2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Ideje sportot csinálni a megújuló energiából

A megújuló energiáról kevés embernek jut eszébe az extrém sport. Spanyol kutatók azonban most kite-szörfösök ernyőjét elemzik ahhoz, hogy rájöjjenek, lehet-e a magasban megújuló energiát generáló rendszereket létrehozni a szél segítségével.

Energia 

Feltalálták a szolármotort

Egy francia startup olyan találmánnyal rukkolt elő, amely a napelemcellák által termelt energiát mechanikai mozgássá alakítja át, nincs szükség akkumulátorra vagy teljesítményelektronikára. A szolármotor lehetővé teszi vízszivattyúk és szellőzőrendszerek turbináinak több mint 20 éven keresztül történő működtetését.

Energia 

Hóból áramot? Jön a hóalapú triboelektromos nanogenerátor

A havat használnák energiaforrásként a kaliforniai UCLA egyetem kutatói. Találmányuk ráadásul kicsi, olcsó, és a működéséhez szükséges energiát is megtermeli. A kütyü hivatalosan a „hóalapú triboelektromos nanogenerátor” nevet kapta.

Energia 

A közönséges vízijácint lehet a jövő legkülönlegesebb energiaforrása

A közönséges vízijácint egy Dél-Amerikában őshonos vízinövény, melyet korábban a világ legrosszabb vízi gyomjának hittek, mivel eltorlaszolta a gátakat és folyókat. Mára azonban kiderült: négy kilogramm szárított növény elegendő ahhoz, hogy egy család napi energiaszükségletét fedezni lehessen.

Energia 

Mire jó a rozsda? Energiatermelésre!

A rozsdához sokan párosítják az elmúlást és a hanyatlást, most azonban egészen új értelmet kaphat a jelenség. A California Institute of Technology és a Northwestern University kutatói ugyanis már az áramtermelés új eszközeként tekintenek rá.

Energia 

Íme a módszer, amellyel szuprehatékony napelemeket lehetne előállítani

Óriási jelentősége lehet annak a módszernek, melyet a Rice Egyetemen fejlesztettek ki. Ha minden jól megy, akkor a tudósok elérhetik, hogy a napelemek a fény mellett a termikus sugárzást is hasznosítani tudják, és ezáltal jelentősen megnövekedjen az áramtermelő képességük. 

Energia 

Az ALTEO megszerezte az MNB Növekedési Kötvényprogramban való részvételhez szükséges minősítést

Az elsők között kapta meg az ALTEO Nyrt. a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretében kibocsátandó kötvények minősítését – közölte az Élő Bolygónkkal az ALTEO. 

Energia 

Magyar kutatók a szén-dioxid hasznosítására dolgoztak ki eljárást

Magyar kutatók a szén-dioxid hasznosítására dolgoztak ki alternatív energiaforrások igénybevételével működő reaktort. A technológia lehetővé teheti, hogy a szén-dioxidot még azt megelőzően lehessen hasznos anyaggá alakítani, mielőtt az a levegőbe kerülne.

Energia 

A szélenergia csodája

A megújuló energia piacán egyre több innovatív találmány születik. A különlegességek közé ezúttal a Windstalk szélerőmű ötlete is bekerült, amely új megoldást jelenthetne a szélenergia hasznosítására.

Energia 

A végtelenbe és tovább: a napvitorla-küldetés

Nagyon úgy néz ki, hogy az űrkutatás történelmében új reménység kap főszerepet: az amerikai Planetary Society ugyanis komoly reményeket fűz a napvitorlákhoz, amelyek nagyobb sebességet képesek elérni, mint a vegyi anyagokon alapuló meghajtással működő rakéták. 

Energia 

A britek is szívesen váltanának megújulóra

Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban a fosszilis energiával ellátott fogyasztók mintegy kétharmada szívesen váltana megújulókra, ha ez nem eredményezné az árak drasztikus emelkedését. Az E.On brit leányvállalatánál állítják: ennek már most sincs akadálya.

Energia 

Jönnek az öngyógyító akkumulátorok?

Az akkumulátorok zöme lítiumionnal vagy nátriummal működik – a két anyag hatékonysága vitathatatlan, ám az ezzel készült energiatárolók élettartama folyamatos használat esetén jelentősen csökken. A Tokiói Egyetem mérnökei most öngyógyító elemek kifejlesztésével próbálják áthidalni a problémát.

Energia 

Most már a napelemet is össze lehet hajtani

Igen hasznos találmánnyal rukkolt elő a Dhp Technology AG. A gyártó által kifejlesztett HORIZON nevű rendszer különlegessége, hogy öt méterrel a felszín fölött helyezkedik el, ráadásul erős szél vagy havazás esetén a szerkezet összehajtható, így az elemek a tárolójukba kerülnek.

Energia 

3 milliót is lehet nyerni a napelempályázaton

Hétfőtől, június 24-től adhatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatási kérelmeiket kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésének támogatására – tudatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel.

Energia 

Jöhetnek a fehér napelemek is!

Egyre több innovációról lehet hallani a megújuló energiaforrások piacán – ezúttal fehér napelemeket teszteltek a szakemberek. A modulok azért is különlegesek, mert mindeddig úgy tűnt, hogy lehetetlen létrehozni világos színű szerkezeteket. 

Energia 

Mi lenne, ha tojáshéjban tárolnánk az energiát?

A tojáshéj előnye, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kalcium-karbonátot, ezért nagyon olcsó lítiumionos kondenzátor készíthető a segítségével. A Helmholtz Intézet kutatói kísérletük során igen szép eredményeket értek el a tojáshéjjal, melyet akár energiatárolásra is használhatnánk. 

Energia 

Tiszta energiát az űrhajóknak is!

Ha itt, a Földön is bevált a megújuló energia, akkor miért ne lehetne akár a világűrben is hasznát venni? Ha minden jól megy, a  SpaceX Falcon Heavy lesz az első űrhajó, amely zöldüzemanyaggal fog működni. 

Energia 

Áttörés Szegedről: hidrogéngáz zöldalgákkal

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (MTA SZBK) igazi áttörést sikerült elérniük a hazai kutatóknak: egy új módszer segítségével minden eddiginél hatékonyabban lehet hidrogéngázt előállítani zöldalgák segítségével.

Energia 

Sárkányok fogják be a szelet

A szélerőművek magassága általában 60-80 méter körül van, így problémát jelent a felsőbb légrétegekben fújó szelek hasznosítása. Egy új technológiának köszönhetően azonban ezeket a szeleket sárkányokkal „be lehet fogni”.

Energia 

Üzemanyag mesterséges fotoszintézissel?

Az Illinois Egyetem kémikusainak sikerült vízből, szén-dioxidból és látható fényből mesterséges fotoszintézissel üzemanyagot előállítani. Az eredménynek köszönhetően új lehetőséget kaphat a napból nyert energia elraktározása.