2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Az agrárium le van maradva az innováció területén

A különböző ágazatokat összehasonlítva kijelenthető, hogy az agrárium le van maradva az innováció területén – mondta Kovács Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szolgáltatási főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán.

Mezőgazdaság 

A tájfajta ősgabonák lehetőségei

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), Magyarország egyetlen önálló, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezete az első, februári ágazati egyeztetés után júniusban a szlovákiai peszektergenyei Biocentrum Biogazdaságba hívta szakmai napra, kóstolóra és szántóföldi bemutatóra az ősi kenyérbúzák termesztése iránt érdeklődőket, illetve a ter­mesztésükben érdekelteket.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Laborhús után itt a labortej

Amíg a húsfélék esetében kétféle alternatíva is létezik – növényi alapú, vagy laboratóriumban növesztetett –, addig a tejtermékek esetében csak előbbi termékekről hallottunk – legalábbis eddig. Mi lenne, ha tejtermékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Mezőgazdaság 

Aszály sújtotta régiókban is sikeresen termeszthető repcehibrid

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munkát és tesztelést követően került a hazai repcepiac élére. Kimagasló terméseredményt hoz kedvezőtlen környezeti hatásokkal rendelkező évjáratokban is.

agroinform.hu
Mezőgazdaság 

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. Céljuk, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

Mezőgazdaság 

Borsóginnel a környezetért

Egyesült királyságbeli és írországi tudósok rájöttek, miként lehet búza helyett akár borsókeményítőből is alkoholt erjeszteni. Ráadásul az is kiderült, hogy például a borsógin a búzaginnél 14-ből 12 környezetihatás-kategóriában kisebb környezeti lábnyommal rendelkezik.

Energia 

A britek is szívesen váltanának megújulóra

Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban a fosszilis energiával ellátott fogyasztók mintegy kétharmada szívesen váltana megújulókra, ha ez nem eredményezné az árak drasztikus emelkedését. Az E.On brit leányvállalatánál állítják: ennek már most sincs akadálya.

Víz 

Probléma megoldva? Jéghegyet vontatnak az Antarktiszról az Egyesült Arab Emírségekbe

A klímaváltozás legalább 80 százaléka vízzel kapcsolatos – a vízhiány egyre több országot érint. Ezt a problémát oldaná meg Abdulla Alshehi, egy rendkívül gazdag arab üzletember, aki óriási jéghegyet vontatna az Antarktiszról az Egyesült Arab Emírségekbe.

Mezőgazdaság 

Farmhopper: magyar applikáció és weboldal köti össze a vásárlót és a termelőt

A Farmhopper, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet digitális innovációkkal foglalkozó részlege által támogatott legújabb innovációs projekt lehetővé teszi, hogy a környezettudatos vásárló könnyen hozzáférhessen friss élelmiszerekhez, és a termelőknek is biztosítja, hogy szélesebb közönségnek mutathassák be kínálatukat.

Energia 

Jönnek az öngyógyító akkumulátorok?

Az akkumulátorok zöme lítiumionnal vagy nátriummal működik – a két anyag hatékonysága vitathatatlan, ám az ezzel készült energiatárolók élettartama folyamatos használat esetén jelentősen csökken. A Tokiói Egyetem mérnökei most öngyógyító elemek kifejlesztésével próbálják áthidalni a problémát.

Mezőgazdaság 

Kevesebb metángázt kibocsátó szarvasmarhákkal a klímaváltozás ellen

Tudósok szerint lehetséges olyan szarvasmarhákat tenyészteni, amelyek kevesebb metánt bocsátanak ki. 

Járműipar 

Felvillanyozták az ikonikus hippibuszt

Kaliforniában bemutatták a Volkswagen Type 20-at, az 1962-es kisbusz elektromos változatát. Az újragondolt járgány kívülről ugyanúgy néz ki, mint hajdani elődje, belülről azonban a legmodernebb technológiai megoldások gondoskodnak a vezetési élményről. 

Mezőgazdaság 

Honos fürkészdarázzsal az ázsiai márványospoloska ellen

Az apró Anastatus bifasciatus darázs több rovarfaj petéibe rakja a tojásait. Olaszországban 32, elsősorban lepke- és poloskafaj a gazdaszervezete, ezért is tartják ígéretesnek az ázsiai márványospoloska elleni biológiai védekezésre.

Mezőgazdaság 

Kakaófarm napelemmel (videóval)

A Hawaii szigetének keleti részén működő Pepeekeo kakaófarm a SimpliPhi napelemek jóvoltából nem kapcsolódik az elektromos hálózatra, és rendkívül hatékony.

Járműipar 

Jön a napelemes Prius?

A Sono Sion és a Lightyear One után most úgy néz ki, a Toyota is beszállna a szolárkocsik piacára: a gyártó ugyanis éppen a napelemes Priust teszteli. Vajon milyen akadályokat kell leküzdeni ahhoz, hogy ezek a járgányok is meghódíthassák a világ útjait? 

villanyautosok.hu
Mezőgazdaság 

A mezőgazdasági drónok jelene és jövője

A dróntechnológia gyorsan és folyamatosan forradalmasítja a mezőgazdaságot. A változások az állandó fejlesztéseknek és az USA egyre megengedőbb szabályozásainak tudhatók be. Szükség van a változásokra, mert 2050-ben a Föld lakossága a mainál kb. 70 százalékkal több terméket fog fogyasztani, és az ágazatban fontos szerep jut az ember nélküli légi járműveknek.

Mezőgazdaság 

Precíziós mezőgazdaság/techgrómia diplomát ad egy kanadai egyetem

A Calgary-ben lévő Olds College különleges képzést indított, amelynek végén precíziós mezőgazdaság/techgrómia diplomához jutnak a diákok. A jövő szakembereit agronómiára, mezőgazdasági gépek ismeretére, hálózatkezelésre és adattudományra tanítják.

Mezőgazdaság 

Az Év Tanyája: az innovatív gazda…

Törtel község délkeleti részén, a Kákás-tó közelében, a homok és a fekete föld találkozásánál terül el a „Banya-tanya”, melyen Nagy István nejével közösen 1984 óta életvitelszerűen lakik és gazdálkodik.

Energia 

Most már a napelemet is össze lehet hajtani

Igen hasznos találmánnyal rukkolt elő a Dhp Technology AG. A gyártó által kifejlesztett HORIZON nevű rendszer különlegessége, hogy öt méterrel a felszín fölött helyezkedik el, ráadásul erős szél vagy havazás esetén a szerkezet összehajtható, így az elemek a tárolójukba kerülnek.

Mezőgazdaság 

Növénytermesztés mesterséges intelligenciával

Hat év fejlesztő- és gyűjtőmunkájának eredményeként egy egykori haditengerész által vezetett amerikai cég, a Farmwave különleges appal állt elő. A platform és az alkalmazás az adatalapú automatizált döntéshozást támogatja. Az MI-betegségek diagnosztizálásában, és például a paradicsomtermesztésben is segít.