2018. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Mezőgazdaság 

Átadták az országos jégkármérséklő rendszer informatikai támogatását nyújtó szuperszámítógépet

A többszázmilliós szuperszámítógép teljesítménye ötszöröse a korábbinak, és nemcsak a jégkármérséklő rendszert szolgálja ki, hanem tovább javítja majd a meteorológiai előrejelzések biztonságát és gyorsaságát is.

Mezőgazdaság 

Automatizált gyomirtás

Az Arizonai Egyetem egyik kutatócsoportja különleges permetezőegységet fejlesztett. A gép centiméter pontossággal szórja célpontjukra a növényvédő szereket, és a folyadékból csak minimális mennyiség vagy annyi sem jut a célponton kívüli területre. Sebessége eléri az óránkénti közel 4 kilométert.

Mezőgazdaság 

Elhúzódhat a dinnyeszezon a felmelegedés hatására

Kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeptemberben, amelynek során az új dinnyefajtákat és termelési technológiákat ismertetik meg a hazai gazdákkal – mondta el Mártonffy Béla, az agrárkamara kertészeti osztályának elnöke az M1-en.

Mezőgazdaság 

Hány embert tud Kína etetni?

A kínai vízgazdálkodás mezőgazdasági és élelmiszeripari hatásait vizsgálja egy amerikai kutató. Modellje a világ más régióiban is felhasználható.

Mezőgazdaság 

A mezőgazdaságnak a klímaváltozás kihívásai mellett a hatékonységnövelésre is fel kell készülnie

A magyar mezőgazdaságnak fel kell készülnie a klímaváltozás kihívásaira, a legmodernebb agrotechnikák alkalmazására, a termelés hatékonyságának növelésére. Az állattenyésztő telepek klimatizálása, az öntözés és a fiatalok megnyerése mind fontos eleme a jövőbeni magyar mezőgazdaságnak.

Energia 

Íme az ablak, amely megduplázza az energiahatékonyságot, és még a hőtől is véd

A megújuló energiaforrások terén sorra jelennek meg az innovációk. Ezúttal a Dél-kínai Műszaki Egyetem rukkolt elő egy olyan ablakkal, amely nemcsak kívül tartja a hőt, de még elektromos áramot is képes termelni.

Mezőgazdaság 

Mennyi húst együnk, hogy lassabb legyen a klímaváltozás?

Alig férhet kétség ahhoz, hogy a Föld gyorsan változó éghajlata jelentős mértékben befolyásolja a globális mezőgazdaságot. Egyes régiókban valószínűleg nő a termés, másokban csökken, lesz, ahol bizonyos növényekről és gazdálkodási módszerekről másra kell majd átállni. A hatások sok fontos aspektusáról viszont fogalmunk sincs még. A gazdák és fogyasztók választásai, például ha kevesebb vörös húst eszünk, csökkenthetik a globális felmelegedést.

Járműipar 

Robotok fognak áramot tankolni a villanyautókba?

Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan a villanyautósoknak járműveik feltöltésével sem kell bíbelődniük. A Grazi Műszaki Egyetem munkatársai ugyanis kifejlesztettek egy olyan robot által vezérelt gyorstöltőrendszert, amely  gyorsabban tud „tankolni”, mint az ember. 

Energia 

Komoly áttörés a napelem-technológiában

Kínai kutatóknak sikerült 17,3 százalékra növelniük az organikus napelemek energiaátalakítási hatékonyságát, ami újabb lépést jelent a zöld napelem széles körű használatának elterjedéséhez. 

Járműipar 

Pilóta nélkül, napelemmel döntött világcsúcsot a Zephyr S

Sikeresen debütált a Zephyr S elnevezésű napelemes repülőgép, amely több mint 25 napot töltött a levegőben. A jármű ezzel megdöntötte az egyfolytában repülés eddigi világcsúcsát a pilóta nélküli repülőgépek kategóriájában.

Mezőgazdaság 

Gyógynövényalapú takarmányt fejlesztenek Ócsán

Kevesebb antibiotikum használatát célozza a Dr. Bata biotechnológiai cégnek a Szent István Egyetemmel együttműködésben támogatott kutatása. Olyan természetes, gyógynövényalapú takarmánykiegészítők fejlesztésén dolgoznak, amelyek által kevesebb antiobiotikummal is nevelhetők egészséges sertések.

Mezőgazdaság 

Zöldenergia a termőföldekről

A világ növekvő energiaéhségével egyenes arányban nő az élelmiszerigény is. A biomassza megoldást jelenthet a megújuló alapú energiatermelésre, de vigyázni kell, hogy az élelmiszeripari termelést se vesse vissza.

Energia 

Jöhet a hidrogén üzemanyag!

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) komoly áttörést ért el az energiaforrásként használható hidrogén terén. A kutatók membrántechnológia használatával képesek voltak a hidrogént ammóniává, majd azt ismét hidrogénné alakítani. Ez azt jelenti, hogy világszerte könnyen szállíthatóvá válik a környezetbarát üzemanyag. 

Mezőgazdaság 

Lehet erre a beporzó drónra cserélni a lepkéket és a méheket?

A Science magazin egy 2017-es cikke szerint a világon a beporzók – mint például a lepkék és a méhek – nagy bajban vannak, 40 százalékukat a kihalás veszélye fenyegeti. A rövid videóval egybekötött cikkben egy beporzókat helyettesítő drónkísérletről írnak. A videót megtekintők jó részének nem nyerte el a tetszését a módszer.

Mezőgazdaság 

A csapadék mennyisége nem, eloszlása azonban változott

A klímaváltozás folyamatosan drágítja az élelmiszer-előállítást. A Debreceni Egyetemen emiatt tűzték ki célul azt, hogy segítsük a gazdálkodókat az alacsonyabb költséggel járó gazdálkodásban. Ezért hozták létre tavaly – az országban elsőként – a Száraz Területek Koordinációs Kutató Központját, ahol az időjárási változások talaj-, víz- és élelmiszer-gazdálkodásra gyakorolt hatásait vizsgálják és rendszerezik a kutatók.

Mezőgazdaság 

Klímaváltozási stratégiák: több figyelmet érdemelne a talaj

Miközben a klímaváltozás megvámolja a mezőgazdaságot, a földhasználat pedig a bolygó felmelegedését segíti elő, a döntéshozók klímastratégiájában még mindig alulértékelt a talaj szerepe a klímaváltozás kapcsán zajló vitákban.

Mezőgazdaság 

App méri, hogy mennyire stresszes a tehén a hőtől

Okostelefonos alkalmazás ad tanácsot, mit tegyen a tenyésztő, ha a hőség rossz hatással van a szarvasmarhákra.

Járműipar 

Ön kempingezne egy Teslában?

Elon Musk ismét érdekes bejelentéssel rukkolt elő. A Tesla-vezér ugyanis közölte, hogy már dolgoznak egy olyan villanyautós szoftveren, amely lehetővé teszi, hogy akár két teljes napot is az autóban lehessen tölteni.

Mezőgazdaság 

A precíziós mezőgazdaság legfontosabb technológiái

Drónok, globális helymeghatározó rendszerek, térképek, irányítótechnikák és a vetést, ültetést, permetezést stb. segítő egyéb eljárások (VRT) a jelen precíziós mezőgazdaságának az alapjai. Az elmúlt tíz év gyors technológiai fejlődésének a mezőgazdaság az egyik legnagyobb haszonélvezője.

Mezőgazdaság 

Közösségi hálózat amerikai és kanadai farmereknek

Különleges, működtetői szerint egyelőre elsősorban digitális adathálózatban tömörülnek amerikai és kanadai gazdák. A modell működik, befektetői között a szingapúri kormány egyik alapja is szerepel.