2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő a mentális egészségé és a 15 perces városoké

Marian Salzman, az egyik legismertebb globális trendkutató az általa készített, frissen publikált Trends 2022 riportban meghatározta azokat a fő irányvonalakat, amelyek befolyással vannak a jelenünkre, és segíthetnek előrevetíteni a jövő meghatározó történéseit – írja cikkében az origo.hu.

Mentális kihívások és igény az egészségre

A járvány, a lezárások és a klímaváltozás miatt érzett aggodalom, valamint a társadalmakban erősödő polarizáció mentális kimerültséghez vezetnek, ezért növekedik a különböző függőségek gyakorisága, elterjedtebb lesz a szorongás, az egészségügyi hatóságok már a depresszió járványos terjedésére figyelmeztetnek.

A jövőben ezért egyre több olyan applikáció jelenik meg, amelyek a mentális és a fizikai egészség megőrzését segítik. Felemelkednek majd a nagyobb társadalmi egyenlőséget követelő mozgalmak is.

Salzman szerint az előretekintő vállalatok már belátták annak előnyeit, ha odafigyelnek munkavállalóik mentális egészségére.

Visszahúzódunk otthonainkba, ide helyezzük át a munkavégzést, a tanulást és a pihenést is Fotó: Bench Accounting fotója az Unsplash-en

Virtuális térélmény és okosotthonok

Sok minden arra ösztönöz, hogy maradjunk az otthonaink biztonságában, a járványügyi intézkedések ezt egyenesen elő is írták. Sokan otthonra helyezték át a munkavégzést vagy a tanulást.

A képernyő egyfajta safe space-szé alakult át – fogalmazott Salzman. Egyre inkább ezen keresztül lépünk kapcsolatba egymással, de ez is tartja meg a biztonságos távolságot közöttünk.

Zenét hallgatunk, online játszunk, sorozatokat nézünk, a közösségi oldalakon lépünk kapcsolatba másokkal, és az interneten vásárolunk – mindezt az egyre okosabb otthonainkból.

A legszükségesebb szolgáltatások 15 percen belül gyalog vagy biciklivel elérhetők Fotó: Arturo Ochoa fotója az Unsplash-en

Lassuló urbanizáció és 15 perces város

A technológia határozza meg a mindennapjainkat, segíti a munkavégzést vagy a tanulást, teszi lehetővé a kapcsolattartást. Az élményeket a virtuális térben keressük. Lassul az urbanizáció folyamata, az embereknek nem szükséges a városközpontokba utazniuk, hogy eljussanak a munkahelyeikre.

Salzman szerint a jövő a 15 perces városoké, vagyis az olyan településeké, ahol a legszükségesebb szolgáltatások 15 percen belül gyalog vagy biciklivel elérhetők.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam