2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Elindult a génmegőrzési stratégia megvalósítása

Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát. Az idén 12,3 milliárd forintos forrás biztosításával indult el a génmegőrzési stratégiában megfogalmazott tervek megvalósítása. 

Energia 

Feltalálták a szolármotort

Egy francia startup olyan találmánnyal rukkolt elő, amely a napelemcellák által termelt energiát mechanikai mozgássá alakítja át, nincs szükség akkumulátorra vagy teljesítményelektronikára. A szolármotor lehetővé teszi vízszivattyúk és szellőzőrendszerek turbináinak több mint 20 éven keresztül történő működtetését.

Járműipar 

Akár 1,6 millió kilométert is kibír a Tesla új aksija

A jelek szerint mégsem volt túlzó Elon Musk legutóbbi víziója, amikor az „örök életű” akkumulátok érkezéséről beszélt. Most a kanadai Dalhousie-i Egyetem tudósa – aki egyben a Tesla akkumulátorokat fejlesztő csapatának vezetője – publikált egy szakcikket, amelyben már konkrétumokról is szó van. 

Víz 

Vízgőzt fedeztek fel egy Föld-szerű bolygó légkörében

Először fedeztek fel vízgőzt egy olyan távoli bolygó légkörében, amely a csillaga körül az úgynevezett lakható zónában kering. Tudósok szerint ez a szuperföld az egyetlen exobolygó, amelyen az élettel összeegyeztethető hőmérséklet, valamint víz van.

Járműipar 

700 kilométeres hatótávval kecsegtet a Mercedes EQS

Egyre több olyan villanyautó kerül piacra, amely nemcsak a zéró emisszió miatt különleges, hanem a teljesítménye miatt is. Itt van például a Mercedes EQS, az elektromos járgányok S osztályának kikiáltott autó, amely látványában és tudásában is több mint figyelemre méltó.

Energia 

Hóból áramot? Jön a hóalapú triboelektromos nanogenerátor

A havat használnák energiaforrásként a kaliforniai UCLA egyetem kutatói. Találmányuk ráadásul kicsi, olcsó, és a működéséhez szükséges energiát is megtermeli. A kütyü hivatalosan a „hóalapú triboelektromos nanogenerátor” nevet kapta.

Mezőgazdaság 

Bizonyos élelmiszernövények többet teremnek a napelempanelek árnyékában

Újabb tanulmány világított rá a napelemek és a mezőgazdaság kombinálásának előnyeire. A tanulmány szerint a cseresznyepaprika, a jalapeño paprika és a datolyaparadicsom termesztése a napelemmodulok árnyékában nem csupán lehetséges, de jobb termést is eredményezhet.

mnnsz.hu
Mezőgazdaság 

Vannak megoldások arra, hogy felkészülten reagáljon a magyar mezőgazdaság a klímaváltozásra

Az agrárium az éghajlatváltozásnak leginkább kitett ágazat, ezért az Agrárminisztérium (AM) igyekszik felkészülten reagálni a klímaváltozás negatív hatásaira – jelentette ki az agrárminiszter az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában csütörtökön Nyíregyházán.

Mezőgazdaság 

Terméshozam-növelés természetes növényvédelemmel

A növénytermesztés során a természetes növényvédelem módszereivel növelhetjük a terméshozamot, a termésminőséget, és csökkenthetjük, vagy akár meg is szüntethetjük a vegyszerek használatát.

kornyezetvedelem.weebly.com
Mezőgazdaság 

Itt a válasz a klímaváltozásra: jön a szárazságnak ellenálló árpa

Tudósok izolálták az árpában a szárazsággal szembeni ellenállásért felelős gént. A felfedezéstől azt remélik, hogy a jövőben a növények ellenállóbbá tehetők a globális felmelegedés egyes hatásaival szemben.

