2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)

Mit tesz egy lelkész, ha azt látja, hogy munka hiányában sorra vándorolnak el a faluból az emberek, és fogy a gyülekezete? Gyülekezeti szinten kezd el munkahelyeket teremteni, kezdve az idősgondozással, folytatva helyi termények készítésével, gyermekek részére játszóház létrehozásával. A sorozat huszadik, egyben utolsó részében az abaújvári Keresztyén Manufaktúrát ismerhetjük meg.

Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó)

Hogyan adjunk perspektívát a halódó vidéki közösségeknek? A Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány két alapvető célja, hogy a városban született fiataloknak lehetőséget kínáljon olyan alkotó életet élni, amilyet szeretnének; másrészt a vidéki fiataloknak szeretné bebizonyítani, hogy nem feltétlenül kell a városba költözni ahhoz, hogy boldoguljanak.

Járműipar 

Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja

Június 18-án, szombaton sikeresen teljesítette első próbarepülését az első Kínában fejlesztett és épített, pilóta nélkül repülő teherszállító drón – a TP500-as az ország első olyan nagy méretű teherszállító drónja, amely megfelel a kínai polgári repülési rendeletben foglalt szabályoknak.

Energia 

Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak

Dánia mesterséges sziget építését tervezi, hogy azon szélenergiát termelhessen. A jelenlegi dán tengeri megújuló energiaforrások termelésének mintegy kétszeresét, majd később akár háromszorosát tudnák az új szigeten megtermelni, ezzel egész Dánia éves energiafogyasztásának a másfélszerese biztosított lenne.

Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó)

Hogyan alapozzunk közösségeket élelmiszer-termelésre? Megtudhatjuk a sorozat ezen részéből, amely a szigetközi dunaszigeti zöldségközösséget mutatja be.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész)

Kütyü vagy okoseszköz? Tudatosan használjuk, vagy függünk tőle? Személyre szabjuk, vagy személytelenre szabnak bennünket általa? Ezernyi a kérdés a 21. század információs mókuskerekében… Áder János Pál Feri atyával igyekszik megfejteni a szellemi környezetszennyezés hátterét.

Energia 

A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket

Nemzetközi szinten kevés és drága lett az energia, miközben nőtt a magyar gazdaság energiaigénye. Ez is jelzi, hogy szükség van a hazai energiatermelés, valamint a fotovoltaikus és rugalmas gáztechnológiák alkalmazásának bővítésére – mondta el Palkovics László a Tech4Green Digital Power Summit rendezvényen.

Energia 

Mini Nuki: tartalékjátékos vagy a jövő záloga?

Kanada lehet az egyik legtanulságosabb példakép a kis méretű moduláris atomerőművek területén, amelyekről Bill Gatestől Emmanuel Macronon és a Rolls-Royce-on át a lengyel és román üzleti körökig sokan sokfélét állítanak és ígérnek – a napi.hu utánajárt a technológiát övező szép reményeknek és a megvalósíthatóság kérdésének.

(A kép illusztráció. Yuan Yang fotója az Unsplash-en)

napi.hu
Energia 

A világ legmagasabb távvezetékoszlopai megújuló forrásból származó áramot fognak továbbítani

Rekord: a világ legmagasabb, 385 méteres távvezetékoszlopait kötötték össze elektromos kábelekkel a Jangce-folyó fölött június 13-án, hétfőn. A 330 méter magasan pókemberként dolgozó munkások mellett drónok és robotok is részt vettek a vezetékek kifeszítésében.

Járműipar 

Itt az első kép az ősszel érkező Polestar 3 elektromos SUV-ről

A Polestar bejelentette, hogy következő autójának, a Polestar 3-nak 2022 októberében lesz a világpremierje. A Polestar 3 a cég első SUV-je. A Volvo Cars kötelékeiből kitört gyártó már a kínai Geely-csoport önálló márkájaként fejleszti teljesítményorientált elektromos autóit – írta a villanyautosok.hu.

