2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új korszak kezdődik a bécsi közösségi közlekedésben

Negyven év után új, modern metrószerelvényekre szállhatnak át a bécsi közösségi közlekedés utasai. A 2022-ben munkába álló X-Wagenek Bécs első generációs metrószerelvényeit, az „ezüstnyilakat” fogják váltani. Az új szerelvények modern külsővel, nagyobb belső térrel és innovatív utastájékoztatási rendszerrel érkeznek.

Az utazóbarát digitális tájékoztatórendszert a Siemens Mobility és a Wiener Linien közösen fejlesztette, méghozzá kifejezetten Bécsre szabva – adta hírül Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az ajtók fölött csúcstechnológiás kijelzőket helyeznek el, melyek valós idejű információkkal látják el az utasokat.

A megállóban éppen zárva maradó ajtók fölött egy digitális Bécs-térképen mutatják majd a képernyők a jármű valós helyzetét, a haladási irányt és a következő megállókat. A nyíló ajtók fölött pedig az átszállási lehetőségeket, a többi jármű érkezését és az esetleges késéseket ellenőrizheti az utazóközönség.

A képernyőkről a közösségi közlekedés aktuális változásai is leolvashatók lesznek, sőt, a liftek állapotát is jelezni fogja a rendszer a tervek szerint.

A képen a digitális kijelző látható Bécs metrótérképével Fotó: © David Bohmann/PID

Az új metrószerelvények az osztrák fővárosban készülnek, a Siemens simmeringi műhelyében. A cég eddig két szerelvényt szállított le a bécsi közlekedési vállalatnak, ezeket most tesztelik.

A Wiener Linien összesen 34 metrókocsit rendelt, melyek először az U1, U2, U3 és U4 metróvonalakon, később pedig a megújult U5-ös szakaszon állnak forgalomba. Az X-Wagenek vezető nélkül közlekednek majd.

Az új szerelvényeket kimondottan a bécsiek ízlésének megfelelően alakították ki, a leendő utazóközönség még abba is beleszólhatott, hogy milyenek legyen az ülések.

Neked ajánljuk
Metrózni fejedelmi élmény Szóljon bele Ön is! – Hogyan járjanak a buszok a Normafára? A Wiener Linien bevonná a bécsi utasokat a csomagszállításba Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: eurocommpr.at
Vissza
Hírfolyam