2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással

Az idei nyári menetrend célja, hogy az ország minden tájáról el lehessen jutni a Balatonhoz a MÁV és a Volán járataival – derült ki a kelenföldi szezonnyitó sajtótájékoztatón az MTI szerint. A nyári menetrend a Volánbusznál június 16-án lépett életbe, a vasútnál pedig június 18-án fog – mondta el Vitézy Dávid az eseményen.

A  Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára hozzátette, hogy idén június 12-ig 80 százalékkal nőtt az utasok száma 2019 azonos időszakához mérten, ez csaknem félmillió embert jelent. 

Ez az óriási növekedés azt tükrözi, hogy ma már az iskolai szünet előtt többen járnak vonattal a Balatonra, mint a járvány előtti nyáron az augusztusi csúcsszezonban 

– hangsúlyozta az államtitkár.

Vitézy tájékoztatott arról is, hogy Budapestről megmarad a korábbi ütemes menetrendi rendszer, amely Intercity-vonatokkal szolgálja ki a déli partot, az északi partra pedig a Kék Hullám Intercityk és az azokat kiegészítő Katica és más Interregio-vonatok közlekednek.

Megújult étkezőkocsik lesznek a Balaton, a Kék Hullám és a Levendula Intercityn is Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Újdonság viszont, hogy a Dunakanyarból, Vác felől a Jégmadár Expressz közlekedik majd, Kelet-Magyarországról pedig Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Cegléd felől Újszászon át indulnak expresszvonatok Budapest érintésével a Balatonra – ismertette az államtitkár.

A vonatjáratokat kiegészítik a Volánbusz távolsági járatai az ország számos tájáról, így Eger, Salgótarján, Szeged, Békéscsaba, Szekszárd és Pécs felől.

A közlekedési államtitkár kitért rá, hogy a most hétvégén induló és augusztus végégig tartó nyári menetrendben a Bagolyvonatok minden éjszaka járnak majd a Balaton déli partján. Lesznek éjszakai vonatok az északi parton is, de egyelőre csak a hétvégén.

Idén minden Balatonra tartó vonaton lesz kerékpár szállításra alkalmas kocsi Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezetője Vitézy Dávid szavaihoz hozzáfűzte, hogy

megújultak az étkezőkocsik a Balaton, a Kék Hullám és a Levendula Intercityn is, valamint idén minden Balatonra tartó vonaton lesz kerékpár szállításra alkalmas kocsi. 

Az igazgató beszámolt a Balaton 24, illetve 72 jegyekről is.

A nyári menetrendek részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni a MÁV–Volán-csoport honlapján.

Neked ajánljuk
Gyakrabban jár a reptérbusz Budapesten, de hamarosan drágább lesz a jegy Bringaponttal és napelemparkkal is zöldül a KÖKI Keddtől csütörtökig tart az országos Zebra akció Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam