2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

DiscoverEU: 1274 magyar fiatal vonatozhat ingyen 30 napot az Európai Unióban

Lezárult a DiscoverEU legutóbbi, 2021. októberi pályázati fordulója. A bejelentés szerint ebben a fordulóban összesen 60 950 fiatal nyerte el a lehetőséget, hogy ingyenes utazási igazolványhoz jusson, és egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportban beutazza az európai kontinenst – adta hírül a telex.hu.

Magyarországról 8203-an pályáztak, közülük 1274-en kapnak utazási igazolványt, amelyet 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatnak fel, és amellyel legfeljebb 30 napig lehetnek úton.

Az európai zöldmegállapodással összhangban elsősorban vonattal utazhatnak, de kivételes esetekben más közlekedési eszközt is választhatnak 

– ezt az engedményt a telex.hu cikke szerint az EU távoli területein vagy szigetein élő fiatalok bevonása érdekében foglalták a szabályzatba a kiírók.

Az első, Párizs és Milánó között közlekedő Frecciarossa 1000-es szuperexpressz 2021. december 18-án futott be a milánói központi pályaudvarra. Ezzel a vonattal a két város között kevesebb mint 7 óra az út Fotó: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati

A mostani fordulóban a 2001. július 1-je és 2003. december 31-e között született európai fiatalok pályázhattak. A 18 évesek mellett kivételesen a 19 és 20 évesek is jelentkezhettek, ugyanis azokat a korábbi pályázati fordulókat, amelyek nekik szóltak volna, a Bizottság a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztotta.

A világjárvány okozta bizonytalanság miatt a Bizottság új típusú igazolványt vezetett be, ezzel a sikeres pályázók rugalmasan foglalhatják le az útjukat.

Az Európai Bizottság 2018 júniusában az Európai Parlament javaslatára indította el a DiscoverEU-t, amely mára beépült a 2021–2027-es időszakra szóló új Erasmus+ programba. A következő pályázati fordulót 2022 tavaszán írják ki – tájékoztatott a hírportál.

Neked ajánljuk
A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam