2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Corteva Agriscience: a cél a fenntarthatóbb termelés

A Corteva Agriscience bejelentette az elkövetkezendő 10 évre szóló kötelezettségvállalásait a fenntarthatóság előmozdítására a globális élelmiszer-ellátási rendszer minden területén. A célkitűzések számos kezdeményezést tartalmaznak, kiterjednek a gazdálkodókra, a termőföldre, azokra a közösségekre, ahol az alkalmazottak és az ügyfelek élnek és dolgoznak, valamint a vállalat saját működésére is.

agroforum.hu
Mezőgazdaság 

Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat

Hosszú távon az éghajlatváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya a kávétermő területek drasztikus hanyatlását eredményezheti.

Energia 

Mert ami igazán lányeges, az a szemnek láthatatlan

A  Sonnenstromfabrik polikristályos üveg-üveg napelempanelt fejlesztett ki három különböző mértékben átlátszó változatban. A panelek alkalmasak verandák, pergolák, védőtetők, gépkocsiparkolók, uszodák, előcsarnokok és homlokzatok számára is. 

mnnsz.hu
Mezőgazdaság 

Válasz az afrikai túlnépesedésre: növénytermesztés a sivatagban (videóval)

A Nap energiája nemcsak az áramtermelés egyik lehetősége, hanem a földi élet egyik forrása is. A napfény teszi lehetővé, hogy élet jöjjön létre a bolygó azon szegletén is, ahol esetleg korábban nem volt. Ebben a szellemben és a GMO kiváltására állt neki a kísérleteknek a Sundrop Farms is.

Járműipar 

Készen áll az indulásra a világ első villanyrepülője

Hamarosan felszállhat a világ első teljesen elektromos meghajtású repülőgépe. A jármű a tervek szerint 20-30 percig fog majd repülni Washington állam felett.

Mezőgazdaság 

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

magyarmezogazdasag.hu
Energia 

Innovatív találmányok, amelyek javíthatják a napelemek teljesítményét

A folyékony akkumulátor és az ökoburkolat is jelentősen javíthatja a napelemek teljesítményét. Ezek az innovatív találmányok is a megújuló energia rohamos fejlődését példázzák.

mnnsz.hu
Víz 

A termálvíz teheti zöldebbé a villanyautókat

Az Európai Unió a klímavédelmi vállalásainak teljesítésében, illetve az európai városok levegőjének tisztábbá tételében fontos szerepet szánna az elektromos járműveknek, ám az energiatároló egységeikhez kellő lítium bányászata jelenleg nem fenntartható. A problémára a termálvíz nyújthatna zöldmegoldást. 

Mezőgazdaság 

Termelőtől a fogyasztóig – Gyökeres változásokat hozhatnak az EU új, fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos tervei

Az EU környezetbarát mezőgazdasági, „termelőtől a fogyasztóig” stratégiájának célja az unió élelmiszerrendszerének átalakítása, többek között a növényvédő szerek használatának 50 százalékos, a műtrágyahasználat legalább 20 százalékos, illetve a haszonállatok és az akvakultúra esetében alkalmazott antibiotikumok használatának 50 százalékos csökkentése. További cél a biogazdálkodás kiterjesztése a mezőgazdasági területek 25 százalékéra.

Energia 

Zöldhősökké válhatnak az adatközpontok

Az Eaton szerint egy UPS-rendszer nemcsak az adatközpontot védi, hanem meggyorsítja a megújulóenergia-felhasználás elterjedését, miközben hozzájárul az országos hálózat rugalmasságához. Ezzel az adatközpontok lehetőséget kapnak arra, hogy energiafalók helyett a zöldenergia hősei legyenek. 

Energia 

Gigantikus szélturbinát épít a Siemens

A Siemens Gamesa 14 megawattos tengeri szélturbinát épít, amelynek rotorátmérője 222 méteres lesz, míg a lapátok 108 méter hosszúak. Ha elkészül a gigantikus szerkezet, akkor az előbbi két mutatóban biztosan felülmúlja majd a jelenlegi rekordert.

Mezőgazdaság 

Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó)

A Hajós környékén élő biogazdálkodók összefogásával hívták életre az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrparkot. Ez hazánk tizenhatodik különleges státuszú natúrparki területe, ahol a cél a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzése, az ezeken alapuló jövedelmezőbb gazdálkodás, a fenntartható turizmus, valamint a szemléletformálás. Létrehozói abban bíznak, hogy lehet a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni.

Járműipar 

A hollandok hisznek a napelemes autó sikerében

A napelemes autókat fejlesztő Lightyear és a szintén holland Royal DSM technológiai vállalat összefogott, hogy együtt segítsék a Lightyear  piaci térnyerését. A két holland vállalat szerint a technológiában óriási lehetőségek vannak. 

Energia 

A kávé lehet az új üzemanyag?

Egy korábbi kutatás szerint naponta 2 milliárd csésze kávét iszunk, amelyből 6 millió tonna kávézacc keletkezik mindennap. Ez pedig a hulladéklerakóban a bomlásakor üvegházhatású gázokat bocsát ki. Egy brit cég szerint azonban a kávézaccnak nem a szemétben kellene végeznie.

Járműipar 

Megvalósulhat a lehetetlen?

A Reuters értesülései szerint Elon Musk egy olyan akkumulátortechnológia bemutatására készül, amely akár 1 millió mérföldet is kibír, ráadásul nagyobb energiasűrűséggel rendelkezik, mint a korábbi típusok, és még kobaltból is kevesebb kell hozzá. 

Mezőgazdaság 

Mérföldkövek a hazai öntözésfejlesztésben

Az öntözésfejlesztés társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is kulcskérdés; ez a termelés biztonságának és hatékonyságának alapja – hangzott el az első, az Agro-Harta Zrt. által megvalósított öntözéses mintaprogram avatóján a Bács-Kiskun megyei Hartán.

Mezőgazdaság 

Tehenek mikrobiomját manipulálnák a kevesebb metánkibocsátásért

A világon elsőként sikerült manipulálniuk tehenek szervezetében élő mikrobák rendszerét az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatóinak. A szakemberek szerint a mikrobiom szabályozásával megakadályozható lenne, hogy a tehenek metánt, vagyis a globális felmelegedésért felelős egyik legfőbb üvegházhatású gázt bocsássanak ki.

Energia 

Íme a napelem, amely levegőből nyert vízzel hűti magát

A napelemek hűtésével jelentősen javítható a hatásfok, és akadnak is vízhűtéses rendszerek a piacon, ám ezekhez nagyobb mennyiségű vízre lenne szükség. Ezért is számít komoly áttörésnek az az újfajta napelem, amely a levegőből nyert vízzel csökkenti a hőmérsékletét. 

Mezőgazdaság 

Fenntartható növényvédelmi stratégiák a kultúrnövények állandó védelme érdekében

Az utóbbi néhány évben a klímaváltozás hatásai gyorsan növekedtek. Ez befolyásolja a növénytermesztés összes lépcsőfokát, és rákényszeríti a gazdákat a változásra, alkalmazkodásra. Új megoldásokat kell keresniük, hogy a gazdaságukat gazdaságossá tegyék ökológiai szempontból is.

agrotrend.hu
Járműipar 

Ez lenne a Honda következő villanyautója?

A Honda e tökéletes példa arra, hogy egy aranyos, retró stílusú városi elektromos autónak is van létjogosultsága a XXI. században. A márka ezúttal egy sportos EV fejlesztésén dolgozik, amely képes lesz továbbvinni a Honda e által teremtett értékeket.