2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A norvég fővárosban megtiltják az éjszakai rollerezést a sok baleset miatt

Oslóban a kórházak sürgősségi osztályai külön sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet az ügyre: tavalyhoz képest megduplázott a balesetek száma, az elektromos rollerek felelőtlen használata miatt sok a csonttörés, a koponyarepedés, a fogtörés, de kómába is kerültek már e-rollerrel felbukók.

A norvég fővárosban a Budapesten megszokotthoz képest sokkal több saját és kölcsönzött rollert használnak, sőt, egész Európában itt jut egy főre a legtöbb e-roller, csak az applikációkon keresztül 25 ezer darab kölcsönözhető, miközben Oslo lakossága csak kicsivel nagyobb Debrecenénél. Nagyon gyakran az éjszakai szórakozóhelyekről indulnak haza rollerrel a fiatalok – nem feltétlenül józanul.

A városban csak 2021 júniusában 421 elektromos rollerekhez köthető balesetet regisztráltak, az esetek zöme pedig hétvégén, a hajnali órákban történt – húzza alá a Verdens Gang online kiadásának beszámolója alapján készült cikkében a g7.hu.

Hétvégén hajnalban minden harmadik sérültet e-rolleres baleset miatt kell sürgősségi osztályra szállítani, 75 százalékuk alkohol befolyása alatt állt a baleset idején, az így balesetezők átlagéletkora 27 év 

– mutattak rá a helyi hatóságok a helyzet tarthatatlanságára.

Rollerek Oslóban Fotó: Tor Einar Aslesen képe a Pixabayen

Ezért a városvezetés szeptembertől betiltja az elektromosroller-használatot este 11 és hajnali 5 óra között. Emellett felső határt szabnak a rollerbiznisznek, csak 8 ezer darab lesz kölcsönözhető. Továbbá szabályozni fogják, hova rakhatók le, és hol használhatók a kétkerekű elektromos mikromobilitási eszközök.

A széthagyott rollerek ugyanis akadálypályává tesznek bizonyos városrészeket, ráadásul a vakoknak és mozgássérülteknek okozzák a legnagyobb kellemetlenségeket.

A döntés konzervatív kritikája szerint a rollerplafon a szabályos hétköznapi használókat hozza kellemetlen helyzetbe. A drasztikusan csökkentett rollerszámok esetén egyszerre 15 szolgáltató applikációját kell letöltenie a felhasználónak, hogy biztosan találjon elérhető rollert. Ezért korlátoznák a szolgáltatók számát is.

Neked ajánljuk
Keddtől csütörtökig tart az országos Zebra akció Sok rómainak elege van a rollerekből és a szemétből A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam