2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden korábbinál több kerékpárt szállítottak idén nyáron a balatoni kompon

2021-ben új nyári csúcsokat állított be a balatoni komp. Az idei utasforgalom a tavalyit csaknem 15 százalékkal, az elmúlt évtizedek rekordévének számító 2019-est pedig 3 százalékkal szárnyalta túl. 2019-hez képest 25 százalékkal több kerékpárt utaztattak – adta hírül az MTI.

A fenti adatokat Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) vezérigazgatója közölte az MTI-vel szeptember 10-én, pénteken. A balatoni kerékpáros turizmus dinamikus fejlődéséről azt is elárulta a szakember, hogy

a kompon szállított biciklik száma az elmúlt 5 évben összesen 50 százalékkal nőtt.

Veigl felidézte, hogy 2020-ban a koronavírus-világjárvány hatására visszaesett a kompon utazó gépjárművek száma, hangsúlyozta azonban, hogy idén a 2019-es évet is felülmúlta az autós forgalom, mégpedig 7 százalékkal.

2021 nyarán megdőlt az elmúlt évtized napi utascsúcsa is a kompon: augusztus 20-án 19 532-en keltek át Szántód és Tihany között.

Komp érkezik Tihanyból a szántódi révbe a Balatonon még 2020 őszén Fotó: MTVA Fotó/Molnár Bernáth László

A cég vitorláskikötői csaknem 100 százalékos kihasználtsággal üzemeltek a nyáron. A hajójáratok közül idén is a Fonyód–Badacsony, valamint a Siófok–Balatonfüred– Tihany útvonalakon közlekedők lettek a legnépszerűbbek. Balatonlellén vették legtöbben igénybe a BAHART gyermekhajóit, és a sétahajókra váltott jegyek száma alapján is dobogós helyet ért el a déli parti település – sorolta Veigl az eredményeket.

A BAHART 2021-ben több mint 200 millió forintot fordított korszerűsítésekre, hogy a cég modern utazási feltételeket és üzembiztos működést biztosíthasson – folytatta a vezérigazgató.

2022-ben két új, 45 méteres komp is érkezik a Balatonra. És jövőre a célok között szerepel a kikötők és a révállomások megújítása is 

– húzta alá végül Veigl Gábor a terveket illetően.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam