2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Kevesebb növényvédő szer fogyott tavaly

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) felmérése szerint tavaly 11,2 százalékkal kevesebb növényvédő szert használtak fel a gazdálkodók, mint 2017-ben. A legnagyobb mértékben, 20,2 százalékkal a rovarölő szerek forgalmazott mennyisége csökkent, az egyéb szereknél 14,6, a gyomirtóknál 7,2, a gombaölőknél pedig 6,8 százalékos volt a forgalom mérséklődése.

Mezőgazdaság 

Palántanevelő üvegházat adtak át Szegváron

Az 1,5 hektáros üvegház és 0,7 hektáros fóliablokk külön szabályozható hőmérsékletű egységekből áll, pótmegvilágítási rendszerrel, a növényvédelmet is biztosító öntözőkonzolokkal, a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikával ellátott.

Mezőgazdaság 

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara- és hallisztalapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Mezőgazdaság 

Digitális piactér a termelők és az éttermek között

A Supp.li nevű online piactérre különleges élelmiszerek termelői tölthetik fel friss és feldolgozott termékeiket, amelyeket éttermek és séfek megrendelhetnek. A magyar startup ellenőrzi a feltöltött termékek minőségét, és végzi a teljes logisztikát is.

Járműipar 

A Lotusnak is lesz villanyautója

A villanyautókban van a jövő – ezt bizonyítja az is, hogy az autógyártók is egyre komolyabban veszik a zéróemissziós közlekedésben rejlő lehetőségeket. Most a Lotus is bejelentette, hogy különleges elektromos járgánnyal rázná fel kínálatát. 

Mezőgazdaság 

Automatizált műtrágyázás

Két mezőgazdasági gépgyártó bizakodik, hogy együttműködésükkel közelebb kerülünk a teljesen automatizált agráriumhoz. Mesterséges intelligenciát is használó gépeik csökkentik a károsanyag-kibocsátást.

Járműipar 

Zéró emisszió és maximális luxus: jön az Aston Martin elektromos Lagondája

A Genfi Autószalonon több figyelemre méltó villanyjárgány is bemutatkozott – egyebek mellett itt debütált a Lagonda tisztán elektromos hajtású, prémiumkategóriás SUV-je. 

Energia 

Az algalámpa, amely csak szén-dioxidot fogyaszt

Nem fogyaszt áramot, mégis világít, ráadásul oxigént is termel – egyebek mellett ilyen előnyei vannak az algalámpának, amely még a szén-dioxid megkötésére is alkalmas. 

Víz 

Ilyen az energiatakarékos zuhanyzás

A tiszta, iható ivóvíz létkérdés – éppen emiatt fontos vigyáznunk rá. Ebben sokat segíthet a Nebia energiatakarékos zuhanyfeje is, amely nemcsak a befektetőket győzte meg, de a megrendelések alapján arra is rávilágított, hogy az embereket nem hagyja hidegen a víztakarékosság kérdése. 

Mezőgazdaság 

Laborhúst akarnak előállítani

535 millió dollárt fektet be élelmiszer-gazdasága átalakításába és modernizálásába Szingapúr, ami egy sor sci-fibe illő technológiai fejlesztést is magában foglal – például laborokban tenyésztett hús előállítását is.

Energia 

Villanyautók új szerepben?

Napjainkban is nagy sikerük van a villanyautóknak, de ha sikerül az áttörés, akkor az is elképzelhető, hogy hamarosan ezek a járművek nemcsak közlekedésre, hanem akár energiatárolásra is alkalmasak lesznek. 

alternativenergia.hu
Járműipar 

Újabb elektromos Infiniti a láthatáron

Letisztult, elegáns vonalak és zéró emisszió – az Infiniti újabb tanulmányautót készül bemutatni a Sanghaji Autószalonon. A Qs Inspiration Concept egy villanymotoros, összkerékhajtású sportszedán, amely egy leendő szériamodell előfutára lehet. 

Energia 

Napenergia mínusz 40 Celsius-fok alatt is

Napelemek fogják segíteni Olaszország Déli-sarkon folytatott kutatását. A hagyományos modulok egy különleges rendszernek köszönhetően a zord időjárási körülmények ellenére is tiszta energiát biztosíthatnak.

Mezőgazdaság 

Zseniális videó: szántás és elmunkálás egyetlen menetben!

Élelmes gazdának áll a világ. Az agrarszektor.hu talált egy videót, ami bebizonyítja: a mai elektronikus világban is egyszerű mechanikus szerkezetekkel tudnak létrejönni a legzseniálisabb megoldások.

Víz 

335 milliárd tonna évente

Egyre rémisztőbb adatok látnak napvilágot a klímaváltozással kapcsolatban. Most egy nemzetközi vizsgálat mutatott rá arra, hogy nemcsak Grönland és az Antarktisz jégtakarói olvadnak, de a gleccserek is jeget veszítenek –mint kiderült, évente mintegy 335 milliárd tonnát.

Mezőgazdaság 

Védekezés az aszálykár ellen: egy magyar találmány hozhat óriási változást a hazai mezőgazdaságban

Hazánkban nem újdonság a szárazság problémája, Magyarországon ugyanis az aszály, a jégeső és a tavaszi fagykár az összes mezőgazdasági kár 60 százalékát is meghaladta az elmúlt 35 évben. A különféle vízmegőrzési módszerek közül a hazai VízŐr különösen biztató eredményeket mutat azzal, hogy akár felére is csökkentheti az öntözővíz-szükségletet.

agroinform.hu
Energia 

Európát is meghódíthatják az üvegmentes napelemek

Egy sikeres németországi projektje után a Sunman úgy döntött, hogy üvegmentes kristályalapú napelem moduljait az európai piacra is bevezeti. A panelek nemcsak könnyűek, de a telepítésük is egyszerű.

Járműipar 

Hamarosan debütál a Tesla legújabb önvezető technológiája

Kiderült, hogy a Tesla április 19-én bemutatja a legújabb önvezető technológiáját. Sokan várják már a debütálást, hiszen a korábbi modellek is felszerelhetők lesznek a szükséges hardverrel és szoftverrel. 

e-cars.hu
Járműipar 

Íme a világ leghosszabb villanybusza

Bemutatkozott a BYD teljesen elektromos meghajtású K12A névre keresztelt autóbusza, amely a maga 27 méteres hosszával igazi világrekordernek számít. A hatalmas járgány egyszerre 250 utast képes szállítani.

Energia 

Drónok segítségével lehetne tovább növelni a napelemek hatékonyságát

A napelemek teljesítményvesztésének több oka is lehet: egyebek mellett a szennyeződés is csökkentheti a szerkezet hatékonyságát, ami persze komoly bevételkiesést jelenthet az üzemeltetőknek. Ezért is örvendetes a Coburgi Főiskola ötlete, miszerint drónok segítségével orvosolnák a problémát.