2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Különleges villanyrepülőt épít a Rolls-Royce

Komoly áttörést hozhat az az elektromos meghajtású sport- és műrepülőgép, amelyen a Rolls-Royce dolgozik. A zéróemissziós légcsavaros járművet arra tervezik, hogy képes legyen túllépni az óránkénti 480 kilométer/órás sebességet.

Mezőgazdaság 

Sáskajárást kontrollál egy okostelefonos app

A tudósok egy új okostelefonos appot hoznak létre, amely főként a trópusokon élő gazdálkodóknak segít abban, hogyan kezeljék a növényeiket elpusztító kártevőket. Az új alkalmazás hamarosan jelentős hatást gyakorolhat a természeti világra vonatkozó információk világszerte történő összegyűjtésére és elérésére.

Energia 

Megújuló tisztaság: íme a napelem-takarító gép

A napelemek hatékonyságát jelentősen ronthatja, ha azokról a szennyeződéseket időnként nem távolítjuk el. Az innovatív napelem-takarító robotnak köszönhetően azonban már emiatt sem kell aggódnunk. 

Energia 

Feltalálták a 4 milliwattos zászlót

A Manchesteri Egyetem tudósai olyan zászlóval rukkoltak elő, amely felvont állapotban képes a nap és a szél energiájának megkötésére. A különleges lobogó akár 4 mW energiát is előállíthat.

Mezőgazdaság 

Elkészült az ideális talajteszt

Egy kanadai laborban kidolgozták a termőföld állapota és a terméshozam között közvetlen kapcsolatokat kimutató optimális talajtesztet.

Járműipar 

Menő külső és zéró emisszió: ilyen a Škoda villanyterepjárója

Köztudott, hogy a Škoda 2022-ig tíz új elektromos meghajtású járgányt kíván piacra dobni. A cég első MEB-platformos modellje, a Škoda Vision iV a márciusi Genfi Autószalonon debütál majd. 

Mezőgazdaság 

Permetezőrobot sorozatgyártása kezdődik (videóval)

Önjáró automata gyümölcsfa-permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég. A pilóta nélküli permetezőrendszernek a Global Unmanned Spray System (GUSS) nevet adták, és idén megkezdik a sorozatgyártását. Érdemes az új találmányról készült videót is megtekinteni.

Járműipar 

Már fejlesztik a BMW i7-et?

Felröppent a hír, hogy már fejlesztik a BMW i7-et, amely 2022 környékére meg is érkezhet a piacokra. A nagy méretű villanyszedán érkezése nem meglepő, főleg mert a gyártó már 2012-ben megszerezte a védjegyet az i1-től i9-ig tartó típusjelzés-sorozatra.

Mezőgazdaság 

Az adatokban rejlik a precíziós mezőgazdaság jövője

A precíziós mezőgazdaság lehetővé teszi az adatokon alapuló gyors döntéshozatalt. Minél előbb sikerül közös adatformátumot kidolgozni, annál hatékonyabb a munka.

Energia 

Már tesztelik az atombiztos atomerőmű-üzemanyagot

Megkezdték az orosz VVER és a nyugati nyomott vizes reaktorok (PWR) számára kifejlesztett orosz gyártmányú balesetálló üzemanyag (ATF) tesztelését. Az üzemanyag különlegessége, hogy a tervezési alapon túli, rendkívüli kis valószínűségű súlyos atomerőművi balesetben fellépő hatásoknak is ellenáll.

Járműipar 

Hó, hó, hó! A messzi északon tesztelik a BMW iNextet

A BMW legújabb reménységével kapcsolatban nem hajlandó kompromisszumot kötni. Az iNextet tökéletes villanyautóként akarja majd piacra dobni, s ezért mindent meg is tesz. Most például a vezetés élményének új dimenzióját az északi sarkkörön fejleszti tökélyre.

Mezőgazdaság 

Szarvasmarha-takarmány a pálmaolaj mellőzésével

A Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem hároméves kutatás-fejlesztési programja során a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő takarmányt állít össze, egyebek mellett az elterjedt pálmaolaj-alapú zsírkiegészítők kiváltására.

Mezőgazdaság 

Megmondja a gép, mekkora lesz a termés

Különleges képtechnológia segít a terméshozam előrejelzésében. A Ceres képalkotó technológia rendeltetése, hogy hónapokkal a betakarítás előtt előre jelezze a termést.

Mezőgazdaság 

A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései

Az elmúlt tíz évben Európában a precíziós mezőgazdaság jó tudományból jó gyakorlattá változott. 2016-ban Magyarországon 656 gazdaságból 45 folytatott precíziós gazdálkodást. A technológiai elemeket tekintve az automata kormányzás a legelterjedtebb. A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy tovább nőhet a digitális különbség a kis- és nagygazdaságok között.

magyarmezogazdasag.hu
Járműipar 

Több mint 16 000 elektromosautó-töltő állomás van Németországban

Németországban aránylag még mindig kevesen vásárolnak elektromos meghajtású közúti járművet, pedig töltőhelyek már vannak, több mint 16 000 darab.

Mezőgazdaság 

Elektronikus gyomirtás (videóval)

A RootWave brit startup gyomok növekedését kontrolláló technológiát fejlesztett. Lényege, hogy villamos energiával, az áramot hővé alakítva, gyökerüknél pusztítja el a káros gazokat. Használatával kevesebb gyomirtó szerre lesz szükség.

Energia 

Napenergiaboom a magyar háztartásokban

Egyre népszerűbbek a napelemek a hazai háztartásokban: 2018 első három negyedévében magánszemélyek 2400 darab napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint.

Energia 

Nagyon rákaptak a szélenergiára a cégek Európában

Az egyre jobban a fenntartható energiaforrások felé forduló, szén-dioxid-kibocsátásukat is csökkenteni igyekvő európai vállalatok tavaly rekordnagyságú, összesen 1,5 GW szélenergia-termelő kapacitásra kötöttek hosszú távú kapacitáslekötési (PPA) szerződést, ami nagy előrelépés a tavalyi évhez képest.

Energia 

Balesetálló atomerőmű-üzemanyagot tesztelnek az oroszok

Az új üzemanyag állítólag ellenáll a tervezési alapon túli, rendkívül kis valószínűségű súlyos atomerőművi balesetben fellépő hatásoknak is, így használatával nőhet az atomerőművek üzemeltetésének biztonsága. Az üzemanyagot az orosz állami atomenergia-óriás nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL fejleszti.

Mezőgazdaság 

Kiterjesztett valóság tehenekkel

A holland Nedap fejlesztőcég a tejtermelő tehenészetekben szeretné egy lépéssel közelebb hozni a jövőt a „kiterjesztett valóság” (angol rövidítéssel: AR) meghonosításával. Az új technológia az élet egyre több területén találja meg alkalmazási lehetőségeit.