2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Norman 2030-ra piacra kerülhet

A kaliforniai TAE Technologies nagy bejelentést tett a közelmúltban: olyan jól haladnak Norman névre keresztelt kísérleti fúziós reaktoruk fejlesztésével, hogy akár az évtized végére kereskedelmi forgalomba bocsáthatják a technológiát.

Víz 

Digitalizálással az ivóvízszektorra nehezedő nyomás ellen

A közműcégeken egyre nő a klímaváltozás és az urbanizáció okozta nyomás, valós idejű monitorozásra, adaptív viselkedést támogató okosrendszerekre volna szükség. A Computerworld.hu alapos cikkben mutatja be a digitalizáció előnyeit és kihívásait az ABB elnökhelyettese, James Chalmers meglátásait tolmácsolva. 

computerworld.hu
Járműipar 

Autógyártás: 2030-ra várhatók az első teljesen klímasemleges modellek?

A Volvo leányvállalatánál, a villanyautókat gyártó Polestarnál tervben van a teljes életciklusra vetítve kibocsátásmentes modellek bevezetése 2030-ig. Hiába elektromosak ugyanis az autóik, gyártás közben a cég ettől még rendesen eregeti a szén-dioxidot, a Polestar 2 karbonlábnyoma például 26 tonna.

Mezőgazdaság 

Hogy lesz itt ökoforradalom? A HetiVálasz vendége Rodics Katalin kutató-biológus

A Válasz Online 66. podcastja a Greenpeace által szervezett online nemzetközi konferenciával foglalkozik, melyen a világ legrangosabb agráregyetemeinek előadói mutatták be az agrár-felsőoktatás új irányait. Magyarországon a közelmúltban jött létre Gödöllőn a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amelynek célja, hogy Európa egyik legjobb intézménye legyen.

valaszonline.hu
Energia 

A világ legnagyobb szélturbinája

2020 első felében a renoméjukra kényes nagybefektetők 35 milliárd dollárt öntöttek különböző tengeri szélerőműprojektekbe. Ha ennyi nehezen megkeresett dollár vándorol szélparkokba, akkor semmi kétség, hogy a szélenergia mára meggyőzte még a megrögzött megújuló-szkeptikusokat is.

Járműipar 

Mikor lesznek olcsóbbak az elektromos autók?

Miért annyival drágábbak az elektromos autók, mint benzines vagy dízellel futó társaik, és meddig fog kitartani az elektromos és a hagyományos hajtás közötti árkülönbség? Elon „Technoking” Musknak vagy az autógyártás régi motorosainak lesz-e igazuk a jövőt illetően, ha árakról van szó?

Mezőgazdaság 

Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen?

Az áradások sújtotta, emellett növekvő tengerszinttel számoló Banglades valószínűleg megoldást talált a klímaváltozás okozta következményekre. Az ország tradicionális úszó gazdaságai más területeknek is példát mutathatnak, hogyan kell a mezőgazdaságnak hatékonyan megküzdenie a változásokkal.

Mezőgazdaság 

Szuperbúzát nemesítenek vadfajok bevonásával magyar kutatók

Az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Mezőgazdasági Intézetének munkatársai közel 10 éve dolgoznak rostanyagban gazdagított gabonafélék nemesítéssel történő előállításán.

qubit.hu
Energia 

Lapátmentes szélturbinákat fejleszt egy startupvállalkozás

A Vortex Bladeless nevű cég szélturbinákat fejleszt, amelyek végre nem jelentenek veszélyt a közelükben élő, vadászó vagy elrepülő madarakra, ugyanis egyáltalán nincsenek lapátjaik. Voltaképpen nem is turbinák, hanem rezgő tornyok.

Mezőgazdaság 

Ha magja volt, elültettem

„Azzá leszel, amit eszel.” Kondics László, a KO-VA Kenderporta megálmodója és alapítója ezt a szállóigét választotta családi gazdaságuk mottójául. Komolyan is veszik. Azért haladnak ezen a vonalon, mert szerintük mindenkinek ugyanannyi esélyt és lehetőséget kell adni, hogy rátalálhasson az egészséges ételekre és termékekre, mint a művi úton előállított társaikra.

magyarmezogazdasag.hu
Energia 

Európa második legnagyobb geotermikus távhőrendszere készül Szegeden

Két ütemben összesen 9 geotermikus rendszert építenek ki Szegeden. Ezek közül kettő, a felsővárosi és az odesszai a próbaüzemen is túl van, és teljesen elkészült. Befejezéséhez közeledik a Rókus és az Északi városrészben is az új fűtési rendszer kialakítása, ezeket szeptemberben adhatják majd át.

Energia 

Tony Stark „szíve” csak mese, vagy tényleg létezik a radioaktív szuperakkumulátor?

Vajon működhet a valóságban is a Vasember, Tony Stark „szíve”, a palladium izotópját energiatermelésre használó Arc Reactor, vagy csupán energiautópia az elképzelés, hogy a radioaktív anyagokat fel lehet használni hosszú élettartamú, töltést sem igénylő akkumulátorok készítéséhez?

Víz 

Szennyvíz: forradalmi megoldások régi problémákra

Szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosításának új módszerein dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói uniós támogatással, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Soproni Egyetem szakembereivel együttműködve – adta hírül az MTI.

Járműipar 

Hidrogénes vasúti kísérleti projekt indul Kaliforniában

Egy kaliforniai, magántulajdonban lévő vasúti társaság fejlesztési és technológiai partnereivel együttműködve kísérleti jelleggel hidrogénüzemű mozdonyt fejleszt, hogy alaposan megvizsgálhassa, hogyan tudna működni a hidrogénmeghajtás a vasúti rendszerben.

Mezőgazdaság 

Mérgezett Föld – Kétezer éve rosszul műveljük a földünket?

Miért mérgezett a Föld, mi az oka a rohamos talajpusztulásnak? Tényleg kétezer éve rosszul műveljük a területeinket? Nézzünk a lábunk alá, túrjunk a talajba, és derítsük ki, hogyan is működik.

Filmdzsungel Stúdió
Járműipar 

A Hyundai és a Shell kapcsolata szintet lép

A két cég közötti együttműködés 2005-ben kezdődött, most pedig egészen 2026-ig meghosszabbították, és környezetkímélő technológiák fejlesztését tervezik.

Mezőgazdaság 

Egyre többen termesztenek itthon fügét vagy kivit

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, ennek jelei az agráriumban és a borászati ágazatban is láthatók, de a szakma készül a kihívásokra.

novekedes.hu
Járműipar 

A gömböc esete a csodavitorlásokkal

Mindkét döntős csapat a Gomboc szoftverre támaszkodott felkészülés közben, amelyet Dan Bernasconi brit mérnök azért nevezett el a világhírű magyar találmányról, mert számára a gömböc a kényes egyensúly jelképe – így kezdődik a Qubit izgalmas háttéranyaga a 36. Amerika-kupa magyar szálairól. (A képen a két csodavitorlás látható a döntő előtt egy nappal. Fotó: Steve Todd/ Shutterstock.com.)

qubit.hu
Járműipar 

A Continentalnál 2022-ben elkezdődik a jövő

„Az autonóm mobilitás piaca több mint kétszeresére fog nőni az elkövetkező három év során” – idézi a Continental vezérigazgatójának szavait az autopro.hu. Önálló üzletágat kapnak a cégnél az önvezető járművek, és komoly szerep jut majd a budapesti mesterségesintelligencia-fejlesztési központnak.

autopro.hu
Energia 

Akvamarin projekt: óriási vízbontó berendezés épül Magyarországon

A kardoskúti föld alatti gáztárolónál épül az ország első, megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszere, valamint a hozzá tartozó hidrogéngáz-előkészítő. A beruházás célja, hogy a szezonálisan termelődő zöldáramfelesleg egy ügyes csavarral „eltárolhatóvá” váljon.