2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak

Dánia mesterséges sziget építését tervezi, hogy azon szélenergiát termelhessen. A jelenlegi dán tengeri megújuló energiaforrások termelésének mintegy kétszeresét, majd később akár háromszorosát tudnák az új szigeten megtermelni, ezzel egész Dánia éves energiafogyasztásának a másfélszerese biztosított lenne.

Energia 

A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket

Nemzetközi szinten kevés és drága lett az energia, miközben nőtt a magyar gazdaság energiaigénye. Ez is jelzi, hogy szükség van a hazai energiatermelés, valamint a fotovoltaikus és rugalmas gáztechnológiák alkalmazásának bővítésére – mondta el Palkovics László a Tech4Green Digital Power Summit rendezvényen.

Energia 

Mini Nuki: tartalékjátékos vagy a jövő záloga?

Kanada lehet az egyik legtanulságosabb példakép a kis méretű moduláris atomerőművek területén, amelyekről Bill Gatestől Emmanuel Macronon és a Rolls-Royce-on át a lengyel és román üzleti körökig sokan sokfélét állítanak és ígérnek – a napi.hu utánajárt a technológiát övező szép reményeknek és a megvalósíthatóság kérdésének.

(A kép illusztráció. Yuan Yang fotója az Unsplash-en)

napi.hu
Energia 

A világ legmagasabb távvezetékoszlopai megújuló forrásból származó áramot fognak továbbítani

Rekord: a világ legmagasabb, 385 méteres távvezetékoszlopait kötötték össze elektromos kábelekkel a Jangce-folyó fölött június 13-án, hétfőn. A 330 méter magasan pókemberként dolgozó munkások mellett drónok és robotok is részt vettek a vezetékek kifeszítésében.

Energia 

Napenergiás felfutás Lengyelországban – És mi hogy állunk megújulókkal?

Az ország drámai mértékű fotovoltaikus növekedését látva az elemzők máris a lengyel napelem aranykoraként jellemzik az évtizedet, mivel úgy látják, hogy 2030-ra a 28,5 gigawattos kumulatív beépített napelemes kapacitási szintet is elérhetik – a napi.hu a magyar helyzettel veti össze cikkében a lengyel felfutást.

(Napelemek Bogatyniában 2021-ben. Fotó: Bartek Sadowski/Bloomberg via Getty Images)

napi.hu
Energia 

Európai Nukleáris Innovációs Díjat nyert a Műegyetem

A legkorszerűbb grafikus processzorokra kifejlesztett reaktorszimulációs programjáért nyerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának kutatócsoportja az Európai Atomenergia Közösség Nukleáris Innovációs Díját. A díjat május 31-én vette át Légrády Dávid egyetemi docens Lyonban.

Energia 

Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl

A magyar PLATIO Solar termékfejlesztési tevékenysége annak a vonulatnak az egyik nagyszerű példája, hogy „a háztáji energetika” is új, komplex megoldásokat keres arra, hogyan lehet a háztartások mind nagyobb arányú energetikai önállósodását támogatni.

Energia 

Hogy alakul majd a globális zöldhidrogénverseny?

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség, azaz Irena közzétette komplex modellszámításokon alapuló prognózisát, amelyből kiderül, hogy melyik országok lesznek majd képesek a legolcsóbb zöldhidrogén előállítására. Első helyen Kína áll majd, európai ország nincs az első tízben.

Energia 

Gigantikus mélytengeri szélturbinatípus első darabját telepítette Kína

A működési helyére vontatták Kínában azt a 4 ezer tonnás mélytengeri úszó szélerőművet, amely a tervek szerint még a tájfunoknak is képes lesz ellenállni, és amely a jövőben várhatóan egymagában 6,2 megawatt elektromos áramot fog termelni. A gigantikus turbina a Fuyao nevet kapta.

Energia 

Romániában épül Európa első kis méretű moduláris atomreaktora

A román energiaügyi minisztérium közleménye szerint 6 modulból álló, 462 megawatt teljesítményű SMR-típusú erőművet, azaz kis méretű moduláris atomreaktort telepítenek Romániában, amely évi 4 millió tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. A beruházással 193 új munkahelyet is teremtenek.

Energia 

Napelemet minden háztetőre

Az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű terve szerint 2030-ra az EU energiájának már a fele származna megújuló forrásokból, ami több mint kétszeresét jelentené a megújulók jelenlegi arányának. Az EU ezért gyorsítaná a napenergia terjedését, miközben újjáépítené Európa fotovoltaikus iparát is.

Energia 

Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában

Annalena Baerbock, Németország külügyminisztere május 25-én, szerdán a norvégiai Kristiansandban, a balti-tengeri államok regionális találkozóján arról beszélt, hogy Németország fokozni szeretné a part menti államok közötti együttműködést, méghozzá az első közös tengeri szélerőmű megépítésével.

Energia 

Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen

Dánia, Belgium és Hollandia kormányfője, valamint Németország kancellárja 2022. május 18-án, szerdán tanácskozást tartott a dániai Esbjerg kikötőben. A négy államfő megállapodott benne, hogy bővítik az északi-tengeri szélenergia-termelést. A megbeszélésen részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Energia 

Komoly fejlesztés, s egy pici függetlenség

Az évtizedek óta szinte teljesen kihasználatlan dunakiliti duzzasztóműben végre vízenergiát termel majd június végétől egy beépített kis turbina. A telex.hu helyszíni riportja bemutatja, hol termelik majd meg mintegy 6 ezer család évi villamosenergia-szükségletét, és a kis vízerőmű kalandos történetét is elmeséli.

(A dunakiliti duzzasztómű 2012-ben. Fotó: MTI Fotó/Krizsán Csaba)

telex.hu
Energia 

Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja

A portugál napelemfarm, amelyet Nyugat-Európa legnagyobb mesterséges tavára, az Alqueva-víztározóra telepítenek, 1500 háztartást láthat majd el villamos energiával, amikor munkába kezd. A farmot a portugál áramszolgáltató, az Energias de Portugal fogja üzemeltetni.

Energia 

Egy tó felületén, valamint a felszíni parkolót befedve épülhetnek új naperőművek Szegeden

A „jövőbe mutató” mint fogalom magában foglalja a megújuló energia hasznosítását, a környezettudatosságot is. Ebbe a képbe illenek bele azok a napelemes kiserőművek, amelyek megtervezésére, engedélyeztetésére és megépítésére a napokban írták ki a pályázatot – a telex.hu helyszíni riportja a szegedi napelemes fejlesztésekről.

(A szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóintézet. Fotó: MTI/Cseke Csilla)

telex.hu
Energia 

Az ELTE kutatói rájöttek, hogyan érdemes tájolni a napelemtáblákat

Eddig úgy vélték, hogy a napelemek a legtöbb energiát a földrajzi dél felé tájolva termelik. Az ELTE kutatói azonban arra jutottak, hogy Magyarországon a napelemtáblákat kissé kelet felé kell fordítani. E felismerésre a napraforgók vezették a tudósokat – írta az origo.hu az ELTE MTI-hez eljuttatott közleménye alapján.

Energia 

Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát

2023-tól részben a szomszédban található adatközpont, az Interxion szervereinek hulladékhőjével fűtik majd Ausztria legmodernebb kórházát, a bécsi Klinik Floridsdorfot. A 3,5 millió eurós beruházással évente mintegy 4 ezer tonnányi szén-dioxid kibocsátását kerülhetik el az osztrák fővárosban.

Energia 

Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán

A Mol 2025-ig egymilliárd dollárt fektet be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságba, és 8 éven belül 30 százalékkal csökkenti a működése karbonlábnyomát. 2023-ig a Plug Powerrel közösen megépítik például Százhalombattán Európa egyik legnagyobb kapacitású zöldhidrogénüzemét.

Energia 

A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát

A csodaanyag néven emlegetett perovszkit segítségével akár már a közeljövőben különösen hatékony napelemeket lehet készíteni – írja a greendex.hu a The Independent cikkére hivatkozva.