2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átgondolt kerékpáros fejlesztések jöhetnek a X. kerületben

Gyors és biztonságos lesz a biciklizés Kőbányán, ha kiépítik a kerület kerékpárút-hálózatának hiányzó szakaszait. A tervezett új szakaszok összekötik majd a X. kerületet a szomszédos kerületek meglévő hálózataival, illetve a kerületen belül is reális alternatívává teszik a mindennapi biciklis közlekedést.

A X. kerületi beruházás tervezésekor fontos szempont volt, hogy a mindennapi ügyintézés, munkába, óvodába és iskolába járás kerékpárral is mindenki számára megoldható legyen. A tervekben ezért övezeti sebességcsillapítás, gyalogút és kerékpárút kialakítása, útburkolati jelek felfestése, valamint kerékpársávok kialakítása is szerepel – írja a tervekről a bkk.hu.

A kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak kiépítésével 10-15 perc alatt biztonságosan elérhetők lesznek a Kőbánya központjában lévő közintézmények és oktatási intézmények, az üzletek, a jelentősebb közlekedési csomópontok és a kerület zöldövezetei is.

Kőbánya betűivel díszített térplasztika Kőbánya egyik forgalmas kereszteződésénél, egy parkosított részen Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Az új szakaszok összekötik majd a X. kerületet a szomszédos kerületekkel. Az Örs vezér téri, a Határ úti, valamint a kőbánya-kispesti főbb közösségi közlekedési csomópontokhoz negyedórán belül, míg a Kálvin térre akár 25 perc alatt el lehet majd kerekezni.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Tenders Electronic Daily, TED) augusztus 2-án jelent meg az a kivitelezési munkákra vonatkozó ajánlati felhívás. Eredményes közbeszerzési eljárást követően a munkák 2021. év végén kezdődhetnek, és 2022. év végén fejeződhetnek be.

A képen a Kőér utca és Óhegy utca találkozásánál lévő körforgalom esetében tervezett változtatások láthatók Forrás: BKK

A kőbányai beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,39 milliárd forint jut a fővárosi úthálózat kerékpárosbaráttá alakítására.

A tervezett fejlesztések térképe, még több kép a tervezett változtatásokról, valamint a további részletek itt érhetők el.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bkk.hu
Vissza
Hírfolyam