Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Sikerült áramot előállítani a levegő páratartalmából

Óriási áttörést értek el a Massachusetts Egyetem tudósai, akik  természetes fehérjék segítségével tudtak áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. A technológiának fontos szerepe lehet a megújuló energiájú rendszerek és az orvoslás jövőjében is.

Mezőgazdaság 

Engedélyt kapott az első, poszméhekkel kijuttatható biológiai gombaölő szer

A kanadai Bee Vectoring Technology cég kapott engedélyt az USA környezetvédelmi hatóságától egy területfoglaló gombafaj, a Clonostachys rosea CR-7 törzsének használatára. A gomba szaporítóanyagát poszméhek szállítják a virágokra. Poszméheket már régóta tenyésztenek és használnak a növényházi termesztésben. 

Járműipar 

Csúcskategóriás villanyjárgányt villantott az Apex

Lerántotta a leplet elektromos sportautójáról az Apex, amely így akar betörni az elektromobilitás piacára. A 650 lóerős járgány egyedi külsővel és brutális gyorsulással csábítaná a csúcskategóriás zéróemissziós autók rajongóit. 

Járműipar 

Koronavírus: felfüggesztették a Formula–E idei szezonját

A nézők és a versenysportban dolgozók biztonsága érdekében legalább két hónapra felfüggeszti az FIA a Formula–E jelenleg tartó 2019/2020-as szezonját – közölték a szervezők nem sokkal azután, hogy a Forma–1 idénynyitó ausztrál nagydíját is törölték. 

Mezőgazdaság 

Laboratórium a telefonban: kártevők felismerésére is használható

A kertészeti kártevők és növényi betegségek diagnosztizálása hamarosan ugyanolyan egyszerű lehet, mint a mobiltelefonnal történő fényképezés a mesterséges intelligencia (AI) egyik új alkalmazási területének köszönhetően.

Energia 

Akkumulátor gyümölcshulladékból?

Ausztrál mérnökök kifejlesztettek egy technológiát, amellyel különböző termények hátrahagyott részeiből lehetne hatékony energiatároló rendszereket létrehozni. A módszer jelentősen hozzájárulhatna a klímaváltozás elleni harc sikeréhez. 

Járműipar 

Ezzel a hordozható villámtöltővel egyszerre akár tíz villanyautót is fel lehet tölteni

A  hálózattól független energiatároló berendezések egyik legnagyobb előnye, hogy pillanatok alatt letelepíthetők és bekapcsolhatók olyan helyszíneken is, ahol problémás lehet az áramellátás megoldása. Ilyen találmánnyal rukkolt elő a német ADS-TEC is. 

Járműipar 

Saját akkugyárat nyitott a Volvo

A Volvo többször is hangoztatta már, hogy szerinte a jövő elektromos. A szavak mögött komoly tettek is vannak: a márka ugyanis üzembe helyezte új akkumulátor-összeszerelő gyártósorát a belga Gentben található üzemében. 

Energia 

Átalakulhat a napelempiac?

Nemrégiben a Risen Energy és a Trina Solar is bemutatta saját 500 wattos, 72 cellából álló fotovoltaikus modulját. Vajon ezek az innovációk mennyire fogják megváltoztatni a napelemágazatot?

mnnsz.hu
Mezőgazdaság 

A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó)

Jobb termésbiztonság, alacsonyabb költség, kisebb környezetterhelés, magasabb jövedelem. Így foglalható össze, miért érdemes áttérni a precíziós gazdálkodásra. A több évig gyűjtött adatokon alapuló digitális, precíziós gazdálkodásra való átállást segíthetik az úgynevezett jó gyakorlatok, vagyis olyan gazdálkodók bemutatói, ahol már bevezették a precíziós módszereket.

Mezőgazdaság 

Marhákra tervezett böfimaszk lehet a megoldás?

A szarvasmarhák a szimpla létezésükkel a károsanyag-kibocsátás közel 1 százalékát tudhatják magukénak. Ez annak köszönhető, hogy a tehenek, illetve minden kérődző állat böfögésében metán található nagy mennyiségben, amely a levegőbe jutva elősegíti az üvegházhatás kialakulását. Erre a problémára talált megoldást egy brit startupcég, akik kifejlesztettek egy maszkot a szarvasmarhák számára.

Járműipar 

Mi fán terem a zöldkerozin?

Már több próbálkozás is született a légi közlekedés zöldítéséért – sok más mellett ilyen a zöldkerozin, melyet a közelmúltban sikerült szintetikus úton is előállítani. A technológia azonban roppant költséges.   

Mezőgazdaság 

Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el egy veresegyházi üvegházban

A különleges űrmagok a NASA kutatási munkálataiból kerültek Magyarországra Schuminszky Nándorhoz, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagjához, aki felajánlotta azokat a Veresi Paradicsomnak, ahol a szakszerű vetés után folyamatos kontroll alatt fejlődnek palántává, majd növekednek.

Energia 

Gigantikus hidrogénüzemet építhetnek a hollandok

A Shell, a Gasunie és a Groningen Seaports bejelentette, hogy a Groningenhez közeli Eemshaven tengeri kikötőjénél megépítik Európa legnagyobb olyan hidrogéntermelő üzemét, amely 2040-ben már évi 800 ezer tonna hidrogént állíthat elő. A gyártáshoz szükséges energiát megújulók fedeznék.

g7.hu
Járműipar 

Okosabroncsot a villanyautókra?

A Goodyear évről évre bemutat valamilyen innovációt: a többi között ilyen volt a levegőszűrő abroncs is, ezúttal pedig a jövő villanyautói számára készített önregeneráló gumival rukkolt elő.

Járműipar 

Alakváltó villanyautóval rukkolt elő a Renault

Az idei Genfi Autószalon elmaradása nem akadályozza meg az autógyártókat legújabb termékeik bemutatásában: a Renault például lerántotta a leplet legújabb reménységéről, az alakváltásra is képes Morphoz nevű koncepcióautójáról. 

Energia 

Elektromos sportkocsin dolgozik a Volkswagen

A Volkswagen elkezdte vizsgálni a lehetőségét egy az MEB-platformra épített elektromos sportkocsi sorozatgyártásának, amely ha minden jól megy, akkor néhány éven belül akár piacra is kerülhetne.

motor1.com
Járműipar 

Koronavírus: elmarad a Genfi Autószalon is

A koronavírus miatt lefújták az idei Genfi Autószalont, ahol több villanyautós újdonság is bemutatkozott volna. A svájci kormány ugyanis egy rendkívüli gyűlés után elrendelte minden olyan rendezvény betiltását, melyen több mint 1000 fő vesz részt.

Járműipar 

Így nézne ki a jövő villanyautója?

A Volvo szárnyai alatt tevékenykedő Polestar a Geneva Motor Show-hoz kapcsolódóan megmutatta, hogy szerinte milyen a jövő elektromos autója. A Polestar Precept névre hallgató tisztán elektromos járgány minden apró részlete figyelemre méltó. 

Járműipar 

Jövőre érkezik a BMW i4 kupé

2021-ben érkezhet a BMW i4 kupé. A bajor gyártó a Genfi Autószalonra időzíti a debütálást, addig pedig be kell érnünk egy sejtelmes videóval. Elvileg már prototípus is készült az autóból.