2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Mezőgazdaság 

Arcfelismeréssel védik a halak egészségét

A lazacok sem menekülhetnek a mindenütt jelen lévő megfigyelőtechnológiák elől. Hamarosan arcfelismeréssel azonosítják őket, a rendszer időben észleli a betegségekre utaló változásokat. Járványok, komoly veszteségek előzhetők meg így.

Mezőgazdaság 

Okosfalvakban a jövő?

Az EU reményei szerint az okosfalvak-szemlélet segíthet megállítani a vidék elöregedését és ezzel együtt az elvándorlást, illetve javíthatja a falvak szolgáltatásainak színvonalát, valamint újraértelmezheti a vidékfejlesztést.

Mezőgazdaság 

Kihalnak a méhek? Csinálunk helyettük robotokat...

A klímaváltozás jobban fenyegeti a méheket, mint eddig bármikor, ezért holland kutatók robotméheket fejlesztenek. Nem lemásolni akarják a méheket, hanem tanulni tőlük. (Videó a repülésről.)

Energia 

Padlóra küldik a napelemet?

A napelemeket nem csak a tetőn lehet hasznosítani – ezt akarja bebizonyítani a Rheinenergie és az Energy Floor közös kísérleti programja. A két cég most Neuehrenfeldben négy négyzetméteren helyez el fotovoltaikus járólapokat, hogy tesztelje azok hatékonyságát. 

Mezőgazdaság 

Agrárerdészettel az éghajlatváltozás ellen

Ha a művelhető földterület egy elhanyagolható részéért cserébe mintegy 20 százalékkal növelhető a termelékenység, az kecsegtető lehetőség. Az eredmények meggyőzők. Az agrárerdészettel, a fás növényzettel borított területeken folytatott mezőgazdasági tevékenységgel mindez lehetséges – ráadásul a klímaváltozás hatásainak megfékezésében is segít.

Mezőgazdaság 

Hektáronként akár 100 dollár pluszjövelmet is jelenthet az adattechnológia

A számítógépes és mobiltelefonos alkalmazások, illetve az adattudomány megváltoztatja a mezőgazdasági munkát. Egy illinoisi farmer példája jól szemlélteti, hogy szakszerű használatukkal komoly profit érhető el.

Víz 

Vizet a levegőből – újabb innováció a vízhiány megoldásáért

Világszerte kutatók dolgoznak olyan innovatív megoldásokon, amelyek segítik az egyre élesedő ivóvízválság megoldását. Szintén a vízkörforgás elméletén alapuló újabb innovációt fejlesztett a VICI-Labs, a UC Berkeley Egyetem és az amerikai Nemzeti Békehadtest Szövetség (National Peace Corps Association) munkacsoportja.

Víz 

Életmentő lehet a magyar intelligens víztisztító technológia

Komoly jelentősége lehet a vízválság elleni küzdelemben az Intelligent Water Aid Technology (IWAT) magyar fejlesztésű innovációnak, amellyel vízügyi infrastruktúra és áramellátás nélküli területeken is megoldható az ivóvíz nyers vízből történő előállítása.

Mezőgazdaság 

A drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre?

Négymillió jenbe, nagyjából tízmillió forintba kerül az a mezőgazdasági drón, amely azonban szinte megfizethetetlenül nagy érték az elöregedett japán mezőgazdaság számára. A gazdálkodók bíznak benne, hogy az új technológia a fiatalok számára is vonzóvá teheti az ágazatot.

Mezőgazdaság 

Fenntartható vízhasználat az aszálymonitoring-rendszernek köszönhetően

Az éghajlatváltozás egyik hatása, hogy az aszály és a vízhiány évente több milliárd forint kárt okoz Magyarországon, jóval többet, mint a belvíz vagy az árvíz. Éppen emiatt tekinthető nagy áttörésnek az aszálymonitoring-rendszer, amely sokat segíthet a fenntartható vízhasználatban. 

Energia 

Ezzel az új típusú akkumulátorral az egész Föld energiáját megújulóra lehetne átállítani

Jelentősen sikerült csökkenteni a cink-levegő akkumulátorok költségeit, ez pedig megoldást jelenthet a világ egyik legnagyobb problémájára: az olcsó és hatékony energiatárolás ugyanis a megújuló energiaforrások győzelméhez vezetne, ráadásul a szén-dioxid-kibocsátást is minimálisra csökkentené. 

Víz 

A mangótól tiszta lesz a vizünk?

„A mangóhéj jelentheti a megoldást a talajokat és vizeket szennyező olajkiömlések problémájára” –  jelentették be a Dél-ausztráliai Egyetem kutatói, akik szerint az egzotikus gyümölcs héjából készült kivonattal fenntartható és környezetbarát módon lehet eltakarítani az olajszennyeződéseket.

Mezőgazdaság 

Megfigyelik Magyarország felszínét az űrből

Hétmilliárd forintból jövő év végére épülhet ki az a földmegfigyelési információs rendszer, amelynek keretében elsőként a közigazgatási szervek 72 órán belül hozzáférhetnek műholdfelvételekhez. A földmegfigyelés a katasztrófavédelmet, a meteorológiát, a mezőgazdaságot és a vízgazdálkodást is segítheti.

Mezőgazdaság 

Talajtesztelő műszert fejleszt az IBM

Az IBM bemutatta gazdáknak fejlesztett talajtesztelő műszere, az AgroPad prototípusát. A névjegykártya méretű papíreszköz egyik oldalára vízcseppet vagy pici talajdarabot teszünk, míg a másik oldalon a minta tápanyagait megjelenítő körök találhatók.

Energia 

Új szilíciumkezelési eljárás optimalizálja a napelemgyártást?

A Michigani Műszaki Egyetem mérnökei felfedezése tovább csökkentheti a napelemek árát. A szakemberek ugyanis rájöttek, ha fekete szilikonborítást vonnak a szolárpanelekre, akkor jelentősen csökkennek a gyártási költségek. 

autopro.hu
Járműipar 

Feltalálták a vegyszerek és energia nélkül működő fagymentesítést

A Virginia Tech Műszaki Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan, vegyszerek és energiafelhasználás nélkül működő fagymentesítő technológiát, amely korlátlan ideig képes egy felület 90 százalékát szárazon és jégmentesen tartani. Az innovációnak főleg az autósok örülhetnek majd. 

Mezőgazdaság 

Dombóvári farm lett Magyarország legszebb birtoka

Egy megújuló energiaforrásokat használó dombóvári gazdaság, az Agrár-Béta Kft. nyerte el az idén másodszor meghirdetett Magyarország legszebb birtoka díjat. 

Járműipar 

Nagy sikert aratott a magyar fiatalok napelemes autója

Különleges szolárjárgányuknak köszönhetően dobogós helyen végeztek a kecskeméti Neumann János Egyetem hallgatói a napelemmel működő elektromos autók legnagyobb európai versenyén, a European Solar Challenge-en.

Mezőgazdaság 

Édes paprikát szed a környezetbarát robot

Hamarosan újabb növény, az édes paprika melegházi betakarítását is robotok végezhetik. Egy európai uniós projekt keretében fejlesztett automatizált rendszer néhány éven belül kerülhet a boltokba.

Energia 

Olajvezetékből áramot?

A nagy szintkülönbséget kihasználva a Transalpine Ölleitung 1335 méter magasságban szerelt be egy áramtermelő turbinát és egy generátort az ausztriai, németországi és csehországi finomítókat nyersolajjal ellátó vezetékbe. Az erőmű kapacitása mintegy 3000 háztartás áramszükségletét elégítheti ki.