2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

Nemcsak fogyaszt, de energiát is termel: íme az ökospinning

A londoni Terra Hale Gymben nemcsak a felesleges kilóktól szabadulhatunk meg, de még a környezetünkkel is jót tehetünk. A különleges konditeremben ugyanis a spinningedzések során megtermelt energiával világítanak, a felesleges wattokat pedig betáplálják a város elektromos hálózatába.

Mezőgazdaság 

Az EP támogatja az erdősítést a klímavédelem érdekében

2030-ra az uniós mezőgazdaságból, közlekedésből, hulladékokból származó szén-dioxid-kibocsátást 30 százalékkal kell csökkenteni, amiben az erdősítés kulcsszerepet játszik. Ezek a céljai annak a két jogszabálynak, amelyeket a napokban fogadott el az EP.

Mezőgazdaság 

Levelekbe dugott szenzorok figyelmeztetnek, ha fogytán a víz

Különleges érzékelők figyelhetik folyamatosan, hogy kiszárad egy növény vagy sem. A levelekre nyomtatott szerkezetek fontos szolgálatot tehetnek a farmereknek, mert időben jelzik a veszélyt. A klímaváltozással egyre nagyobb szükség lesz rájuk.

Mezőgazdaság 

Precíziós módszerek a nemesítésben is – Túlléphetünk a GMO-n

Új genomszerkesztési megoldásokkal idegen gén átvitele nélkül is lehetséges elérni a kívánt termesztési vagy tenyésztési eredményeket. E módszerek alkalmazásával Magyarország fenntarthatja GMO-mentes státuszát.

Mezőgazdaság 

Gyümölcstermesztés ökológiai módszerekkel

A Greenpeace Magyarország Egyesület kisfilmjével elsősorban azoknak szeretne segíteni, akik fontolgatják az ökogazdálkodásra való átállást, vagy kezdőként ebbe akarnak belevágni, de olyanoknak is hasznos lehet, akik otthon a saját kertjüket kívánják vegyszermentesen művelni.

Járműipar 

Tesla-rejtély: jövőre debütálhat a titokzatos Model Y?

Mérnöki fantázia kell ahhoz, hogy elképzeljük, mikképpen fog festeni a Tesla Model Y névre keresztelt villanyjárgánya, amelyről azt rebesgetik, hogy akár már jövőre debütálhat. Muskék egyelőre csak egy sejtelmes fotót osztottak meg a tisztán elektromos hajtásláncú crossoverről. Mi azért mutatunk egy fantáziarajzot is. 

Mezőgazdaság 

Talajmegújító mezőgazdaság

A lábunk alatt elterülő mikrokozmosz apró lakói alakították ki a földi légkört, az oxigént, amelyet belélegzünk, a termékeny talajokat, amelyek kenyerét esszük, de még a bélrendszerünkben található jótékony baktériumok és gombák is a talajból származnak, amelyek egyensúlya nélkül súlyos hiánybetegségekben szenvednénk. Miért nem tudunk többet erről a világról? Mi történik a talajjal, amikor nélküle eltűnik az emberi élet a Föld felszínéről?

emberiseg.hu
Víz 

A remény cseppjei: komoly áttörést érhetnek el a víztisztításban

Az ENSZ adatai szerint hetente 30 000 ember hal meg azért, mert nem megfelelő minőségű vizet fogyaszt. Ezért is figyelemre méltó az a költséghatékony víztisztító technológia, amelyet a Texasi Egyetem munkatársai fejlesztettek ki. A találmány ugyanis akár a világ ivóvízproblémáira is megoldást nyújthat. 

Mezőgazdaság 

Építsen bontott téglából palotát!

Nagyon komoly mennyiségű szerves anyag halmozódik fel minden betakarítás után. Mit tegyünk a szármaradványokkal? Hogyan akadályozható meg a talaj elsavanyodása? Hogyan segít a mikrobiológiai támogatás? Erről szól az AGRO.bio Hungary Kft. megoldásáról szóló alábbi rövid videó.

agrotrend.hu
Mezőgazdaság 

Robotok szüretelik az epret

A mezőgazdaság megújulásának, a nagyobb terméshozamnak és hatékonyságnak az automatizáció az egyik kulcsa. A robotok minden eddiginél nagyobb mennyiségben jelennek meg a földeken, istállókban és a takarmányadagolástól az eperszedésig végeznek szerteágazó feladatokat.

Mezőgazdaság 

Robotméheket vetnek be a globális élelmiszer-biztonságért

A méhek pusztulása komoly veszélyt hordoz nemcsak az élővilág változatosságára, hanem az ember mezőgazdasági tevékenységére, és ezzel összefüggésben a globális élelmiszer-ellátásra nézve is. A problémát az elmúlt években robotméhek fejlesztésével kívánják enyhíteni. Most a legnagyobb amerikai kiskereskedelmi lánc, a Walmart is mesterséges beporzóegységek fejlesztésébe kezdett.

Mezőgazdaság 

Az élelmezésbiztonság közösségi kapcsolati hálói

Amikor az ENSZ 2015-ben hivatalosan elfogadta a fenntartható fejlesztési célokat, és egy ambiciózus célkitűzésre vonatkozóan megkezdődött a visszaszámlálás, elérhetőnek tűnt az a terv, hogy 2030-ra világszerte felszámolhatóvá válik az éhezés. Aztán ismét éhesebb lett a Föld: 2016-ban az elegendő élelemhez nem jutó emberek száma 815 millióra nőtt a 2015-ös 777 millióról. Mi történt?

Energia 

Még mindig nem használjuk ki az alumínium körforgásában rejlő előnyöket

Akár egy 30 000 fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne az alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával. Sajnos azonban a Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mintegy 58%-a hulladékként végzi. 

Járműipar 

A Balatonról indul világhódító útjára az electrojet

A Balatonon debütál a világ első electrojetje, a Narke. Jelenleg a balatonvilágosi központban zajlanak a további fejlesztések, valamint a sorozatgyártásra való előkészítés, hogy 2018 második negyedévében a nagyközönség előtt is bemutatkozhasson az innovatív magyar találmány.

Mezőgazdaság 

Országos jégkármérséklő rendszert állít üzembe májustól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A talajgenerátoros módszerre épülő beruházás 2 milliárd forintba kerül, de mintegy 50 milliárd forint termelési értéket fog megóvni évente. Györffy Balázs, a kamara elnöke szerint még korai lenne az idei termésmennyiségről beszélni, ám bízik abban, hogy a tavalyi gyengébb év után az idei már jobban sikerül. A Trend FM-en Imre Lőrinc beszélgetett Győrffy Balázzsal minderről.

Mezőgazdaság 

Növekvő érdeklődés a biodinamikus gazdálkodás iránt

A biodinamikus gazdálkodás szerint munkálkodók a fenntarthatóság és a „vissza a természethez” gondolata jegyében újra felfedezik az ősi módszereket. A biodinamikus gazdálkodás nem csupán vegyszermentességet jelent, a természettel egyensúlyban, harmóniában folytatott szőlőműveléshez tartozik például, hogy figyelembe veszik a holdciklusokat, és gépek helyett lóval szántanak.

Járműipar 

Önvezető Jaguarral jön a Google

Nem adja fel az önvezető autók fejlesztését a Google anyacége, az Alphabet érdekeltségébe tartozó Waymo, hiszen most bejelentette, hogy az eddig használt Chrysler Pacifica kisbuszok mellé egy másik crossovert, a tisztán elektromos hajtású Jaguar I-Pace-t is felveszi a tesztjárművek közé.

Járműipar 

Nini! Jön a villanyos klasszikus Mini

Az idei New York-i Nemzetközi Autószalonon debütál  a klasszikus Mini villanyváltozata. Az elektromotor azonnali teljesítményleadása ráadásul új dimenzióba emeli a legendás kisautóra oly jellemző, gokartosan agilis vezetési élményt, amely világszerte osztatlan népszerűségnek örvend.

Mezőgazdaság 

Ökogazdálkodás mint a kistelepülések kitörési lehetősége

Az ökológiai gazdálkodás kiutat jelent a kistelepülések lakossága számára. Ez a természet erejével, nem drága és káros vegyszerek használatával, több emberi tudás és munka segítségével termeli meg az egészséges élelmiszert, amely egyre keresettebb egész Európában. Az átállás azonban nem könnyű. Ehhez igyekszik a Greenpeace Magyarország segítséget nyújtani a bioszentandrási példával ezzel a 2017-ben készült dokumentumfilmmel.

Mezőgazdaság 

Ki mondta, hogy az ökoszántó csak gabonatermesztésre jó?

A biodiverzitás megőrzésére elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljesen gabonaközpontúak. Vajon mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon? Erre keresték a választ az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napján a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben. Miért jobb a diverzifikáltabb bioszántó?