2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Kifejlesztették a folyékony napelemet

A Koreai Tudományos és Műszaki Egyetemnek olyan szerves oldatot sikerült megalkotnia, melyből nagy teljesítményű, nagy területű napelemek hozhatók létre. A szakértők a nyersanyag megszilárdulásának sebességét kontrollálva érték el az áttörést.

Energia 

Texas beelőzte Kaliforniát, ami a naperőműveket illeti

Az amerikai PV Magazine szerint a napelemszektor olyannyira növekszik Texasban, hogy csak idén mintegy 3000 megawatt termelőkapacitással nő majd a naperőművek mérete, amivel a napsütötte Kaliforniát is megelőzhetik.

Járműipar 

Benzines autó napelemmel?

A pick-upok gyakori kiegészítője a platófedél, amely nemcsak a rakományt védik a lezuhanástól és az időjárástól, hanem akár aerodinamikai előnyt is jelenthet. Miért ne lehetne napelemekkel is ellátni az ilyen burkolatokat? 

Energia 

Billenés Németországban

A hivatalos statsztikák elkészítését és publikálását végző német szövetségi hivatal friss adatai szerint Németországban leváltották a szénerőműveket.

Mezőgazdaság 

Tengeri hulladékból fehérjeforrás

Partra vetett hínár, algák, szerves tengeri hulladék és kagylóhéj: tudósok egy csoportja egy újfajta módszerrel tengeri „hulladékból” készít értékes termékeket.

Energia 

Forradalmasítaná a szélerőművek gyártását a GE

A helyszínen alkalmazandó 3D nyomtatással gyártaná le a szélerőművek következő generációjának tartószerkezeti elemeit a General Electric. De nemcsak a 3D nyomtatás teszi különlegessé az új szélerőműveket, hanem az is, hogy a társaság tervei szerint ezzel az eljárással akár 200 méter magas tornyok is épülhetnek.

Járműipar 

Teherszállító vitorlást tervezett egy svéd cég

Bár a vitorlás hajók a gőzmozdonyokkal vagy az ökrös szekerekkel ellentétben soha nem tűntek el teljesen, ma már főként csak sportolók, halászok, hobbivitorlázók használják őket. Az idők viszont változnak, és ahogy egyre nagyobb igény mutatkozik a zöld közlekedésre, úgy jelenhetnek meg a széllel hajtott hajók is újra a tengereken.

Jövőműhely 

A koronavírus-válság tanulságai a fenntartható fejlődés szemszögéből – Kőrösi Csaba összefoglaló tanulmánya

A Covid–19-világjárvány próbára teszi valamennyi társadalmat és gazdaságot. Gyakran halljuk, hogy hasonló súlyosságú járványveszéllyel egy évszázada, s hasonló gazdasági recesszióval kb. 90 éve nem nézett szembe a világ. A válság előtt elkezdett, de még meg nem oldott nagy kérdéseink, beleértve a fenntartható fejlődés természeti, társadalmi, gazdasági, finanszírozási és technológiai problémáit, itt maradnak, s továbbra is nekünk kell megoldást találnunk rájuk – integrált, rendszerszerű megközelítéssel.

Mezőgazdaság 

Megoldaná a globális élelmezési problémákat egy magyar kutató

A népességnövekedés miatt olyan fenntartható módszereket kell alkalmazni az élelmiszer-termelésben, amelyek a hagyományos eljárásokkal szemben kevésbé környezetszennyezők, és lehetővé teszik a nagyobb tömegek ellátását. Szmetana Kornél, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertes kutatója szerint a kereskedelmi méretű akvapónia lehet az egyik megoldás.

Mezőgazdaság 

Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet

A német BayWa és a Wageningeni Egyetem azt vizsgálja, hogyan lehetne a napenergiát és a bogyós gyümölcsök termesztését hatékonyan és eredményesen kombinálni.

Mezőgazdaság 

Drónra és okostraktorra vágynak a gazdák

Öntözési megoldásokra és precíziós fejlesztésekre is fel fogják használni az agrárhiteleket a gazdák. A Budapest Bank felmérte, mik a trendek a mezőgazdaságban.

Járműipar 

Bemutatkozott a magyar hidrogénüzemű kishajó

A Balaton Boat Show idei sztárszereplője egyértelműen az első magyar fejlesztésű hidrogénüzemű üzemanyagcellás kishajó volt. A Balatonkenesén bemutatott jármű fontos szerepet játszhat a Balaton tisztaságának megőrzésében. 

Jövőműhely 

Miért és hogyan soha-vissza-nem-térő lehetőség a világgazdaság fenntarthatóbbá tételére a koronakrízis

Ürge-Vorsatz Diána meglátásai a koronavírus-járványból adódó rövid és hosszú távú prioritásokról a gazdaságélénkítés, a védekezés, valamint a fenntarthatósági törekvések keresztmetszetében.

Mezőgazdaság 

Ideje rovartenyésztő startupot indítani?

Egy európai számára a világ más tájain megkóstolni a különféle sült rovarokat igazi hőstettnek számít. Pedig hozzá kell szoktatnunk a gyomrunkat is a tücsökhöz-bogárhoz, mert ezek lesznek a jövő egészséges fehérjéi. Mezőgazdasági vállalkozóként pedig úgy tűnik, most érdemes rovarfarmot indítani.

magyarmezogazdasag.hu
Víz 

Újabb találmány a vízhiány ellen

A világ lakosságának kétharmada vízhiányos területen él, számukra az iható víz sokszor valódi luxus. Ezért is figyelemre méltó a Hidro Wind Energy találmánya, amely a sós vízből emberi fogyasztásra alkalmas ivóvizet készít. 

Energia 

Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot?

Egy amerikai kutatócsoport olyan különleges módszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a szén-dioxid újrahasznosítását. A technológiának köszönhetően üzemanyagot, polimereket, de akár gyógyszereket is készíthetnek. 

Energia 

Elképesztően hatékony a „Tesla Big Battery”

Kiderült, hogy a Dél-Ausztráliában működő 100 MW/129 MWh Tesla Powerpack projekt ugyanazokat a hálózati szolgáltatásokat nyújtja, mint a csúcsteljesítményű erőművek, de olcsóbb, gyorsabb és nulla kibocsátású akkumulátor-rendszeren keresztül teszi mindezt.

e-cars.hu
Mezőgazdaság 

A jövő mezőgazdasága az információra épül

A járvány a mezőgazdaságban is olyan informatikai készségek megszerzését és módszerek alkalmazását kényszerítette ki, amelyek az elmúltával is velünk maradnak, és lökést adhatnak az eddig vontatottan haladó digitális fejlesztéseknek.

agrotrend.hu
Energia 

Halló, halló! Már napelemes mobiltelefon is van

Napelemes töltő és powerbank is létezik már, de nemrég debütált a napelemes mobiltelefon is. A japán Kyocera találmányát az inspirálta, hogy sokaknak problémát jelent, hogy aktív használat mellett a telefonjuk 1 napon belül lemerül.

Energia 

Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában

Hogyan lehetne hasznosítani a napelemes modulokat úgy, hogy közben a növények is hozzájussanak a fejlődésükhöz szükséges napfényhez? Ezt a kérdést kutatja a BayWa és a Wageningen Egyetem.