2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

A Microsoftot is megihlette a napenergia

A napenergia a számítástechnika világába is kezdi behálózni magát. A Microsoft például azt fontolgatja, hogy a Surface Pro 8 mellé készülő új Type Coverbe napelemeket épít.

Energia 

Egy új találmány segít fokozni a napelemek hatékonyságát

Észt kutatók kidolgoztak egy új, mikrokristályokra épülő monoszemcsés portechnológiát, amely párhuzamosan kapcsolt miniatűr napelemcellákat alkothat egy hatalmas modulon belül. Az új módszerrel képesek voltak több mint 2 százalékkal megnövelni a cellák hatékonyságát.

Energia 

A jövő útja napelemes

Egyre több olyan innovatív találmány születik napjainkban, melyeket a megújuló energia inspirált. Ezúttal a Shanghai Jiao Tong Egyetem és a Hongkongi műszaki Egyetem tudósai napelemes burkolólapot fejlesztettek ki járdákhoz és bicikliutakhoz.

Energia 

Az űrből érkezhet a korlátlan tiszta energia

A növekvő energiaigény miatt kiemelten fontos lenne növelni a megújuló kapacitásokat – erre talált most megoldást Kína. Az ázsiai ország ugyanis 2035-re elkészítheti a világ első űrbe helyezett naperőművét, mely óriási távolságra a Földtől gyűjtené össze a Nap energiáját, majd juttatná azt le a bolygóra.

Energia 

Mesterséges Nappal rukkoltak elő Kínában

Kínában már 2020-ban beüzemelhetik azt a fúziós reaktort, melynek működése elve miatt a Mesterséges Nap nevet kapta. Az innovatív találmánnyal sokkal olcsóbban, tisztábban és biztonságosabban lehetne majd nukleáris energiát előállítani. 

Energia 

Bővítik a világ legnagyobb lítiumion akkumulátorát

A francia Neoen bejelentette, hogy 50 százalékkal bővíti a dél-ausztráliai Hornsdale energiatároló rendszerét, amely egyben a világ legnagyobb lítiumion akkumulátora is. A fejlesztésnek köszönhetően még stabilabb lehet a térség  elektromos hálózata.

mnnsz.hu
Energia 

Jöhetnek az újabb alternatív üzemanyagok?

A kutatók már évtizedek óta keresik a megoldást arra, hogy mikképpen lehetne környezetbarát üzemanyagot készíteni. Most két olyan új eljárással is kísérleteznek, amelyek akár tíz év múlva már áttörést hozhatnak.

Energia 

Óriási napenergiás áttörést ért el egy energetikai cég

A napokban bemutatkozott a Bill Gates által is támogatott Heliogen energetikai cég, amely máris óriási napenergiás innovációkkal hívta fel magára a figyelmet. A startup mesterséges intelligencia segítségével 1000 Celsius-fokra tudott felhevíteni egy napkemencét.

Energia 

A víz átírhatja a világ energiamixét

A párizsi Powergreen Europe konferencián a vízenergia is fókuszba került. A bemutatott technológiák rámutattak arra, hogy az árapályból nyerhető energia nemcsak olcsó és kiszámítható, de komoly esélye van arra, hogy a közeljövőben még fontosabb szerepe legyen a világ energiamixében. 

Energia 

A műnapraforgóval még hatékonyabban lehetne „betakarítani” a napenergiát

A napenergia fontosságát jól példázza az is, hogy a tudomány egyre több innovációval rukkol elő. A Kaliforniai Egyetemen ezúttal automatikusan a fény felé forduló, kicsi, mesterséges napraforgókat hívtak életre, amelyekkel 400 százalékkal több napenergiát lehet termelni.

Energia 

A svédek megtalálták a megoldást a napenergia tárolására

A kutatók évtizedek óta dolgoznak azon, hogy az ideális időjárási viszonyok között megtermelt napenergia feleslege akkor hasznosulhasson, amikor nincs elég napsütés vagy szél. Úgy tűnik, a svédeknek most sikerült megoldást találniuk a problémára. 

Energia 

Lótrágyából áramot? Miért ne?

Megdicsérte a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) a Helsinki Nemzetközi Lóshow-t, amiért saját forrásból, a lovak trágyájából fedezi teljes villamosáram-szükségletét. A FEI Világkupa díjugrató selejtezőjének négy napja alatt 150 megawatt elektromos áramot állítottak elő a 370 versenyló által termelt 100 tonna trágyából, amiből nemcsak a rendezvény áramszükségletét sikerült fedezni, hanem még helsinki lakások fűtésére is futotta.

Energia 

Jöhetnek az Eiffel-torony méretű szélerőművek?

A megújuló energiával kapcsolatos technológiai innovációk maximumfokozaton pörögnek. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint 2040-re akár tizenötszörösére nőhet a telepített szélenergia-kapacitás a 2018-as értékhez képest. Ráadásul mindeközben a turbinák mérete is növekvésnek indult. 

Energia 

Megújuló energia felhasználásával kísérletezik a MOL

A MOL tavaly két fő területen, a geotermikus és napenergia területén folytatta a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos lehetőségek feltárását. A MOL-csoport megkezdte első mély geotermikus projektjének kidolgozását, melynek célja a geotermikus energia megújuló energiaforrásként való hasznosítása.

Energia 

A mesterséges levél lesz a benzin egyik alternatívája?

A Cambdrige-i Egyetem kutatói egy olyan mesterséges levelet hoztak létre, amely a napfény, szén-dioxid és víz felhasználásával képes előállítani egy széles körben alkalmazott gázt, melyet jelenleg fosszilis anyagokból nyernek. A technológia akár a benzin alternatívája is lehet. 

Energia 

Ideje sportot csinálni a megújuló energiából

A megújuló energiáról kevés embernek jut eszébe az extrém sport. Spanyol kutatók azonban most kite-szörfösök ernyőjét elemzik ahhoz, hogy rájöjjenek, lehet-e a magasban megújuló energiát generáló rendszereket létrehozni a szél segítségével.

Energia 

Feltalálták a szolármotort

Egy francia startup olyan találmánnyal rukkolt elő, amely a napelemcellák által termelt energiát mechanikai mozgássá alakítja át, nincs szükség akkumulátorra vagy teljesítményelektronikára. A szolármotor lehetővé teszi vízszivattyúk és szellőzőrendszerek turbináinak több mint 20 éven keresztül történő működtetését.

Energia 

Hóból áramot? Jön a hóalapú triboelektromos nanogenerátor

A havat használnák energiaforrásként a kaliforniai UCLA egyetem kutatói. Találmányuk ráadásul kicsi, olcsó, és a működéséhez szükséges energiát is megtermeli. A kütyü hivatalosan a „hóalapú triboelektromos nanogenerátor” nevet kapta.

Energia 

A közönséges vízijácint lehet a jövő legkülönlegesebb energiaforrása

A közönséges vízijácint egy Dél-Amerikában őshonos vízinövény, melyet korábban a világ legrosszabb vízi gyomjának hittek, mivel eltorlaszolta a gátakat és folyókat. Mára azonban kiderült: négy kilogramm szárított növény elegendő ahhoz, hogy egy család napi energiaszükségletét fedezni lehessen.

Energia 

Mire jó a rozsda? Energiatermelésre!

A rozsdához sokan párosítják az elmúlást és a hanyatlást, most azonban egészen új értelmet kaphat a jelenség. A California Institute of Technology és a Northwestern University kutatói ugyanis már az áramtermelés új eszközeként tekintenek rá.