2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Mihez kezdenél, ha a tiéd lehetne egy hétre egy új Volkswagen ID.3?

A Brand and Content csapata május végén találta magát szembe ezzel a kellemes problémával, és úgy döntöttek, végigjárják a Kéktúrát a zöld autóval. Pontosabban: a teljesen elektromos ID.3-mal követték a híres túraútvonalat a főutaktól távoli kis utakon, a hegyek között, keletről nyugatra haladva.

Mezőgazdaság 

Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen

A régió első, szárazföldön létesített lazacfarmjával az egyre növekvő európai igényeket szolgálnák ki hatékony és felelősségteljes módon, változtatva az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatokon. A telep a hazai vízkészleteket fenntartható módon hasznosítja majd újra.

Víz 

Éghajlatváltozás: egyszerre fenyeget aszály, belvíz és árvíz

Hogyan alkalmazkodjunk az egyre szélsőségesebb éghajlathoz? A már meglévő jó gyakorlatok kiterjesztésével és a helyi lakosság érdekeltté tételével máris nagy lépést tehetünk előre a víz- és élelmiszer-biztonságért – érvel a LIFE-MICACC projekt, a PANNON Pro Innovációs Kft. és Másfél fok portál.

(Tájgazdálkodás a hullámtéren, LIFE-MICACC projekt, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

masfelfok.hu
Járműipar 

A Nexo egy teljesen normálisnak látszó, és használatra is teljesen normális autó

Megérkeztek Magyarországra a Hyundai legújabb környezetbarát hibrid modelljei, és végre itthon is próbálhattuk a hidrogénhajtású, tüzelőanyag-cellás Nexót – kezdi cikkét Gajdán Miklós, hogy aztán a zöld rendszámos kocsik közül teszteljen egy sokat látott Nexót és egy vadiúj plug-in hibrid Tucsont is.

(Fotó: Hyundai Newsroom/Hyundai Motor Europe GmbH)

totalcar.hu
Energia 

Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma

Jennifer M. Granholm amerikai energiaügyi miniszter az elindítója az Energy Earthshots Initiative nevű kezdeményezésnek. Ennek első pontja, a Hydrogen Shot a zöldhidrogénnel kapcsolatos célkitűzésekről szól: az államokban egy évtized alatt 80 százalékkal akarják csökkenteni a tiszta hidrogén árát.

Mezőgazdaság 

A modern gombatermesztés sikeres beruházás a jövőbe

A Covid-időszak alatt felértékelődött az egészséges táplálkozás, a saját, belső élelmiszer-ellátás hazánkban is még fontosabbá vált. Az egészséges élelmiszerek termesztése és fogyasztása – köztük a gombáké – a pandémia alatt folyamosan növekedett és növekszik, Magyarországon és globálisan egyaránt.

haszon.hu
Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: A világ detektívüvegen keresztül

Podcastjának 17. adásában Áder János köztársasági elnök a már 17 évesen az év ifjú természetfotósává választott, 2010-ben pedig a természetfotózás Oscar-díjának tartott év természetfotósa címmel kitűntetett Máté Bencével beszélgetett.

Mezőgazdaság 

Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer?

A szántóföldeken használt rovarirtók nemcsak az elszaporodott kártevőket, de a bolygó ökoszisztémájának szempontjából nélkülözhetetlen rovarokat is pusztítják, ami nagy problémát jelent. Egy friss kutatás szerint két természetes alkotóelem keveréke megoldhatná a kérdést: csak sörmelléktermékeket és trágyát kell összekeverni hozzá.

Mezőgazdaság 

Egyre jobban teljesít a magyar biogazdálkodás

Európai ökogazdálkodási szakemberek előadásaival, világszerte 90 országból, 5000 résztvevővel zajlott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetek első közös konferenciája, a FiBL Nyílt Nap. A konferencia sikere ismét megmutatta, hogy az ökológiai mezőgazdasági célokért létrejött európai kutatóintézeti hálózat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a fordulat a fenntarthatóság felé megtörténhessen.

agroinform.hu
Mezőgazdaság 

A tehenek a robotot választják

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. az ország egyik legjelentősebb, szarvasmarhatartással foglalkozó vállalkozása. Három telephelyen több mint 2600 szarvasmarhát tartanak. 2017-től a Biokontroll Hungária Kft.-vel együttműködve ökológiailag ellenőrzött biotejet állítanak elő. Az általuk megtermelt 27 millió kg nyers tej országosan kiemelkedő teljesítmény.

Fotó: Csatlós Norbert, magyarmezogazdasag.hu

magyarmezogazdasag.hu
Energia 

Magánvagyonból épül új generációs atomreaktor az USA-ban?

Bill Gates és Warren Buffett 1 milliárd dollárból építenek új generációs atomreaktort Wyoming államban. Az egymással baráti viszonyt ápoló nagyon gazdag emberek az új atomerőmű-projektjükről beszélve nagyobb biztonságot és hatékonyságot ígérnek, valamint hangsúlyozzák szerepét az energiaátmenetben.

Járműipar 

Ezernél több kilométert tett meg az új Toyota Mirai egy töltéssel

A Toyota 2021. május 31-én, hétfőn jelentette be, hogy május 26-án sikerült megdönteniük az eddigi egytöltéses hidrogénes távolsági csúcsot, egy 2021-es üzemanyagcellás Toyota Mirai modellel kicsit több mint 1000 kilométert tettek meg, túlszárnyalva ezzel a Hyundai Nexo 778 kilométeres rekordját.

Energia 

Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen

Rainer Sedlmaier egy Frankfurt am Main melletti kisvárosban azon kezdte törni a fejét, miért van az, hogy míg az ő napelemes rendszerét rendre elkerülik a galambok, addig a fia házának tetejére telepített panelek alá előszeretettel odafészkelnek – hogy egyéb piszkos galambügyekről ne is beszéljünk!

Járműipar 

Itt a csúcsmodell kishaszonjármű a Peugeot-tól

Az Opel Vivaro után a Peugeot Expert is megkapja a Stellantis hidrogén-üzemanyagcellás elektromos hajtásláncát – a Peugeot e-Expert Hydrogen 2021 végén kerül a piacra, pontosabban ekkor kezdi majd felkínálni az autógyártó cég az új hidrogénhajtású furgont kifejezetten professzionális ügyfeleinek.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Be kéne csukni a hűtőajtót!

Hazánkban az elsők között került intézményes keretek közé az időjárás megfigyelése. Azonban itt az egyéni teljesítmény kevés: a klíma átalakulásával, de a jövő heti időjárással kapcsolatos tudásunk sem lehet teljes, ha az emberiség nem működik együtt a megfelelő mennyiségű és minőségű meteorológiai adat megszerzésében és megosztásában  – hangsúlyozza a Kék Bolygó Podcast friss adásában az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, dr. Radics Kornélia.

Járműipar 

Megszületett a megállapodás: a Fisker gyártja az első elektromos pápamobilt

Ferenc pápa megállapodott a Fisker alapítóival, Henrik Fiskerrel és feleségével, Dr. Geeta Gupta-Fiskerrel. Ez alapján a Los Angeles-i cég gyárthatja a pápa első elektromos autóját, amelyet Ocean SUV modelljükből alakítanak át erre a célra. A katolikus egyházfő 2022 végén kaphatja meg a kocsit.

Energia 

Legyen több óceáni megújuló az energiamixben

Hatalmas lehetőségek rejlenek a tengerek és óceánok energiájának kinyerésében. Becslések szerint csak ez a megújuló energia sokszorosan képes volna fedezni a világ energiaigényét – Pieczka Ildikó meteorológus, a földtudományok doktora írt az óceánok villamosenergia-potenciáljának hasznosításáról.

(A viharos Atlanti-óceán hatalmas hullámai Fotó: MTI/EPA/EFE/Lavandeira jr.)

masfelfok.hu
Mezőgazdaság 

Önjáró gyomláló robotok gyomirtó szerek helyett (videóval)

Piacot átalakító technológiaként harangozta be legújabb fejlesztését az amerikai Carbon Robotics. Bemutatta azt az önjáró gyomláló robotját, amely lényegében kiváltja a vegyszeres és a kézi gyomirtást is.

Energia 

Hogyan lehet tesztelni a gigantikus méretű szélturbinalapátot?

Miként dolgozik, kopik, és meddig terhelhető egy több mint 120 méteres turbinalapát? A napi.hu a Windbranche szélenergiás szakportál beszámolója alapján mutatja be a legnagyobb északi-tengeri német város, Bremerhaven rotorlapát-vizsgálati és -ellenőrzési infrastruktúrájának fejlesztési terveit.

Energia 

A nap bármely szakaszában felhasználható zöldenergia? – Itt a megoldás

A Huawei új napelemes háztartási energiatároló rendszerével akár hálózati áram felvétele nélkül is fedezhető egy átlagos családi ház energiaszükséglete – idézi a Huawei közleményét az nrgreport.com. A rendszer lényege, hogy a napos órákban termelt többletenergia egy külső akkumulátorban eltárolható.