2020. február 23., Alfréd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Nagy teljesítményű villanyautót ígér a Kia

A Kia hamarosan piacra dobhatja legújabb modelljét, amely a tisztán elektromos meghajtás mellett sok más meglepetést is ígér. A márka reménysége 2021-ben debütálhat. 

Mezőgazdaság 

Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel

Országfásítási programot indított az agrártárca, amelynek az összes felhívása még nem jelent meg. Tudható, hogy nem csak erdőtelepítésben lehet gondolkodni, utcafásításra, intézményi szintű faültetésre is lehetőség nyílik, és agroerdészet is szóba jöhet. Utóbbi tervezéséhez nyújt segítséget a francia gyakorlati tapasztalatok összegzése.

Mezőgazdaság 

Több lábon álló biogazdaság a Kárpátalján

Az élelmiszergyárakban készült tömegáru rohamos gyorsasággal vált a mindennapjaink részévé, és már csak nosztalgiával tudunk gondolni a natúr termékekre. Mekkora jelentőséggel bír ma az a tény, hogy Kárpátalján a vele szomszédos négy ország mindegyikéhez képest bő két évtizedes késéssel épültek fel az első szupermarketek? A Magyar Mezőgazdaság riportja egy batári biogazdával.

Mezőgazdaság 

A biodiverzitás szolgálatában

Élénk érdeklődés kísérte a Szent István Egyetem Budai Campusán a Magyar Permakultúra Egyesület, az AFINET agroerdészeti hálózat, a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózat, valamint az Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszéke által rendezett konferenciát.

magyarmezogazdasag.hu
Járműipar 

Itt az együléses elektromos robottaxi

Innovációkból idén sincs hiány: ezúttal a Gordon Murray Design, a Delta Motorsport és az itMoevs rukkolt elő együléses robottaxival. Az elektromos, önvezető járgány a londoni MOVE-kiállításon debütál majd. 

Járműipar 

Az easyJet belevágott az elektromos repülőgépek tervezésébe

Az easyJet még novemberben írta alá a megállapodást, miszerint az Airbus és partnere, a Wright Electronic elkezdi az elektromos meghajtású repülőgépek tervezését. A nemrég történt bejelentés szerint a Wright már dolgozik egy 186 ülőhelyes elektromos meghajtású gép megvalósításán.

Járműipar 

Enyaq, a Škoda első elektromos SUV-ja

Hamarosan megérkezhet a Škoda első elektromos SUV-ja, amely az Enyaq nevet kapta. A villanyjárgány a Volkswagen-konszern MEB-platformjára épül majd, amelyet tavaly használtak először az ID.3 kompakt ferdehátúnál. 

Mezőgazdaság 

Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa

Másodszor rendezték meg a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nők világtalálkozóját. Ez alkalomból nyilatkozott a téma egyik elkötelezettje, Michelle Redfern.

Energia 

Esőből energiát

A Hongkongi Városi Egyetem kutatói olyan cseppalapú generátort fejlesztettek ki, amely a jövőben akár fontos szerepet is kaphat a megújulók között. A generátor ugyanis egy térvezérlésű tranzisztorhoz hasonlóan azonnal képes meglepően nagy energiát előállítani, amint érintkezik a vízcseppel. 

Mezőgazdaság 

Dexter marhával bioélelmiszert

A dexter marha népszerűségét a bioélelmiszerek iránti igény, a nagyüzemi gazdálkodással kapcsolatos egészségügyi aggodalmak és az élelmiszerárak emelkedése táplálja.

Energia 

Az éjszakai napelem nem vicc

Jeremy Munday, a Kaliforniai Egyetem Elektro- és Számítástechnikai Mérnöki Kar kutatója egy napon feltette a kérdést: mi lenne, ha a napelemek éjszaka is működhetnének? Ötletét eleinte agya távoli szegletébe száműzte, idővel mégis engedett alkotói késztetésének, és megalkotta az elképzelhetetlent.

Járműipar 

Műanyaghulladékból üzemanyag

Miközben a Toyota gőzerővel fejleszti a jövő energiatároló rendszereként számon tartott hidrogén üzemanyagcellát (és a technológiát immár Föld körüli tengeri expedícióra is küldi), a tudomány és az ipar más szereplői sem nyugszanak a babérjaikon.

Járműipar 

Norvégiában már munkára fogták a vizet kipufogó kamionokat

Az ASKO számára is kiemelten fontossá vált, hogy zöldebb legyen a működése. A norvég élelmiszerlánc ezért 2020-ban nemcsak napelemes és szélerőműves beruházásokkal tesz lépéseket a tiszta energia irányába, de dízel teherautóikat is hidrogéncellás és akkumulátoros vegyes üzemű kamionokra cserélik. 

Energia 

Az energia és a dizájn is lehet megújuló

A Cambridge Design Partnership a Solivusszal együttműködve szerves vékonyfilmet magában foglaló íves napelemmodullal rukkolt elő. A tervezők célja az volt, hogy egy olyan vonzó terméket hozzanak létre, amelyet az emberek szívesen látnak a kertjükben.

Mezőgazdaság 

A cirok mint megoldás (videóval)

Egyre több termelő, takarmánykeverő és állattenyésztő tekint úgy a szemes cirokra, mint a kukorica alternatívájára.

Energia 

Komoly mérföldkőhöz érkezett a napelemipar

A Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) kutatói által kifejlesztett új perovszkit/szilícium tandem napelemnek köszönhetően most már elérhető távolságban van az iparágban mérföldkőnek számító 30 százalékos hatékonysági határ. A technológia akár tömegtermelésre is alkalmas lehet.

Járműipar 

Célegyenesben a Model Y gyártása?

Minden jel arra mutat, hogy hamarosan elindulhat a Model Y gyártása. A Tesla új reménységének már sikerült két fontos engedélyt is bezsebelnie, amelyek elengedhetetlenek a forgalomba kerüléshez. 

Mezőgazdaság 

Műtalajjal tesznek termővé egy régi rézbányát Spanyolországban

Spanyolország és Portugália határ menti régióiban szakértők dolgoznak azon, hogy egy európai projekt részeként újraélesszék a talajt organikus komposzttal és technosollal, vagyis műtalajjal. Még az olyan helyeken is lehetséges ez, mint egy régi rézbányában. 20 éve ott semmi nem nőtt. Most fák népesítik be a területet, és visszatértek a madarak.

Víz 

Újdonság a biológiai víztisztításban

A tiszta és egészséges vízért dolgoznak az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói. Egy új, eddig még soha nem alkalmazott szennyvíztisztítási technológia révén jelentősen javítható a felszíni vizek minősége.

Mezőgazdaság 

A szántóföldeken kipusztult talajbaktériumok újratelepíthetők (videó)

Az Albitech Kft. kutatási eredményei azt igazolták, hogy a szántóföldeken kipusztult talajbaktériumok újratelepíthetők. A megoldást édesvízi zöld algák segítségével találták meg, a módszer kiemelt szerepet kaphat a jövő növénytermesztésében.