2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Keddtől csütörtökig tart az országos Zebra akció

Hétfőn a police.hu oldalon közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata, hogy a héten keddtől csütörtökig a gyalogosbalesetek elkerülését célzó kampányt tart a rendőrség. A Zebra akcióban a gyalogosokat és a járművezetőket is ellenőrzik – testkamera, drónok és civil járművek bevetésével.

Korábban évente átlagosan 2500 gyalogost ütöttek el a magyar közutakon, közülük 150 ember vesztette életét. Az utóbbi két évben ugyan csökkent ez a szám, mégis mintegy 2 ezer járókelő sérül meg balesetben évről évre, és több mint 100 gyalogosgázolás végződik halállal – írta a közlemény az MTI híradása szerint.

Míg korábban a gázolások közül évente 900–1000 eset történt a gyalogosok hibájából, addig ez a szám az elmúlt két évben mintegy 600-ra csökkent, azaz csupán a balesetek 30 százalékának voltak a gyalogosok az okozói. A gázolások mintegy 40 százaléka (750–800 baleset) ráadásul a kijelölt gyalogátkelőhelyen történt, és megközelítőleg három százalékuk volt halálos kimenetelű.

Gyalogosok és járművek a pesti alsó rakparton 2022. április 11-én. Ezen a napon nyílt meg újra a gépjárműforgalom előtt a Margit híd és az Eötvös tér közötti teljes útszakasz, valamint a Jane Haining rakpart a Lánchíd és az Erzsébet híd között Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ellenőrzésekre a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelten kockázatos, párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesteken kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és környékükön lehet számítani.

Az autóvezetőket és a gyalogosokat is figyelmeztetheti az intézkedő rendőr, aki helyszíni bírságot is kiszabhat, valamint feljelentést is tehet.

Ha egy autós például átmegy a piroson, 50 ezer forint közigazgatási bírságra számíthat 

– részletezte az MTI a police.hu alapján.

Neked ajánljuk
Gyakrabban jár a reptérbusz Budapesten, de hamarosan drágább lesz a jegy Bringaponttal és napelemparkkal is zöldül a KÖKI A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam