2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál

Különleges, a nap energiáját felhasználó világító tesztburkolatot telepít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Komárom-Esztergom megyei két kilométeres szakaszán. 

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán közölte, hogy ez egy újdonság lesz a magyar közutakon.

Hat különböző helyszínen telepítik azt az anyagot, amely

nappal képes magába szívni és tárolni a napfény által gerjesztett fényenergiát, majd azt éjszaka visszasugározni.

Fotó: MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az útréteg negyedik, azaz kopórétegébe keverik a gyantába ágyazott szilikátszemcséket, és különböző sűrűséggel terítik szét, hengerelik az útfelületbe annak érdekében, hogy tesztelni lehessen, mekkora az a fényerő, amely nem bántja a szemet.

„Ez a környezetkímélő megoldás hozzájárul a kerékpározók balesetmentes éjszakai közlekedéséhez” – tette hozzá az államtitkár. Kitért arra is, hogy az új technológia telepítése 4-5 százalékkal emeli a kerékpárút létesítésének költségeit.

Neked ajánljuk
Már lehet pályázni az elektromoskerékpár-vásárlás támogatására A teslások elfelejthetik a „hatótávparát” 2020-ban eddig ezek a gyártók értékesítették a legtöbb villanyautót Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam