2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ingyenes a közösségi közlekedés a 14 éven aluliaknak Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés 2021. szeptember 1-jei döntése alapján szeptember 2-a, csütörtöktől a gyermekes családok terheinek csökkentése, valamint a közösségi közlekedés város életében betöltött szerepének növelése érdekében díjmentesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluli diákok.

Kikre érvényes az új kedvezmény?

Mostantól az óvodások mellett minden 14 év alatti, tanulói jogviszonnyal és érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diáknak is ingyenes az utazás a BKK járatain. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31. napjáig) vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik. 

Melyik járatokra szállhatnak fel ingyen?

A BKK járatain Budapest közigazgatási határán belül, a környéki buszokon Budapest közigazgatási határáig, valamint a HÉV-vonalakon Budapest közigazgatási határáig, továbbá a D14-es hajójáraton érvényes a kedvezmény. Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ elővárosi járataira, hiába fogadják esetleg el ezeken a Budapest-bérleteket.

A gyermekes családok terheinek csökkentése, valamint a közösségi közlekedés város életében betöltött szerepének növelése érdekében díjmentesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluli diákok Fotó: BKK

Mit kér majd az ellenőr?

Az érvényes magyar diákigazolványt, ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő  hivatalos igazolást kell felmutatni.

Amennyiben a tanuló nem tudja ezek egyikét sem megmutatni az ellenőrnek, akkor bizonyos szabályok szerint élhet az utólagos igazolványbemutatás lehetőségével. Ilyenkor az eljárási díj 1000 forint.

A magyar kormány által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt lejárt magyar diákigazolványokat 2021. október 31-ig kell érvényesnek tekinteni.

Mi lesz a már megváltott havi bérletekkel?

A 2021. szeptember 1. előtt megváltott diákbérleteket visszaváltják. Ha a bérlet érvényessége még nem kezdődött meg, akkor a csere és visszaváltás általában szokásos ügymenete szerint teljes áron. Ha a bérlet érvényessége szeptember 1-jéig elkezdődött, időarányosan váltják vissza azt.

Részletek

A fentiek rövid tájékoztatóként szolgálnak, a pontos feltételek és a részletek a BKK oldalán, ide kattintva olvashatók.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bkk.hu
Vissza
Hírfolyam