2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Víz 

Előre a zöld infrastruktúráért – a katasztrofális árvizek ellen

Lehoczky Annamária éghajlatkutató a masfelfok.hu szakportálon amellett érvelt a Közös Kutatóközpont jelentése alapján, hogy árvíz ellen sokszor többet érnek a természetes megoldások, mint a gátak – előbbiek ráadásul költséghatékony módon csökkentik az éghajlati veszélyek kockázatát és hatásait.

(Árvíz Hollandiában, fotó: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink)

masfelfok.hu
Járműipar 

Elegancia és vadság: az Audi hibrid terepjáróval készül a Dakarra

2020. év végén jelentette be az Audi, hogy indul a 2022-es Dakaron. Az alkalomra kifejlesztett gépet a villanyautosok.hu nemes egyszerűséggel hibrid terepszörnyetegnek, bestiának becézi. A fejlesztésben a személyautós részleg is részt vesz, hogy a gyártó utcai járművei is gazdagodjanak a tapasztalatokkal.

Mezőgazdaság 

Mesterséges húsok, takarmánygyártás – mit hoz a jövő a mezőgazdaságban?

A világ növekvő tej- és húsfogyasztása miatt a takarmánygyártás továbbra is perspektivikus ágazat, amelynek magyarországi fejlődése főként a hatékonyság javításától függ – derül ki az OTP Agrár szakértőinek legutóbbi elemzéséből. A szakcikk arra is kitér, hogy a következő egy-két évtizedben nem várható, hogy a mesterséges húsok számottevő mértékben teret nyernének a fogyasztásban. (Fotó: piacesprofit.hu)

piacesprofit.hu
Energia 

Meg-, illetve feltalálták a megújuló energia Szent Grálját?

Az amerikai Form Energy nevű startup kifejlesztett egy olyan akkumulátort, amely napokig is képes tárolni a nap- vagy szélerőművek által termelt zöldenergiát, illetve képes azt lassan, de hatékonyan betáplálni a rendszerbe. Az új akku megoldhatja a nem folyamatosan termelő megújulók minden gondját?

Mezőgazdaság 

Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE

A kukoricahibridek előállítására létrehozott kísérleti rendszer több országra (például Romániára, Szlovákiára), ezzel több, eltérő klímával rendelkező területre kiterjed. Így a kutatók olyan hibrideket választhatnak ki, amelyek az időjárási viszonyokhoz a leginkább képesek alkalmazkodni.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I.

A Kék Bolygó Podcast friss adásában Áder János köztársasági elnök a Balaton vízkormányzásáról, vízminőségéről, élővilágáról beszélgetett Szári Zsolt halászati mérnökkel, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztossal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával.

Mezőgazdaság 

A csepegtetéses öntözés jelenthet megoldást az agrárium előtt álló kihívásra?

A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Izrael budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet online konferenciát tartott 2021. július 19-én.

Mezőgazdaság 

Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani

A Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE legújabb projektjében egy bio-gyümölcsgazdaságban vizsgálja a napelemes energiatermelés lehetőségeit.

Energia 

Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve

Az Oceans of Energy nevű holland társaság 18 hónapig figyelt meg egy Északi-tengerre telepített úszó napelemes rendszert, és arra jutottak, hogy a napelemtutaj sokkal jobban bírta a nyílt tengeren a hullámzást, a dagályokat és az időjárás viszontagságait, mint ahogy azt előtte gondolták.

Energia 

A zöldhidrogén legnagyobb baja, hogy sokkal drágább, mint földgázból előállított testvére

Bár kézenfekvő volna, hogy ha van rá módszer, akkor készítsük megújuló energiával, kibocsátásmentes módon a hidrogént, ezzel szemben a rideg valóság az, hogy földgázból lehet a legolcsóbban hidrogént előállítani, csakhogy ilyenkor általában a szén atom szén-dioxid formájában távozik a légkörbe.

Járműipar 

Napelemekből álló kísérleti kerékpárútszakaszt adtak át Hollandiában

330 méter hosszú, és egyszerre termel fenntartható energiát, valamint biztosít lehetőséget a kibocsátásmentes közlekedésre: átadtak egy napelemekből álló kerékpárutat a Hollandia középső részén fekvő Maartensdijk faluban. A helyi általános iskola diákjai tekerhettek végig rajta először július 14-én.

Víz 

TávVíz: új, intelligens, zöldenergiával működik, és magyar

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. munkatársai a felelős vízfogyasztás támogatása érdekében folyamatosan keresik az új, korszerű műszaki és informatikai megoldásokat, ennek jegyében fogtak bele pár éve az intelligens, távvezérelhető vízszabályozó és impulzusszámláló eszköz, a TávVíz fejlesztésébe.

Energia 

Hogyan képzeljük el a környezetbarát okosvécét?

Dél-Korea az élen jár abban, hogy az élet szó szerint minden területét könnyebbé, praktikusabbá vagy éppen környezetbarátabbá tegye invenciózus megoldásokkal, okostechnológiák alkalmazásával, valamint az emberek ötletes ösztönzésével. Nem kivétel ez alól a vécéhasználat sem.

Víz 

A hétköznapitól eltérő, szuperhajlékony jeget hoztak létre kínai tudósok

Li-min Tungnak, a kínai Csöcsiang Egyetem kutatójának és kollégáinak sikerült olyan jeget alkotniuk, ami minden korábbi próbálkozás eredményénél hajlékonyabb lett: az eddigi legnagyobb rugalmasság, amelyet kísérleti jégnél mértek, 0,3 százalék volt.

Mezőgazdaság 

Biokrumpli-kísérlet Magyarországon

Bár a biogazdálkodás számos kihívást rejt, ezzel a gazdálkodási módszerrel hosszú távon járulunk hozzá földjeink, vizeink és egészségünk védelméhez, úgy, hogy tiszta, szintetikus vegyszerektől, műtrágyáktól mentes élelmiszert termelünk és fogyasztunk.

Járműipar 

Egyszerűen az Adriára vagy a Fekete-tengerig: egységesen lehet fizetni az e-autók töltéséért a Molnál

A Mol Plugee alkalmazás egy éve debütált Magyarországon, és már öt további országban – Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában – is elérhető, így az applikációba integrált egyetlen platform használatával juthatnak el az e-autósok az Adriára vagy a Fekete-tengerhez.

Mezőgazdaság 

A gazdák korlátozása nélkül is zöldül a mezőgazdaság

Nem tűnik indokoltnak az Európai Bizottság fenntarthatóbb mezőgazdaságra vonatkozó hosszú távú stratégiája. Az ágazat károsanyag-kibocsátása már a jelenleg is megvalósuló szakpolitikai intézkedések mellett is csökken az évtized végéig az OECD és az ENSZ tanulmánya szerint. Az állattartás és a húsfogyasztás visszaszorítására tett uniós lépések szigora is abszolút indokolatlan. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

magyarnemzet.hu
Energia 

Villanyautók: kikerül a városokból, de nem szűnik meg a környezeti terhelés?

Mennyire zöldek valójában a villanyautók? Az elektromos autók működés közben nem bocsátanak ki káros anyagokat, így nem szennyezik közvetlen környezetüket, de a meghajtásukhoz használt elektromos áramot meg kell valahogyan termelni, és az akkumulátorokat is le kell valamiből, valahogyan gyártani.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: 1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz – 2. rész

Áder János államfő Mengyán Eszter újságíróval, szín- és stílustanácsadóval az előző adásban megkezdett beszélgetés folytatásaképp a túlfogyasztás elkerüléséről, a szükségtelen ruhaneműk megvásárlásának mellőzéséről, és a lassú divatban rejlő lehetőségekről beszélgetett.

Járműipar 

Kiszorulnak-e valaha a belső égésű motorok a versenypályákról?

Hol tart most az e-race? A benzingőz, füst és motorzaj valóban nélkülözhetetlen fűszerei egy futamnak? A greendex.hu annak járt utána, milyen változásokat hoznak az alternatív hajtású járművek a motorsportokba. Az ötletet a Zöld Tusa beszélgetésének témafelvetése adta, a cikkben ez is megtalálható.

(Pillanatkép a Forma–1 Török Nagydíjáról, fotó: MTI/EPA pool/Tolga Bozoglu)

greendex.hu