2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

A génszerkesztéssel szarvatlanított marhák átörökítik utódaikba a szarv hiányát

A szarvasmarhák szarvukkal sérüléseket tudnak okozni társaiknak és a gondozóknak, ezért gyakran már kisborjú korukban eltávolítják a szarvkezdeményeket. A Kaliforniai Egyetem kutatói génszerkesztéssel kikapcsolták a szarv növekedését okozó gént. A szarvatlan marhák a következő generációba is átadták a jelleget.

Járműipar 

Lamborghini, kipufogó nélkül

Ha minden jól megy, akkor néhány éven belül piacra dobják az elektromos Lamborghinit. A gyártó a járgányban egyszerre ötvözi majd a zéró emissziót, a stílust és a márkához méltó csúcsteljesítményt.

Járműipar 

Villanyrepülőt tesztel a NASA

X-57 Mod II néven megérkezett a NASA első tökéletesen elektromos meghajtású „X-plane” repülője. A gép jelenleg az űrügynökség kaliforniai Armstrong Repülési Kutatóközpontjában várja, hogy néhány szigorú tesztet végrehajtsanak rajta.

Járműipar 

Néhány másodperc alatt is fel lehet majd tölteni a villanybuszokat

Az ABB és a King Long Group a jövőben közösen fejleszti a világ leggyorsabb villámtöltőjével támogatott elektromos buszokat Kína akkumulátoros buszokra alapozott tömegközlekedési piaca számára.

Mezőgazdaság 

Megszállott zalai hobbikertésztől jön a magyar kivi

Becsehely egy kétezer fős település az ország délnyugati határán, Nagykanizsától 16 kilométerre, a Muraköz kapujában. Miklós Ákos Márton itt termeszt 2012 óta nagy tételben kivit: tavaly 4 hektáron 23 tonna termett, de a birtok még nem érte el a maximális kapacitását. Hermann Irén írása.

Mezőgazdaság 

Emu: sem oltás, sem madárinfluenza

Bellemu márkanéven kínálta a jobbnál jobb emuhústermékeket a Németh és Futás Kft. az OMÉK kistermelői piacán, és a bodrogközi gazdálkodók első magyarországi bemutatkozása várakozásaikon felül jól sikerült. Az emut nem kell oltani, és ez a pompás állat még a madárinfluenzára sem érzékeny.

Járműipar 

Meglepetéssel indította az októbert a Nissan (videóval)

Váratlan meglepetéssel rukkolt elő a Nissan, ugyanis úgy döntöttek, hogy bemutatják elsősorban városi közlekedésre kifejlesztett autójukat, amely egyesíti magában a zéró emissziót, a modern stílust és a japán kultúrát.

Mezőgazdaság 

Szem a traktornak

Az internethez kapcsolódó eszközöket (angol rövidítéssel IoT) és automata rendszereket fejlesztő görög Augmenta cég igyekszik piacképesebbé tenni legújabb fejlesztését, egy traktorra szerelt precíziós, valós idejű növénykultúra-elemző rendszert.

Mezőgazdaság 

Gimnazista feltaláló – Saját almafájuk adta az ötletet

Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 17 éves diákja különdíjat kapott a Szófiában megrendezett idei EU Fiatal Tudósok Versenyén. Miklós egy, az alma állati kártevői elleni speciális csapdával érdemelte ki a rangos elismerést. A Magyar Mezőgazdaságnak mesélt találmányáról.

Mezőgazdaság 

A KAP szinten tartásával a gazdák részt tudnak venni az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében

A gazdák új agrotechnikai eljárások alkalmazásával, erdőtelepítésekkel hozzá tudnak járulni az éghajlati változások hatásainak mérsékléséhez, ehhez viszont nélkülözhetetlen az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak legalább a jelenlegi szinten tartása a 2020 utáni időszakban is.

Járműipar 

Elektromos autókkal bővült a MOL Limo flottája

A MOL közösségi autómegosztó szolgáltatása 50 új elektromos autóval, mégpedig smart EQ fortwo és forfour (két- és négyajtós) autókkal bővítette a MOL Limo-flottát, így 450 autóból már 150 elektromos meghajtású.

Mezőgazdaság 

A gabonák vad rokonai jobban tűrik a felmelegedést

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk „klímaállóvá” tenni kultúrnövényeinket is.

Járműipar 

Tesla-szív dobog az 1968-as Porschéban (videó)

Egyre nagyobb divattá válik elektromos hajtással „újjáéleszteni” az autóipar már-már elfeledett klasszikusait. Ez történt azzal az 1968-as Porsche 912-essel is, amely ma már Tesla-szívvel, emissziómentesen rója az utakat. 

Járműipar 

Villanytaxik száguldoznak a Szajnán

Párizsban is komoly gondot okoz az óriási autóforgalom. Most a szárnyashajóelven működő elektromos taxikat tesztelnek, hogy csökkentsék a francia fővárosban rendszerint kialakuló dugókat.

Mezőgazdaság 

Ehető rózsákat fejlesztettek ki

A Pheno Geno szerb–holland vegyesvállalat Peter Cox ismert nemesítő irányításával ehető rózsákat fejlesztett ki. A mintegy négyéves kísérletezés során kielemezték a rózsaszirmok tápértékét, és tanulmányozták az étkezésre alkalmas rózsák ismert konyhafőnökök útján történő népszerűsítési lehetőségeit.

Járműipar 

Törökországnak is lesz saját gyártású villanyautója

Ha minden jól megy, akkor már idén decemberben bemutathatják Törökország első, hazai gyártású, tisztán elektromos hajtású autójának prototípusát.

Mezőgazdaság 

Állati jólét: ez a növény jelentheti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.

Energia 

Ideje sportot csinálni a megújuló energiából

A megújuló energiáról kevés embernek jut eszébe az extrém sport. Spanyol kutatók azonban most kite-szörfösök ernyőjét elemzik ahhoz, hogy rájöjjenek, lehet-e a magasban megújuló energiát generáló rendszereket létrehozni a szél segítségével.

Mezőgazdaság 

Elképesztő mértékben növekszik a mezőgazdasági robotok és drónok piaca

Egy amerikai elemzők által összeállított jelentés szerint a mezőgazdaságban alkalmazott robotok és drónok globális piaca a jelenlegi 3 milliárd dollárról 2022-ig elérheti a 10 milliárd dollárt.

Mezőgazdaság 

Elindult a génmegőrzési stratégia megvalósítása

Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát. Az idén 12,3 milliárd forintos forrás biztosításával indult el a génmegőrzési stratégiában megfogalmazott tervek megvalósítása.