2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

A britek is szívesen váltanának megújulóra

Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban a fosszilis energiával ellátott fogyasztók mintegy kétharmada szívesen váltana megújulókra, ha ez nem eredményezné az árak drasztikus emelkedését. Az E.On brit leányvállalatánál állítják: ennek már most sincs akadálya.

Energia 

Jönnek az öngyógyító akkumulátorok?

Az akkumulátorok zöme lítiumionnal vagy nátriummal működik – a két anyag hatékonysága vitathatatlan, ám az ezzel készült energiatárolók élettartama folyamatos használat esetén jelentősen csökken. A Tokiói Egyetem mérnökei most öngyógyító elemek kifejlesztésével próbálják áthidalni a problémát.

Energia 

Most már a napelemet is össze lehet hajtani

Igen hasznos találmánnyal rukkolt elő a Dhp Technology AG. A gyártó által kifejlesztett HORIZON nevű rendszer különlegessége, hogy öt méterrel a felszín fölött helyezkedik el, ráadásul erős szél vagy havazás esetén a szerkezet összehajtható, így az elemek a tárolójukba kerülnek.

Energia 

3 milliót is lehet nyerni a napelempályázaton

Hétfőtől, június 24-től adhatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatási kérelmeiket kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésének támogatására – tudatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel.

Energia 

Jöhetnek a fehér napelemek is!

Egyre több innovációról lehet hallani a megújuló energiaforrások piacán – ezúttal fehér napelemeket teszteltek a szakemberek. A modulok azért is különlegesek, mert mindeddig úgy tűnt, hogy lehetetlen létrehozni világos színű szerkezeteket. 

Energia 

Mi lenne, ha tojáshéjban tárolnánk az energiát?

A tojáshéj előnye, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kalcium-karbonátot, ezért nagyon olcsó lítiumionos kondenzátor készíthető a segítségével. A Helmholtz Intézet kutatói kísérletük során igen szép eredményeket értek el a tojáshéjjal, melyet akár energiatárolásra is használhatnánk. 

Energia 

Tiszta energiát az űrhajóknak is!

Ha itt, a Földön is bevált a megújuló energia, akkor miért ne lehetne akár a világűrben is hasznát venni? Ha minden jól megy, a  SpaceX Falcon Heavy lesz az első űrhajó, amely zöldüzemanyaggal fog működni. 

Energia 

Áttörés Szegedről: hidrogéngáz zöldalgákkal

A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (MTA SZBK) igazi áttörést sikerült elérniük a hazai kutatóknak: egy új módszer segítségével minden eddiginél hatékonyabban lehet hidrogéngázt előállítani zöldalgák segítségével.

Energia 

Sárkányok fogják be a szelet

A szélerőművek magassága általában 60-80 méter körül van, így problémát jelent a felsőbb légrétegekben fújó szelek hasznosítása. Egy új technológiának köszönhetően azonban ezeket a szeleket sárkányokkal „be lehet fogni”.

Energia 

Üzemanyag mesterséges fotoszintézissel?

Az Illinois Egyetem kémikusainak sikerült vízből, szén-dioxidból és látható fényből mesterséges fotoszintézissel üzemanyagot előállítani. Az eredménynek köszönhetően új lehetőséget kaphat a napból nyert energia elraktározása.

Energia 

Közeleg a nap, amikor a villanyautó pénzt keres a tulajdonosának?

Szép jövő várhat a villanyautókra, főleg akkor, ha sikerül megteremteni a szabályozási hátterét a vehicle-to-grid (V2G) megoldásnak, amellyel a járgány tulajdonosa pénzt kereshetne azzal, hogy autója a villamosenergia-hálózat ideiglenes tárolókapacitásává válik. 

portfolio.hu
Energia 

Hallott már a hóenergiáról?

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kampuszának kutatói egy olyan találmánnyal rukkoltak elő, amely a havazásból állít elő energiát. A hóalapú triboelektromos nanogenerátor (TENG) kicsi, vékony és rugalmas, ráadásul az áramtermeléshez még akkumulátorra sincs szüksége.

Energia 

Sok mindent megoldhat az Artech egytengelyű napkövetője

Érdekes találmánnyal rukkolt elő egy kínai napkövetőgyártó: az Arctech SkySmart-2 terméke egy olyan közüzemekhez tervezett, egytengelyű napkövető, amely a gyártó szerint megoldja a két, álló formátumban elhelyezett modulszerkezetnél felmerülő stabilitási problémákat.

Energia 

Ez nem vicc! A perovszkites napelemek is szeretik a koffeint

Viccnek indult, aztán komoly felfedezés lett belőle. A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem és a kínai Solargiga Energy kutatói szerint a koffein hatékonyabbá teszi a perovszkites napelemeket. 

Energia 

Bazaltba zárni a szén-dioxidot?

Izland 2030-ig 40 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátását. Az ország néhány haladó gondolkodású tudósa most kitalálta, miként is lehetne a helyileg rendelkezésre álló természetes erőforrásokat felhasználni a cél érdekében. Szerintük a megoldás a bazaltban rejlik. 

Energia 

Mindent megváltoztathatnak az ultrakönnyű napelemek

Különleges napelem bukkant fel a horizonton: az új modul 2 milliméternél is vékonyabb,  és a súlya csupán egyharmada a hagyományosénak. Svájcban, Spanyolországban és Németországban már üzembe helyezték az első üvegmentes szerkezeteket.

Energia 

Már a vízerőmű is belefér a hátizsákba

Különleges találmánnyal rukkolt elő a Blue Freedom. A kis német cég különféle áramfejlesztőket, turbinákat gyárt, amelyekkel a folyó víz erejét lehet kiaknázni. Legutóbb egy hordozható mini vízerőmű is bekerült a kínálatukba. 

Energia 

Ígéretes találmányok az MVM Edison döntőjében

Elektromos meghajtású, napelemes hajó, az elektromos autók töltését optimalizáló rendszer, illetve okostelefonos alkalmazás, testreszabható okoslámpa és „ipari napóra” – egyebek mellett ilyen találmányok versengenek egymással az MVM Edison startupverseny idei döntőjében. 

Energia 

Az algalámpa, amely csak szén-dioxidot fogyaszt

Nem fogyaszt áramot, mégis világít, ráadásul oxigént is termel – egyebek mellett ilyen előnyei vannak az algalámpának, amely még a szén-dioxid megkötésére is alkalmas. 

Energia 

Villanyautók új szerepben?

Napjainkban is nagy sikerük van a villanyautóknak, de ha sikerül az áttörés, akkor az is elképzelhető, hogy hamarosan ezek a járművek nemcsak közlekedésre, hanem akár energiatárolásra is alkalmasak lesznek. 

alternativenergia.hu