2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiállítással köszönti a Budapesti Történeti Múzeum a Giro d'Italiát

2022. szeptember 11-ig látható a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny május 6-i magyarországi rajtjához kapcsolódó időszaki kiállítás, amelyen az olasz viadal története mellett a magyar kerékpársportot is megismerhetik a látogatók.

A kiállítás a Budapest üdvözli a Girót! – Budapest saluta il Giro! címet kapta.

A Giro történetét bemutató blokk törzsanyagát a Comói-tó mellett fekvő, a Madonna del Ghisallónak, a kerékpározás védőszentjének szentelt kápolna mellett működő Kerékpározás Múzeuma gyűjteményéből válogatott tárgyak teszik ki – számolt be róla az MTI.

Kerékpáros mezek a május 6-án Budapestről rajtoló Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny kapcsán megrendezett kiállításon Fotó: MTI/Illyés Tibor

A látogatók archív fotók mellett igazi ereklyéket – kerékpárokat és mezeket – csodálhatnak meg, köztük több korábbi bajnok rózsaszín trikóját is, vagy éppen a hét Tour de France-győzelmétől doppingbotránya miatt megfosztott Lance Armstrong 1993-as világbajnoki mezét.

A kiállítás bejáratánál Valter Attila rózsaszín trikója mellett a legjobb fiatalnak járó fehér trikója fogadja az érkezőket, tavaly az előbbit 3, az utóbbit 5 napon át viselte a Giro d'Italián a Groupama–FDJ ifjú versenyzője, aki videóüzenetben köszönti a kiállítás vendégeit.

Budapest üdvözli a Girót! – Budapest saluta il Giro! a kiállítás címe Fotó: MTI/Illyés Tibor

A pénteken rajtoló Giro első három szakaszát rendezik Magyarországon:

  • 1. szakasz: május 6., péntek, Budapest–Visegrád, 195 kilométer
  • 2. szakasz: május 7., szombat, időfutam, Budapest, 9,2 kilométer
  • 3. szakasz: május 8., vasárnap, Kaposvár–Balatonfüred, 201 kilométer
Neked ajánljuk
Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül Hatalmas a biciklis pezsgés a Balatonnál Két további buszjáraton szállíthatunk kerékpárokat A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam