2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

Unja a közüzemi számlákat? Költözzön ökokapszulába!

10 év telt el azóta, hogy először felbukkant az Ecocapsule, azaz az Ökokapszula terve, most viszont elindult a gyártás és az értékesítés is. És hogy miért is olyan menő ez a kis ház? Mert képes önmaga fenntartására mindenféle külső energia felhasználása nélkül, ráadásul még jól is néz ki. 

Energia 

Aksi és ivóvíz is készülhet a tengervízből

A tengervíz tele van értékes anyagokkal, ám ezeket nehéz kiválogatni, és a legelterjedtebb módszer, a fordított ozmózissal működő membránok használata nagyon energiaigényes. Ausztrál és amerikai kutatók kitaláltak egy új szűrőrendszert, amely sokkal hatékonyabban állítja elő az ivóvizet, miközben az aksigyártás egyik legfontosabb alapanyagát, a lítiumot is összegyűjti.

Energia 

Otthon az energiában: gigantikus naperőművet építenek Ausztráliában

Nem mindennapi ötletet szeretnének megvalósítani az ausztrálok: az országban ötvenezer lakóházat látnának el napkollektorokkal és Tesla akkumulátorokkal, majd ezeket összekapcsolva egy hatalmas naperőművet hoznának létre. A projektben részt vevő lakók számára ez jó parti lenne, hiszen ők is kapnának az ingyen termelt energiából.

Energia 

Ebadta fény: íme a lámpa, amelyet kutyagumi működtet

A brit kutyákat minden bizonnyal új megvilágításba helyezte az az utcai lámpa, amely az ebek ürülékéből nyeri az energiát. Az anaerob bomlási folyamatot használó találmánynak köszönhetően nemcsak az utcák lettek tisztábbak, de valamennyire a károsanyag-kibocsátást is sikerült mérsékelni.  

Energia 

Áramtermelés másképp: Vedd fel a fonalat!

A Texasi Egyetem és a dél-koreai Hanyangi Egyetem kutatói egy olyan fonalat alkottak meg, amely áramot termel, ha mozgatják. A technológia alkalmazási lehetőségei nagyon sokfélék, de a legészszerűbbnek az áramot termelő ruhák megalkotása tűnik. A különleges találmánynak a Twistron nevet adták.

Energia 

Nincs más hátra, mint előre: íme a légtisztító hátizsák

A levegőt szennyező ártalmas részecskéket szűri ki viselője környezetéből az a „növényi hátizsák”, amelyet a holland Delfti Műegyetem hallgatója tervezett. A Plant Bagnek nevezett kiegészítő  sokat segíthet azoknak, akik erősen szennyezett levegőjű városokban élnek.

Energia 

Tartós elem? Ugyan! Íme a ceruzaelem, amely sosem merül le

Az idei CES-en  (Consumer Technology Association) mutatta be a vezeték nélküli töltési technológiával foglalkozó Ossia cég azt az AA ceruzaelemet, amelyik sosem fogy ki a szuszból. A díjnyertes találmány találóan a Forever Battery – magyarul Örök Elem – nevet kapta. 

Energia 

Íme a környezetbarát klímarendszer

A klímaberendezéseknek egy sor problémájuk van. Rengeteg áramot fogyasztanak, környezetkárosító gázokat keringetnek, a szűrőrendszerüket állandóan cserélni kell. Erre talált megoldást egy indiai startup Új-Delhiben. A méhkaptárra hasonlító pénztárca- és környezetbarát szerkezet már most nagy sikereket aratott.

Energia 

Ez a budapesti pad tényleg tud valamit!

Olyan napelemmel működő okospad várja a Corvin Sétány járókelőit a Nokia Skypark épületénél, amelyen telefont tölteni és internetezni is lehet. Ülőfelületét beépített hűtőrendszerrel látták el, hogy még a nyári forróságban se legyen túl meleg – számolt be a különleges köztéri darabról a 24.hu.

Energia 

Van egy jó ötlete? Most milliókat kaszálhat vele

Nem mellesleg a bolygónkért is sokat tehet. A feladat persze nem egyszerű: az Európai Bizottság olyan innovatív ötleteket keres, amelyek megoldást találnak arra, hogyan lehet fotoszintézissel üzemanyagot előállítani. Inspirációnak nem rossz a díjazás sem: ötmillió euró üti annak a markát, aki a leghatékonyabb megoldással rukkol elő.

Energia 

Felvillanyozó felfedezés

Az Alberta Egyetem mérnökcsapata olyan innovatív módszerrel rukkolt elő, amellyel áramot lehet generálni. A felfedezés új lehetőségeket nyit meg a dörzselektromos nanogenerátorok előtt, amelyek így már nagy sűrűségű egyenáramot képesek leadni, szemben a korábbi berendezések által termelt, alacsony minőségű váltakozó árammal.

Energia 

Sajnálná, ha nem kellene többé gázszámlát fizetnie?

A gázszámlának és a kéményseprőknek örökre búcsút mondhatunk, de még az energiaszámlán is spórolhatunk az LG napkollektorokhoz is csatlakoztatható, megújult hőszivattyús rendszerével. A új Therma V Split egyetlen, a kiépítés és az üzemeltetés szempontjából egyaránt költséghatékony rendszerrel látja el a lakások, családi házak fűtési, melegvíz-előállítási és légkondicionálási feladatait.

Energia 

Az ötlet csillagos ötös. Vagy legyen inkább ötcsillagos?

Talajszondák, napelem és biomassza fedezné az energiaszükségletet Magyarország első zéró emissziós hotelében, méghozzá a Katica Tanyán. Ezzel a megoldással a 62 szobás hotel energiafelhasználása minimálisra csökkenne, akárcsak a szén-dioxid-kibocsátás. A tervek szerint az ökohotelben nem lesz szükség légkondicionálóra sem, így akár teljes csendben pihenhetnek a vendégek.

somogytv.hu
Energia 

Újrahasznosít, energiát termel, és még jól is néz ki: mi az?

Egy középiskolai barátság, egy magyar fejlesztés és ambíciók a globális terjeszkedés felé: így foglalható össze az egyik legizgalmasabb hazai startup, a PLATIO története dióhéjban. Egy olyan térkőről van szó, amely energiát termel, újrahasznosított anyagból van, emellett pedig képes információt közvetíteni és kommunikálni.

index.hu
Energia 

Hallott már a napelemes cserépről? Pedig magyar találmány.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. közel másfél éve zajló kutatás-fejlesztésének eredménye mostanra lehetővé tette, hogy a vállalat széles körben bejelentse a tetőcserépbe integrált napelem fejlesztését. A Terrán szolármegoldása különlegességét az adja, hogy a napcellák olyan speciális módon lesznek az egyedi tetőcserepek felületébe integrálva, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik majd a hagyományos tetőcserepekével.

Energia 

Lemerült a telefonja? Foglaljon helyet, a Ford megoldja!

A telefon lemerült akkumulátora miatti idegeskedés immár a múlté – legalábbis néhány londoni járókelő számára. A Ford és az intelligens városok fejlesztésén dolgozó Strawberry Energy olyan intelligens padokat helyezett ki városszerte, amelyek ingyenes napenergiával töltik a rajtuk ülők telefonját, sőt Wi-Fi-kapcsolatot is biztosítanak.

Energia 

Energiából energiát? Napfényből és szén-dioxidból készül a zöld üzemanyag

Orosz és amerikai kutatók bejelentették, hogy olyan mesterséges anyagot fejlesztettek ki, amelyből hidrogénalapú üzemanyag hozható létre. Az illinois-i Argonna National Library és a moszkvai Institute of Physics and Technology révén vízből állítottak elő hidrogént fényérzékeny lipidek és napfény segítségével.

Energia 

Világos és virágos: a lámpa, amely a növényekből nyeri az energiáját

Képzeljen el egy olyan világot, amely az energiáját zöldellő erőművekből nyeri. Ahol az utcákat és az otthonát a növények fénye világítja meg. Hihetetlen fantazmagóriának, netán futurisztikus tündérmesének tűnik? A helyzet az, hogy az idilli technológia létezik: Ermi van Oers lámpái már növényekből nyerik az energiájukat.   

Energia 

Az energia napos oldala: a hazai napenergia-szektor robbanásszerű növekedés előtt áll

A megújuló energiaforrások fejlesztését támogató kötelező átviteli rendszernek (KÁT) köszönhetően a következő néhány évben megsokszorozódhat a magyarországi naperőművek száma. A kiemelkedő megtérülést ígérő naperőmű-beruházások azonban számos sajátos jogi, műszaki és pénzügyi kockázatot hordoznak magukban, amelyek kezelésére sok esetben nélkülözhetetlen a külső szakértők bevonása.

Energia 

Nem jósolnak – buszt hajtanak kávézaccal Londonban

Kávézaccból készített üzemanyag hajthat több londoni buszt is – közölte a Royal Dutch Shell olajipari vállalat és a Bio-bean tiszta energiatechnológiával foglalkozó cég. Az új bioüzemanyagot, amely kávéolajat is tartalmaz, olyan londoni buszok esetében alkalmazzák, amelyeknél az üzemanyag módosítás nélkül használható. Az innovatív ötlet célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.