2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Jöhet a Fiat e-Ducato?

A Ducato 1981 óta van jelen a piacon, és ez idő alatt csak Európában már 3 millió darabot adtak el belőle. Talán ezért is döntött úgy a Fiat Professional, hogy ezt a bejáratott modellt is ellátja elektromos meghajtással.

Mezőgazdaság 

Egy fiatal állattenyésztő története

Igazán élménydús munkát tudhat magáénak Buchmüller György. Állatokkal foglalkozik, olyan munkával, amelytől sokan idegenkednek manapság.

szeretemamezogazdasagot.hu
Jövőműhely 

Katinka az uszodán kívül

Áder János podcastjának legújabb adásában Hosszú Katinkával beszélgetett. A tizennégyszeres Európa-, kilencszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnok úszót az államfő rendhagyó módon elsősorban nem a sport, hanem a környezettudatosság, a generációk felelőssége és a járvány kapcsán kérdezte. Mi kellene ahhoz, hogy egyszer valamennyien kint legyünk a vízből?

Járműipar 

Hamarosan Powerpastával tankolhatunk?

A Fraunhofer Intézet bemutatta legújabb találmányát, a Powerpastát. A különleges masszát a jövőben járművek üzemanyagaként lehetne használni.

Energia 

Különleges napelemekkel segítenek

Segíteni sokféleképpen lehet a rászorulókon: pénzzel, önkéntes munkával, célba juttatott adományokkal. Napjainkban azonban már egy újfajta jótékonykodási mód is megjelent: különleges napelemes rendszereket telepítenek a világ szegényebb régióiba. 

Energia 

Értékes energia a tengerekből

Egy új környezetmérnöki tanulmány szerint ma még nem használjuk ki a tengeri erőforrásokban rejlő energiapotenciált, 2050-re azonban már képesek lesznek annyi villamos energiát termelni, amely Európa energiaigényének 10 százalékát is kielégíthetné. 

nrgreport.com
Mezőgazdaság 

Nemcsak finomat adnak, hanem egészségeset is

A ciszterci rendnél alapítása óta nagy hagyománya van a mezőgazdaságnak és a korszerű agrártechnológia alkalmazásának. Az új gyümölcsfeldolgozó teljes mértékben illeszkedik a ciszterciek 900 éves tradícióihoz. A manufaktúra lehetővé teszi, hogy a környék szinte minden termelőjének áruját fel tudják dolgozni.

Mezőgazdaság 

Műholdgyűrűt építenének a Föld köré

Már az elmúlt évtizedben hatalmas lehetőséget jelentett a magáncégek számára, hogy elkezdhettek saját műholdakat fejleszteni, és azokat később a magasba juttatni. A világűr ezzel megnyílt a technológiai óriások előtt, ami óriási üzleti előnyökkel jár, és még nagyobb lehetőségekkel kecsegtet. A műholdak segítségét a mezőgazdaságban is be akarják vetni a jövőben.

origo.hu
Energia 

Napenergia segítségével állítanak elő zöldammóniát

Globális változást hozhat az Új-Dél-Wales-i és a Sydney Egyetem technológiája: a tudósok levegőből, vízből és napenergia segítségével sikeresen állítottak elő „zöldammóniát”.

Járműipar 

Beszélgetés Elon Muskkal

Sandy Munro nagyjából egész életét az autóiparban töltötte, pályájának jelentős részében a Fordnál dolgozott, ahol a gyártástechnológiáért felelt. Az ismert és elismert szakember Elon Muskkal készített figyelemreméltó interjút. 

villanyautosok.hu
Energia 

Tovább növelhetik a napelemek hatékonyságát

Hosszabb élettartamú és nagyobb teljesítményű energiatermelőkké válhatnak a naperőművek fő alkatrészét képező napelemmodulok, ha a TÜV Rheinland új, minden korábbinál szigorúbb minőség-ellenőrző programját irányadó normaként alkalmazzák majd az iparágban.

nrgreport.com
Energia 

Megújulórekord lehet: napelemes rendszer 4500 méteres magasságban

Az Andokban, 4500 méteres magasságban építenek egy 25,9 MW-os hibrid napelemes rendszert. Az Aggreko nevű cég létesítménye szó szerint csúcstartó lehet. 

Jövőműhely 

Új elnök – new deal: mit hozhat az új amerikai klímapolitika?

Joe Bidennek, az USA új elnökének egyik fő célkitűzése a klímaváltozás elleni küzdelem. A Kék Bolygó podcast legújabb adásában Áder János Bartus Gábor környezetgazdásszal beszélgetett arról, hogy milyen intézkedésekre számíthatunk.

Mezőgazdaság 

Meggy mag nélkül ultrahang és vákuum segítségével

Műszaki fejlesztők olyan innovatív meggymagozási technológián dolgoznak, amely minimalizálja a gyümölcs roncsolását. A világpiacon újdonságnak számító eszköz ultrahang és vákuum segítségével távolítja el a magokat.

Mezőgazdaság 

Már lehet magmintákat igényelni a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központnál

A 2021-es tavaszi vetésű génbanki magminták ajánlati listája már elérhető a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ webshopfelületén, a www.mintakeres.hu oldalon. A listán Kárpát-medencében gyűjtött tájfajták, helyi populációk és régi, köztermesztésből kikerülő magyar fajták szerepelnek.

Mezőgazdaság 

Napi 900 hektárt is képes bejárni a Szibériai Tigris (videóval)

A Szibériai Tigrist, az Agrirobot új mezőgazdasági robotját idén már terepen tesztelik a fejlesztői, 2024-ben pedig piacra is kerülhet. Hibrid motoregységgel, valamint kényelmes rugózással van felszerelve, így akár 25 fokos emelkedővel is megbirkózik. Energiaellátásához napelemek is hozzájárulnak.

Energia 

Feltalálták az energiatermelő festéket

A Koreai Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói olyan szerves oldatot hoztak létre, melynek felhordásával megfelelő teljesítményű és nagy területű napelemek alakíthatók ki.

Víz 

A NASA is támogatja a magyar Puli Space vízszimatoló találmányt

A NASA 225 ezer dollárral (több mint 66 millió forinttal) támogatja a Puli Space „vízszimatoló” detektorát, a Puli Lunar Water Snooper fejlesztését, amely a tervek szerint 2022 januárjára elkészül. 

Víz 

Ivóvizet – ködből, felhőből, jéghegyből

A vízhiány egyike a legégetőbb problémáknak, melyek globális szinten veszélyeztetik az emberiséget. Vannak azonban olyan alternatív technológiák, melyek – bár sokat kell még fejlődniük – megoldást jelenthetnek. 

Mezőgazdaság 

Olyan lesz a jövőnk, amilyenné tesszük

Cselekedni kell, és minél hamarabb, hogy visszaszerezzük a külföldi fajták térhódítása miatt elvesztett pozícióinkat. Ha mi, növénynemesítők, vetőmagtermesztők és a döntéshozók, nem teszünk semmit, ha elfogadjuk a magyar fajták rendszerváltás óta tartó kiszorulását a hazai vetésterületekről, akkor elveszünk. Nemcsak mi, hanem élelmiszer-gazdaságunk is teljesen függővé válik a külföldtől – írja dr. Kruppa József növénynemesítő, címzetes egyetemi tanár a Magyar Mezőgazdaság cikkében.

magyarmezogazdasag.hu