2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egykor szinte Velence, ma Budapest, méghozzá két keréken

Patakparti kerékpártúrák Budapesten címen háromrészes biciklis útikalauz és túraajánló jelent meg nyár végén és ősz elején az enbudapestem.hu oldalon. A cikksorozat egyszerre vezet be a város jelenkori titkos életébe és cifra történeteket is rejtő múltjába, miközben a főváros vízrajzával is összeismerkedtet.

„A kitűnő Dunai Szigetek blog egyik cikkében látni egy régi budapesti vízrajzi térképet. Szinte Velence – mármint az olaszországi.

Különösen a pesti oldal volt gazdag úgynevezett bal parti mellékvizekben. Egyszerűbben patakokban.

Ezek egy része ma is létezik, de biztos hüledezve kapkodnának a szívükhöz letűnt korok rákászai, pákászai, révészei, ha meglátnák a ma leginkább betonteknőkbe kényszerített vizeket” – írja Vereckei András, aki háromrészes kalauzban vezet végig három budapesti patak partján. 

A csavar a dologban annyi, hogy a szerző kerékpárral járja be az Aranyhegyi-, a Rákos- és a Szilas-patak völgyét, hogy minél több látnivalót, érdekességet mutathasson meg útközben, minél többet mesélhessen múltbéli nevezetességekről és kortárs naplementékről, elfeledett tervekről és egykori üzemek ma is álló lakótelepeiről, Petőfiről, a cinkotai nagy iccéről, Mátyás királyról, a Zúgóról és a Naplás-tóról, valaha élt rákocskákról és a vasúti Mad Maxről...

A Rákos-patak látképe a Gvadányi utcánál, Zuglóban, 2020. augusztus 1-jén Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

„Hogy a betonlapokat kiveszik-e valaha a patakok medréből, nem tudni, de örömmel látni, hogy a maguk természetességében megmaradt part- és patakszakaszok tartják magukat. Sőt, több helyen idilli vidéket idéző, élettel teli közösségi terekké változtak, ahol sportolhatunk, sétálhatunk, piknikezhetünk is” 

– állapítja meg a szerző.

A hangulatos útikalauz és bringatúra-ajánló részei az alábbi linkekre kattintva olvashatók és nézegethetők.

Patakparti kerékpártúrák Budapesten 1. – Szőlővésztől az Újpesti vasúti hídig

Újpesti vasúti hídtól a Kertvárosi-kilátóig – Patakparti kerékpártúrák Budapesten 2.

Patakparti kerékpártúrák Budapesten 3. – A cinkotai kántortól a Naplás-tóig

Neked ajánljuk
Biciklis rekordot hozott a 2022-es május Budapesten Bringaponttal és napelemparkkal is zöldül a KÖKI Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: enbudapestem.hu
Vissza
Hírfolyam