2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több száz mikromobilitási pontot alakítanak ki a budapesti belvárosban

Jelenleg 7 ezer megosztott roller (Lime, Bird vagy Tier) és 2 ezer megosztott kerékpár (főleg Bubi) közlekedik a fővárosban, a rollerek parkolása azonban nem megoldott, így gyakran szétdobálják azokat az utcákon – számolt be róla a telex.hu egy a BKK által szervezett online sajtótájékoztató alapján.

Ezért közösségi roller- és kerékpárparkolók százait alakítják ki a következő fél évben Budapest belvárosában – úgynevezett mikromobilitásipont-hálózatot hoznak létre.

Csak a mikormobilitási pontokon lehet majd letenni a közrollereket és közbringákat, és nagyobb pontok is lesznek, melyekbe beállhatnak a közrobogók (Blinkee) és a közautók (GreenGo, MOL Limo vagy SHARE NOW) is.

A szolgáltatásokat igénybe vevők csak a kialakított parkolókban tudják majd letenni a járműveket, a beépített GPS nem engedi máshol befejezni az utazást. Aki valahogyan mégis máshol hagyja a bicaját vagy rollerét, az után a szolgáltató 10 ezer forintos bírságot fizet, amelyet várhatóan a felhasználónak számláz majd tovább.

Egy budapesti mikromobilitási pont látványterve Forrás: BKK

A mikromobilitási pont tíz négyzetméteres, felfestett zöld csíkkal lehatárolt terület lesz, a városban már található néhány kísérleti verzió. Legkevésbé a járdákon szeretnék a pontokat kialakítani, inkább olyan helyeket keresnek az úttesten vagy az utcasarkokon, ahol nem zavarják sem a gyalogos, sem az autós forgalmat. Várhatóan több autós parkolóhelyet is mobilitási pontra cserélnek.

A mikormobilitási pontokat az önkormányzatok jelölik ki a közterületen, és díjat szedhetnek majd a használatukért a szolgáltatóktól.

Sok helyen eleinte csak virtuális zónákat terveznek, ezeken GPS alapján lehet majd letenni a járműveket. Szintén GPS segítségével olyan zónákat is körül tudnak majd határolni a rolleres cégek, amelyekben csak csökkentett sebességgel engedik a rollereket haladni, vagy teljesen lekapcsolják az elektromos motort.

Készül egy integrált közlekedési szolgáltatási platform is, egy mobiltelefonos applikáció, amely megmutatja, hol vannak a mikromobilitási pontok, és hány szabad roller, kerékpár, robogó vagy közautó elérhető rajtuk, sőt járművet foglalni is lehet. Az applikációval útvonalat is lehet majd tervezni az összes megosztott jármű és a közösségi közlekedés együttes figyelembevételével. 

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam