2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Ambition 2030 – Lendületes elektrifikációba kezd a Nissan

Ambition 2030 – így hívják a Nissan frissen bejelentett 9 éves tervét. 2030-ig 2000 milliárd jent, azaz nagyjából 5700 milliárd forintot készül befektetni az autógyártó az elektromos és hibrid autóiba. 23 új modellben lesz villanymotor, ezek közül 15 készül majd teljesen elektromos meghajtással. 

Mezőgazdaság 

Az erdész, akinek szajkó az inasa

Dénes Károly erdész évszázados tabukat döntögető, sajátos és eredményes, természetszerű módszereket alkalmaz. A neves szakember a vaol.hu-nak is megmutatta birodalmát.

(Fotó: vaol.hu)

vaol.hu
Járműipar 

A jelenlegi 1500-ról 7000-re növelik a Ionity gyorstöltőinek számát

A Ionity a BMW Group, a Daimler AG, a Ford Motor Company és a Volkswagen Group befektetésével jött létre, később a Hyundai Motor Group is csatlakozott. Most az alapítók mellett az amerikai Blackrock befektetési alap biztosítja azt a 700 millió eurót, amelyből a következő négy év fejlesztéseit szponzorálják.

Energia 

Úton a korlátlan energiaforrás felé: új fúziós rekord született Dél-Koreában

Fél percig 100 millió Celsius-fokon működött a dél-koreai mesterséges nap, új fúziós rekord született. A Korea Superconducting Tokamak Advanced Research, azaz a KSTAR ezzel saját korábbi rekordját döntötte meg, tavaly decemberben ugyanis már 20 másodpercig sikerült ilyen magas ionhőmérsékleten tartani az áramló plazmát.

Víz 

A magyar vízügyi innovációk nemzetközi szinten is bizonyítanak

Magyar mérnöki bravúr segít kezelni az afrikai vízproblémákat. A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón a Pureco-csoport egy már elkészült és két, még folyamatban lévő ghánai szennyvíztisztítási beruházását maketten és VR-szemüvegen keresztül is megismerhetik a látogatók.

Mezőgazdaság 

Új megoldások a gombakomposzt újrahasznosítására

A magyarországi és európai tőzegbányák kimerülése, valamint a tőzeg bányászatának környezeti problémái miatt a kutatók évek óta keresik a gombatermesztés során használt, jó minőségű takaróanyag előállítására alkalmas lehetőségeket.

Járműipar 

Piacra került a Volkswagen ID.4 kupéverziója, az ID.5

Egyelőre ugyan csak Németországban, de piacra került a Volkswagen ID.5. Az új modell számos változatban, de egyéni opciók helyett felszereltségi csomagokban érkezik. A Volkswagen első elektromos SUV-kupéja a korábbiaknál jobb szoftveres megoldásokat kínál. Az alapár 46 515 euró.

Energia 

Mennyire tiszta valójában a napenergia?

A napenergia igazán bámulatos. Az előállítása nem jár károsanyag-kibocsátással, ráadásul nagyon olcsó. De ha valami túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor önkéntelenül is azt kérdezzük: jó, de hol a csapda. A Deutsche Welle Planet A annak ered utána, mennyire zöldek valójában a naperőművek.

Mezőgazdaság 

Milyen az élet egy közösségi kertben? (videó)

A Kertvárosi Kertbarátok Egyesülete által működtetett KALOT Közösségi Kert Budapest szélén található, kertes házas övezetben, mégis sorban állnak a jelentkezők, hogy területet kaphassanak. Itt nagyobb parcellák jutnak egy-egy tagnak, hogy értékelhető mennyiségű terményt termelhessenek meg.

Mezőgazdaság 

Félbehagyták a világ első ökológiaiállam-kísérletét

Srí Lanka múlt hétvégén felhagyott azzal a törekvésével, hogy a világ első teljesen ökológiai gazdálkodást folytató nemzete legyen, és azonnal feloldották a növényvédő szerek és más mezőgazdasági alapanyagok beviteli tilalmát.

