2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. Vagyis a gazdák úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Járműipar 

Megérkezett Luca, a hulladékból készült villanyautó

Az Eindhoven University of Technology hallgatói rendszerint újradefiniálják az autógyártás fogalmát. Az ő nevükhöz kötődik például Lina, az önmagától biológiailag majdnem teljesen lebomló villanyautó és Stella, a napelemes versenyautó. A fiatalok most pedig bemutatták Lucát is, a hulladékból készült villanyjárgányt. 

Mezőgazdaság 

Míg nő a Föld lakossága, csökken a termőterület nagysága

Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert az évszázad közepére elérheti a 10 milliárdot a világ népessége, miközben a szántóterület 40 százalékkal, az ivóvízkészlet pedig 30 százalékkal csökken.

Mezőgazdaság 

Talaj nélküli zöldségtermesztés: nem mindenki lelkesedik az ötletért

A LettUs Grow új technológiai cég komoly támogatást kapott a Bristoli Egyetemtől, hogy a talaj nélküli növénytermesztéshez szükséges tápanyagspray-t hozzon létre. Az aeroponiás technológiai vállalkozásnak a kis, beltéri, vertikális gazdaságában úgy termesztenek zöldségeket, hogy a tápanyagokat közvetlenül  a növények gyökérzetéhez irányítják.

Energia 

A Microsoftot is megihlette a napenergia

A napenergia a számítástechnika világába is kezdi behálózni magát. A Microsoft például azt fontolgatja, hogy a Surface Pro 8 mellé készülő új Type Coverbe napelemeket épít.

Mezőgazdaság 

Ezzel a géppel bárhol termelhetünk zöldséget a lakásban: itt a beltéri növénytermesztő

A világ legnagyobb elektronikai expóján, a CES-en január elején az egyik legérdekesebb bemutatott termék az LG Electronics beltéri növénytermesztő készüléke volt. A berendezés az egyre népszerűbbé váló városi kertészkedés híveinek kíván alternatívát nyújtani a már ismert balkon, körfolyosó vagy tetőterasz helyett.

Járműipar 

A Volvo XC90-ről is lekerülhet a kipufogó?

Sajtóértesülések szerint a Volvo már dolgozik az XC90 tisztán elektromos változatán, sőt egy saját akkupakk-összeszerelő üzemet is felépítene a típus gyártásának kiszolgálására. Az akkugyár átadása az új XC90 debütálásával együtt 2022-ben várható. 

e-cars.hu
Mezőgazdaság 

Újrahasznosított szennyvízzel öntözött erdő áll az egyiptomi sivatag közepén

Az elsivatagosodás szerte a világon aggasztja a tudósokat immár egy évtizede, de Egyiptomban különösen jelentős problémának számít, hiszen az ország területének 96 százalékát borítja sivatag.

Járműipar 

Tesla, gyere ide!

Ki ne emlékezne a nyolcvanas évek négykerekű filmsztárjára, Kittre, David Hasselhoff hű társára? Az akkor futurisztikusnak és elérhetetlennek tűnő szuperjárgány hamarosan Teslaként gurulhat le a gyártósorról – legalábbis Musk erről csicsergett Twitteren.

Víz 

Hazai innováció: kagylókkal a szennyezett víz ellen

Napjainkban az iható víz a legnagyobb érték. Ezért is van kiemelten fontos szerepe annak az újabb hazai innovációnak, amely a kagylók segítségével tisztítja meg a vizet. A prototípust jelenleg Csongrádon egy elhagyott bányatónál tesztelik. 

Mezőgazdaság 

A szántóföldtől az asztalig: egyre hangosabban kopogtat a jövő mezőgazdasága

Magyarországon a szántó csaknem negyedén már alkalmaznak valamilyen elemet a precíziós mezőgazdaság (PM) területéről. A Naplónak Dr. Tamás János, a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vezetője beszélt a PM hazai helyzetéről.

Mezőgazdaság 

Génmutációval új növényt kísérleteztek ki: ez segíthet a városi gazdaságon?

Mivel az éghajlatváltozás rendkívüli módon befolyásolja a növénytermesztést és ezzel együtt az élelmiszer-ellátást is, a kutatók folyamatosan innovatív módszerekkel próbálkoznak, hogy igazodni tudjanak a környezeti változásokhoz. Most egy olyan paradicsomfajtát fejlesztettek ki, ami nagyon kis területen is képes megélni, ráadásul apró kis bokrokban terem.

Járműipar 

A Mercedes bemutatta az Avatar ihlette ökoautót

A Las Vegas-i Consumer Electricion Show-n (CES) a Mercedes bemutatta az Avatar című film ihlette villanyautóját, a Vision AVTR-t. Az önvezető, kormánykerék nélküli járgány különlegessége egyebek mellett az, hogy a tulajdonosa légzésére és szívverésére kel életre. 

Víz 

Íme a szerkezet, amellyel felére csökkenthetjük a vízfogyasztásunkat

A holland Hydraloop egy olyan modern elveken működő otthoni szennyvíztisztítóval rukkolt elő, amellyel jelentősen visszaszoríthatjuk a vízfogyasztásunkat. 

Mezőgazdaság 

Élénkülhetnek az öntözési beruházások

A szélsőséges időjárás ellenére tavaly az utolsó pillanatban érkezett csapadék megmentette a növénytermesztést, és az afrikai sertéspestis – paradox módon – jó lehetőséget teremt a sertéstartásnak. Interjú Feldman Zsolttal.

Mezőgazdaság 

A génszerkesztés gondolatával kacérkodnak a németek

Elkezdődött a nyílt vita a génszerkesztésről Európában. Megjelent egy szokatlan retorikai elem a témában, ez pedig éppen a zöldebb környezet ígérete a technika révén.

Mezőgazdaság 

A klímaváltozás lehetővé teszi a kukorica- és szójatermesztést Szibériában

Az Orosz Tudományos Akadémia Krasznojarszki Kutató Intézetének munkatársai a klímaváltozás lehetséges következményeit tanulmányozva megállapították, hogy akár az évszázad közepére Szibéria bizonyos körzeteiben lehetővé válhat a kukorica és a szója korai fajtáinak termesztése.

Járműipar 

Nem kell elektromos töltőpontot keresni, jönnek a robotok!

A legtöbb villanyautós minden bizonnyal örülne annak, ha nem kellene keresgélni a szabad elektromos töltőpontokat. A Volkswagen jelenleg olyan mobil töltőrobotokon dolgozik, amelyek gombnyomásra odagurulnak a járgányhoz. Ha minden jól megy, 2025-ben már szolgálatba is állhatnak az okosvillanykutak. 

Mezőgazdaság 

Hidegtűrő brazil almafajták érkeznek Európába

A francia International Fruit Obtention (IFO) és az olasz Rivoira szervezetek közötti együttműködés teszi lehetővé egy új, hidegtűrő brazil almafajta termelését és értékesítését Európában.

Mezőgazdaság 

Új komplex talajkezelési technológia segíthet az aszály leküzdésében

A mezőgazdaságot is érintő klímaváltozás egyik legnagyobb kihívásának, az aszálynak a leküzdését segítheti egy új hazai komplex talajkezelési technológia, három magyar mikrobiológiai készítmény együttes használatával.