2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Télen is egyre népszerűbb a kerékpározás

Kedvező hatással volt a bicikliskedvre az enyhe téli időjárás a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ szokásos havi riportjából kiderült, hogy február második felében jelentősen nőtt a kerékpáros forgalom, miközben a közúti forgalom csillapodott a januárban mérthez képest.

Februárban több mint 91 ezer biciklis áthaladást regisztráltak a négy budapesti mérőhelyszínen – írta közleményében a BKK. Ez 3 százalékos emelkedést jelent a tavaly februári adatokhoz viszonyítva, és mintegy 40 százalékos növekedést a koronavírus-járvány előtti, 2019-es februárhoz képest.

Az elmúlt két tél kerékpáros forgalomnövekedése azt mutatja, hogy a leghidegebb hónapokban is a mindennapi közlekedés szerves része lehet a kerékpár. Telente egyre gyakoribb az átlagosnál szárazabb és enyhébb időjárás, és ez egyre több embert ültet biciklire a fővárosban.

A négy fővárosi műszeres kerékpárszámláló mérőpont (Árpád híd, Bem rakpart, Hungária körút és Weiss Manfréd út) 2017. január 1-je óta szolgáltat adatokat.

A mérésekből kiderül, hogy idén számolták a legtöbb februári áthaladást a mérőpontokon, valamint hogy az idén télen összesen mért 235 289 áthaladás 92 százalékos emelkedést jelent a 2016–2017-es téli időszakhoz képest.

A hűvösebb hónapok sem szegik a budapesti biciklisták és bubizók kedvét Fotó: BKK

A fővárosi közbringa-szolgáltatás, a MOL Bubi a téli hónapokban sem állt le,  februárban több mint 99 ezer utazás történt Bubival, az utazások napi átlagos száma 3547 volt. A MOL Bubi korábbi átlagos februári forgalmához képest a megújult Bubival hétszer többet utaztak a Budapesten biciklizők az utolsó téli hónapban 

– részletezte a BKK.

Míg a kerékpárforgalom növekedett februárban, a közúti forgalom valamelyest alacsonyabb volt a januárinál. A tavaly februári adatokhoz viszonyítva azonban elmondható, hogy idén többen autóznak. A februári hetek legforgalmasabb napja a BKK adatai szerint mindig a péntek volt.

Az adatok szerelmesei ide kattintva találják a BKK havi közlekedési riportjait.

Neked ajánljuk
Egyre többen bicajoznak Budapesten Egyre többen bicajoznak Budapesten Rendet tesz a főváros a széthagyott rollerek és bérbringák között Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: bkk.hu
Vissza
Hírfolyam