Víz 

Medermonitort fejlesztettek Veszprémben

A medermonitor-rendszer felszíni vizeknél használható – mondta el Cserfalvi Tamás, a fejlesztést végző Homér projekt vezető kutatója az MTI-nek. A nyáron elkészült berendezés segítségével eddig nem vizsgálható, de súlyos következményekkel járó vízszennyeződések is kimutathatók.

Járműipar 

Többféle tiszta technológia térnyerése is elképzelhető az autóiparban

Már mindegyik nagy hazai autógyár megkezdte az elektromos átállást – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) fenntartható fejlődésről szóló online kerekasztalán, 2021. november 24-én, szerdán.

Energia 

Magyarország a legvonzóbbak között az EY megújuló energiás listáján

Az Ernst & Young 2003 óta értékeli kétévente az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából, a tanácsadó cég végül minden alkalommal a legvonzóbb 40 piacot rangsorolja. Hazánk idén a 37. helyre lépett előre – a kelet-európai régióból csak Magyarország és Lengyelország került fel a listára.

Energia 

A tengeri szél a jövő kiapadhatatlan energiaforrása?

A tengerre telepített szélerőművek azzal kecsegtetnek, hogy hamarosan sikerülhet megoldanunk a szakaszosan termelő megújulók legnagyobb problémáját, a kiszámíthatatlanságot. A tengeren mindig fúj a szél, a folyamatos energiatermelés tehát garantált. Van azonban egy sor másik akadály, amelyeket még le kell küzdeni.

Mezőgazdaság 

Gatyaásási kísérlet a talajkutatásért

Pécstől nem messze, Kistótfaluban építette fel a maga kis ökokertjét a Hétágfa Liget Egyesület öt tagja. Sikeres közösségépítő programjaikon kívül a közösségi tudományban is aktívak. Az Alsóban az élet! országos kampányhoz csatlakozva a talajélet és ezáltal a talajegészség kutatásában vettek részt.

(Fotó: szabadfold.hu)

szabadfold.hu
Víz 

Floewater: Meg kell változtatnunk azt, ahogy az ivóvízről gondokodunk

A Miskolci Egyetemen mutatták be az ország első Floewater automatáit. A csomagolásmentes vízautomaták erénye, hogy a hallgatók és munkatársak közvetlenül kulacsaikba tölthetik a prémiumminőségű szűrt vizet. Az innováció fontos lépés az egyetem fenntarthatósági stratégiájában, a Smart&Green Campus kialakításában.

Energia 

A NASA ötletpályázatot írt ki: atomerőművet kell tervezni a Holdra

Az amerikai űrkutatási hivatal arra keresi a legjobb tervpályázatokat, hogyan lehetne uránnal működő, maghasadáson alapuló atomerőművet építeni a Hold felszínén. Az évtized végére a Naptól független, saját energiaforrást szeretnének létrehozni, amely alapja lehet először egy állandó bázisnak a Holdon, majd a Marson.

Járműipar 

Megduplázza tervezett elektromosautó-gyártási kapacitását a Ford

A Ford elsőre meglepődött, mekkora intenzitással vetették rá magukat az emberek az elektromos autóikra, különösen az ikonikus Ford F-széria teljesen elektromos verziójára. Az F-150 Lightning előrendeléseinek száma ugyanis már a flottarendelések nélkül is meghaladja a 160, sőt egyes hírek szerint a 200 ezret is.

Mezőgazdaság 

Zalai Aranycseresznye Barlahidáról

Kincsek Barlahidáról. Akár ez is lehetne a mottója Fülöp Áronnak. A fiatalember az igazi „ifjú gazda”, aki gyermekkora óta imádja a természetet, benne a mezőgazdaságot, s az általa kincseknek nevezett, tartott zöldségeket és gyümölcsöket.

(Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Hosszú távon a drágább az olcsóbb

A jövő fenntartható városában minimális lesz a közlekedés környezeti lábnyoma. Ennek érdekében az áruszállítás és a hulladékgazdálkodás károsanyag-kibocsátását is csökkenteni kell, mint ahogy ezt Debrecen városa tette, ahol a magyar fejlesztésű elektromos kukásautó szállítja a szemetet. Podcastja friss adásában Áder János a kukásautót megalkotó Electromega Kft. tulajdonosával, Kőszegi Dániellel beszélgetett.