2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csütörtöktől újra lehet pályázni a DiscoverEU ingyenes utazási igazolványaira

Az Erasmus+ programban részt vevő uniós országok 18 éves fiataljai április 7-én, csütörtökön déli 12 órától ismét leadhatják pályázataikat az ingyenes uniós vasúti bérletekre. Az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében idén 35 ezer vasúti utazási igazolványt osztanak ki az Európai Bizottság közlése szerint.

A csütörtökön kezdődő pályázati fordulóban azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik az Erasmus+ programban részt vevő országok – köztük Magyarország – valamelyikében élnek, valamint 2003. július 1. és 2004. június 30. között születtek – adta hírül az MTI.

Pályázni 2022-ben április 7-én déli 12 órától április 21-én déli 12 óráig lehet. A sikeres pályázók 2022. július 1. és 2023. június 30. között használhatják fel utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton.

Ide kattintva találhatók a programról részletes információk magyar nyelven.

Az AVE spanyol szuperexpressz-hálózat legújabb, Madrid és a galíciai Ourense közötti vonalán haladó szerelvény az ünnepélyes átadás napján, 2021. december 20-án Fotó: MTI/EPA/EFE/Brais Lorenzo

Az ingyenes utazási igazolványon felül kedvezményekre jogosító, úgynevezett DiscoverEU kártyát is kapnak majd a kiválasztott fiatalok, amellyel több mint 40 ezer különféle kedvezményt vehetnek igénybe a tömegközlekedés, a sporttevékenységek, illetve a kulturális, szálláshely-, vendéglátóipari és egyéb szolgáltatások területén – részletezte az MTI a DiscoverEU feltételeit.

A programban részt vevők egyedül vagy legfeljebb ötfős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak.

A DiscoverEU főként a vasúti utazást támogatja. Ám a távoli területek és a szigetek bevonása érdekében buszt vagy kompot is igénybe vehetnek a fiatal utazók, illetve kivételes esetekben repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. 

Neked ajánljuk
A közlekedési kultúra napja idén a gyalogosok védelméről szólt Rollerre és biciklire is érvényes a kérdés: iszol vagy vezetsz? Tévedés, hogy lehetetlenül sok áramkútra lesz majd szükségünk Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam