2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Hallott már a hóenergiáról?

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kampuszának kutatói egy olyan találmánnyal rukkoltak elő, amely a havazásból állít elő energiát. A hóalapú triboelektromos nanogenerátor (TENG) kicsi, vékony és rugalmas, ráadásul az áramtermeléshez még akkumulátorra sincs szüksége.

Energia 

Sok mindent megoldhat az Artech egytengelyű napkövetője

Érdekes találmánnyal rukkolt elő egy kínai napkövetőgyártó: az Arctech SkySmart-2 terméke egy olyan közüzemekhez tervezett, egytengelyű napkövető, amely a gyártó szerint megoldja a két, álló formátumban elhelyezett modulszerkezetnél felmerülő stabilitási problémákat.

Energia 

Ez nem vicc! A perovszkites napelemek is szeretik a koffeint

Viccnek indult, aztán komoly felfedezés lett belőle. A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói szerint a koffein hatékonyabbá teszi a perovszkites napelemeket. 

Energia 

Bazaltba zárni a szén-dioxidot?

Izland 2030-ig 40 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátását. Az ország néhány haladó gondolkodású tudósa most kitalálta, miként is lehetne a helyileg rendelkezésre álló természetes erőforrásokat felhasználni a cél érdekében. Szerintük a megoldás a bazaltban rejlik. 

Energia 

Mindent megváltoztathatnak az ultrakönnyű napelemek

Különleges napelem bukkant fel a horizonton: az új modul 2 milliméternél is vékonyabb,  és a súlya csupán egyharmada a hagyományosénak. Svájcban, Spanyolországban és Németországban már üzembe helyezték az első üvegmentes szerkezeteket.

Energia 

Már a vízerőmű is belefér a hátizsákba

Különleges találmánnyal rukkolt elő a Blue Freedom. A kis német cég különféle áramfejlesztőket, turbinákat gyárt, amelyekkel a folyó víz erejét lehet kiaknázni. Legutóbb egy hordozható mini vízerőmű is bekerült a kínálatukba. 

Energia 

Ígéretes találmányok az MVM Edison döntőjében

Elektromos meghajtású, napelemes hajó, az elektromos autók töltését optimalizáló rendszer, illetve okostelefonos alkalmazás, testreszabható okoslámpa és „ipari napóra” – egyebek mellett ilyen találmányok versengenek egymással az MVM Edison startupverseny idei döntőjében. 

Energia 

Az algalámpa, amely csak szén-dioxidot fogyaszt

Nem fogyaszt áramot, mégis világít, ráadásul oxigént is termel – egyebek mellett ilyen előnyei vannak az algalámpának, amely még a szén-dioxid megkötésére is alkalmas. 

Energia 

Villanyautók új szerepben?

Napjainkban is nagy sikerük van a villanyautóknak, de ha sikerül az áttörés, akkor az is elképzelhető, hogy hamarosan ezek a járművek nemcsak közlekedésre, hanem akár energiatárolásra is alkalmasak lesznek. 

alternativenergia.hu
Energia 

Napenergia mínusz 40 Celsius-fok alatt is

Napelemek fogják segíteni Olaszország Déli-sarkon folytatott kutatását. A hagyományos modulok egy különleges rendszernek köszönhetően a zord időjárási körülmények ellenére is tiszta energiát biztosíthatnak.

Energia 

Európát is meghódíthatják az üvegmentes napelemek

Egy sikeres németországi projektje után a Sunman úgy döntött, hogy üvegmentes kristályalapú napelem moduljait az európai piacra is bevezeti. A panelek nemcsak könnyűek, de a telepítésük is egyszerű.

Energia 

Drónok segítségével lehetne tovább növelni a napelemek hatékonyságát

A napelemek teljesítményvesztésének több oka is lehet: egyebek mellett a szennyeződés is csökkentheti a szerkezet hatékonyságát, ami persze komoly bevételkiesést jelenthet az üzemeltetőknek. Ezért is örvendetes a Coburgi Főiskola ötlete, miszerint drónok segítségével orvosolnák a problémát. 

Energia 

Zöldítenék a gázt Magyarországon

Magyarország az összes energiafelhasználása több mint egyharmadát földgázból elégíti ki, folynak kísérletek azzal kapcsolatban, hogyan lehetne zöldíteni a gázt – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Energia 

Innováció: a lítiumionos akkumulátorok 80 százaléka újrahasznosítható

A Fortumnak sikerült az áttörés: a tiszta energiával foglalkozó finn cég olyan technológiát fejlesztett ki, amely 80 százalékot meghaladó arányban teszi újrahasznosíthatóvá a villanyautók (EV) akkumulátorait. A lítiumionos aksik jelenlegi újrahasznosítási rátája körülbelül 50 százalék.

Energia 

A Toyotával Japán lehetne a hidrogénalapú üzemanyag bölcsője

Japán a hidrogénben látja a megoldást arra, hogy megszüntesse az importált olajtól és földgáztól való függését. Ebben sokat segíthet a Toyota: a márka ugyanis a Holland Energiakutatási Intézettel karöltve dolgozik egy olyan technológia kifejlesztésén, amely napenergia segítségével, párás levegőből képes hidrogént előállítani.

Energia 

Üzemanyag a tengerből

Már a hetvenes években is foglalkoztatta az autógyártókat az a kérdés, hogy mikképpen lehetne hidrogén üzemanyagot előállítani a tengervízből, ám a hatékonyság növelésére és a biztonságra nem sikerült jó megoldást találni. Vajon a Stanford Egyetem tudósainak sikerülhet az áttörés?

Energia 

A Google azt is tudni fogja, hogy merről fúj majd a szél

Mesterséges intelligencia segítségével a Google és a DeepMind hamarosan azt is meg tudja mondani, hogy honnan fúj majd a szél. Ez az információ a szélerőművek áramtermelését teheti hatékonyabbá. 

Energia 

Nem mindennapi naperőmű épül Angliában

Néhány hónapon belül beüzemelhetik az Egyesült Királyság legnagyobb, mindkét oldalán termelő fotovoltaikus panelekből álló naperőművét. A ma még innovációnak számító technológia tíz éven belül a globális piac harmadát uralhatja. 

Energia 

Okosfesték: hamarosan fénnyel tölthetjük az elektronikai eszközeinket

Ha minden jól megy, akkor hamarosan a digitális eszközeinket elég lesz kitenni egy kicsit a napra vagy a fényre ahhoz, hogy feltölthessük azokat. A svéd Exeger ugyanis jelenleg olyan napelemes festéket állított elő, amely véget vethet a mobiltöltők, illetve az energiapazarlás korszakának. 

Energia 

Már csak egy lépés kell ahhoz, hogy búcsút intsünk a földgázfogyasztásnak

Komoly áttörést értek el a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói azzal, hogy megépítettek egy olyan napelemes rendszert, amely napfényt használ ahhoz, hogy a levegő nedvességéből hidrogént állítson elő. A belga tudósok szerint már közel vagyunk ahhoz, hogy nullára redukáljuk a földgázfogyasztásunkat.