2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Járműipar 

Beszállna egy rakéta-hajtóműves Teslába?

Még mindig sokan vannak, akik Elon Musk hihetetlennek tűnő bejelentéseit csak amolyan túlzó poénnak vélik; pedig nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal sem viccelt: a Tesla-vezér megerősítette, hogy a következő generációs Tesla Roadster SpaceX-csomaggal, vagyis rakétahajtóművekkel is rendelhető lesz. Ön kipróbálná? 

Mezőgazdaság 

Kevés a méh, így drón poroz be egy New York állambeli almáskertet

Világpremier történt egy amerikai faluban: drón porzott be almafákat. Egyelőre nem tudni, hogy nagyobb lesz-e így a terméshozam, a méhpopuláció sajnálatos csökkenésével viszont egyre nagyobb szükség lehet a tevékenységüket elvégző gépekre. Cikkünkben egy videó is látható a drónról bevetés közben.

Energia 

Napraforgó: íme a szuperhatékony napelem

Nemcsak szép, de hatékony is az a különleges napelemrendszer, melyet osztrák fejlesztők álmodtak meg. A Smartflower POP elnevezésű gépezet úgy néz ki, mint egy virág, és akár egy kisebb kertben is kényelmesen elfér. A találmány ráadásul a hagyományos, tetőre szerelt társainál 40 százalékkal több energiát képes termelni.

Mezőgazdaság 

Magyarok az élen a globális digitális agráriumban?

Európai díjas lehet, és világszerte elterjedhet az a magyar innováció, amely a növények súlymérése révén valósítja meg azt a mezőgazdasági mikromenedzsmentet, amely nemcsak rendkívül gazdaságos, de környezetkímélő is. Az ötletgazda és kivitelező cég, a Gremon Systems Zrt. találmányának lényegéről egy angol nyelvű másfél perces bemutató is megtekinthető. 

Energia 

Áttörés:15 millió Celsius-fokot mértek a fúziós erőmű belsejében

A brit Tokamak Energy az ST40 elnevezésű nukleáris fúziós reaktorokkal 15 millió (!) Celsius-fokos hőmérsékletet tudtak elérni a készülék belsejében. Összehasonlításképpen: a Nap magjában jóval kevesebb, 13,59 millió Celsius-fok van. 

Járműipar 

Elektromos komppal zöldít Norvégia

Norvégiáról köztudott, hogy komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre: nemcsak az elektromos autók és repülőgépek fejlesztését támogatja, hanem a zéróemissziós hajókét is; olyanokét, mint például a Future of the Fjords elnevezésű, teljesen elektromos katamarán, melyet már vízre is bocsátottak.  

Mezőgazdaság 

Robot helyettesítheti a beporzáshoz hiányzó méheket

Tömegesen pusztulnak a méhek a túlzott mértékben használt és az idegrendszerükre károsan ható növényvédő szerek, betegségek és a klímaváltozás miatt. A növények beporzását más rovarok és madarak is végzik, de azok száma is rohamosan csökken: a nem háziasított beporzórovarok 40 százalékát kihalás fenyegeti.

Mezőgazdaság 

Kertészet és innováció: terítéken a meggy

A kertészeti ágazat a növekvő magyar mezőgazdasági kibocsátás 13-14 százalékát teszi ki, és a gyümölcstermesztésben második helyen áll a meggy. Milyen innovációkat tart szükségesnek a szakma a második legnépszerűbb gyümölcsünk piacán?

Mezőgazdaság 

Méhek nélkül a katasztrófa felé?

Einstein állítólag azt mondta, ha kipusztulnak a méhek, négy éven belül az emberiség is eltűnik a Földről. Hogy valóban ezt állította, vagy csak neki tulajdonítják ezt a drámai jóslatot, nem tudni, de  az biztos, hogy a virágok beporzása nélkül élelmiszereink nyolcvan százaléka nem jöhetne létre.

Járműipar 

A villanyautó-töltés is lehet zöldebb

A villanyautózás akkor lenne igazán tökéletes, ha a járgányba töltött áram teljes egészében megújulókból származna. Éppen emiatt figyelemre méltó a LamboXnet Smart Solar Charging projektje, melynek részeként legutóbb egy utrechti töltőállomás energiaellátását oldották meg innovatív és fenntartható módon.

Mezőgazdaság 

Elképesztő videó: így szedik a robotok az epret

Önjáró kocsiból és robotkarból álló szamócaszedő robotokat fejlesztett ki egy belga startup, amellyel az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiányt igyekeznek pótolni a bogyósgyümölcs-termelők. A robotok képesek négy másodpercenként leszedni egy termést, miután háromdimenziós látással megállapították, hogy érett-e a gyümölcs. A párnázott mancsoknak köszönhetően sérülésmentesen szedik le a szamócákat, és akár éjszaka is képesek dolgozni.

Mezőgazdaság 

Amiben a világon csak öten vannak előttünk

A hazai gazdák igényeinek kiszolgálása mellett a vetőmagágazat több mint 100 milliárd forintos exporttevékenységet folytat. A hazai kutató-fejlesztő szakembereknek nagy kihívást jelent az a fajta innovatív növénynemesítés, amellyel elérhetik, hogy a klímaváltozás miatti időjárási stressznek jobban ellenálló növényfajták kerüljenek a termelőkhöz.

Energia 

Az innováció kertje: jelentősen csökkenthető a növénytermesztés energiaigénye

Nem akármilyen találmánnyal rukkolt elő Jonny Reader: a londoni Brunel Egyetem diákja ugyanis egy olyan innovatív rendszert fejlesztett ki, amellyel 20 százalékkal lehetne növelni a függőleges kertek energiahatékonyságát. A vFarm névre keresztelt technológiát már most hatalmas érdeklődést övezi. 

Mezőgazdaság 

Légy a részese! Közösségi mezőgazdálkodás

Egy gazdálkodás, amely visszaállítja a közvetlen kapcsolatot a termelő és a vásárló között: ez a közösségi mezőgazdálkodás. Nem személytelen, mint a bevásárlóközpontokban történő vásárlás, és tudjuk, hogy honnan származik az, amit megeszünk. Európában és Magyarországon is egyre több ilyen közösség alakul, amely a gazdálkodóknak biztos megélhetést, a vevőknek pedig jó minőségű élelmiszert jelent. Érdemes megtekinteni a Tudatos Vásárlók Egyesületének röpke 5 perces kisfilmjét ezen gazdálkodás lényegéről.

Járműipar 

A villanytankolás is lehet villámtankolás?

A British Petrol (BP) ötletének köszönhetően  annyi idő alatt lehetne feltankolni a villanyautókat, mint a benzineseket. A cég ugyanis úgy döntött, hogy 20 millió dollárt költ egy villámgyors akkumulátortöltő kifejlesztésére. A BP célja, hogy a  mostaninál is többen döntsenek a zéróemissziós járgányok mellett. 

Járműipar 

Megfizethető villanyautóval kedveskedne a Honda?

Elképzelhető, hogy a Honda most egy kicsit komolyabban is elkezd a villanymeghajtással foglalkozni, ugyanis a hírek szerint a világ legnagyobb akkumulátorgyártó óriásával, a kínai CATL (Contemporary Amperex Technology) vállalattal társulva egy világszerte forgalmazandó, olcsóbb villanyautón dolgozik.

Mezőgazdaság 

A napenergiával működő vetőrobot olyan, mint egy guruló pingpongasztal

Nemcsak jól néz ki, de nagyon okos is ez a kis gépjószág. Okostelefonnal lehet irányítani, programozni, a robot pedig többek között GPS-t és kamerákat is használ, hogy jó munkát tudjon végezni.

Mezőgazdaság 

Parányi szerkezet segíthet a klímaváltozás elleni harcban

Számos területen használják manapság a drónokat, például arra, hogy légi felvételeket készítsenek katonai akciókhoz. De akár a klímaváltozás elleni harcban is segíthetnek: megtalálhatják a csökkenő méhpopulációkat, feltérképezhetik a vadvilág változásait, vízmintákat gyűjthetnek, vagy akár csomagokat szállíthatnak. A World Economic Forum összeszedte, hogyan támogathatják a drónok a klímaváltozás elleni harcot.

Mezőgazdaság 

Urbánus forradalom a mezőgazdaságban: terjed a vertikális kertészet

A mezőgazdasági innovációk közül az egyik legextrémebb az úgynevezett vertikális gazdálkodás. Az alapötlet az, hogy mivel a növények a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat alapvetően nem a talajból, hanem az onnan származó vízből nyerik, mi lenne, ha a talajt kihagynák az egyenletből, a növényeket pedig szó szerint egymás fölé polcolva termesztenék? Kvázi, hogyan lehet 40 év múlva 9 milliárd embert a városban termesztett növényekből is élelemmel ellátni?

qubit.hu
Járműipar 

Boldogító igen, zéró emisszió: ezzel a villanyveteránnal autózott Harry herceg és Meghan Markle

Az elektromos autók még az uralkodók szívét is megérintik: Harry herceg és felesége, Meghan Markle ugyanis az esküvő után egy villanymeghajtású veterán Jaguárral indult el a windsori kastélyból a Frogmore House-ban rendezett fogadásra.