2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Közel a valódi önvezető autó?

Elon Musk meg van győződve róla, hogy még idén elkészülhet az ötödik szintű járműtechnológia, amelynek köszönhetően már nem lesz szükség sofőrre az önvezető villanyautókban.

Mezőgazdaság 

Okos talajgazdálkodás – Központi talajadatbázis jöhet létre Magyarországon

A fenntartható talajgazdálkodásról tartott online konferenciát szerdán a budapesti Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az előadók konkrét példák, továbbá a szabályozási mellett a termelési oldal bemutatásával keresték a választ arra, hogyan lehet visszaállítani a túlhasznált termőföld minőségét, valamint hogyan lehet megóvni a talajt.

magyarmezogazdasag.hu
Energia 

Halló, itt a napelemes mobiltelefon!

A LetsGoDigital szúrta ki a Xiaomi egyik, még 2018 júliusában a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO) benyújtott szabadalmát egy olyan okostelefonról, amelynek a hátoldalára napelemet helyeztek. Vajon mi a Xiaomi terve a megújuló mobillal? 

Víz 

A Duna segítségével tisztább lehetne Budapest energiaellátása

Akár egy, a Dunán úszó mesterséges sziget kialakításával is ki lehetne váltani Budapest fűtésének jelentős részét olcsó és tiszta megújuló energiaforrással. A főváros adottságai ráadásul egyes területeken a geotermikus alapú hűtést és villamosenergia-termelést is lehetővé tehetnék – derült ki a  Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) gondozásában megjelent Geotermikus Budapest kiadványból.

portfolio.hu
Mezőgazdaság 

Igény van a hobbikertekre a szántóföldi munkák mellett is (videóval)

Igény van a hobbikertekre, különösen a koronavírus-járvány korlátozó intézkedései alatt sokan fordultak az erkélykertek és a balkonládák felé, amelyekben fűszernövények és palánták nevelgetésébe kezdtek – fejtegette Sipos József növényorvos, akivel egyebek mellett méhészkedésről, a természet szeretetéről, a kertészetről és a szántóföldi tevékenységekről is beszélgettek az agrotrend.hu munkatársai.

agrotrend.hu
Járműipar 

Új fejezetet nyithat az Audi legújabb csodaautója

Az Audi is tele van tervekkel, nemrég például bemutatta legújabb csodafegyverét, az A9 e-tront. A csúcstechnológiás villanyautó az újonnan alapított Artemis első projektjeként, 2024-ben kerülhet a kereskedésekbe. 

Mezőgazdaság 

Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat

Az állateledelként is szolgáló szója miatt ugyanis erdőket irtanak ki. Két dolog azonban megakadályozza a fenntartható és környezetbarát állateledelek készítését: az ár és a jogszabályok.

Energia 

Németország törvényt hozott a szénalapú energiatermelés leállításáról

Elfogadta a német törvényhozás a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról szóló csomagot. Ennek köszönhetően a németek 2038-ig valamennyi szénerőművüket leállítják.

Jövőműhely 

A COVID–19-járvány tanulságai és egyes fenntarthatósági vonatkozásai

Az élet a Földön egészen biztosan megváltozott a COVID–19-járvánnyal. A hatások nemcsak rövid, hanem közép- és talán hosszú távon is érzékelhetőek lesznek, globálisan. A járvány hatására a gazdaság olyan sokknak lett kitéve, amit a szabályozástechnikában ugrásfüggvénynek nevezünk: bizonyos paraméterek gyakorlatilag nulla idő alatt vettek fel a korábbiaktól teljesen eltérő értéket, ami komoly tranziens folyamatokat indított be.

Mezőgazdaság 

Nem kell a párizsiaknak külföldről szállítani zöldséget és gyümölcsöt, megterem a tetőkön is

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Jövőműhely 

Bepillantás a műhelybe

A COVID–19-világjárvány próbára teszi valamennyi társadalmat és gazdaságot. Gyakran halljuk, hogy hasonló súlyosságú járványveszéllyel egy évszázada, s hasonló gazdasági recesszióval kb. 90 éve nem nézett szembe a világ.

Járműipar 

Vezeték nélküli e-taxi-feltöltő rendszeren dolgozik a Jaguar Land Rover

A villanyautók piacán sorra követik egymást az innovációk. A Jaguar Land Rover például több partnerrel együttműködve dolgozik egy vezeték nélküli e-taxi-feltöltőrendszer kifejlesztésén a norvég fővárosban. 

Energia 

Jöhetnek a beltéri napelemek is?

Egyre több napenergiás innovációról lehet mostanság hallani – sok más mellett ilyen az éjszaka termelő, a kétoldalas vagy a gömb formájú napelem. A következő generációs fotovoltaikus rendszerek pedig már a beltéri világítást is hasznosítani tudják.

Mezőgazdaság 

A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja

Ismert, hogy a növények reagálnak a környezetükben előforduló különböző mechanikai ingerekre (pl. szél, tornádó), köztük a hangra is. A madarak csiripelése vagy a méhek zümmögése változást okoz a növények fejlődésében, azaz génátírásában. A Debreceni Egyetem kutatói most ultrahanggal növesztik a krumplit.

Járműipar 

Meglepetések a Jaguar I-PACE-nél

A Jaguar számos újdonságot jelentett be a tisztán elektromos I-PACE modelljéhez. Sok más mellett ilyen a gyorsabb töltési lehetőség AC-hálózaton, illetve a megújult infotainmentrendszer.

villanyautosok.hu
Mezőgazdaság 

Szappanbuborék segítségével is lehet beporzást végezni

Kisfiával játszott a parkban buborékokat fújva egy japán tudós, és ennek köszönhetően jött rá egy újszerű megoldásra a beporzást illetően. Munkatársaival buborékágyúból fújták ki a finom gömböcskéket, melyek 95 százalékban sikeresen porozták be a körtefák virágait.

Mezőgazdaság 

„A fenntartható az új versenyképes” – Interjú a magyar mezőgazdaság jövőjéről

Dr. Drexler Dóra 10 éve dolgozik az ökogazdálkodás területén, és vezeti a 2011-ben alakult Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet (ÖMKI). Az ott dolgozó szakemberek kutatásaikkal és önkéntes gazdáik gyakorlati tapasztalatcseréin alapuló On-farm hálózatukkal mindent megtesznek azért, hogy ma az agrárium egyik legdinamikusabban növekvő piaca itthon is berobbanjon.

egy.hu
Járműipar 

Tisztán suhan a repülő napelemes csónak

A Szentpétervári Műszaki Egyetem mérnökei nem akármilyen találmánnyal rukkoltak elő: megalkották ugyanis a világ első pilóta nélküli, napenergia-meghajtású párnahatás-járművét, amely történetesen egy csónak.

Energia 

Éjszaka is munkára foghatjuk a napelemet

A napelem nem új keletű találmány, de az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztatja a tudósokat, hogy miképpen lehetne még hatékonyabbá tenni a megújulók királyát. Most már olyan napelemek is léteznek, amelyek éjszaka is áramot termelnek. 

Járműipar 

Már nem kell sokat várni a tisztán elektromos Citroën C4-re

A Citroën közösségi oldalán jelentette be, hogy június 30-án online debütál majd a C4 Cactus utódjaként érkező új C4 tisztán elektromos változata. Ez lesz a márka első olyan teljesen kibocsátásmentes személyautója, amire már tényleg tömegek kaphatják fel a fejüket.