Járműipar 

Személyszállító és áruszállító verzióban is jön a Fiat új elektromos autója

A Fiat célja, hogy 2027-re már kizárólag teljesen elektromos, zéró helyi kibocsátású járműveket kínáljon az európai piacon. Ennek jegyében mutatták be legújabb villanyautójukat, a Doblò tisztán elektromos változatát E-Doblò néven, személyszállító és áruszállító haszongépjármű változatban.

Járműipar 

Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán

A bécsi központú startupot, amely mögött az abo-drive és a Modern Mobility cégek állnak, a görög istenek lakhelyéről, az Olümposzról nevezték el, és valamennyi termékük is egy-egy mitológiai karakter nevét viseli majd. Villanyautóik hamarosan Ares, Apollon, Athena, Artemis, Hera, Hermes, valamint Selene neveken érkeznek.

Energia 

Napenergiás felfutás Lengyelországban – És mi hogy állunk megújulókkal?

Az ország drámai mértékű fotovoltaikus növekedését látva az elemzők máris a lengyel napelem aranykoraként jellemzik az évtizedet, mivel úgy látják, hogy 2030-ra a 28,5 gigawattos kumulatív beépített napelemes kapacitási szintet is elérhetik – a napi.hu a magyar helyzettel veti össze cikkében a lengyel felfutást.

(Napelemek Bogatyniában 2021-ben. Fotó: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images)

napi.hu
Járműipar 

Hidrogénpatron tehetné könnyebbé a hidrogénüzemű autók használatát

A hidrogént 700 bar nyomáson vagy cseppfolyósítva, kevesebb mint mínusz 200 Celsius-fokon kell tárolni ahhoz, hogy megfelelő energiasűrűséget kapjunk. Ez hátráltatja a hidrogén mint üzemanyag elterjedését. A Toyota cserélhető hidrogénpatronnal igyekszik megoldani a problémát.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész)

Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember már 2012-ben nyári tábort szervezett a teremtett világ megóvásáért viselt felelősségünkről. Akkor még kevesen foglalkoztak klímaszorongással, a tudományos világ szándékos vakságával vagy éppen a sokszor lusta emberi lélek „huncutkodásaival”. Áder János podcastjának friss adásában Pál Feri atyával beszélgetett.

Járműipar 

Nukleáris meghajtású hajópárost tervez egy norvég cég

A norvég Ulstein hajóépítő vállalat a tengeri utazás kibocsátásmentessé tétele érdekében dolgozik az innováción. A nukleáris meghajtású hajót Thornak keresztelték. Az elnevezés egyrészt a mennydörgés istenére, másrészt a tóriumra utal. A járművet ugyanis folyékony sóolvadékos tóriumreaktor hajtja majd.

Mezőgazdaság 

Jön a biológiai növényvédelem kora? (videó)

Csak ökológiai termesztésből jól lehet-e lakatni Európát? A Magyar Mezőgazdaság új videójából kiderül, hogy a növényvédőszer-gyártók is elkötelezettek a fenntartható gazdálkodás mellett. A biológiai növényvédő szerek, a precíziós megoldások, a növénynemesítés az iparág kutatásainak, fejlesztéseinek fontos elemei.

Járműipar 

Hidrogénes konferencia lesz Zalaegerszegen

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség június 8–9-én Hidrogén – jelen és jövő a mobilitásban címmel V4 PLUSZ konferenciát rendez Zalaegerszegen, a ZalaZone tesztpályán és rendezvényközpontban. Az eseményt hidrogéntechnológiai bemutató és pályaorientációs szakmai nap kíséri – közölte a szövetség.

Energia 

Európai Nukleáris Innovációs Díjat nyert a Műegyetem

A legkorszerűbb grafikus processzorokra kifejlesztett reaktorszimulációs programjáért nyerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának kutatócsoportja az Európai Atomenergia Közösség Nukleáris Innovációs Díját. A díjat május 31-én vette át Légrády Dávid egyetemi docens Lyonban.

Energia 

Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl

A magyar PLATIO Solar termékfejlesztési tevékenysége annak a vonulatnak az egyik nagyszerű példája, hogy „a háztáji energetika” is új, komplex megoldásokat keres arra, hogyan lehet a háztartások mind nagyobb arányú energetikai önállósodását támogatni.