2018. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Mezőgazdaság 

Sivatagban is tesztelt szárazságtűrő kukoricát hozott a magyar piacra a Syngenta

A chilei Atacama-sivatagban is tesztelte a Syngenta azokat az új kukoricahibrideket, amelyeket 2018-tól a magyar piacra is bevezet. A kukorica az időjárás változékonyságának kitett, biológiailag is nagy vízigényű növényünk, ezért az egyre gyakoribbá váló aszályos években fellépő vízhiány érzékenyen érinti a hazai öntözés nélküli kukoricatermesztést.

Mezőgazdaság 

Kiterjesztett valóság a szántóföldeken

A gazda kijelzőjén nemcsak a cukorrépaföldet látja, hanem a fényképre rétegezve különféle adatok is megjelennek: milyen idő várható holnap, milyen rovarok veszélyeztetik a gazdaságot, melyik rész fertőzött stb. Az adatok felgyorsítják és leegyszerűsítik a munkát. A kiterjesztett valóság bevonult a mezőgazdaságba (is).

Mezőgazdaság 

Indul a nemzeti gépfinanszírozási program

Kedvező kamatozású és feltételrendszerű nemzeti gépfinanszírozási programot indít a Magyar Fejlesztési Bank: a kedvezményes kamatozással igényelhető hitel- és lízingprogramok kerete 80 milliárd forint, amelyből mezőgazdasági gépek gyártására, forgalmazására, vásárlására lehet igényelni.

Víz 

Gyümölcsöző vizit: együttműködési megállapodást kötött a MaVíz és a Pekingi Vízmű

A víziközmű-szolgáltatás fejlesztése érdekében kötött együttműködési megállapodást a Pekingi Vízmű (Bejing Waterworks Group) és a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz). A partnerség célja, hogy elősegítse a két szervezet közötti információcserét és a jó szakmai gyakorlatok megosztását. 

Mezőgazdaság 

Talajvédelemre fókuszál az unió

A következő közös agrárpolitika is prioritásként fogja kezelni a talajvédelmet az Európai Bizottság közelmúltban közzétett közleménye szerint. 2017 tavaszán az EU előkészítette egy talaj- és vízhasznosítási tudományos központ létrehozását, amely 2018-ban kezdi meg működését. A cél, hogy a talajvédelemnek a fenntartható vízfelhasználással is szorosan össze kell kapcsolódnia.

Járműipar 

Közel egy tucat új kerékpárút épülhet 2019 nyaráig

3,6 milliárd forintból jöhetnek létre a már építési engedéllyel rendelkező szakaszok, amelyek kiegészítik a már meglévő létesítményeket. Ezúttal főleg az észak- és kelet-magyarországi, valamint a Pest megyei beruházások kaptak támogatást. A Magyar Közút emellett 3 milliárd forintot kapott a meglévő hálózat karbantartására.

Mezőgazdaság 

Pár éven belül jöhet a laboratóriumban növesztett hús

A PHW/Wiesenhof baromfihúskonszern hamarosan csatlakozik a mesterségesen előállított hús kifejlesztéséhez. A mesterséges hús ugyanannyiba fog kerülni, mint a hagyományos baromfihús. Az előállítás során állati izomsejteket növesztenek laboratóriumi körülmények között.

agrotrend.hu
Mezőgazdaság 

Éghajlatváltozás és paprikahajtatás

Legnagyobb felületen Magyarországon a paprikát hajtatják, a szabadföldi étkezési paprika termesztése is fokozatosan bevonul a fóliák és az üvegházak alá, ahol kedvezőbb feltételek mellett jövedelmezőbben lehet termeszteni. Így az éghajlatváltozás, mely a szabadföldön már-már kritikussá tette a termesztését, zárt rendszerben kevésbé érezteti káros hatását.

agroinform.hu
Mezőgazdaság 

Megvan a módszer, amellyel a búza hatszor is teremhet évente

Évente akár hat alkalommal is képesek termést hozni a legfontosabb szántóföldi növények egy új nemesítési eljárásban, amellyel kutatók az új növényfajták létrehozását igyekeznek felgyorsítani. Az új technológia olyan növényfajták nemesítésére irányul, amelyek képesek lehetnek túlélni az éghajlatváltozást, és megfelelően el tudják majd látni a folyamatosan növekvő népességet. A búza, az árpa, a borsó, a csicseriborsó és a repce nemesítését helyezték a fejlesztés középpontjába.

