2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Stratégiai partnerséget kötött a BKK és az OMSZ – De élesben bárki lehet életmentő

Évente majdnem ezerszer, azaz naponta 2-3 alkalommal kell mentőt hívni a Budapesti Közlekedési Központ járataihoz amiatt, mert egy utas rosszul lesz. Ezért a BKK stratégiai partnerséget kötött az Országos Mentőszolgálattal, és közösen tájékoztatják az utasokat is arról, hogyan tudnak jól segíteni.

„Egy ilyen helyzetben nagyon sok múlhat a közlekedők lélekjelenlétén, ugyanis minél előbb értesítik a sofőrt és a mentőket, annál előbb érkezhet meg a segítség” – idézi a telex.hu hírportál a Budapesti Közlekedési Központ közleményét.

Az év eleje óta a BKK sofőrjei már ki tudják írni járműveik kijelzőire, hogy: Mentőre vár. Ezzel segítik a mentősöket abban, hogy könnyebben beazonosíthassák a célpontjukat, és az arra járók figyelmét is felhívják rá, hogy baj van.

Mihez kezdjünk, ha valaki rosszul lesz mellettünk egy járaton? Forrás: BKK – Budapesti Közlekedési Központ/YouTube.com

Három fontos lépést kell megtenni, ha valaki azt látja, hogy egy utastársa rosszul van – ismerteti a hírportál a segítségnyújtás alapjait:

  • Azonnal értesíteni kell a sofőrt.
  • Segítséget kell hívni a 112-es számon telefonon vagy az ÉletMentő alkalmazáson keresztül.
  • El kell kezdeni az elsősegélynyújtást, beleértve a mellkaskompresszió megkezdését (a fenti videó ehhez nyújt segítséget) és a közelben lévő félautomata defibrillátor alkalmazását is (erről egy következő videó fog szólni), amennyiben ezek szükségesek.

„Lényeges, hogy az utasok merjenek segíteni egymáson, akár a félautomata defibrillátor használatától se tartsanak, vészhelyzetben csak kövessék a hangosan beszélő készülék utasításait, hiszen baj esetén minden perc számít” – idézi újra a telex.hu a közleményt.

Egymás munkájának hatékony, az utasok biztonságát szolgáló támogatása érdekében kötött stratégiai partnerséget a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Fotó: BKK

A BKK és az OMSZ javasolja az ÉletMentő és a SzívCity applikációk letöltését, ezek felgyorsítják és megkönnyítik a segélykérést és segítségnyújtást.

Neked ajánljuk
Hasznos funkciókkal gazdagodott a BudapestGO Biciklis rekordot hozott a 2022-es május Budapesten Keleten továbbra is tart az aszály Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam