2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Fluoridból készülhet a jövő aksija

A Honda, a Caltech és a NASA JPL olyan fluoridra épülő akkumulátorral rukkol elő, amely térfogatarányosan tízszer több energiát képes elraktározni, mint a ma használt lítiumionos eszközök. 

Energia 

Az üzemanyag, amely kivonja a szén-dioxidot a levegőből

Olcsó, nyereséges, könnyen felhasználható a jelenlegi energetikai infrastruktúrában, sőt még a szén-dioxidot is kivonja a levegőből – ilyen innovatív üzemanyaggal rukkolt elő a svéd NextFuel.

Mezőgazdaság 

Mit takar a biomassza fogalma?

Akik nincsenek pontosan tisztában a biomassza mibenlétével, de szeretnék könnyen megérteni, tekintsék meg a korkorosgazdasag.hu grafikáját. Egyszerű, jól érthető magyarázatot kapnak arról, miből és hogyan jön létre a biomassza.

Járműipar 

Az Audi rákapcsolt a villanyautó-gyártásra

A tervek szerint az elektromos Volkswagen ID 2019-ben kerül gyártásba, most azonban az is kiderült, hogy ezzel a modellel közös platformra épít az Audi egy kompakt járművet – így már biztos, hogy a négykarikás márka az e-tron SUV után egy kisebb autót is fejleszt. 

Járműipar 

Jövőre már tényleg jöhetnek a külső légzsákok

Akár negyven százalékkal is csökkenthetik a balesetek súlyosságát az autón kívül nyíló légzsákok – mondják az ilyen eszközöket fejlesztő ZF-nél. Évek óta dolgozik rajta, de már látja a szériaközeli állapotot a beszállítócég. A külső légzsákokkal szerelt járművek a 2020-as évek elején kerülhetnek forgalomba. 

Járműipar 

Elkészült a repülő, amely képtelen lezuhanni

Mindenből egy kicsit. Ez lehetett az alapelv, amikor az Egan Airships nekiállt a Plimpnek, avagy a plummet proof blimpnek, amelynek a neve magyarra fordítva annyit jelent, hogy lezuhanásbiztos léghajó.

Mezőgazdaság 

Új lehetőségek a precíziós ültetésben

Az AGCO két éve vásárolta fel a két új ültető eszközsort bevezető Precision Planting vállalatot, amely így most már teljesen alkalmas a nevében hirdetett precíziós ültetés kivitelezésére.

Mezőgazdaság 

Egyre több helyen robotok helyettesítik az emberi munkaerőt Kaliforniában

Változnak az idők. Tíz éve salátaszezonkor százak álltak sorba munkáért Kaliforniában és Arizonában. Ma már távoli múltnak tűnik az egész. Amerika egészséges és friss élelmiszerek iránti kielégíthetetlen étvágyát viszont munkaerőhiány idején is kezelni kell. Erre jelentenek megoldást a robotok.

Energia 

Van új a nap alatt: még hatékonyabbak lehetnek a napelemek

Egy több mint három éven át tartó összeurópai kutatási projektnek köszönhetően olyan napelemrendszert sikerült megalkotni, amely több mint 41 százalékkal hatékonyabb a jelenleg elterjedt hagyományos verzióknál. Ha minden jól megy, hamarosan a tömeggyártás is elindulhat.

Járműipar 

Vízi villamossal rukkoltak elő a lengyelek

Ha minden jól megy, hamarosan vízi villamosokkal is lehet majd közlekedni Koppenhágában. A lengyel Damen Shipyards Kozle hajógyár ugyanis elektromos hajók gyártására és szállítására kötött szerződést. 

Energia 

Világrekordokat döntött a Wendelstein 7–X fúziós atomreaktor

A Max Planck Plazmafizikai Intézet (IPP) egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy elhozzuk a Nap energiáját a Földre: a Wendelstein 7–X nevű fúziós reaktoruk ugyanis a kísérleti fázisban több világrekordot is megdöntött. 

Mezőgazdaság 

Szemek a magasból – avagy mi fán terem a digitális erdőtérképezés?

Magyar szakemberek kutatásaiból és gyakorlati munkájából egyedülálló módszer született a hazai erdők digitális légi feltérképezésére. Nemcsak légifotókkal, hanem például lézeres távméréssel.

magyarmezogazdasag.hu
Energia 

Robotok ellenőrizhetik a szélturbinákat

A DEKRA Visatec egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek a segítségével a szélturbinákat robotok ellenőrizhetnék. A fejlesztés célja egyebek mellett az volt, hogy kiváltsák az ipari alpinisták veszélyes munkáját. 

Energia 

Ötkarikás energetikai innováció Kínából

A pekingi téli olimpia ugyan még messze van, de a kínaiak máris magukra vonták a világ figyelmét: a 2022-es világeseményhez szükséges áramot szélenergiából biztosítják majd egy világújdonságnak számító, óriási hálózati rendszer segítségével.

Mezőgazdaság 

Megmentheti a méheket, ha virágzó növényekkel vetjük be a termőföldeket

Ha a termőföldek egynegyedét fűszer- és takarmánynövényekkel népesítjük be, az megállíthatja a beporzók populációinak hanyatlását. Az újfajta mezőgazdasági stratégiát egy kutatócsoport a gyakorlatban is sikerre vitte Üzbegisztánban és Marokkóban. A négy különféle klímájú területen végzett próbák után mindenhol nőtt a terméshozam. 

Energia 

Jönnek a vízenergiával működő tenger alatti adatközpontok

Szakértők szerint néhány év múlva az informatika lesz az egyik legnagyobb energiafogyasztó. Innovatív ötletekből azonban szerencsére nincs hiány: több vállalat is olyan víz alatt elhelyezett adatközpontokat tesztel, amelyeket a felszíni hullámok mozgása látna el árammal.

Víz 

Megújuló eső a sivatagban

A Szahara déli részén fekvő Száhel-övezetben áldatlan állapotok uralkodnak: vízhiány, szegénység, éhínségek, járványok sújtják az egyébként egyre növekvő lakosságot. A kutatók szerint a nap- és a szélenergia orvosolhatná a problémát. Ötletekből nincs hiány – már csak meg kellene azokat valósítani.

Mezőgazdaság 

Dollármilliókkal támogatnak egy földfigyelő technológiát

Szántóföldeken figyeli a termést egy különleges,  napi 5 ezer hektár megörökítésére képes kameratechnikát alkalmazó DJI-drón. A kamerarendszer az amerikai cég saját fejlesztése.

Járműipar 

Ismeretlen villanycsodák az autóiparban

Kínában dübörög a teljesen elektromos és a plug-in-hibrid  járgányok piaca – a zéróemissziós autók eladása októberben rekordot döntött az ázsiai országban. A listát olyan modellek vezetik, amelyekről Európában jó eséllyel nem is hall az ember. 

portfolio.hu
Energia 

Közösen termelnék és tárolnák az energiát a floridai háztartások

Napjainkban egyre nagyobb szerep jut a tiszta energiaforrásoknak. A floridai Cortezben lévő Hunters Point közösségben például minden egyes helyi házba fotovoltaikus rendszert, energiatároló egységet és Google Home vezérlést telepítenének.