2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Mennyi víz van a Földön? (videó)

Ez a rövid videó jól érzékelteti, hogy mekkora mennyiség a Földön fellelhető vízből az, amely ivóvízként használható.

Mezőgazdaság 

Többszörös hozamokat hozhat a napelemes mezőgazdaság

Napenergia nélkül biztosan nem termelhető elég zöldenergia a klímaváltozás lassításához. Igen ám, de hova tegyük a napelemeket? Amerikai kutatók szerint ha a termőföldek fölé tesszük, az a növényeknek, a napelemeknek és persze az embereknek is jó.

(Fotó: mfor.hu)

mfor.hu
Víz 

A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)

Hogyan fogjuk tűrni a válságot, ami már elkerülhetetlen? Fel kell rá készülnünk az élőhelyünkkel, kertünkkel, területeinkkel. A megoldás alapja a biológiai sokféleség növelése, különös tekintettel a mezőgazdasági kultúrákra. A legjobb megoldás a víz okos felhasználása, például vizesélőhelyekként is funkcionáló területek kialakításával. Dr. Lakner Gábor TED-előadása.

Energia 

Mini szélturbináké a jövő?

Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában. A napelemekhez hasonló rugalmasságot biztosító fallal mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a városokban is – írja a raketa.hu.

Energia 

Naperőmű csak energiatárolóval?

Több európai országban új naperőműves rendszereket már csak energiatárolóval kiegészítve engedélyeznek a hálózatra kapcsolni, és ez várható Magyarországon is. Erre utal, hogy a magyar akkumulátorstratégia céljai között szerepel a hazai naperőművek akkumulátorral való ellátása – írja a portfolio.hu.

Járműipar 

Jönnek a Xiaomi elektromos autói

Szóvivőjük friss nyilatkozata alapján 2024 első felétől saját elektromos autókat akar tömegesen gyártani az eddig főleg okostelefonok és okosotthoneszközök gyártásával foglalkozó kínai cég, a Xiaomi.

Mezőgazdaság 

Dióhéjban a permakultúráról

A permakultúra lehetőséget kínál a fenntartható élelmiszer-termelésre, elkötelezett követői számára nem kevesebb, mint életfilozófia és hitvallás.

(Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Járműipar 

Újabb autógyártó fordul a fenntartható anyagok felé

Talán bele sem gondolunk, hogy a sok acél, műanyag és üveg mellett az autók elkészítése rengeteg textil és gyakran bőr felhasználásával is jár – ezért van, hogy a divatipar mellett egyre több autógyártót foglalkoztatnak a fenntartható, illetve felelősen gyártott anyagokban rejlő lehetőségek.

Víz 

A kelet-afrikai gleccserek húsz év alatt eltűnhetnek

Ha a térség jégárai az enyészeté válnak, 118 millió szegénységben élő embernek kell szembenéznie súlyos aszállyal, áradásokkal és szélsőséges hőhullámokkal, emellett a klímaváltozás miatt a század közepére három százalékkal csökkenhet a kontinensen a GDP – figyelmeztetett az ENSZ klímaügynöksége.

Energia 

Megkezdődött a kivitelezői regisztráció a háztartási napelemes és fűtési rendszereket támogató pályázatra

A zöldátállás nem jelenthet aránytalan terhet a lakosságnak, és meg kell őrizni az energiaellátás biztonságát is, ezért a kormány célja a naperőművek kapacitásának növelése a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően.

Energia 

Áram energiafűzből

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik: ha biomasszává alakítják, villamos és hőenergiát lehet előállítani belőlük – írja a magyarnemzet.hu

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Szennyvíztisztító kert

A jövő városaiban a növények tisztítják majd a szennyvizet: igazi botanikus kert lesz a hátsó udvarban. A „jóllakott bacik” ráadásul energiát is termelnek. Az Organica a világ 120 pontján működtet ilyen berendezést. Podcastjának friss adásában Áder János a cég egyik alapítójával, Bodnár Attilával beszélgetett.

Víz 

Az építőiparban is felhasználják az algát, hogy megszabadítsák tőle a Karib-tengert

A Sargassum, azaz a golffű annyira elszaporodott a Karib-térségben, hogy 2018-ban a Mexikói-öböltől egészen Nyugat-Afrikáig, 8850 kilométer hosszan kialakult egy egybefüggő algaszőnyeg. Kreatív módon próbálnak megszabadulni tőle: többek közt téglákat készítenek belőle.

(Fotó: Florida Atlantic University/Brian Lapointe)

szabadeuropa.hu
Víz 

Egy magyar cég is dolgozik a papírba csomagolt ásványvízen

2023-tól a PET-palackok visszaváltása kötelező lesz Magyarországon, de az erre építő technológia hazai kiépítettsége jelenleg hagy még kívánnivalót maga után. Alternatívát jelenthetnek a csomagolásra a tetrapak típusú és az úgynevezett bag in box technológiák – utóbbi piacra juttatásával már a magyar Futuraqua leányvállalata, az Olup Aqua és a Lidl is kísérletezik. 

(Fotó: Clay Banks)

forbes.hu
Víz 

Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje

Ha az emberiségnek sikerül is megállítani a globális felmelegedést az iparosodás beköszöntéhez képest 1,5 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékleten, a következő évszázadokban akkor is nőni fog a tengerek szintje. Félmilliárd ember otthonát mossa el, főként Ázsiában.

Járműipar 

Közel 1500 km-t tett meg egy autó egyetlen hidrogéntöltéssel

A Toyota 2020-ban dobta piacra a 2014-ben debütált Mirai hidrogénautó második generációját. Idén októberben az autó nem akármilyen rekordot döntött meg Dél-Kaliforniában: egyetlen hidrogéntöltéssel tett meg 1352 kilométert, amivel hivatalosan is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. 

Járműipar 

Horvátországban épül a világ egyik első zéróemissziós óceánjárója

A tengeri forgalomból származik a világ szén-dioxid-kibocsátásának csaknem a három százaléka. Apró lépésekkel ennek a szektornak is megkezdődött a zöldítése.

Járműipar 

Szintetikus üzemanyagok pro és kontra

Az autógyártók elkezdtek olyan szintetikus üzemanyagokat vizsgálni lehetséges alternatívaként, melyek a szigorúbb kibocsátási előírások mellett is hatékonyan használhatók a belső égésű motoroknál. Azonban még kérdéses, hogy ezek megfelelő alternatívái lehetnek-e az elektromos autóknak – írja a mandiner.hu

Víz 

Szigorúbban kell venni az EU-s nitrátirányelvet vizeink védelmében

Noha az uniós nitrátirányelv 1991-es elfogadását megelőző helyzethez képest mind a felszíni, mind a felszín alatti vizekben csökkent a nitrátkoncentráció, a tagállamoknak határozottabban kell fellépniük a vizek főként mezőgazdaságból származó nitrátszennyezettsége ellen.

Energia 

Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt

1,2 milliárd forint támogatást nyert  2020-ban a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma a bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztéséhez.