2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már működnek a rollerparkolók, és frappáns nevük is lett

Május 30-án, hétfőn Budapesten átadták azt a több mint 300 megállóból álló, mikromobilitási eszközök parkolására szolgáló hálózatot, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ a fővárossal és a kerületekkel együttműködve dolgozott ki, hogy megszüntessék a rollerkáoszt, és biztonságosabbá, rendezettebbé váljon a város.

A parkolóhelyeknek már hivatalos nevük is van: Mobi-pontoknak hívják őket.

A BKK az új név kiválasztásában a fővárosiak segítségét kérte. A társasághoz mintegy 500 különböző névjavaslat érkezett, amelyek közül zsűri választotta ki a 3 legjobbat. A végső döntést pedig Budapest lakosai hozták meg, akik a bringás reggelin, számos helyszíni szavazóponton, illetve a Facebookon mondhatták el a véleményüket. Az online és offline szavazatok összesítése után a nyertes a Mobi lett.

A Mobi-pontokat a zöld felfestésről, a tábláról, illetve a közlekedési eszközök számára kialakított támaszokról lehet felismerni. A három elem közül legalább az egyik mindegyik helyszínen megtalálható – írja a BKK hétfői közleménye. A helyszínek 1-2 perc sétára vannak egymástól a belvárosban. Jelenleg csak ott lehet felvenni vagy leadni a rollereket, ahol az adott szolgáltató applikációja azt jelöli.

A rollerkáoszt megszüntetni hivatott sokfunkciós parkolóknak a budapestiek segítettek nevet választani, a Mobi lett a befutó Fotó: BKK

A VI., a VII. és a VIII. kerületek belső részein már teljesen elkészült a hálózat.

Az V., a VI., a VII., a VIII., és a IX. kerületben a Mobi-pontokat a megosztott közlekedési eszközökön kívül saját kerékpárral vagy rollerrel is szabad használni. Az I. és a II. kerületben erre nincs lehetőség.

A jövőben a megosztott mikromobilitási eszközöket és járműveket, például a Donkey Republic kerékpárjait vagy a BIRD, a TIER és a Lime rollereit csak ezeken a kijelölt Mobi-pontokon szabad majd elhelyezni. Az új szabályozás 2022. június 1-jétől, szerdától csak a pesti oldalon, a Nagykörúton belüli részeken, illetve a VIII. kerület Orczy úton belül fekvő részén lesz kötelező – június 30-ig tartó türelmi időszakkal.

A szabályozás további területeket érintő kiterjesztéséről a BKK később ad tájékoztatást.

Neked ajánljuk
Bringaponttal és napelemparkkal is zöldül a KÖKI Biciklis rekordot hozott a 2022-es május Budapesten Sok rómainak elege van a rollerekből és a szemétből Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bkk.hu
Vissza
Hírfolyam