2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyalogosok fővárosa

A gyaloglás nemcsak egészséges és olcsó, de még a környezetünket is védjük vele. Az osztrák fővárosban is tudják ezt – egy nemrég készült felmérés szerint ugyanis az ott élők több mint nyolcvan százaléka szívesen indul útnak gyalogszerrel.

A bécsi Mobilitási Ügynökség (Mobilitätsagentur) által készített riport az eddigi legátfogóbb jelentés a gyalogos és biciklis közlekedés témakörében. A felmérésből kiderült, hogy a szívesen gyalogló bécsiek aránya nyolcvankét százalék, ami meghaladja az országos átlagot.

Negyvenhét százalékuk ráadásul tudatosan közlekedik így, hiszen tisztában vannak vele, hogy ezzel hozzájárulnak a klímavédelemhez.

Fotó: Wikimedia

Mint kiderült, a lakosok több mint háromnegyede naponta tíz percnél hosszabb távon megy gyalog. Habár a megkérdezettek általában elégedettek voltak, megfogalmazódtak javaslatok is arra, hogy mi tehetné még nagyobb élménnyé a városi sétát. Sokan szeretnének például kizárólag gyalogosoknak fenntartott útszakaszokat, amit nem kell biciklisekkel és e-rolleresekkel megosztani. Ezenkívül a gyalogoslámpák zöld jelzésének időtartamát hosszabbítanák meg, és több útközbeni ülőalkalmatosságot is szívesen fogadnának a fővárosiak. Bécsben egyébként nemcsak gyalogolni, de biciklizni is szeretnek. Húsz százalék többször is kerékpárra pattan a héten, általában véve pedig biztonságban érzik magukat ilyenkor.

„A városvezetés egyik kiemelt célja a gyalogos és kerékpáros mobilitás ösztönzése, kiváltképp a nagy lakosságszámú kerületekben, hiszen csak így érhetőek el a klímavédelmi célkitűzéseink” – mondta  Martin Blum, Bécs kerékpáros közlekedésért felelős városi tanácsnoka. 

Neked ajánljuk
Már körbe lehet tekerni a Tisza-tavat Nincs megállás: Bécs a fékenergiát is újrahasznosítja Természetes ultimátum a hangyáknak Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam