2019. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Az űrből érkezhet a korlátlan tiszta energia

A növekvő energiaigény miatt kiemelten fontos lenne növelni a megújuló kapacitásokat – erre talált most megoldást Kína. Az ázsiai ország ugyanis 2035-re elkészítheti a világ első űrbe helyezett naperőművét, mely óriási távolságra a Földtől gyűjtené össze a Nap energiáját, majd juttatná azt le a bolygóra.

Járműipar 

Újabb villanykamion jelenhet meg Európa útjain

A Nikola Motors és az Iveco szeptemberben már bejelentette, hogy együtt dolgoznak majd az európai piacra szánt alternatív meghajtású áruszállító járműveken. A projektnek máris meglett az eredménye: a napokban bemutatták a Nikola Tre tisztán elektromos kamiont.

Mezőgazdaság 

Indiana Jones módjára gyűjtötték tudósok haszonnövények vadon élő rokonainak magjait

Tudósok haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain. Szerintük a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést.

Mezőgazdaság 

Növényi fehérjék értéknövelése francia módra

A nyersanyagpiaci trendeket, az úgynevezett makrotáp­anyagok – a táplálkozásunk 95 százalékát kitevő zsírok, szénhidrátok és fehérjék – piaci árait megnézve megfigyelhető, hogy az elmúlt 15 évben a szénhidrátok ára stabil volt, vagy enyhe növekedést mutatott, bár jelentős áringadozásokkal.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

A felhőből érkező adatok alapján szántanak és vetnek

Az ide évre tervezett talajszkenneléssel végeztek, a menedzsmentzónák kialakítása 2020-ban fejeződik be, és addigra elkészülnek a vetésmélységet, illetve a tőszámot vizsgáló fajtakísérletek is. Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a teljes vetésterületén precíziós növénytermesztésre készül.

Járműipar 

Megoldódhat a töltőpontok akadálymentesítése

Egyre több az elektromos töltőpont, ám sajnos a legtöbb gyártó nem veszi figyelembe a mozgáskorlátozott villanyautósok igényeit. Ha minden jól megy, akkor a Connected Kerb és a Magment indukciós töltőjének köszönhetően a helyzet rövidesen megváltozhat. 

villanyautosok.hu
Mezőgazdaság 

Már okosabbak nálunk? Mesterséges intelligencia a biofarmokon

Kiváltható-e az emberi munkaerő precíziós, önvezérelt gépekkel a magyar biogazdaságokban? Van-e létjogosultságuk a robotoknak a biogazdálkodásban, amelynek leglényegesebb eleme maga az ember? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Járműipar 

A dubaji rendőrségnél állhat szolgálatba a legújabb Tesla

A Tesla Cybertruck óriási sikert aratott – az előrendelések száma az egekben, közben pedig a dubaji rendőrség is úgy döntött, hogy bevásárolna Musk legújabb járgányából. 

Energia 

Mesterséges Nappal rukkoltak elő Kínában

Kínában már 2020-ban beüzemelhetik azt a fúziós reaktort, melynek működése elve miatt a Mesterséges Nap nevet kapta. Az innovatív találmánnyal sokkal olcsóbban, tisztábban és biztonságosabban lehetne majd nukleáris energiát előállítani. 

Járműipar 

2030-ra a Forma–1 is zéróemissziós lehet

A klímavédelem ügye a legnagyobb világversenyeket is érdekli. A Forma–1 Automobil Szövetség (FIA) tulajdonosi testülete 2030-ra lenullázná a szén-dioxid-kibocsátását. A célkitűzést egy ökobarát belső égésű motor bevezetésével érnék el. 

Energia 

Bővítik a világ legnagyobb lítiumion akkumulátorát

A francia Neoen bejelentette, hogy 50 százalékkal bővíti a dél-ausztráliai Hornsdale energiatároló rendszerét, amely egyben a világ legnagyobb lítiumion akkumulátora is. A fejlesztésnek köszönhetően még stabilabb lehet a térség  elektromos hálózata.

mnnsz.hu
Energia 

Jöhetnek az újabb alternatív üzemanyagok?

A kutatók már évtizedek óta keresik a megoldást arra, hogy mikképpen lehetne környezetbarát üzemanyagot készíteni. Most két olyan új eljárással is kísérleteznek, amelyek akár tíz év múlva már áttörést hozhatnak.

Mezőgazdaság 

Szigorú szabályokat vezetnek be a cseh agráriumban a biodiverzitás védelmében

2021-től Csehországban tilos lesz a 30 hektárnál nagyobb összefüggő területen a „nagyüzemi” mezőgazdasági növénytermesztés. Szerintük többek között az szól a nagygazdaságok ellen, hogy az ilyen területeken csökken a biodiverzitás, és a tapasztalataik azt mutatják, hogy az aszály valószínűsége is sokkal nagyobb.

Járműipar 

Vonzó találmány zöldíthet az árufuvarozáson

Hyperloop ihlette szállítmányozási koncepciót dolgozott ki a londoni Magway. A mágneses síneken működő találmánnyal csak az Egyesült Királyságban évente sok millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehetne megspórolni.

Víz 

Nem kell lehúzni? Íme a találmány, amellyel rengeteg vizet megspórolhatunk

Naponta a világon 141 milliárd liter vizet használunk el a WC öblítésére, miközben egyre több az olyan terület, melyet súlyos vízhiány sújt. Ezért is lehet komoly szerepe a Penn State Egyetem kutatói által kifejlesztett találmánynak, mellyel felére csökkenthető a toaletten lehúzott vízmennyiség.

Járműipar 

Musk megint sokkolta a világot: ilyen lett a legújabb Tesla

A nyilvánosság előtt is bemutatkozott a Tesla ötödik autója, a Cybertruck. Az elektromos pickup a maga 5,87 méteres hosszával, valamint futurisztikus, ék alakú karosszériájával azonnal sokkolta a nagyközönséget. Persze, nem csak ezek miatt érdemes jobban elmerülni Musk legújabb reménységében. 

Mezőgazdaság 

Melegedés miatt fajtaváltás: klímaváltozás és a szőlőtermesztés

A klímakutatók szerint az utóbbi tizenöt évben olyan változások történtek, amilyeneket 2050-re vártunk. A klímaváltozásnak a szőlőtermesztésre és a borászati technológiára gyakorolt hatását boncolgatták az idei Szőlész–Borász Konferencia előadói.

Energia 

Óriási napenergiás áttörést ért el egy energetikai cég

A napokban bemutatkozott a Bill Gates által is támogatott Heliogen energetikai cég, amely máris óriási napenergiás innovációkkal hívta fel magára a figyelmet. A startup mesterséges intelligencia segítségével 1000 Celsius-fokra tudott felhevíteni egy napkemencét.

Víz 

Víz van a Jupiter holdján

A NASA Goddard Űrkutató Központ igazolta, hogy  a Jupiter holdja, az Európé felszíne fölött vízpára van – ráadásul akkora mennyiségben, amennyiből percenként fel lehetne tölteni egy olimpiai úszómedencét. 

Mezőgazdaság 

Fantasztikus finn felfedezés: fehérje-előállítás a levegőből

A Solar Foods finn vállalat 2021-ig piacra szándékozik dobni a „solein” nevű, búzaliszthez hasonló fehérjetermékét, amely a levegőben lévő szén-dioxidból, úgynevezett karbonmegkötési technológiával állítható elő elektromosság (napenergia), illetve természetes fermentáció segítségével.