2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bevált a barcelonai bicajos iskolabusz

A bicibús, azaz a bicajos iskolabusz azon az elven működik, mint a sima iskolabuszok: előre meghatározott útvonalon halad a biciklis menet, amelyhez fixen kijelölt megállókban lehet csatlakozni. Barcelona Eixample nevű városrészében három iskolába már így is mehetnek a gyerekek péntek reggelente.

Alig egy hónapja öt spanyol család úgy döntött, hogy kerékpárral viszik iskolába gyermekeiket. Mostanra péntek reggelenként a biciklis, hátizsákos gyerekek már csoportosan indulnak iskolába a barcelonai Eixample városrészben – adta hírül a 444.hu csak előfizetéssel olvasható cikkére hivatkozva a telex.hu hírportál.

Az új barcelonai biciklis menet körülbelül 25 perces útvonalat jár be, három iskolát érint, és három előre kijelölt megállóban tudnak becsatlakozni a gyerekek és szüleik. Az alternatív iskolába járási forma egyre népszerűbb: volt már, hogy százhúsz biciklin százötvenen alkották a bicibúst. Az útvonalat rendőrök biztosítják a konvojnak.

A bicibús olyan, mint a sima iskolabusz: előre meghatározott útvonalon halad, és fixen kijelölt megállókban lehet hozzá csatlakozni (a kép illusztráció) Fotó: Thomas Park fotója az Unsplash-en

A közösség célja, hogy a város az Eixample városrészben is kialakítsa azokat az iskolabarát, az autóforgalomtól leválasztott biciklisávokat, amelyeken akár a 3–7 éves kicsik is biztonságosan bringázhatnak.

A barcelonai Colegio Montserrat iskolaközpont már 2014-ben is szervezett bicibúst, és Madrid San Benito negyedében is próbálkoztak vele 2019-ben – hangsúlyozta a telex.hu.

A madridi bicibús Forrás: AMPA del CEIP San Benito Madrid/YouTube.com

Sőt, már Budapesten is felmerült a közös suliba bringázás ötlete, a magyar fővárosban a bringavonat nevet nyerte el a kezdeményezés.

Az Eixample városrészben megvalósult bicibúsról ide kattintva lehet többet is megtudni a Twitteren.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam