2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar–szlovák együttműködésben készült a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat

A magyarországi Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom, valamint a felvidéki Nagyszombat és Pozsony megye vallási kegyhelyeit köti össze az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében az unió támogatásával megvalósult, mintegy ezer kilométeres kerékpáros-útvonal.

Popovics György, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnöke ismertette
az MTI-vel az együttműködési projekt keretében végzett, a megyét érintő fejlesztéseket.  

Komárom-Esztergom megyében 241 kilométeres nyomvonalat jelöltek ki meglévő kerékpárutakon és kis forgalmú közutakon, a zarándokút megyei szakaszán így 38 településsel ismerkedhetnek meg a zarándoklatot két keréken teljesítők.

Az útvonalon 42 pihenőhelyet alakítottak ki, továbbá 13 információs táblát telepítettek. Erre a szakaszra mintegy 100 millió forintot költöttek.

SacraVelo – A lélek edzése két keréken. A Győri Egyházmegye filmje a kerékpáros zarándoklatról Forrás: Győri Egyházmegye/YouTube.com

„A SacraVelo révén kistelepülések vallási és egyéb értékei is felkerültek a turisztikai térképre. A megyei nyomvonal gerincét az öt Mária-kegyhely összekötése és bemutatása képezi”

– húzta alá a koncepciót és hangsúlyozta a fejlesztés remélt hasznait Popovics György Komárom-Esztergom megye képviseletében.

A Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház a Várhegyen, Esztergomban Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László

Az útvonalról a SacraVelo honlapján találhatók bővebb információk, itt mobilalkalmazás és ajánlott útvonalak is segítik a kerékpáros zarándoklat tervezését.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam