2019. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Víz van a Jupiter holdján

A NASA Goddard Űrkutató Központ igazolta, hogy  a Jupiter holdja, az Európé felszíne fölött vízpára van – ráadásul akkora mennyiségben, amennyiből percenként fel lehetne tölteni egy olimpiai úszómedencét. 

Mezőgazdaság 

Fantasztikus finn felfedezés: fehérje-előállítás a levegőből

A Solar Foods finn vállalat 2021-ig piacra szándékozik dobni a „solein” nevű, búzaliszthez hasonló fehérjetermékét, amely a levegőben lévő szén-dioxidból, úgynevezett karbonmegkötési technológiával állítható elő elektromosság (napenergia), illetve természetes fermentáció segítségével.

Energia 

A víz átírhatja a világ energiamixét

A párizsi Powergreen Europe konferencián a vízenergia is fókuszba került. A bemutatott technológiák rámutattak arra, hogy az árapályból nyerhető energia nemcsak olcsó és kiszámítható, de komoly esélye van arra, hogy a közeljövőben még fontosabb szerepe legyen a világ energiamixében. 

Járműipar 

Debütált a világ leggyorsabb villanyautója

Egyre több olyan villanyautó debütál mostanság, amelyek cáfolják azt a mendemondát, miszerint csak fosszilis járgányokkal lehet többszázas tempóban repeszteni. Legutóbb a 400 km/h csúcstempóra képes Aspark Owl mutatta meg emissziómentes bájait. 

Járműipar 

A Mercedes megmutatta, hogy mennyi szén-dioxidba kerül egy EQC legyártása

Az elektromos autókkal kapcsolatban sokszor felmerül, hogy egy ilyen jármű legyártása mennyire szennyező. A Mercedes-Benz most pontot tett a sok találgatás végére, ugyanis most elárulta, hogy mennyi is az annyi az EQC esetében. 

Járműipar 

Így néz ki a jövő villanyautója

A Kia Futuron nevű koncepciójával mutatta meg a nagyközönségnek, hogyan néz majd ki a jövő villanyautója. Az elegáns, ma még futurisztikusnak tűnő városi terepjáróra még biztosan sokat kell várni, de videón már most is meg lehet csodálni. 

Mezőgazdaság 

Elsőként térképezték fel a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert melegigényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé, emellett rohamosan terjed a dísz-batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.

Járműipar 

Megérkezett a technológia, amivel 10 perc alatt feltankolhatjuk a villanyautókat

A világ útjain egyre több villanyautó van, ám az igazi áttöréshez a töltési technológia fejlődésére is szükség van. A tudomány szerencsére nem tétlenkedik: most egy olyan forradalmian új töltőt sikerült kifejleszteni, amellyel mindössze 10 perc alatt fel lehet tankolni az elektromos járműveket. 

Járműipar 

Elindult a gyártás a Tesla kínai gyárában

A kínai Gigafactory 3 megkapta a szükséges kormányzati jóváhagyásokat is a működéséhez, így ott az elmúlt hetekben valószínűleg lázas munka vette kezdetét, hogy minél előbb elérhessék a tervezett heti 3000 darab autó legyártását. Az első járgányokról már fotók is készültek. 

ecas.hu
Mezőgazdaság 

Egyre több a mesterséges élelmiszer

Ugrásszerűen megnőhet a következő években a genetikai, biotechnológiai eljárásokkal létrehozott új növények és egyéb élelmiszeripari termékek globális terjedése. A folyamatot az agrá­riumban zajló robbanásszerű technoló­giai fejlődés hajtja, és a társadalmi kihívásokkal indokolják a létjogosultságát. Ám sokan óvatosak a kérdésben.

Energia 

A műnapraforgóval még hatékonyabban lehetne „betakarítani” a napenergiát

A napenergia fontosságát jól példázza az is, hogy a tudomány egyre több innovációval rukkol elő. A Kaliforniai Egyetemen ezúttal automatikusan a fény felé forduló, kicsi, mesterséges napraforgókat hívtak életre, amelyekkel 400 százalékkal több napenergiát lehet termelni.

Mezőgazdaság 

Magyar agrártechnológiákkal fejleszthető az afrikai mezőgazdaság

Afrika számos országában a dinamikusan növekvő népesség és a klímaváltozás következményeivel a mezőgazdaság nehezen tud lépést tartani. A magyar fajták a megváltozott körülmények között is versenyképesek tudnak lenni. 

Járműipar 

Indulhat a Volvo villanykamionok értékesítése

Az emissziómentes közlekedés a szállítmányozást és a fuvarozást is elérte. Most a Volvo jelentette be, hogy elindítja az FL és az FE Electric villanykamionok sorozatgyártást, s vele együtt az európai értékesítést is.

Járműipar 

Ez aztán a meglepetés! Megérkezett az elektromos Ford Mustang

Ki gondolta volna, hogy egyszer eljön a nap, amikor a Ford Mustangot, az amerikai izomautók királyát nem egy dübörgő V8-as erőforrás, hanem hangtalan villanymotor hajtja? A lehetetlen pedig a napokban valóra vált: bemutatták ugyanis a legendás járgány tisztán elektromos változatát.

Energia 

A svédek megtalálták a megoldást a napenergia tárolására

A kutatók évtizedek óta dolgoznak azon, hogy az ideális időjárási viszonyok között megtermelt napenergia feleslege akkor hasznosulhasson, amikor nincs elég napsütés vagy szél. Úgy tűnik, a svédeknek most sikerült megoldást találniuk a problémára. 

Mezőgazdaság 

Tudásközpont a korszerű gazdálkodásért

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. két éve indította el négy éven át tartó kutatását, mely során olyan technológiák és módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek leginkább alkalmasak a korszerű és innovatív gazdálkodásra.

Energia 

Lótrágyából áramot? Miért ne?

Megdicsérte a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) a Helsinki Nemzetközi Lóshow-t, amiért saját forrásból, a lovak trágyájából fedezi teljes villamosáram-szükségletét. A FEI Világkupa díjugrató selejtezőjének négy napja alatt 150 megawatt elektromos áramot állítottak elő a 370 versenyló által termelt 100 tonna trágyából, amiből nemcsak a rendezvény áramszükségletét sikerült fedezni, hanem még helsinki lakások fűtésére is futotta.

Járműipar 

Mélytengeri szállító jármű Kínából

Akár a Föld legmélyebb pontja, a rejtélyes Mariana-árok is kutatható válik majd a kínaiak által megépített mélytengeri merülő járműcsodával, amellyel embereket is tudnak szállítani – igaz, nem a legkényelmesebb pozícióban.  

Mezőgazdaság 

Hogy ne csak végignézzünk az agrárdigitalizációs forradalmat

A szemléletformálás szakaszát éljük az agrárdigitalizációban Magyarországon. Ez kulcsfontosságú a modern ismeretek elterjesztésében, és a hazai mezőgazdasági felsőoktatásnak is változnia kell az érdekében – ez volt az Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban című szakmai konferencia fő megállapítása.

magyarmezogazdasag.hu
Járműipar 

Egyre ritkábban ülnek a Waymo önvezető autóinak kormányánál

Az Alphabet önvezetőtechnológia-fejlesztéssel foglalkozó leányvállalata, a Waymo pilotprogramjában teszteli önvezető autóit. Céljuk, hogy idővel az összes autójukat vezetői felügyelet nélkül üzemeltessék.