2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Békéscsabán is sikeresnek bizonyul a Zöld Busz Program

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 800 millió forintos támogatási keretösszegének köszönhetően Magyarországon elsőként 8 nagyvárosban indult útjára a Zöld Busz Mintaprogram.

Békéscsabára október 9-én érkezett meg a Solaris Urbino 12 Electric autóbusz, melyet a város lakói ingyenesen próbálhattak ki az 1 hónapos tesztüzem alatt. Nagyobb beruházásra a jövőben csak akkor kerülhet sor, ha a villanybuszok képesek ellátni azokat a feladatokat, melyeket most belső égésű társaik végeznek. 

Fotó: e-cars.hu

A Solaris Urbino 12 buszok utasokkal a fedélzetükön akár 200 km-et is képesek megtenni egy töltéssel, ez a hatótáv pedig már a program indulása előtt is bizakodásra adott okot.

„A környezetbarát, fenntartható és megújuló energiát felhasználó közösségi közlekedés elérése fontos célunk. Ennek érdekében született döntés a napokban a Zöld Busz Projekt részeként megvalósuló fejlesztésről, elektromos autóbuszok töltésére alkalmas nagy teljesítményű (min. 100 kW) töltőállomás telepítéséről a Városi Sportcsarnok területén. 

A Modern Városok Programban 10-11 elektromos meghajtású autóbusz beszerzését tervezzük néhány éven belül. Ezeknek a töltésére lesz majd lehetőség a helyszínen található napelemparkból származó energiával. Ezáltal nemcsak kényelmesebb és olcsóbb lesz a tömegközlekedés a városban, hanem nagyságrendekkel környezetbarátabb is.

A Zöld Busz Program keretében korábban már kipróbálhatták a csabaiak az elektromos tömegközlekedést a városban egy hónapig tesztüzemben futó elektromos autóbusz révén” – írta közösségi oldalán Szarvas Péter, a békési megyeszékhely polgármestere, aki arról is szólt, hogy a töltőállomás építése rohamtempóban halad, a napelempark néhány méterrel a föld szintje felett épül, alatta ugyanis parkolóhelyeket alakítanak ki, de itt kerülnek kialakításra az elektromosbusz-töltő állomások is. 

Neked ajánljuk
Egyszerűbb lett otthon hagyni az autót a Mogyoród és Budapest között ingázóknak Következő fázisába lépett a brüsszeli alacsony kibocsátási zóna Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: e-cars.hu
Vissza
Hírfolyam