2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Palackba zárták a napfényt

Svéd kutatók felfedeztek egy olyan folyadékot, amely az újratölthető akkumulátorokhoz hasonlóan működik. Ez az anyag ugyanis a napfény hatására magába zárja az energiát, melyet akár 18 évig is képes eltárolni. 

Energia 

Cellulózból állítottak elő biobenzint

Belga kutatók az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével olyan bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, melynek alapanyaga a cellulóz. Az innováció különlegessége, hogy beépíthető a jelenleg működő olajfinomítói folyamatokba.

Energia 

Ez a megújulók királya?

Olyan technológia hódíthatja meg a világot, amellyel a nap- és szélenergia sem versenyezhet – legalábbis ezt várják a világ legerősebb árapályerőművétől, melynek sorozatgyártása hamarosan elindulhat. 

Energia 

Jóval olcsóbb lehet a napelem

A svéd Lundi Egyetem tudósai olyan vasat tartalmazó molekulát állítottak elő, amely a napelem-technológia költségeinek további csökkentésére alkalmas. A különleges terápia komoly áttörést hozhat a zöldenergia piacán.  

Energia 

Nyomtatott napelemeket építettek egy frankfurti házba

Elkészült a világ első olyan háza, amelybe a felújítás során organikus fotovoltaikus rendszert építettek be. A frankfurti projekt sikere komoly áttörésnek számít az okosépítészet területén. 

Energia 

Gondolta volna? 50 évre elegendő áramot nyerhetnénk ki egy-egy tájfunból

Nagyobb, hatékonyabb, modernebb – a szakértők szerint generációs ugrás jön a szélerőműveknél. A 2030-as évekre vizionált álmok hamarabb valóra válhatnak, mint gondolnánk. Az innovatív szélerőművek sorában egy olyan monstrum is helyet kap, amely egy-egy tájfunból 50 évre elegendő áramot termelhet. 

Energia 

A grafén lenne az új csodaanyag?

A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta a tiszta grafén szokásostól eltérő elektromos tulajdonságait, és kiderült, hogy bizonyos konfigurációk esetén az anyag képes áramot generálni. A felfedezés hihetetlenül vékony, rendkívül könnyű, a napenergia megkötésére alkalmas eszközöket eredményezhet. 

Energia 

Vasúti csúcserőmű épül Nevadában

A nevadai ARES cég 50 megawattos vasúti csúcserőművet épít Kaliforniában. A technológia lényege röviden, hogy a vasúti kocsik csúcsidőben üresen mennek fel a hegyre, majd óriási kőtömbökkel megpakoltan gurulnak lefelé, miközben rheosztatikus (visszatáplálós) fékezés által áramot táplálnak az országos elektromos hálózatba. Nem értik? Elmagyarázzuk.

Energia 

Kína csinált egy mesterséges Napot, amivel végtelen mennyiségű energiát termelnének

Kínai tudósok megépítették a fúziós erőmű egy miniatűr változatát, amelyben 100 millió Celsius-fok hőmérsékletet sikerült generálniuk. Az innovatív technológia alkalmas lehet a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére – ami jelentős mértékben elősegítheti a globális felmelegedés megállítását.

Energia 

Szerves hulladékból bioüzemanyag

Az EU-s Biogo-projekt keretén belül nemzetközi együttműködésben fahulladékból készítenek bioüzemanyagot. A mobil konténerben elhelyezett decentralizált gyártóegység kapacitása napi 1000 liter szintetikus benzin.

Energia 

Áramot termel a 12. századi vízimalom

Ismét fontos szerepe lett annak a 12. században épült belgiumi vízimalomnak, melyet 2003-ban Pierre Lorenzi megvásárolt. A férfi ugyanis úgy döntött, hogy áramfejlesztő erőművé alakítja át az ősi szerkezetet. Videón mutatjuk az innovatív találmányt. 

Energia 

Fluoridból készülhet a jövő aksija

A Honda, a Caltech és a NASA JPL olyan fluoridra épülő akkumulátorral rukkol elő, amely térfogatarányosan tízszer több energiát képes elraktározni, mint a ma használt lítiumionos eszközök. 

Energia 

Az üzemanyag, amely kivonja a szén-dioxidot a levegőből

Olcsó, nyereséges, könnyen felhasználható a jelenlegi energetikai infrastruktúrában, sőt még a szén-dioxidot is kivonja a levegőből – ilyen innovatív üzemanyaggal rukkolt elő a svéd NextFuel.

Energia 

Van új a nap alatt: még hatékonyabbak lehetnek a napelemek

Egy több mint három éven át tartó összeurópai kutatási projektnek köszönhetően olyan napelemrendszert sikerült megalkotni, amely több mint 41 százalékkal hatékonyabb a jelenleg elterjedt hagyományos verzióknál. Ha minden jól megy, hamarosan a tömeggyártás is elindulhat.

Energia 

Világrekordokat döntött a Wendelstein 7–X fúziós atomreaktor

A Max Planck Plazmafizikai Intézet (IPP) egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy elhozzuk a Nap energiáját a Földre: a Wendelstein 7–X nevű fúziós reaktoruk ugyanis a kísérleti fázisban több világrekordot is megdöntött. 

Energia 

Robotok ellenőrizhetik a szélturbinákat

A DEKRA Visatec egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek a segítségével a szélturbinákat robotok ellenőrizhetnék. A fejlesztés célja egyebek mellett az volt, hogy kiváltsák az ipari alpinisták veszélyes munkáját. 

Energia 

Ötkarikás energetikai innováció Kínából

A pekingi téli olimpia ugyan még messze van, de a kínaiak máris magukra vonták a világ figyelmét: a 2022-es világeseményhez szükséges áramot szélenergiából biztosítják majd egy világújdonságnak számító, óriási hálózati rendszer segítségével.

Energia 

Jönnek a vízenergiával működő tenger alatti adatközpontok

Szakértők szerint néhány év múlva az informatika lesz az egyik legnagyobb energiafogyasztó. Innovatív ötletekből azonban szerencsére nincs hiány: több vállalat is olyan víz alatt elhelyezett adatközpontokat tesztel, amelyeket a felszíni hullámok mozgása látna el árammal.

Energia 

Közösen termelnék és tárolnák az energiát a floridai háztartások

Napjainkban egyre nagyobb szerep jut a tiszta energiaforrásoknak. A floridai Cortezben lévő Hunters Point közösségben például minden egyes helyi házba fotovoltaikus rendszert, energiatároló egységet és Google Home vezérlést telepítenének. 

Energia 

Szingapúr tengerre tenné a napelemeket

Mit tehet egy ország, amelynek területe csak 130-ad része Magyarországénak, de 5 és fél millió lakóját szeretné megújuló energiával ellátni? Szingapúr egyszerűen oldaná meg a kérdést: ha nincs hely napelemeknek a szárazföldön, akkor azokat a tengerre kell tenni.