűtésre pazarolni az összegyűjtött energiát.

Az alábbi videó készítésekor Vancouverben jártak, már túl voltak 4000 kilométeren, amit teljes egészében napenergiával tettek meg, az utazás java azonban még előttük áll. Aki szeretné tovább követni az utazást, látogassa meg honlapjukat.

Forrás: Different Media/Youtube
Neked ajánljuk
Átadták Hajdúszoboszló első villámtöltőjét Napelemparkokkal zöldít a Toyota Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam