2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Járműipar 

A Lucid-ígéret: 700 kilométer, egyetlen töltéssel

A villanyautókra specializálódott amerikai gyártó 2016-ban mutatta be első modelljét Air néven. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az idei évtől már Európában is előrendelhető lehet a 700 kilométeres hatótávot ígérő járgány. 

Jövőműhely 

Az emberiség tevékenysége a fennmaradás határait feszegeti

Feiler József, a European Climate Foundation Dél-Kelet-Európáért és Magyarországért felelős vezető szakértőjének gondolatai többek között arról, milyen következtetéseket vonhatunk le a pandémia nyomán keletkezett válsághelyzetből a fenntartható fejlődés érdekében. 

Mezőgazdaság 

100 éven át fogják vizsgálni vetőmagok élettartamát

A norvégiai Spitzbergákon létrehozott globális magbank (Global Seed Vault) kutatói a világ 13 fő gabonaféléjét vonták be a tervek szerint legalább száz éven át folyó kutatásukba.

Mezőgazdaság 

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montrealban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Jövőműhely 

Dr. Farkas István Tamás és Éger Ákos: Mit változtassunk a koronavírus-járvány után a fenntarthatóság érdekében?

Az emberiség jelenlegi életmódja fenntarthatatlan. Társadalmunk és gazdaságunk ellentmondásainak nem okozója a koronavírus-járvány, ezek súlyosságára azonban rámutatott. A járvány hatására egyre többen ébrednek rá, hogy a fenntarthatósághoz átfogó változásokra van szükség az egyének szemléletében, illetve a társadalom és gazdaság szabályrendszerében.

Mezőgazdaság 

Hazánk is részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjában, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Mezőgazdaság 

Dél-Afrikában naponta 80 tonna gabonát képesek feldolgozni a konténermalmok

A lakossági igények kielégítését és a helyben termesztett gabonafélék, valamint a kukorica feldolgozását megkönnyítő konténermalmok telepítését kezdték el Dél-Afrikában. A korszerű feldolgozási technológiára épülő berendezések minőségi őrleményeket és termékeket állítanak elő.

Energia 

1000 évig működő akkumulátor? Már dolgoznak rajta!

A lítiumion-akkumulátorok óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, és jelenleg is számos kutatás, illetve fejlesztés zajlik kapacitásaik növelésére. A tudósok már ma a jövőre gondolnak: az sem kizárt, hogy sikerül megalkotniuk egy olyan akkumulátort, amely akár 1000 évig is működhet. 

origo.hu
Mezőgazdaság 

A mezőgazdaságban is fontos szerep juthat a mesterséges intelligenciának

A mesterséges intelligenciának és a robotikának is fontos szerepe lehet az agrár-élelmiszeripar és a növényegészségügy fejlesztésében. A brit mezőgazdaságban már vagyonokat költenek ezekre az eszközökre. 

agrarszektor.hu
Jövőműhely 

Dr. Csath Magdolna közgazdász a járvány utáni világról

Jövőműhely című rovatunkban ezúttal dr. Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóprofesszora mondja el gondolatait arról, miben változik a világ a járvány után. 

Járműipar 

Épül a világ első személyvonat-hidrogénkútja

Németországban bejött a hidrogénvonatozás kísérleti programja: Alsó-Szászországban ugyanis elindult a világ első, személyvonatoknak készülő hidrogén-töltőállomásának építése. 

Járműipar 

Tesla-motort kapott Magnum Ferrarija

Újabb ikonikus járgányt gondoltak újra: ezúttal Thomas Magnum magánnyomozónak, avagy az őt alakító Tom Sellecknek köszönhetően híressé vált üvöltő klasszikust, a Ferrari 308 GTS-t alakították elektromossá.

Mezőgazdaság 

Különleges napelemek a hatékony mezőgazdaságért

A BayWa r.e. és a GroenLeven monokristályos napelempaneleket dolgozott ki öt kísérleti agrivoltaikus projektjéhez, melyeket jelenleg Hollandiában tesztelnek. A kísérlet során a szakemberek áfonyát, piros ribizlit, málnát, epret és szedret termesztenek. 

mnnsz.hu
Energia 

Magyar kutatók közreműködésével épül a világ első fúziós erőműve

Az Energiatudományi Kutatóközpont (EK) mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődött a világ első erőmű méretű fúziós kísérleti berendezésének, az International Thermonuclear Experimental Reactornak (ITER) az összeszerelése a franciaországi Cadarache-ban.

Járműipar 

Több mint 30 évet is kibírhat a Toyota akkumulátora

Az idei olimpián, Tokióban mutatkozott volna be a Toyota által fejlesztett forradalmi szilárdtest akkumulátor, amely több mint 30 évet is kibírhat. A különleges szerkezetről Keiji Kaita, a vállalat hajtásláncokkal és akkumulátorokkal foglalkozó ügyvezetője árult el néhány érdekes részletet. 

Járműipar 

A hidrogénmeghajtású kamionok még az elektromos társaikat is beelőzhetik?

A járműipar fokozatosan elszakad az olajalapú energiahordozóktól. A jövő az elektromos hajtásé, ugyanakkor egyre inkább fókuszba kerül a hidrogén-tüzelőanyagcella is – utóbbinak a kamionok lehetnek az előfutárai.

autoszektor.hu
Víz 

Óriási kutatóállomás épül a Karib-tenger mélyén

A világ legnagyobb víz alatti kutatóállomását építik meg a Karib-tenger felszíne alatt 18 méterrel. A különleges laboratórium a világ tudósainak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására.

Energia 

Elkészült a világ első elektromos markológépe

A szigorodó károsanyag-kibocsátási normák, valamint a felhasználók egyre magasabb igényei miatt a markológépek sem kerülhetik el a technikai átalakulást. A CNH Industrial ezért is fejlesztette ki a CASE 580 EV elnevezésű elektromos markológépét, amely gond nélkül hozza a dízeles változatok teljesítményét.

Jövőműhely 

Oktatás és fenntartható fejlődés: a tantermen kívüli digitális munkarend tanulságai

A járványhelyzet nemcsak a tudomány lehetőségeire hívta fel a figyelmet, hanem megmutatta a társadalmi összefogás erejét is. Érdemes lenne ennek tapasztalatait is felhasználni az oktatási fejlesztésében – írja tanulmányában Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára.

Mezőgazdaság 

Lassítsuk az érést!

A klímaváltozás a szőlő és a bor esetében egyaránt aktuális problémákat eredményez. A szőlészetben a fokozódó abiotikus stressz állítja kihívás elé a termesztőket. Védenünk kell tőkéinket a jégkár, a szárazság és a napperzselés hatásai ellen is. A borászatban „a megváltozott alapanyag” jelenti a problémák fő forrását. Varga Zsuzsanna, Bodor-Pesti Péter és Nyitrainé Sárdy Diána cikke. (Fotó: Shutterstock)

magyarmezogazdasag.hu