2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Jövőműhely 

Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások

A fenntarthatóság elképzelhetetlen a rendelkezésekre álló javak felelős, beosztó hasznosításának képessége nélkül – ennek megvalósulásához egyéni szinten a pénzügyi tudatosság fejlesztése is hozzátartozik. Ezért nagyon fontos, hogy a pénzügyi kultúra kialakítása beépüljön az oktatásba, amihez ma már színvonalas, digitális eszközök is a tanárok rendelkezésére állnak – derül ki Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke írásából.

Járműipar 

1000 kilométeres hatótávval jöhet a Tesla elektromos kamionja

Óriási fejlődés várható a legújabb akkumulátortechnológia jóvoltából a Tesla Semitől, amely Elon Musk elmondása szerint könnyedén teljesítheti akár az 1000 kilométeres hatótávot.

Mezőgazdaság 

Új eljárással tudják kimutatni a mézben lévő rovarirtó szert

A házi méhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtó szer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók. A Waterloo Egyetem szakemberei egy olyan környezetbarát és teljesen automatizált technológiát dolgoztak ki, amely kivonja a piretroidokat a mézből.

Energia 

Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók

A Bristoli Egyetem és a kínai Harbin Műegyetem kutatói cukros vízcseppekbe telepített fotoszintetikus algákkal hoztak létre olyan biogyárakat, amelyek karbonsemleges üzemanyagként felhasználható hidrogént termelnek.

Energia 

Zöldhidrogénes töltőállomás-beruházáson gondolkodik az MVM

Komoly potenciált lát a hidrogéngazdaság kiépítésében az MVM-csoport, és az EU-s törekvésekkel összhangban több projektben vizsgálja a tevékenységi köréhez illeszkedő alkalmazási lehetőségek megvalósíthatóságát. Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója az NRG Reportnak beszélt a részletekről. 

nrgreport.com
Energia 

Újabb innovatív technológia teheti vonzóbbá a napelemeket

A hagyományos napelemek egyik hátránya, hogy főleg erősen napos időben termelnek hatékonyan. Ezt a problémát orvosolhatja Carvey Ehren Maigue Fülöp-szigeteki mérnök, aki olyan innovatív módszert dolgozott ki, mellyel a szabad szemmel nem látható UV-sugárzást is hasznosíthatják a panelek.

Járműipar 

Hulladékból villanyautó

Az újrahasznosításnak is fontos szerepe lehet az autógyártásban – ezt példázza az is, hogy tengerből összegyűjtött műanyagból és PET-palackokból építettek működő villanyautót holland egyetemisták. 

Mezőgazdaság 

Robotokkal űzik el a medvéket a gazdaságoktól Japánban (videóval)

Japánban is komoly problémákat okoznak a medvék a gazdák számára. Takikava kormányzata megelégelve a dolgot, új megoldást keresve, robotokkal lép fel a medvék ellen, melyek állítólag sikeresen elriasztják a szőrös betolakodókat.

Energia 

A hordozható napelem akár életet is menthet

Olyan, napenergiával működő szerkezettel rukkoltak elő a tudósok, amely komoly segítséget jelenthet az egészségügyben. Az innovatív találmány az orvosi eszközök sterilizálásában kaphat fontos szerepet. 

Mezőgazdaság 

Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)

Különleges lápvidék terül el a kelet-kínai Csiangszu tartományban fekvő Szucsian városának közelében: a Hungcö-tavi lápvidéken idomított kormonárok fogják a halakat. A terület több százezer vándormadárnak nyújt biztonságos téli lakóhelyet, a környékén pedig halgazdaság működik mesterséges tavakkal, amelyekben rákot is tenyésztenek.

Jövőműhely 

A hetedik csapás (2.)

Áder János podcastjának új epizódjában a Szlávik János infektológussal folytatott beszélgetés második felvonását hallgathatjuk meg az új vírusokról, amelyek fölforgatják a világunkat, és alapjaiban változtatják meg életünket.

Mezőgazdaság 

Már „készülnek” a génmódosított, a klímaváltozásnak ellenálló tehenek

Lassan a csapból is az a figyelmeztetés folyik, hogy ha szeretnénk életben maradni, miközben a bolygó folyamatosan melegszik, akkor a haszonállatoknak, valamint az állattartásnak is alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz. Egyes tudósok úgy gondolják, hogy génszerkesztéssel felgyorsítható ez a folyamat.

raketa.hu
Energia 

Újragondolták a megújulók királyát

A koreai Incshoni Nemzeti Egyetem olyan puffert hozott létre, amely segíthet még környezetbarátabbá alakítani a napelemeket. A kutatók ráadásul azt remélik, hogy hasonló anyagokkal a napenergia használatát is olcsóbbá tehetik.

Mezőgazdaság 

Őszi kerti mulcsolás (videó)

A mulcsolás, azaz a talajtakarás régi kertművelési módszer, általában a fűnyíráskor levágott fűnyesedék, fakéreg, felaprított faágak, levelek vagy szalma felhasználásával.

Járműipar 

Ammóniával tankolnák a hajókat

Leginkább az autók, vonatok és repülők szén-dioxid-kibocsátása van fókuszban, pedig a hajózás is komoly gondot jelent: a forgalmazott áruk csaknem 90 százalékát vízen szállítják. A hatalmas üzemanyag-igényű hajók komoly CO2-terhelést jelentenek a környezetre, melynek kezelésére az ammónia hozhat megoldást. 

Járműipar 

Jövőre érkezhet az első vezeték nélkül tölthető villanyautó

Az elektromobilitás területén szinte minden hétre jut valamilyen innováció. Ha minden jól megy, akkor Koreában hamarosan debütálhat az első vezeték nélkül tölthető villanyautó is. 

Energia 

Tankerekkel szállítanák a tiszta energiát a világ legnagyobb megújuló létesítményéből

A világ legnagyobb megújulóenergia-beruházása az ausztrál sivatagban épülő Asian Renewable Energy Hub, ahol a tervek szerint legkésőbb 2028-ra épül ki a teljes termelőkapacitás, 670 ezer hektáron 1743 darab szélturbinával és több mint 1400 hektárnyi napelemmel. Az itt termelt energiát ammónia formájában exportálhatják. 

Energia 

Hidrogén szállításához alakítanak át gázvezetékeket Németországban

Az E.ON „H2HoWi” kutatási és fejlesztési projektje részeként először a németországi Holzwickede gázvezeték egy szakaszát alakítja át, vizsgálva a hidrogén szállításának, tárolásának lehetőségeit.

Mezőgazdaság 

Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel

A holland kormány hosszú távú programot dolgozott ki azzal a céllal, hogy a legnagyobb nitrátszennyező gazdaságok felhagyjanak a tevékenységükkel. Első körben a Natura 2000 területek közelében fekvő gazdaságok vehetnek részt a programban, később az állattartók szélesebb köre előtt nyílik meg a lehetőség.

Energia 

Drónok segíthetnek a napelemek karbantartásában

A napelemek terjedésével együtt nő az azokat támogató innovációk száma is. A drónoknak köszönhetően például már nem kell létrára másznunk ahhoz, hogy ellenőrizzük és megtisztítsuk a napelemeinket. Elég, ha megadjuk a vizsgálandó helyszín GPS-koordinátáit.

mnnsz.hu