Mezőgazdaság 

A biotermesztés a munkásoknak is jobb, nem csak a fogyasztónak

Az iparszerű növénytermesztés egyik alappillére a növényvédő szerek széles körű használata, ami komoly veszélyforrást jelent az ott dolgozókra. Egy nemzetközi kutatás feltárta a „hagyományos” és a bio banánültetvényeken dolgozók egészségügyi helyzetét. Íme az eredmények.

tudatosvasarlo.hu
Járműipar 

Jön az elektromos Rolls-Royce?

Peter Schwarzenbauer, a Rolls-Royce márka mögött álló BMW egyik igazgatósági tagja nyilatkozatában számolt be arról, hogy a közeljövőben egy tisztán elektromos hajtásláncú Rolls-Royce-t dobnak majd piacra. Kiderült ugyanis, hogy több Rolls-Royce-tulajdonos is komoly érdeklődést mutatott egy esetleges jövőbeli villanyos modell iránt.

Járműipar 

Nagy dobásra készül a General Motors

Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója a cég befektetőinek beszélt arról, hogy 2021-re olyan elektromos autót dobnak piacra, amellyel jelentős profitot termelhetnek majd. Bennfentesek szerint a terv csak úgy jöhet létre, ha saját akkumulátorokkal, nagy volumenben gyártanák le a villanyautókat.

Járműipar 

Felvillanyoztak egy Ferrari 308 GTS-t

Hibrid már van, de tisztán elektromos Ferrari egyelőre még nem kerül ki a maranellói gyárból. Egy kaliforniai műhelyben azonban elkészült egy veterán 308 GTS villanymotoros változata, amely simán lekörözi az eredetit: az „újragondoltnak” már 4,8 másodperc is elég, hogy százra gyorsuljon, a végsebessége pedig 240 km/óra.

Mezőgazdaság 

A mezőgazdaság is felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért

Nem lesz egyszerű a gazdálkodás és az élelmiszer-ellátó rendszerek átalakítása a számtalan érintett, az eltérő módszerek és a természeti adottságok különbözősége miatt, de a mezőgazdaságnak is tennie kell a káros üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentéséért. Jelentősebb befektetésre lenne szükség a fejlődő országok klímaváltozás elleni lépéseinek támogatására.

Mezőgazdaság 

Átadták Németország eddigi legnagyobb bioüvegházát

A 4,2 hektár, azaz 42 000 m2 alapterületű létesítmény igazi kuriózum. A mintegy 10 millió eurós beruházásként megvalósult üvegház Mühlingenben, egy 6,5 hektáros földterületen kapott helyet.

hobbikert.hu
Járműipar 

Kerékpárabroncs pitypangból?

Azt már eddig is tudtuk, hogy a pitypangként ismert, de hivatalosan gyermekláncfű nevet viselő növénynek a gyógyászatban is nagy szerep jut – egyebek mellett serkenti az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatással is bír –, most azonban egy új szerepben is bemutatkozik. Mégpedig kerékpárabroncsként! Az pedig már csak hab a tortán, hogy jobban tapad az úton, mint a hagyományos bringakülső.

Járműipar 

A Porsche a Tesla legnagyobb riválisa?

Már nem kell sokat várnunk arra, hogy a Porsche hivatalosan is fellebbentse a fátylat első belső égésű motor nélküli szedánjáról. A várhatóan 2019-ben bemutatkozó autó, a tisztán elektromos Mission E úgy ár, mint tudás tekintetében is komoly riválisa lehet a Tesla Model S-ének.

Víz 

Sosem látott jelenséget figyeltek meg a tudósok az óceánban

Különleges jelenséget figyeltek meg nemrég brit tudósok Ausztrália déli partjainál. A Geophysical Research Letters című folyóiratban megjelent publikációban jelentették be, hogy a világon először sikerült megfigyelniük egy dupla örvény keletkezését, vándorlását és „halálát”.

hvg.hu
Mezőgazdaság 

A mezőgazdaság jelképével számolna le a barnaforradalom

Az amerikai kontinens mezőgazdaságára döntő hatásuk volt az USA legnagyobb migrációs hullámát elindító porviharoknak az 1930-as években. A szerencsétlenül alakuló időjárás és a földeket kizsigerelő mezőgazdasági technológiák olyan ökológiai katasztrófához vezettek, amely miatt tíz év alatt 3,5 millió embernek kellett elhagynia a lakhelyét. A nagy porviharok kialakulása után az egész amerikai kontinensen egyre inkább elterjedt a szántást nélkülöző talajművelés. 

g7.24.hu
Mezőgazdaság 

Miből élünk?

Cserépy László kultúrfilmje utazás a múltba, 1939-be. A félórás dokumentumfilm arról szól, hogy a honi mezőgazdaság akkoriban világszerte híres termékei és a feldolgozásuk terén szerzett évszázados tapasztalatok milyen jelentős ipart fejlesztettek ki Magyarországon.