2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Az öntözéssel párhuzamosan művelt precíziós mezőgazdálkodás orvosolhatja a klímaváltozás negatív hatásait

Öntözés helyett nedvességgazdálkodásra, agrárdigitalizáció helyett első lépésben precíz gazdálkodásra van szükség a klímaváltozás következtében egyre nehezebb helyzetbe kerülő magyar agráriumban – hangzott el kedden a Holland Királyság magyarországi nagykövetsége és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület közös online rendezvényén.

qubit.hu
Energia 

Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában

A francia Neoen ausztrál leányvállalata egy Sydney közelében épülő napelemes erőművel kombinált gigantikus akkumulátortelepre adott be terveket. A különleges létesítmény akár már két év múlva elkezdheti a termelést.

Energia 

Napelemes távirányító a Samsungtól

Nem csak a háztetőkön, a hétköznapi eszközökön is megjelennek a napelemek. A Samsung például a CES 2021 előtt, a First Look virtuális eseményén mutatta be 2021-es tévés portfólióját, amelyben a legérdekesebb, hogy egyes modellek napelemes távirányítóval érkeznek.

Járműipar 

Jöhetnek az Apple elektromos autók?

A Hyundai Motor hivatalosan is elismerte, hogy tárgyalásokat folytat az Apple-lel, miután kiszivárgott, hogy a két vállalat önvezető elektromos járművek fejlesztésében működhet együtt.

Energia 

Elképesztő innovációs verseny folyik a napelemgyártók között

Nemcsak az árak folyamatos csökkentésével, hanem az egyre nagyobb teljesítmény elérését lehetővé tevő innovációkkal is igyekeznek javítani piaci pozícióikat a napelemek gyártói. Ennek köszönhetően olyan új megoldások születtek, mint az osztott napelem-technológia vagy a résmentes modulok.

nrgreport.com
Jövőműhely 

Áder János podcastja a ráckevei olajkatasztrófával foglalkozott

A Kék Bolygó podcast idei első adásában az utóbbi évtizedek legsúlyosabb dunai szennyezése kapcsán kérdezte a köztársasági elnök Siklós Gabriellát, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét a pusztítás mértékéről és a kármentésről.

Mezőgazdaság 

Bionövényvédő-szerek helye a hagyományos termesztésben

Nufarm hibrid technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer-biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.

agrotrend.hu
Mezőgazdaság 

Jeff Bezos is támogatja Amerika legjobban finanszírozott vertikális farmját

A vertikális farmok azért létezhetnek, mert általuk környezeti károk nélkül is elérhető a magasabb terméshozam. A Plenty esetében ez hektáronként négyszázszor több élelmiszert jelent a hagyományos gazdálkodáshoz képest.

raketa.hu
Mezőgazdaság 

Új helyettesítők a halliszt és a szójadara kiváltására

Rovarliszt felhasználásának lehetősége a gazdasági állatok takarmányo­zásában egyre gyakrabban merül fel mint alternatív fehérjeforrás. Az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

magyarmezogazdasag.hu
Energia 

Napelemmel az elsivatagosodás ellen?

Kínában a Góbi sivatag egyre nagyobb gazdaságilag hasznosítható területet hódít meg, ezért az ország azonnali beavatkozásra kényszerült: az egyik legideálisabb megoldásnak a napelemparkokat találták.

Víz 

Ez az alternatíva is megoldást jelenthetne a vízhiányra

A vízhiány egyre súlyosabb problémát jelent, ezért mielőbb alternatív megoldásokat kell találni. A sótalanítás az egyik legelterjedtebb módszer, ráadásul a tudósok nemrég arra is rájöttek, hogyan lehetne a membránokat  akár 40 százalékkal hatékonyabbá tenni a víz szűréséhez szükséges energia szempontjából. 

Energia 

Világrekorder lett a koreai mesterséges nap

A dél-koreai mesterséges nap néven is ismert KSTAR új fúziós világrekordot döntött: 20 másodpercig tartotta 100 millió Celsius-fokos ionhőmérsékleten a benne áramló plazmát. 

Energia 

Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja

Napelemes innovációkból az utóbbi években nincs hiány. Ausztráliában nemrég üzembe helyeztek egy 12 MW teljesítményre képes, összehajtogatható és hordozható napelemes rendszert.

Járműipar 

Villanyautót gyártana a Baidu

Az elektromobilitás piacán az évszázados múlttal rendelkező autógyártók mellett tömegével jönnek elő eddig csak belpiacra termelő kínai gyártók, a semmiből felbukkanó startupok és IT-cégek. A Baidu, a kínai internetes kereső- és mindenegyéb-szolgáltató is bejelentette nemrég, hogy saját elektromos, önvezető autó gyártását fontolgatják. 

Mezőgazdaság 

Retek termett a Nemzetközi Űrállomáson

Kate Rubins, a NASA űrhajósa betakarította az első retkeket, amelyeket a Plant Habitat-02 kísérlet részeként, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén termesztettek. A kísérlet része az űrben történő élelmiszer-termelésnek, amelynek célja, hogy a folyamatos küldetések során a személyzetet friss élelemmel is el tudják látni.

Járműipar 

A robotika segítségével lehetne karbonsemlegessé tenni a hajózást

A Nemzetközi Hajózási Szervezet (IMO) szerint a globális károsanyag-kibocsátás közel 3 százalékáért felelős tengeri járművek a világ legnagyobb szennyezői közé tartoznak. A hajózás emissziócsökkentéséhez nagy segítséget nyújthat a robotika.

Mezőgazdaság 

Megújhodó tisztesfűméz biodiverzitási gócokból?

Valaha a tarlóvirág vagy – ahogyan sokan ismerik – tarló tisztesfű (Stachys annua) nektárjából készült a Kápát-medence unikális tarlóméze. Sajnos az iparszerű mezőgazdasági termelés eltüntette a szántóinkat aratás után bőségesen ellepő méhlegelőket.

magyarmezogazdasag.hu
Energia 

Napelemes zajvédőket tesztelnek

A holland Heijmans szolár zajvédőket telepített, hogy három különböző fotovoltaikusmodul-technológiát vizsgálhasson meg: a kadmium-tellurid, a CIGS- (réz-indium-gallium-diszelenid) és a kristályos termékek kerültek górcső alá. 

mnnsz.hu
Energia 

Hidrogénbarlang épül Berlin mellett

Az oldenburgi energiaszolgáltató (EWE) hamarosan nekikezd egy 500 köbméter térfogatú hidrogéntároló barlang kialakításához Berlin mellett. A különleges létesítményt a tervek szerint 2022-ben helyezik üzembe. 

Mezőgazdaság 

Magyar Mezőgazdaság 4.0 – nem egy számítógépes játék

Mérföldkőhöz érkezett a magyar agrárium digitalizációja Magyarország Digitális Agrár Stratégiája (DAS) intézkedési tervének elfogadásával. A hazai agrárgazdaság eddigi legnagyobb digitális fejlesztési programja elindult – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

agraragazat.hu