2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan négy új szakasszal is bővülhet az EuroVelo-hálózat Budapesten

Bővülnek az Európai Kerékpárút-hálózat budapesti nyomvonalai, négy szakasz tervezésére is megjelent a felhívás az uniós közbeszerzések oldalán. Az EuroVelo-fejlesztések egyszerre szolgálják a szabadidős bringásokat, a munkába vagy iskolába gurulókat és a városba két keréken érkező látogatókat is.

Az EuroVelo-kerékpárútvonalak az egész európai kontinenst behálózzák, és alapvetően az európai kerékpáros turizmus feltételeinek biztosítására hivatottak. Azonban az EuroVelo-nyomvonalak több városban, például Budapesten is egyúttal olyan gerincutakként is működnek, amelyeket nemcsak a turisták és kikapcsolódni vágyók, hanem a munkába, iskolába kerekezők is nap mint nap használnak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Igazgatósága jóváhagyta az „EuroVelo 6 és EuroVelo 14 kerékpárútvonalak tervezése és engedélyezése” tárgyú tervezési közbeszerzési eljárás megindítását.

A cél a főváros területén már meglévő Duna menti EuroVelo-szakaszok fejlesztése, valamint a még hiányzó Duna-parti és a Budapest–Balaton útvonalak megvalósítása, csatlakozva a hálózat meglévő, illetve tervezett szakaszaihoz – közölte a BKK.

Bővülnek az Európai Kerékpárút-hálózat budapesti nyomvonalai Fotó: BKK

Az EuroVelo 6 (Duna menti kerékpárút), valamint az EuroVelo 14 (Budapest–Balaton) projektek keretében négy szakasz tervezése és engedélyeztetése indulhat:

  • EuroVelo 6, Észak-Pest
  • EuroVelo 6, Dél-Buda
  • EuroVelo 14, Budapest–Balaton
  • EuroVelo 6, Észak-Buda

Az új szakaszok hosszáról és pontos útvonaláról ide kattintva lehet tájékozódni.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve igyekszik megteremteni annak feltételeit, hogy a Budapesten közlekedők mindig a számukra éppen legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák.

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló „Budapesti Mobilitási Terv 2030” a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés előtérbe helyezését tűzte ki célul, hogy Budapest élhetőbb, és még inkább ember- és környezetbarát város legyen.

Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében 2023 nyaráig az úthálózat kerékpárosbaráttá alakítása is megvalósul, összesen bruttó 8,39 milliárd forintból.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bkk.hu
Vissza
Hírfolyam