2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Halló, itt a napelemes mobiltelefon!

A LetsGoDigital szúrta ki a Xiaomi egyik, még 2018 júliusában a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO) benyújtott szabadalmát egy olyan okostelefonról, amelynek a hátoldalára napelemet helyeztek. Vajon mi a Xiaomi terve a megújuló mobillal? 

Energia 

Németország törvényt hozott a szénalapú energiatermelés leállításáról

Elfogadta a német törvényhozás a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról szóló csomagot. Ennek köszönhetően a németek 2038-ig valamennyi szénerőművüket leállítják.

Energia 

Jöhetnek a beltéri napelemek is?

Egyre több napenergiás innovációról lehet mostanság hallani – sok más mellett ilyen az éjszaka termelő, a kétoldalas vagy a gömb formájú napelem. A következő generációs fotovoltaikus rendszerek pedig már a beltéri világítást is hasznosítani tudják.

Energia 

Éjszaka is munkára foghatjuk a napelemet

A napelem nem új keletű találmány, de az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztatja a tudósokat, hogy miképpen lehetne még hatékonyabbá tenni a megújulók királyát. Most már olyan napelemek is léteznek, amelyek éjszaka is áramot termelnek. 

Energia 

Brutálisan hatékonyak a toronyba rendezett napelemek

A szakemberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyre hatékonyabb fotovoltaikus paneleket hozzanak létre. Az MIT tudósai azonban egy kicsit más oldalról közelítették meg a kihívást; ők ugyanis egész egyszerűen toronyba rendezték a napelemeket. 

Energia 

Mert ami igazán lányeges, az a szemnek láthatatlan

A  Sonnenstromfabrik polikristályos üveg-üveg napelempanelt fejlesztett ki három különböző mértékben átlátszó változatban. A panelek alkalmasak verandák, pergolák, védőtetők, gépkocsiparkolók, uszodák, előcsarnokok és homlokzatok számára is. 

mnnsz.hu
Energia 

Innovatív találmányok, amelyek javíthatják a napelemek teljesítményét

A folyékony akkumulátor és az ökoburkolat is jelentősen javíthatja a napelemek teljesítményét. Ezek az innovatív találmányok is a megújuló energia rohamos fejlődését példázzák.

mnnsz.hu
Energia 

Zöldhősökké válhatnak az adatközpontok

Az Eaton szerint egy UPS-rendszer nemcsak az adatközpontot védi, hanem meggyorsítja a megújulóenergia-felhasználás elterjedését, miközben hozzájárul az országos hálózat rugalmasságához. Ezzel az adatközpontok lehetőséget kapnak arra, hogy energiafalók helyett a zöldenergia hősei legyenek. 

Energia 

Gigantikus szélturbinát épít a Siemens

A Siemens Gamesa 14 megawattos tengeri szélturbinát épít, amelynek rotorátmérője 222 méteres lesz, míg a lapátok 108 méter hosszúak. Ha elkészül a gigantikus szerkezet, akkor az előbbi két mutatóban biztosan felülmúlja majd a jelenlegi rekordert.

Energia 

A kávé lehet az új üzemanyag?

Egy korábbi kutatás szerint naponta 2 milliárd csésze kávét iszunk, amelyből 6 millió tonna kávézacc keletkezik mindennap. Ez pedig a hulladéklerakóban a bomlásakor üvegházhatású gázokat bocsát ki. Egy brit cég szerint azonban a kávézaccnak nem a szemétben kellene végeznie.

Energia 

Íme a napelem, amely levegőből nyert vízzel hűti magát

A napelemek hűtésével jelentősen javítható a hatásfok, és akadnak is vízhűtéses rendszerek a piacon, ám ezekhez nagyobb mennyiségű vízre lenne szükség. Ezért is számít komoly áttörésnek az az újfajta napelem, amely a levegőből nyert vízzel csökkenti a hőmérsékletét. 

Energia 

Szolárhűtőt fejlesztettek az áram nélküli afrikai térségekbe

Napelemes hűtőgéppel rukkolt elő egy brazil vállalat. A különleges találmány Afrika azon térségeiben jelenthet komoly segítséget, ahol nincs stabil, kiépített központi elektromos hálózat.

Energia 

Tölti és védi a villanyautót – itt a napelemes ponyva

Figyelemreméltó innovációval rukkolt elő a Gazelle Tech. A francia startup olyan napelemes ponyvát hozott létre, amely nemcsak megvédi, hanem fel is tölti az elektromos autót. 

Energia 

Megújuló kreativitás egy magyar cégtől: itt a napelemes térkő

Napelemes térköveket építettek egy családi ház előtt található autófeljárójába Kecskeméten. A közel 10 négyzetméter nagyságú speciális térburkolat egy év alatt egy átlagos magyar háztartás éves energiafogyasztásának a felét fedezi.

Energia 

A tequila alapanyagából készítenének bioüzemanyagot

A tequila alapanyagaként szolgáló agávéból állítanának elő bioetanolt ausztrál kutatók, akik szerint az Amerikában honos növény jelentheti a környezetbarát megoldást Ausztrália üzemanyaghiányára – írja az MTI.

Energia 

Az E.ON továbbra is bekapcsolja a háztartási napelemrendszereket

Újra hálózatra kapcsolja a háztartási méretű kiserőműveket, például a háztetőkre telepített napelemrendszereket az E.ON jövő héttől – közölte a szolgáltató.

Energia 

Feltalálták a napelemes „bőrt”

A napelemek piacára nem mondható el, hogy sosincs új a nap alatt. Ezt bizonyítja az is, hogy a Queenslandi Egyetem kutatói egy olyan napelemes filmréteget alkottak, amelyet ők maguk csak bőrnek neveznek. A különleges innováció teljesítménye, hatékonysága sokat ígérő eredményekkel kecsegtet.

Energia 

Innovatív eszközök napelemekhez

Egyre több innováció jelenik meg a megújuló energiaforrások körében. A Fraunhofer ISE kutatói például nyomásérzékelőket és hőmérséklet-érzékelőket építettek fotovoltaikus modulokba.

Energia 

Sikerült áramot előállítani a levegő páratartalmából

Óriási áttörést értek el a Massachusetts Egyetem tudósai, akik  természetes fehérjék segítségével tudtak áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. A technológiának fontos szerepe lehet a megújuló energiájú rendszerek és az orvoslás jövőjében is.

Energia 

Akkumulátor gyümölcshulladékból?

Ausztrál mérnökök kifejlesztettek egy technológiát, amellyel különböző termények hátrahagyott részeiből lehetne hatékony energiatároló rendszereket létrehozni. A módszer jelentősen hozzájárulhatna a klímaváltozás elleni harc sikeréhez.