2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mérföldkő az akadálymentes közlekedésben: virtuális jeltolmácson dolgozik a Wiener Linien

Irisnek hívják a Bécsi Közlekedési Vállalat virtuális munkatársát, akinek segítségével jelnyelven kaphatják majd meg mobiltelefonjukra a valós idejű forgalmi információkat a bécsi közösségi közlekedés siket és nagyothalló utasai. A próbaüzem hamarosan kezdődik, a prototípust már ki is próbálhatták az érdeklődők.

A jeltolmács-alkalmazás alapja, hogy az utastájékoztató üzenetek standardizáltak, a megállónevek és az előforduló műszaki problémák tehát előre lefordíthatók – hangsúlyozza a Bécs város által kiadott közlemény az eurocommpr.at oldalon. Ezeknek a paneleknek a segítségével a forgalmi zavar esetén a megállókban és járműveken elhangzó információkat a virtuális munkatárs, Iris szinte azonnal, automatikusan át tudja ültetni jelnyelvre.

Az Iris munkája nyomán így elkészült rövid animációs videókat a siket és nagyothalló utasok a közlekedési vállalat mobiltelefonos alkalmazásán, a WienMobil Appon keresztül kapják meg.

Idén ősszel kezdik el tesztelni, hogy az új fejlesztés ténylegesen beilleszthető-e az applikációba. A prototípust az érdeklődők 2021. szeptember 25-én már kipróbálhatták a Remise Közlekedési Múzeumban tartott Tramwaytag (Villamosnap) alkalmából.

A világon egyedülálló fejlesztés Ausztriában tízezer, Európában pedig mintegy félmillió hallásproblémával élő utas életét könnyíti majd meg Fotó: Wiener Linien/Thomas Jantzen

Alexandra Reinagl, a Wiener Linien ügyvezetője és negyvenöt országból érkező 8700 munkatársa számára nagyon fontos, hogy a közösségi közlekedés mindenkinek a lehető legkönnyebben elérhető legyen.

„Külön öröm számomra, hogy a jeltolmács-avatart kezdettől fogva a siket és nagyothalló közösség tagjainak részvételével fejleszthetjük” 

– mondta Reinagl. Iris létrejöttén ugyanis a Sign Time startup, a Bécsi Műszaki Egyetem, az Upstream Mobility, a Wiener Lokalbahnen és a Wiener Linien az érintettek egy csoportjával együttműködve dolgozik.

Neked ajánljuk
Metrózni fejedelmi élmény Szóljon bele Ön is! – Hogyan járjanak a buszok a Normafára? Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: eurocommpr.at
Vissza
Hírfolyam