2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A főváros az autómegosztás támogatása mellett döntött

Budapesten három autómegosztó működik, a Mol Limo, a GreenGo és a DriveNow. A GreenGo kifejezetten villanyautó-megosztásban utazik, a Mol Limo és a DriveNow futtat hagyományos hajtású kocsikat is. A főváros kitalálta, hogyan tudná egyszerre ösztönözni a közautózást és a flották elektrifikációját.

A zöldebb és kényelmesebb közlekedés érdekében háromlépéses intézkedési csomagot fogadott el a főváros, adta hírül a telex.hu.

  • A közösségi autók kedvezményt kapnak a parkolási díjakból. A hagyományos meghajtású, azaz benzines vagy dízeles járművek 50 százalékos
    parkolásidíj-kedvezményben részesülnek. A zöld rendszámos autók pedig, ahogy eddig is, továbbra is ingyen parkolhatnak.
  • A belső égésű motorral működő közautók közül csak a 2023. év vége előtt forgalomba kerülők számára lesz elérhető a kedvezmény. A főváros arra ösztönzi ezzel a carsharing szolgáltatókat, hogy flottáikat töltsék fel teljesen elektromos autókkal, és vezessék ki a hagyományos meghajtású járműveket.
  • Az autómegosztást kínáló szolgáltatók a parkolási díjakat egyszerűsített ügyintézéssel, egy összegben számolhatják el és fizethetik be az illetékes önkormányzatoknak.
„Enyém. Tiéd. Miénk.” – A GreenGo kifejezetten e-carsharing szolgáltatást nyújt a fővárosban, ez a kép 2016-ban készült Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Balogh Samu Márton, Budapest Főváros Önkormányzatának a várostervezés stratégiai irányításáért, valamint az azzal összefüggő végrehajtás összehangolásáért felelős tisztségviselője, a főpolgármester kabinetfőnöke szerint „a fővárosi önkormányzatnak kiemelt célja, hogy támogassa az autómegosztás elterjedését, így is csökkentve az autók számát a városban” – emelte ki a telex.hu.

„Az autómegosztás valós alternatívája lehet az autótulajdonlásnak. A különböző megosztáson alapuló közlekedési eszközök jól kombinálhatók a közösségi közlekedéssel is, így az egész napos autózás és araszolás helyett könnyen lehet váltani például metróról a megújult Bubira, vagy használni adott esetben a közösségi autózást is”

tette hozzá a kabinetfőnök a hírportál cikke alapján.

A Mol Bubi kerékpármegosztó szolgáltatás mintájára indította el az olajvállalat a Mol Limo névre keresztelt közösségi autókölcsönző programját Budapesten, ez a kép 2018-ban készült Fotó: MTVA/Bizományosi/Balaton József
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam