2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Víz a sivatagban? Egy új találmánynak köszönhetően ez is lehetséges már

A klímaváltozás miatt egyre súlyosabb a helyzet a vízhiánnyal küzdő területeken. Ezért is kaphat fontos szerepet a Massachusetts Institute of Technology (MIT) működő találmánya, amely húszszázalékos páratartalmú levegőből is képes vizet kivonni. 

Jövőműhely 

Elindult Áder János klímaügyi podcastja

Bár a koronavírus-járvány várhatóan még sokáig a legfontosabb kérdés marad az életünkben, sokunkat az is foglalkoztat, hogy mi lesz a járvány után. „Milyen válaszokat fogunk adni azokra a régi kérdésekre – klímaváltozás, körforgásos gazdaság megteremtése, vízválság, fenntartható életmód biztosítása, biológiai sokszínűség megőrzése –, amelyekkel már hosszú-hosszú évek óta foglalkozunk” – fogalmazott Áder János a Kék Bolygó podcast első adásában.

Járműipar 

Történelmi bejelentés: elkészültek a zéró emissziós repülőgépek tervei

Az Airbus  három új koncepciót dolgozott ki a világ első, nulla kibocsátású repülőgépeire, melyek hidrogénnel működnek majd. A repülőgépgyártó szerint az új modellek már a következő 15 évben munkába állhatnak. 

Jövőműhely 

Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János

Az egyes epizódok október 26-ától kéthetente lesznek elérhetők. A köztársasági elnök a beszélgetésekben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit. Arról is szó lesz, hogy milyen válaszokat adunk a klímaváltozásra, a körforgásos gazdaság megteremtésére, a vízválságra vagy a fenntartható életmód biztosítására. 

Járműipar 

Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat

Benzinkutakat szinte bárhol találhatunk, de elektromos autótöltőket egyelőre nem. Ezt a problémát orvosolhatják az Electrify America napelemekkel működtetett töltőállomásai.

Energia 

Üzemanyagcellás áramfejlesztő járművön dolgozik a Toyota

A Toyota a Denyoval közösen egy olyan üzemanyagcellás áramfejlesztő jármű kifejlesztésén dolgozik, amely hidrogénnel termel áramot. A környezetbarát eszköz katasztrófahelyzetek esetén akár három napon keresztül biztosíthat folyamatos áramellátást a mentőszolgálatok számára. 

e-cars.hu
Mezőgazdaság 

A fenntarthatóság jegyében működik együtt az amerikai tejipar színe-java

Az USA tejiparának Innovációs Központja a napokban számolt be a „Net Zero Initiative” elnevezésű kezdeményezéséről, mellyel az ország tejüzemeit kívánják segíteni a fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú új technológiák bevezetésében és jó gyakorlatok alkalmazásában.

Mezőgazdaság 

Robotikus üvegházak onthatják a friss zöldségeket (videóval)

Az Iron Ox 2015 óta foglalkozik hibrid robotikus üvegházak fejlesztésével, melyek növelik az energiahatékonyságot és a termelés flexibilitását, valamint továbbfejlesztik a tradicionális farmautomatizációt.

Mezőgazdaság 

Málnatermesztés a sivatagban? Igen!

Egy izraeli mezőgazdász sikeresen termel málnát a sivatagban felépített üvegházban. Metania Freuind áfonya-, málna- és szederültetvénnyel rendelkezik. Az ültetvények folyamatos növekedésével arra keresett megoldást, hogy a nyári tikkasztó időjárás mellett is tudjon akár szezonon kívül is bogyós gyümölcsöket termelni.

Energia 

Új színben a napelemek

Újabb figyelemreméltó találmány kopogtat a napelempiac ajtaján: ezúttal Hollandia alkalmazott tudományos kutatásokkal foglalkozó szervezete mutatta meg reménységét, a színes BIPV-modult, amely teljesítményét tekintve mindössze 10 százalékkal nyújt kevesebbet hagyományos társainál. 

alternativenergia.hu
Mezőgazdaság 

Agrárminiszter: a kutatás-fejlesztés hosszú távra biztosítja a fenntartható gazdálkodást

Az Agrárminisztériumnak fontos feladata, hogy országosan megoldott legyen a termelőknél keletkező mezőgazdaságifólia-hulladék gyűjtése, és rendelkezésre álljanak az ehhez szükséges technikai feltételek. A Csatári Plast Kft. új technológiája mindenben megfelel a magyar agrárium jövőbeni irányait is meghatározó körforgásos gazdaság szempontjainak, követelményeinek.

Energia 

Napelemmel a zöldebb üvegházakért

Egyre nagyobb sikere van a megújuló energiának. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói nemrég arra is rámutattak, hogy a félig áttetsző szerves napelemcellák azáltal képesek csökkenteni az üvegház ökológiai lábnyomát, hogy melegebb és mérsékelt éghajlaton is árammal látják el a szerkezeteket.

mnnsz.hu
Energia 

Egyszerűen növelhető a napelemek hatékonysága

Egy új kutatás szerint a fotovoltaikus cellák egyszerű, sakktáblára emlékeztető elrendezésével jelentősen növelhető a panelek hatékonysága. Az új megközelítésnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a technológia ára.

Mezőgazdaság 

Nincs kerted? Nem kifogás! – Alternatív termesztési módszerek a nagyvilágból

A talaj fontos, a talaj szép, a talaj életet és támaszt ad, táplál, véd és befogad. A talaj meghatározza a termés minőségét, zamatát. Ha nincs jó talaj, nincs jó termés, kész-passz. Illetve...

gardenista.hu
Energia 

Íme a pehelykönnyű napelem

A Szaúd-Arábiában működő King Abdullah University of Science & Technology (KAUST) kutatói olyan szolárpaneleket fejlesztettek ki, amelyeket akár egy szappanabuborék is elbír. 

Mezőgazdaság 

Vissza a természethez – Ökológai gazdálkodás Európában

Közismert, hogy az EU-nak az európai zöld megállapodásra és a Termőföldtől az asztalig stratégiára alapozva az a terve, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodást folytassanak a termelők. Ez a szemlélet világszerte egyre népszerűbb.

magyarmezogazdasag.hu
Járműipar 

Napelemes kamiont tesztel a Scania

A Scania bejelentette, hogy első hibrid teherautója napelemekkel lesz felszerelve. A világ egyik legnagyobb teherautó-gyártó vállalata ezzel jelentősen csökkentheti a hagyományos motor használatát, s vele együtt a károsanyag-kibocsátást. 

Mezőgazdaság 

Víz alatti farmokkal a fenntartható élelmiszer-termelésért (videókkal)

Mintha a vízben élő esőerdők lennének. Ilyennek tűnnek azok az élőlénytelepek, amelyek főként hínárból és kagylókból állnak. A Greenwave alapítói azt remélik, hogy a találmányuk hamar elterjed a világban, és megoldást kínál a klímaváltozásra.

Mezőgazdaság 

Ezért éli most aranykorát a városi kertészkedés: 4 jó indok, hogy te is belevágj

A városi közegben való kertészkedés, növénytermesztés népszerűségén csak javított a pandémia. Közösségeket hozhat össze és erősíthet meg, segíti, hogy minél könnyebben juthassunk friss zöldséghez, gyümölcshöz, és utat mutat egy egészséges, ökotudatos életmódhoz.

Mezőgazdaság 

A klímaváltozás hajszolja a változás felé a magyar mezőgazdaságot?

Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai és az egészségügyi kockázatok növekedése miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság. De mi a helyzet Magyarországon?

piacesprofit.hu