2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

Jövőre jönnek a vegán Teslák

A Tesla ismét izgalmas tervvel rukkolt elő. A márkánál 2017-től szintetikus alapanyagot használnak mindegyik modellben, azonban a kormány bőrbevonatára eddig nem találtak megfelelő alapanyagot. Elon Musk azonban most megígérte, hogy 2020-ban a Model 3 és Model Y már teljesen vegán lesz.

Energia 

Áttörés Szegedről: hidrogéngáz zöldalgákkal

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (MTA SZBK) igazi áttörést sikerült elérniük a hazai kutatóknak: egy új módszer segítségével minden eddiginél hatékonyabban lehet hidrogéngázt előállítani zöldalgák segítségével.

Mezőgazdaság 

Miért nem gazdaságosak a városi farmok?

A lakosságnövekedés és az urbanizáció párhuzamos folyamatok, mindkettő egyre gyorsabb, előrejelzések alapján 2100-ban kb. 9 milliárd ember fog városokban élni. A hagyományos élelmiszerforrások kevésbé elegendők a szükségletek kielégítésére, új megoldásokat kell találni.

Járműipar 

Számít a forma: bemutatkozott a Flying-V

A fenntarthatóság érdekében a repülőgépek óriási károsanyag-kibocsátására mielőbb megoldást kellene találni. Ezt a célt szolgálná a futurisztikus Flying-V is, amely különleges formájának köszönhetően (elméletileg) húsz százalékkal kevesebb üzemanyagot fog fogyasztani, mint az Airbus A350-900.

Mezőgazdaság 

Kézmentes Hektár, az Egyesült Királyság első autonóm gazdasága

Különleges farmon kísérletezik ki a közeljövő mezőgazdaságát. A hároméves projekt főszereplői vezető nélküli traktorok, szenzorok és más csúcstechnológiai megoldások.

Járműipar 

Debütált az elektromos Opel Corsa

A Corsa az Opel egyik legnépszerűbb modellje; 1982-es debütálása óta több mint 13,6 millió ilyen járgány hagyta el a gyárkaput. Most elérkezett az idő, hogy a környezettudatos sofőrök igényeit is kielégítse: a teljesen új hatodik generáció már tisztán elektromos. 

Mezőgazdaság 

Ősi búza és bionapraforgó: Így lehet egy rossz talajból a legtöbbet kihozni (videó)

Az ősi gabonákat nem a kistermelőknél kell keresni, hanem több ezer hektáros nagygazdaságokban, ahol néhány száz hektárt foglalnak el. Jellemzően a tönköllyel foglalkoznak Magyarországon, hiszen ennek termőképessége közelíti a normál búzáét. Az agrarszektor.hu egy sokkal ősibb búzát is termesztő cégre bukkant. 

Mezőgazdaság 

Uniós elismerés a környezettudatos magyar kezdeményezésért

Az uniós tagállamok többsége és az Európai Bizottság is elismerte a magyar javaslatra útjára indított Bioeast kezdeményezés jelentőségét a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza-alapú gazdaság támogatásában.

Mezőgazdaság 

A klímaváltozás és a francia bor

A franciaországi INRA kutatói a Laccave projekt keretein belül 2012 óta vizsgálják a klímaváltozás hatásait, illetve a szőlészet és borászat hosszú távú alkalmazkodási lehetőségeit. A  szőlőtermesztők már engedélyt kaptak külföldi fajták honosítására.

Járműipar 

Gondolta volna? Akár egy Boeinget is elvontat az elektromos MINI

A BMW marketingeseinek eszébe jutott, hogy egészen véletlenül pont parkol a garázsban egy Boeing 777F típusú utasszállító repülőgép, amely tökéletesen szemléltetheti a MINI Electric képességeit – az aprócska villanyautó lazán elvontatta a 150 tonnás monstrumot. Videón mutatjuk a látványos reklámot.

Mezőgazdaság 

LED-fények az európai mezőgazdaságban

Az újgenerációs LED-ek kiszorítják a hagyományos mezőgazdasági világítástechnikákat.

Járműipar 

Ötcsillagos biztonságot nyújt a Nissan Leaf 2019-es modellje (videóval)

Ausztráliában hamarosan piacra kerül a Nissan Leaf 2019-es modellje; a 40 kWh akkumulátoros változat első példányait augusztusban szállítják, ennek apropóján az ANCAP is kiértékelte a modell töréstesztjét. Az eredmények magukért beszélnek. 

Járműipar 

Íme Bécs „legtisztább” kukásautója

Az osztrák főváros munkába állította első elektromos kukásautóját. A bécsi köztisztaságiak kérésére környezettudatosan átalakított járgány üzemeltetéséhez még külön töltőállomásra sincs szükség – elég csak éjszakára bedugni a köztisztaságiak garázsának egyik 400 V feszültségű csatlakozójába.

Mezőgazdaság 

Magyarországon a legnagyobb víztároló a termőtalaj (videó)

A klímaváltozás nemcsak dörömböl az ajtónkon, hanem már be is jött. Országjáró körúttal népszerűsíti a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a víztakarékos gazdálkodás módjait, az aszály elleni védekezést.

Mezőgazdaság 

Robotok lesznek az első számú mezőgazdasági munkaerők

Erik Pekkeriet, a jövő mezőgazdaságát megalapozó holland Wageningen Egyetem (WUR) kutatója szerint a szektorban 10-20 éven belül robotok végezhetik az összes ismétlődő munkát.

Mezőgazdaság 

Vidékességek 1. rész: Mezőgazdaság és természetvédelem (videó)

Mezőgazdaság és természetvédelem, ökológiai gazdálkodás, erdő- és gyepgazdálkodás, környezetkímélő talajerő-gazdálkodás, génmegőrzés, halastavak, sikeres falvak. Többek között erről szól a Vidékességek című, igen tartalmas és elgondolkodtató, 2013-ban indított ismeretterjesztő sorozat. Az egyes epizódokban a környezettel harmonizáló, szép gazdálkodási példákat, azok megvalósítási feltételeit és buktatóit is bemutatják az alkotók és a gazdálkodók.

Energia 

Sárkányok fogják be a szelet

A szélerőművek magassága általában 60-80 méter körül van, így problémát jelent a felsőbb légrétegekben fújó szelek hasznosítása. Egy új technológiának köszönhetően azonban ezeket a szeleket sárkányokkal „be lehet fogni”.

Energia 

Üzemanyag mesterséges fotoszintézissel?

Az Illinois Egyetem kémikusainak sikerült vízből, szén-dioxidból és látható fényből mesterséges fotoszintézissel üzemanyagot előállítani. Az eredménynek köszönhetően új lehetőséget kaphat a napból nyert energia elraktározása.

Mezőgazdaság 

Új uniós szabályok a trágyák forgalomba hozatalára

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon, amely biztosítani fogja, hogy csak magas szintű minőségi és biztonsági követelményeknek és szabványoknak megfelelő trágyákat lehessen az unióban szabadon értékesíteni.

Mezőgazdaság 

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.