2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Norman 2030-ra piacra kerülhet

A kaliforniai TAE Technologies nagy bejelentést tett a közelmúltban: olyan jól haladnak Norman névre keresztelt kísérleti fúziós reaktoruk fejlesztésével, hogy akár az évtized végére kereskedelmi forgalomba bocsáthatják a technológiát.

Energia 

A világ legnagyobb szélturbinája

2020 első felében a renoméjukra kényes nagybefektetők 35 milliárd dollárt öntöttek különböző tengeri szélerőműprojektekbe. Ha ennyi nehezen megkeresett dollár vándorol szélparkokba, akkor semmi kétség, hogy a szélenergia mára meggyőzte még a megrögzött megújuló-szkeptikusokat is.

Energia 

Lapátmentes szélturbinákat fejleszt egy startupvállalkozás

A Vortex Bladeless nevű cég szélturbinákat fejleszt, amelyek végre nem jelentenek veszélyt a közelükben élő, vadászó vagy elrepülő madarakra, ugyanis egyáltalán nincsenek lapátjaik. Voltaképpen nem is turbinák, hanem rezgő tornyok.

Energia 

Európa második legnagyobb geotermikus távhőrendszere készül Szegeden

Két ütemben összesen 9 geotermikus rendszert építenek ki Szegeden. Ezek közül kettő, a felsővárosi és az odesszai a próbaüzemen is túl van, és teljesen elkészült. Befejezéséhez közeledik a Rókus és az Északi városrészben is az új fűtési rendszer kialakítása, ezeket szeptemberben adhatják majd át.

Energia 

Tony Stark „szíve” csak mese, vagy tényleg létezik a radioaktív szuperakkumulátor?

Vajon működhet a valóságban is a Vasember, Tony Stark „szíve”, a palladium izotópját energiatermelésre használó Arc Reactor, vagy csupán energiautópia az elképzelés, hogy a radioaktív anyagokat fel lehet használni hosszú élettartamú, töltést sem igénylő akkumulátorok készítéséhez?

Energia 

Akvamarin projekt: óriási vízbontó berendezés épül Magyarországon

A kardoskúti föld alatti gáztárolónál épül az ország első, megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszere, valamint a hozzá tartozó hidrogéngáz-előkészítő. A beruházás célja, hogy a szezonálisan termelődő zöldáramfelesleg egy ügyes csavarral „eltárolhatóvá” váljon.

Energia 

Itt a világ első, meddő mélyfúrást újrahasznosító geotermikus minierőműve

Már évtizedek óta próbálkoztak hasonló rendszerek létrehozásával nemzetközi szinten, de az első olyan zárt ciklusú geotermikus hőtermelő erőmű, amely egy sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kutat hasznosít újra, Kiskunhalason valósult meg az MS Energy Solutions Kft. fejlesztésében.

Energia 

Mikor jöhetnek az új generációs akkumulátorok?

Öt perc alatt feltölthető akkumulátort fejleszt elektromos autókhoz egy izraeli vállalkozás, de még várni kell arra, hogy az újítás valóban megjelenjen az utakon.

Energia 

Az ember lesz az új akkumulátor?

A megújuló energia világában egymást követik az innovációk. Legutóbb a Coloradói Egyetem rukkolt elő egy nem mindennapi találmánnyal: a tudóscsapat egy olyan hordozható szerkezetet fejlesztett ki, amely az emberi test által kisugárzott hőből állítja elő a saját működéséhez szükséges energiát.

Energia 

A Pentagon űrbéli napeleme küldhet tiszta energiát a Földre

Napenergiát gyűjtő és továbbító űrbéli panelt fejlesztettek a Pentagonnak dolgozó tudósok, mely a Föld bármely pontjára képes lesz a jövőben elektromosságot küldeni. A pizzásdoboz méretű panelt ráadásul már sikeresen tesztelték. 

Energia 

Jöhet a Fiat e-Ducato?

A Ducato 1981 óta van jelen a piacon, és ez idő alatt csak Európában már 3 millió darabot adtak el belőle. Talán ezért is döntött úgy a Fiat Professional, hogy ezt a bejáratott modellt is ellátja elektromos meghajtással.

Energia 

Különleges napelemekkel segítenek

Segíteni sokféleképpen lehet a rászorulókon: pénzzel, önkéntes munkával, célba juttatott adományokkal. Napjainkban azonban már egy újfajta jótékonykodási mód is megjelent: különleges napelemes rendszereket telepítenek a világ szegényebb régióiba. 

Energia 

Értékes energia a tengerekből

Egy új környezetmérnöki tanulmány szerint ma még nem használjuk ki a tengeri erőforrásokban rejlő energiapotenciált, 2050-re azonban már képesek lesznek annyi villamos energiát termelni, amely Európa energiaigényének 10 százalékát is kielégíthetné. 

nrgreport.com
Energia 

Napenergia segítségével állítanak elő zöldammóniát

Globális változást hozhat az Új-Dél-Wales-i és a Sydney Egyetem technológiája: a tudósok levegőből, vízből és napenergia segítségével sikeresen állítottak elő „zöldammóniát”.

Energia 

Tovább növelhetik a napelemek hatékonyságát

Hosszabb élettartamú és nagyobb teljesítményű energiatermelőkké válhatnak a naperőművek fő alkatrészét képező napelemmodulok, ha a TÜV Rheinland új, minden korábbinál szigorúbb minőség-ellenőrző programját irányadó normaként alkalmazzák majd az iparágban.

nrgreport.com
Energia 

Megújulórekord lehet: napelemes rendszer 4500 méteres magasságban

Az Andokban, 4500 méteres magasságban építenek egy 25,9 MW-os hibrid napelemes rendszert. Az Aggreko nevű cég létesítménye szó szerint csúcstartó lehet. 

Energia 

Feltalálták az energiatermelő festéket

A Koreai Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói olyan szerves oldatot hoztak létre, melynek felhordásával megfelelő teljesítményű és nagy területű napelemek alakíthatók ki.

Energia 

Napenergiával fűtött menedékekkel óvnák a hajléktalanokat

Az utcára kényszerült emberek is biztonságos menedékre lelhetnek abban az új, vízálló, napenergiával fűtött alvószerkezetben, melyet jelenleg a németországi Ulmban tesztelnek a fejlesztők. 

Energia 

Szolárcserép vagy hagyományos napelem?

A megújulók piacán egyre fontosabb szerephez juthatnak a napelemes tetőcserepek is. Ennek oka, hogy a hagyományos fotovoltaikus rendszerekkel szemben az optimális besugárzású tetőfelületeken szinte teljes borítottságot tudnak biztosítani. A rögzítésük azonban messze nem olyan egyszerű, mint versenytársaiké, és egyéb hátrányaik is vannak.

Energia 

Különleges napelem növényi hulladékból

A Fülöp-szigeteki Carvey Ehren Maigue és cége, az AuREUS alapítója nyerte a fenntartható technikai újításokért odaítélt első James Dyson-díjat. A manilai Mapua Egyetem mérnökhallgatója által kifejlesztett napelemek egyáltalán nem hasonlítanak a felénk is használatos eszközökre, mivel áttetszőek, és az UV-fényt hasznosítják.