2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért örülhetnek a gyalogosok is a biciklis fejlesztéseknek?

A jó kerékpáros fejlesztések a gyalogosok érdekeit is szolgálják – állítja honlapján a Magyar Kerékpárosklub. 10 pontban össze is foglalták, hogyan könnyíti meg az alaposan megtervezett és gondosan kivitelezett kerékpáros infrastruktúra a városokban gyalog közlekedők életét is.

Kevesebb autósávon kell átkelni

Ha van kerékpársáv, akkor kevesebb autósávot kell átszelniük a gyalogosoknak az úton átkeléskor. Ez kényelmesebb és gyorsabb.

A kerékpározás csökkentheti az autók számát

A közösségi közlekedés fejlesztésével párhuzamosan bővülő kerékpáros infrastruktúra alternatívát kínál az autósoknak, így hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen az autók száma az utakon.

A „megbocsátó infrastruktúra”

A kerékpársávok és bicikliutak kiépítése hozzájárul a biztonság növeléséhez, mivel ezek csökkentik a balesetek esélyét és a mégis megtörténő balesetek súlyosságát is.

Kevesebb zaj és alacsonyabb légszennyezettség

A kerékpárutak pufferzónaként funkcionálnak az út és a járda között, csökkentve a gyalogosokat érő zaj- és légszennyezést is.

Mindenki nagyobb biztonságban van ott, ahol lassabban közlekednek

Összefüggés van a kerékpárosok száma és a közlekedők biztonsága között is, mivel sok kerékpározó között lassabban haladnak az autósok.

Közös közlekedés a Margit hídnál Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Bizalom és együttműködés

A közlekedési helyzetek szemkontaktussal és metakommunikációval is megoldhatók, ez növeli a nem motorizált módokon közlekedők egymásba vetett bizalmát és empátiáját.

Biztonságosabb kereszteződések

A szélesebb járdák, járdaszigetek és dedikált zöldfázisok kialakítása a kereszteződésekben kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a gyalogosok átjutását is.

Jobb közbiztonság

A több, de lassabban közlekedő ember növeli a közbiztonságot, mivel így „több szem többet lát” az utcán.

Nő a bevásárlóutcák forgalma

A biciklisek és gyalogosok útközben nagyobb eséllyel állnak meg vásárolni, mint az autósok.

„Zöld” áruszállítás

A teherszállító biciklik népszerűsége folyamatosan növekszik, ahogy a cégek felfedezik, hogy nemcsak környezetkímélők, hanem bizonyos fuvarokhoz gyorsabbak és olcsóbbak is, mint a teherautók.

Aki arra is kíváncsi, mivel lehet összebékíteni a leginkább kerékpárelleneseket és a bicajosokat, az kattintson ide, a Magyar Kerékpárosklub honlapjára.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: kerekparosklub.hu
Vissza
Hírfolyam