Járműipar 

Ez az óriási villanydömper több energiát termel, mint amennyit fogyaszt

A svájci Vigier Ciments cementgyárnak van egy hatalmas méretű elektromos dömpere, amellyel a mészkövet szállítják. A jármű azonban nemcsak azért tett szert világhírnévre, mert villanymotor hajtja: a zöld óriást ugyanis az teszi igazán különlegessé, hogy több áramot termel, mint amennyit fogyaszt.

Víz 

Szennyvíztisztítás: az algák hozhatják el a rég várt megoldást?

Még mindig óriási problémát jelent az élelmiszeripar által termelt szennyvíz kezelése. A jelenlegi módszerek ráadásul nemcsak rendkívül költségesek, de a környezetnek sem tesznek jót. Olasz tudósok azonban most egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely megoldást jelenthet a problémára. 

Mezőgazdaság 

A klímaváltozás megköveteli a mezőgazdaság fejlődését

Magyarországon az éghajlatváltozás, az átlaghőmérséklet növekedése nemcsak többletfeladatokat, de lehetőségeket is ad a vállalkozások és általában a gazdaság szereplői számára.

Mezőgazdaság 

SMARTFARM – Precíziós módszerek a növényvédelemben

A szeptember 5. és 8. között megrendezendő Bábolnai Gazdanapok keretében ismét megtartják a SMARTFARM konferenciát. Az első napon Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke tart témafelvezető előadást a növényvédelem és távérzékelés témakörében. A szakértőt a precíziós módszerek növényvédelemben betöltött szerepéről és a legfrissebb újításokról kérdezte a magyarmezogazdasag.hu honlap munkatársa.

magyarmezogazdasag.hu
Energia 

A közönséges vízijácint lehet a jövő legkülönlegesebb energiaforrása

A közönséges vízijácint egy Dél-Amerikában őshonos vízinövény, melyet korábban a világ legrosszabb vízi gyomjának hittek, mivel eltorlaszolta a gátakat és folyókat. Mára azonban kiderült: négy kilogramm szárított növény elegendő ahhoz, hogy egy család napi energiaszükségletét fedezni lehessen.

Járműipar 

Dízeles vagy benzines autója van? Tudta, hogy 1 nap alatt elektromossá alakíthatja?

A zéróemissziós járművek iránt egyre csak nő a kereslet, ám sokan vannak, akik kedvenc autójukat nem szeretnék maholnap lecserélni. Egy francia startup azonban megtalálta a módját annak, hogy villámgyorsan és viszonylag olcsón tisztán elektromossá lehessen alakítani a hagyományos meghajtású járműveket.

Mezőgazdaság 

Párizs háztetőin elkezdtek növényeket termeszteni

Amikor a spanyol–francia származású Anne Hidalgót 2014-ben Párizs első női polgármesterévé választották, bejelentette, hogy zöldebbé teszi a várost. Két évvel később el is indult egy projekt azzal a céllal, hogy Párizs a fenntartható élelmiszer-előállítás mintavárosává váljon.

Járműipar 

Átadták a világ első napenergiával működő vasútvonalát

Az angliai Hampshire megyében átadták a világ első napenergiával működő vasútvonalát. A pályát egy több mint 100 panelből álló napelemfarm látja el energiával, így az útvonalon lévő jelzéseket és lámpákat emissziómentesen lehet működtetni.  

Mezőgazdaság 

Olyan csodát tehet a napenergia a méhekkel, amivel mindenki nyerhet

A méhpusztulás elleni harcban a vegyszerhasználat egyéb okokból is kívánatos visszaszorítása mellett az utóbbi időben új lehetőségek merültek fel. A robotméhek és egyéb technológiai fejlesztések mellett most egy jóval organikusabb megoldást találtak ki: a napelemfarmokat.

Járműipar 

Sokakat meglepett az Opel újdonsága

Az Opel a napokban leleplezte legújabb reménységét, a Corsa e-Rallyt. A különleges járgányban amellett, hogy tisztán elektromos, megvan minden, ami kell: bukókeret, állítható sportfutómű, és persze azok a biztonsági elemek, amelyeket az FIA szabályzata előír.