2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Araszolnak az egyre jobb minőség felé a elektromos mikromobilitási eszközök

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma 2020 után 2021-ben már másodszorra vizsgálta az e-rollerek és hoverboardok termékbiztonsági megfelelőségét, és az idei eredmények kicsit több derűlátásra adnak okot, mint a tavalyiak.

Tavaly tizennégyből tizenkettő, idén tizenkettőből hét termék akadt fenn a rostán, a kifogásolási arány 86 százalékosról 58 százalékosra javult.

Tavaly még csak 2 elektromos roller felelt meg a termékbiztonsági elvárásoknak, idén viszont már 5-ön nem találtak fogást az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumának szigorú munkatársai – írja a telex.hu az ITM friss jelentése alapján.

A nyolc vizsgált elektromos roller közül idén tehát hárommal voltak gondok:

  • az egyik esetében az akkumulátor mellől hiányzott a hőmérsékletfigyelő eszköz, a túlmelegedő termék így kigyulladhat;
  • egy másiknál a talprész és a kormányszár közötti csukló csípheti oda az ujjat;
  • míg a harmadik esetben az első kerék lazulása miatt a roller menet közben széteshet.

Az ITM jelentéséből az is kiderült, hogy a két év alatt megvizsgált tizenkét hoverboard között nem akadt olyan, amelyik termékbiztonsági szempontból teljesen rendben lett volna.

Elektromos rollerrel a Kossuth téren 2018. május 30-án. A dátum fontos, mert 2018 június közepétől tiltotta be járdáin az V. kerületi önkormányzat a hoverboardot, a segwayt és az elektromos rollert is Fotó: MTI Fotó/Balogh Zoltán

A labor tehát 2020 után 2021-ben is kivétel nélkül elmarasztalta a hoverboardokat, ezúttal négy típust, például az alábbi újra és újra felmerülő, vagy éppen különösen meglepő okok miatt: 

  • az önegyensúlyozós, kétkerekű mini segwayekre jellemző, hogy a mozgó belső huzalozást éles szélű, sorjás részeken vezetik át, a vezeték így sérülhet, emiatt elektromos zárlat alakulhat ki, ami hirtelen lefékeződéshez, irányváltáshoz vezethet;
  • a legváratlanabb hibajelenséget produkáló hoverboard pedig kézben tartva is elindult.

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, Keszthelyi Nikoletta tájékoztatása szerint haladéktalanul elrendelték a nem biztonságos termékek kivonását a forgalomból, illetve a súlyos kockázatú e-rollereket és hoverboardokat a vásárlóktól is visszahívják – nyugtat meg mindenkit a hírportál.

Neked ajánljuk
Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam