2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elektromos mikromobilitás: most még egyszerűbb pályázni az e-biciklik támogatására

Április 6-án reggel 8 órakor indult az e-kerékpárok vásárlásának támogatására kiírt pályázat ötödik szakasza, most április 9-ig lehet benyújtani a dokumentumokat, és idén tavasztól még egyszerűbb az ügyintézés, mint eddig volt.

„A környezetkímélő kerékpározás általában is segíti az egészség megőrzését, de a járványhelyzetben még nyilvánvalóbb előnye, hogy elkerülhetővé teszi a felesleges személyes érintkezéseket. Ha pedig arra gondolunk, hogy a dugóban állva, vagy éppen parkolóhelyet keresve mennyi időt pazarolhatunk el, határozottan kijelenthetjük, hogy az autózáshoz képest is sokszor praktikusabb biciklizni.

Ha elektromos kerékpárt használunk, az minden helyzetben kellőképpen kényelmes is. Ezért döntöttünk úgy 2020 őszén, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv egyik közlekedészöldítési elemeként tizenkét pályázati körben összesen
1 milliárd forinttal támogatjuk az embereket az e-biciklik megvásárlásában”

– részletezte Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes az Innovációs és Technológiai Minisztérium MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A közleményből arra is fény derül, hogy a támogatás maximális mértéke a pedálszenzoros rásegítésű kerékpárok esetében a vételár 50 százaléka, de legfeljebb 90 ezer forint, a nyomatékszenzoros kerékpárok esetében szintén az ár fele, de legfeljebb 150 ezer forint.

Az elektromos kerékpárok beszerzésének támogatása az egészséges és környezetkímélő közlekedés népszerűsítését szolgálja Fotó: Shutterstock.com

Idén tavasztól egyszerűsödik az elszámolás folyamata.

Már nem szükséges leadni – megkötni sem – az adásvételi szerződést, az engedményezési szerződést kell csak aláírni, ami minden szükséges adatot tartalmaz. A pályázat részleteiről az IFKA honlapján lehet tájékozódni, a dokumentumokat ebben a fordulóban április 9-ig lehet benyújtani.

A kormány 2030-ig összesen 15 ezer kiépített vagy kijelölt kerékpárúttal teszi biztonságosabbá és vonzóbbá a biciklizést az iskolába, munkába járók és a kirándulók, nyaralók számára.

A szemléletformálást olyan kezdeményezésekkel segítik, mint a Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település program, vagy éppen a Bringázz a munkába! felhívás.

Neked ajánljuk
Nemsokára megnyílik az e-cargo biciklis pályázat DiscoverEU: 1274 magyar fiatal vonatozhat ingyen 30 napot az Európai Unióban Közel 40 milliót gyűjtött a Lidl a Semmelweis Egyetemnek Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam