2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

A japán aranyszendvics komoly áttörést hozhat a napelemek piacán

Az aranyszendvics minden eddigi megoldásnál nagyobb hatásfokkal alakítja elektromos energiává a Nap fényét. A nanotechnológiával előállított, fajlagos nyersanyagszükséglete alapján olcsónak mondott napelemet a Hokkaido Egyetem kutatói fejlesztették ki.

Energia 

A földhűtőnek nem kell áram!

Floris Schoonderbeek zseniális ötlettel rukkolt elő: a holland tervező olyan hűtőt talált fel, amely áram nélkül tartja hidegen az élelmiszereket. Az innovatív megoldását a hagyományos pincetárolók inspirálták. 

Energia 

Az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint a jövőben az innováció nem kerülheti el a magyar bányászatot sem, az ágazat nem maradhat le a fejlődésben.

Energia 

Itt az energiatárolás jövője: a beton

A megújuló energiaforrások terjedésével egyre fontosabbá válik a villamos rendszer kiegyensúlyozása, hiszen például az egyenletesen áramot termelő atomerőművekkel szemben a szél- és naperőművek teljesítménye az időjárástól is függ. A többletenergia tárolását és a kieső időszakokban az áram visszapótlását illene szintén környezetbarát technológiával megoldani. A svájci Luganóban indult startup, az Energy Vault a víz és az akkumulátorok helyett a betonban bízik.

qubit.hu
Energia 

Adatközpont hőjével fűtenének egy norvég várost

A fenntarthatóság egyik példavárosa lehet Lyseparken, mely egyben a világ első energiapozitív településeként épülhet meg Norvégiában. A zöld projekt pikantériáját az adja, hogy egy hatalmas adatközpont hőjét fogják hasznosítani. 

Energia 

A folyékony akkumulátor forradalmasíthatja a villanyautók töltését

A Glasgow Egyetem vegyészei létrehoztak egy olyan folyékony akkumulátor-rendszert, amely képes az elektromos energia vagy a hidrogéngáz elraktározására. A találmánynak köszönhetően az elektromos autók töltési ideje másodpercekre csökkenhet. 

Energia 

Íme az ablak, amely megduplázza az energiahatékonyságot, és még a hőtől is véd

A megújuló energiaforrások terén sorra jelennek meg az innovációk. Ezúttal a Dél-kínai Műszaki Egyetem rukkolt elő egy olyan ablakkal, amely nemcsak kívül tartja a hőt, de még elektromos áramot is képes termelni.

Energia 

Komoly áttörés a napelem-technológiában

Kínai kutatóknak sikerült 17,3 százalékra növelniük az organikus napelemek energiaátalakítási hatékonyságát, ami újabb lépést jelent a zöld napelem széles körű használatának elterjedéséhez. 

Energia 

Jöhet a hidrogén üzemanyag!

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) komoly áttörést ért el az energiaforrásként használható hidrogén terén. A kutatók membrántechnológia használatával képesek voltak a hidrogént ammóniává, majd azt ismét hidrogénné alakítani. Ez azt jelenti, hogy világszerte könnyen szállíthatóvá válik a környezetbarát üzemanyag. 

Energia 

Három magyar fiatal is Európa kiválóságai között

Három magyar is bekerült az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által jelölt diplomások, vállalkozók és innovátorok közé – tudósított az EIT szerdai bejelentéséről a portfolio.hu.

Energia 

Malacos megújuló: sertéstrágyából állítanak elő áramot

Az észak-karolinai sertésekről korábban senki nem gondolta volna, hogy egy napon igazi sztárok lesznek. A jószágok hirtelen jött hírnevüket az Egyesült Államok egyik meghatározó energiaszolgáltatójának, a Duke Energynek köszönhetik. A vállalat ugyanis úgy döntött, hogy sertéstelepekről származó megújuló „földgázt” használ elektromos áram előállítására. 

Energia 

Falvak, melyekben nem kell rezsit fizetni

A nagyvilágban és hazánkban is vannak olyan települések, melyek teljes harmóniában működnek a természettel. Az élő- és ökofalvak gombamód szaporodnak világszerte, és igazi önfenntartó, valamint környezetbarát települések.

Energia 

Nocsak! Energiatermelő sárkányokkal kísérleteznek Németországban

Egy teljesen automatizált energiatermelő sárkányt fejlesztenek és tesztelnek Németországban. A technológia kiválóan alkalmas lehet a szélerőművek kiegészítésére. A SkyPower100 elnevezésű kutatási projektben több cég és egy egyetem is részt vesz.

Energia 

Földön kívüli energia mesterséges fotoszintézissel?

A növények képesek a fényt és a vizet „tüzelőanyaggá”, illetve oxigénné alakítani. A szakértők szerint ezt a természetes folyamatot nemcsak a Földön, hanem azon kívül is lehetne alkalmazni; például az űrutazó küldetések során.

Energia 

Baktériumra épülő napelem? Már dolgoznak a technológián

A University of British Columbia tudósai kifejlesztettek egy újfajta napelemet, amely az áram előállításához elektronika helyett baktériumokat használ. A szakemberek szerint az első látásra különös találmány kétszer produktívabb a hasonló módszerekhez képest. 

Energia 

Megújuló innováció: íme a találmány, melyet a közlekedés szele működtet

Utazás közben vagy egy forgalmas út mellett elsétálva is megtapasztalhattuk már, hogy mekkora ereje van a száguldó járművek által generált szélnek. Nos, ez a hétköznapi jelenség inspirálta a Deveci Tech forradalmi találmányát, az Enlil elnevezésű szélturbinát, melyet a közlekedés energiája működtet. 

Energia 

Szárnyaló energetikai ötlet az észtektől

A Zubax Robotix lett az idei PowerUp! nyertese. Európa legnagyobb energetikai innovációkat felsorakoztató versenyén az észt csapat egy olyan motorvezérlő egységet mutatott be, amely 10 százalékkal növeli az elektromos erőforrással hajtott repülőgépek energiahatékonyságát.

Energia 

Energiává lehet alakítani az elektromos gépek hőjét is

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban termelt energia 70 százaléka veszik el hőként; ennek nagy részét a számítógépek, az autók és az ipari gépek termelik. A Kalifornia Egyetem mérnökei most egy olyan találmánnyal rukkoltak elő, amely ezt a felesleges hőt képes energiává visszaalakítani.

Energia 

Környezetbarát ammóniaüzemet épít a Siemens

Az ammónia jelenleg azért nem szereplője a megújulóenergia-termelésnek, mert az előállításához szükséges hidrogént elsősorban a földgázból nyerik, majd megfelelő körülmények között nitrogéngázzal egyesítik. A Siemens azonban, úgy tűnik, megtalálta a megoldást: olyan innovatív ammóniaüzemet épít, amely környezetbarát energiatárolásra lesz alkalmas.

Energia 

Már nem kell sokat várni az olcsó áramra

A Boomberg New Energy Finance (BNEF) 2040-ig próbálta előre jelezni a világ energiaiparát fenekestül felforgató folyamatokat. A jelentés szerint nem csupán a szénerőműveket, de a gázzal működők egy részét is bezárják majd. Az áramtermelés költsége várhatóan 40-60 százalékkal zuhanhat.