2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudósok dolgoznak az e-rollerek ideális hangján

Az elektromos rollerek szinte teljesen hang nélkül siklanak, ami egyfelől jó, mivel így nem járulnak hozzá a városokban amúgy is problémát jelentő zajszennyezéshez, másfelől azonban veszélyes, ugyanis nem hallják meg a gyakran nagy sebességgel közeledő könnyű elektromos eszközöket a gyalogosok.

Különösen igaz ez a vak emberekre, akik a klasszikus, belső égésű motorral szerelt autók esetében például megtanulták azt is felbecsülni a hallásuk segítségével, hogy milyen távol lehet a jármű, és mekkora sebességgel közeledhet, melyik irányból.

Ezért a Salford Egyetem kutatói a brit vakok intézetével összefogva elkezdtek azon dolgozni, hogy együtt megalkothassák az elektromos roller ideális hangját 

adta hírül a telex.hu a The Guardian riportja alapján.

A Salford Egyetem kutatói az e-rollerek és e-biciklik kölcsönzésére szakosodott Dott nevű szolgáltatóval együttműködve fogják tesztelni a kiválasztott jelzőhangokat Európa-szerte Forrás: Dott

A projektben olyan mesterségesen kreált elektromosmotor-hangot keresnek, amely nem növeli túlzottan a zajt, azonban megfelelően segíti orientálódni a látássérült közlekedőket, de mellettük természetesen az összes gyalogost. A cél egy sztenderd kidolgozása, amely – hasonlóan a klasszikus autóhangokhoz – segít megbecsülni a roller távolságát és sebességét is.

A projekt során a Dott elektromosroller-kölcsönző céggel és nemzetközi vakszervezetekkel együttműködve előre kiválasztott akusztikus jelzések hatását fogják kipróbálni szerte Európában – a kutatók egyaránt kíváncsiak rá, hogyan hatnak a hangjelzések a felhasználókra, és hogyan a közlekedő közösségre.

Az esélyes jelzéseket először laborkörülmények között, VR-technológia felhasználásával tesztelték, ezek alapján a kísérletek alapján választották ki azokat a jelzőhangokat, amelyek most majd az utcákra kerülnek – árulta el a The Guardian beszámolója.

Neked ajánljuk
Rollerre és biciklire is érvényes a kérdés: iszol vagy vezetsz? Rollerre és biciklire is érvényes a kérdés: iszol vagy vezetsz? Inkább kevesebb autót Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam