2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

Nemcsak fogyaszt, de energiát is termel: íme az ökospinning

A londoni Terra Hale Gymben nemcsak a felesleges kilóktól szabadulhatunk meg, de még a környezetünkkel is jót tehetünk. A különleges konditeremben ugyanis a spinningedzések során megtermelt energiával világítanak, a felesleges wattokat pedig betáplálják a város elektromos hálózatába.

Energia 

Még mindig nem használjuk ki az alumínium körforgásában rejlő előnyöket

Akár egy 30 000 fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne az alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával. Sajnos azonban a Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboz mintegy 58%-a hulladékként végzi. 

Energia 

A szív zsenialitása: hullámerőmű lett egy svéd kardiológus szabadalmából

Egy svéd kardiológus ötletét gondolták újra a CorPower Ocean nevű svéd vállalat szakemberei, akik olyan hullámerőművet fejlesztettek ki, amely a szív mechanikáján alapul. Az innovatív találmányt már javában tesztelik az Orkney-szigetek mellett.

Energia 

Világos és virágos: a lámpa, amely a növényekből nyeri az energiáját

Képzeljen el egy olyan világot, amely az energiáját zöldellő erőművekből nyeri. Ahol az utcákat és az otthonát a növények fénye világítja meg. Hihetetlen fantazmagóriának, netán futurisztikus tündérmesének tűnik? A helyzet az, hogy az idilli technológia létezik: Ermi van Oers lámpái már növényekből nyerik az energiájukat.   

Energia 

Napenergia-paradicsom épül Floridában

Javában épül a Florida délnyugati részén található Babcock-tó mellett a jövő városa, amely teljes egészében napenergiával fog működni, és nagyjából akkora, mint Érd. A szolárenergia tárolásához szükséges energiacentrumot – amely egyszerre tíz megawattóra energiát képes tárolni – pedig már át is adták. 

Energia 

Az IBM fénnyel működő számítógépe kisebb egy sókristálynál

Alig 1x1 milliméteres, és a fény energiájával működik a világ legkisebb számítógépe, amelyet a héten kezdődött IBM Think 2018 konferencián mutatnak be, ahol az IBM Research azon találmányairól és műszaki megoldásairól rántja le a leplet, amelyek a következő öt évben meghatározzák az életünket. 

Energia 

A jövő okosvárosában a villanyautók termelik majd az energiát?

A Schneider Electric szerint a következő generációs energiaszolgáltatás, illetve közlekedés szorosabb összefonódásának eredményeként az elektromos járművek már nem csupán fogyasztói, hanem forrásai is lehetnek az áramnak. A villanyautók ugyanis „guruló akkumulátorokként”, egyfajta energiaforrásként is használhatók.

Energia 

Ezt zsebre teheti! Már napelemes konnektor is van

A napelemes konnektornak köszönhetően ma már az elektromos áram is hordozhatóvá válik – az innovatív eszköz ugyanis akár a zsebünkben is elfér. Az ablakra tapasztható kütyü kiválóan alkalmas a kisebb elektromos eszközök, például mobiltelefonok ingyenes feltöltésére. 

Energia 

Napelem, amely esőcseppekkel is működik?

A napelemek fő problémája, hogy megfelelő mennyiségű napsugárzás nélkül általában használhatatlanok. A kínai Szucsoui Egyetem kutatócsapata azonban igen ígéretes megoldással rukkolt elő: olyan napelemeket hoztak létre, melyek az esőcseppekből is képesek energiát előállítani. 

Energia 

Újragondolták a napelemet

Az Egyesült Királyságban lévő Warwick Egyetem kutatóinak köszönhetően beköszönhet az olcsó napelemek kora. A szakemberek ugyanis egy olyan, a szokványostól eltérő szerkezetet hoztak létre, amely lehetőséget adhat a fotovoltaikus napelemek továbbfejlesztésére. 

Energia 

Hallott már az árapályerőműről?

Mutriku, az Észak-Spanyolországban található festői szépségű tengerparti városka 2011 óta büszkélkedhet azzal a 300 kW kapacitású, 16 turbinás árapályerőművel, amely az eredeti tervek szerint 250 háztartás energiaigényét kell hogy fedezze. Az erőmű különlegessége, hogy a megtermelt villamos energiát a lakossági ellátóhálózatnak adja át, ebben pedig jelenleg egyedülálló a világon. A szakemberek szerint további fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy növeljék a hatásfokát. 

Energia 

Levegőből energiát?

Nem mindennapi találmánnyal rukkoltak elő a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói: a tudósok ugyanis egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely a levegőből képes energiát előállítani. A termoelektromos szerkezet a hőmérséklet segítségével termel áramot, s tulajdonképpen bárhol lehet használni. 

Energia 

Innovatív hullámok: óceántisztító ökoszigetet építenek

Mexikó partjainál épülhet fel a „Grand Cancun” elnevezésű ökosziget, amely nemcsak a víz gazdaságos felhasználását és újrahasznosítását biztosítja, hanem sótalanító üzemként is funkcionál – a különleges komplexum kizárólag megújuló energiák használatával fog üzemelni. Az ötletgazda, Richard Moreta Castillo 2020-ra szeretné felépíteni a futurisztikus ökoszigetet.

Energia 

Légkondicionáló helyett ökoburkolat

A Coloradói Egyetem mérnökcsapata olyan metaanyagot hozott létre, amely nemcsak tetszőleges méretű épületfelület beburkolására alkalmas, de passzív légkondicionálóként is működik. Az ökoburkolat különlegessége egyebek mellett az, hogy mindenfajta energia- és vízfelhasználás nélkül lehűti a vele bevont épületszerkezeteket, még akkor is, ha azokat közvetlen napsütés éri.  

Energia 

Szabad egy hétvégére? Norvégiában hamarosan megnyitják a világ első energiapozitív hotelét

Norvégia élen jár a fenntartható fejlődésben – és ezt nem csak az bizonyítja, hogy Oslo nyerte el 2019-re az Év Zöld Fővárosa címet, hanem azok az országon belül végzett olyan fejlesztések is, mint amilyen az északi sarkkör fölé épülő, első energiapozitív hotel, a Svart is. A világ legzöldebb szállodája a tervek szerint 2021-ben nyitja meg kapuit. 

Energia 

Unja a közüzemi számlákat? Költözzön ökokapszulába!

10 év telt el azóta, hogy először felbukkant az Ecocapsule, azaz az Ökokapszula terve, most viszont elindult a gyártás és az értékesítés is. És hogy miért is olyan menő ez a kis ház? Mert képes önmaga fenntartására mindenféle külső energia felhasználása nélkül, ráadásul még jól is néz ki. 

Energia 

Aksi és ivóvíz is készülhet a tengervízből

A tengervíz tele van értékes anyagokkal, ám ezeket nehéz kiválogatni, és a legelterjedtebb módszer, a fordított ozmózissal működő membránok használata nagyon energiaigényes. Ausztrál és amerikai kutatók kitaláltak egy új szűrőrendszert, amely sokkal hatékonyabban állítja elő az ivóvizet, miközben az aksigyártás egyik legfontosabb alapanyagát, a lítiumot is összegyűjti.

Energia 

Otthon az energiában: gigantikus naperőművet építenek Ausztráliában

Nem mindennapi ötletet szeretnének megvalósítani az ausztrálok: az országban ötvenezer lakóházat látnának el napkollektorokkal és Tesla akkumulátorokkal, majd ezeket összekapcsolva egy hatalmas naperőművet hoznának létre. A projektben részt vevő lakók számára ez jó parti lenne, hiszen ők is kapnának az ingyen termelt energiából.

Energia 

Ebadta fény: íme a lámpa, amelyet kutyagumi működtet

A brit kutyákat minden bizonnyal új megvilágításba helyezte az az utcai lámpa, amely az ebek ürülékéből nyeri az energiát. Az anaerob bomlási folyamatot használó találmánynak köszönhetően nemcsak az utcák lettek tisztábbak, de valamennyire a károsanyag-kibocsátást is sikerült mérsékelni.  

Energia 

Áramtermelés másképp: Vedd fel a fonalat!

A Texasi Egyetem és a dél-koreai Hanyangi Egyetem kutatói egy olyan fonalat alkottak meg, amely áramot termel, ha mozgatják. A technológia alkalmazási lehetőségei nagyon sokfélék, de a legészszerűbbnek az áramot termelő ruhák megalkotása tűnik. A különleges találmánynak a Twistron nevet adták.