2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mítoszok és valóság az autómegosztásban

Egyre felkapottabb közlekedési mód hazánkban is a carsharing, azaz a közösségi autózás, de még így is sok tévhit él a fejekben azzal kapcsolatban, ez a szolgáltatás hogyan is működik, mire való és mire nem. A telex.hu Share Now által támogatott cikke igyekszik megválaszolni minden felmerülő kérdést, mi ezek közül szemezgettünk.

Elhagyhatom vele a zónát?

Külföldre ugyan nem lehet kirándulni a Share Now által kínált autókkal, de el lehet velük hagyni a zónát, azaz a Budapesten belüli, mintegy 100 négyzetkilométeres szolgáltatási területet. Az autók akár több napos belföldi nyaraláshoz is kibérelhetők, de magát a bérlést mindig csak a budapesti zónában lehet elkezdeni, majd végül ide is kell visszatérni a bérlés lezáráshoz.

Nem túl drága?

A Share Now kínálatában is megtalálható modellek saját autóként, 6 ezer kilométer használattal számolva nagyjából 800 ezer forintba kerülnek évente. Ebből az összegből már igencsak sokat lehet autózni autómegosztóval is: belefér heti két-három használat és akár pár hosszabb út is.

Egyetlen közösségi autó 7–10 saját járművet válthat ki a városi forgalomban Fotó: Share Now/Newsroom

Mi a helyzet a parkolással?

A zónában a benzines és az elektromos bérautóknak is ingyenes a parkolás, leszámítva néhány speciális esetet: behajtási engedélyes utcákra, időkorlátos helyekre vagy magánkézben lévő parkolási területekre nem vonatkozik a kedvezmény. A kerületek által létrehozott lakossági parkolókban pedig egyelőre nem állhatnak meg autómegosztós járművek a helyi lakosoknak fenntartott idősávban.

Kutya, cica jöhet?

Nem kell otthon hagyni a kis kedvenceket, de kisállatot szállítani kizárólag csak zárt hordozóban szabad – ahogy egyébként a saját autóban is biztonságos lenne.

Aki arra is kíváncsi, hogyan megy az autómegosztós ingyenes tankolás, kell-e félni a szolgáltatástól a koronavírus-járvány idején, vagy éppen milyen vezetni az automata és az elektromos autókat, az kattintson a Share Now és a telex.hu cikkére.

Neked ajánljuk
Érkezik a Telefogas nevű szolgáltatás A Stellantis hisz az autómegosztás jövőjében Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam