2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

A műnapraforgóval még hatékonyabban lehetne „betakarítani” a napenergiát

A napenergia fontosságát jól példázza az is, hogy a tudomány egyre több innovációval rukkol elő. A Kaliforniai Egyetemen ezúttal automatikusan a fény felé forduló, kicsi, mesterséges napraforgókat hívtak életre, amelyekkel 400 százalékkal több napenergiát lehet termelni.

Energia 

A svédek megtalálták a megoldást a napenergia tárolására

A kutatók évtizedek óta dolgoznak azon, hogy az ideális időjárási viszonyok között megtermelt napenergia feleslege akkor hasznosulhasson, amikor nincs elég napsütés vagy szél. Úgy tűnik, a svédeknek most sikerült megoldást találniuk a problémára. 

Energia 

Lótrágyából áramot? Miért ne?

Megdicsérte a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI) a Helsinki Nemzetközi Lóshow-t, amiért saját forrásból, a lovak trágyájából fedezi teljes villamosáram-szükségletét. A FEI Világkupa díjugrató selejtezőjének négy napja alatt 150 megawatt elektromos áramot állítottak elő a 370 versenyló által termelt 100 tonna trágyából, amiből nemcsak a rendezvény áramszükségletét sikerült fedezni, hanem még helsinki lakások fűtésére is futotta.

Energia 

Jöhetnek az Eiffel-torony méretű szélerőművek?

A megújuló energiával kapcsolatos technológiai innovációk maximumfokozaton pörögnek. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint 2040-re akár tizenötszörösére nőhet a telepített szélenergia-kapacitás a 2018-as értékhez képest. Ráadásul mindeközben a turbinák mérete is növekvésnek indult. 

Energia 

Megújuló energia felhasználásával kísérletezik a MOL

A MOL tavaly két fő területen, a geotermikus és napenergia területén folytatta a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos lehetőségek feltárását. A MOL-csoport megkezdte első mély geotermikus projektjének kidolgozását, melynek célja a geotermikus energia megújuló energiaforrásként való hasznosítása.

Energia 

A mesterséges levél lesz a benzin egyik alternatívája?

A Cambdrige-i Egyetem kutatói egy olyan mesterséges levelet hoztak létre, amely a napfény, szén-dioxid és víz felhasználásával képes előállítani egy széles körben alkalmazott gázt, melyet jelenleg fosszilis anyagokból nyernek. A technológia akár a benzin alternatívája is lehet. 

Energia 

Ideje sportot csinálni a megújuló energiából

A megújuló energiáról kevés embernek jut eszébe az extrém sport. Spanyol kutatók azonban most kite-szörfösök ernyőjét elemzik ahhoz, hogy rájöjjenek, lehet-e a magasban megújuló energiát generáló rendszereket létrehozni a szél segítségével.

Energia 

Feltalálták a szolármotort

Egy francia startup olyan találmánnyal rukkolt elő, amely a napelemcellák által termelt energiát mechanikai mozgássá alakítja át, nincs szükség akkumulátorra vagy teljesítményelektronikára. A szolármotor lehetővé teszi vízszivattyúk és szellőzőrendszerek turbináinak több mint 20 éven keresztül történő működtetését.

Energia 

Hóból áramot? Jön a hóalapú triboelektromos nanogenerátor

A havat használnák energiaforrásként a kaliforniai UCLA egyetem kutatói. Találmányuk ráadásul kicsi, olcsó, és a működéséhez szükséges energiát is megtermeli. A kütyü hivatalosan a „hóalapú triboelektromos nanogenerátor” nevet kapta.

Energia 

A közönséges vízijácint lehet a jövő legkülönlegesebb energiaforrása

A közönséges vízijácint egy Dél-Amerikában őshonos vízinövény, melyet korábban a világ legrosszabb vízi gyomjának hittek, mivel eltorlaszolta a gátakat és folyókat. Mára azonban kiderült: négy kilogramm szárított növény elegendő ahhoz, hogy egy család napi energiaszükségletét fedezni lehessen.

Energia 

Mire jó a rozsda? Energiatermelésre!

A rozsdához sokan párosítják az elmúlást és a hanyatlást, most azonban egészen új értelmet kaphat a jelenség. A California Institute of Technology és a Northwestern University kutatói ugyanis már az áramtermelés új eszközeként tekintenek rá.

Energia 

Íme a módszer, amellyel szuprehatékony napelemeket lehetne előállítani

Óriási jelentősége lehet annak a módszernek, melyet a Rice Egyetemen fejlesztettek ki. Ha minden jól megy, akkor a tudósok elérhetik, hogy a napelemek a fény mellett a termikus sugárzást is hasznosítani tudják, és ezáltal jelentősen megnövekedjen az áramtermelő képességük. 

Energia 

Az ALTEO megszerezte az MNB Növekedési Kötvényprogramban való részvételhez szükséges minősítést

Az elsők között kapta meg az ALTEO Nyrt. a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretében kibocsátandó kötvények minősítését – közölte az Élő Bolygónkkal az ALTEO. 

Energia 

Magyar kutatók a szén-dioxid hasznosítására dolgoztak ki eljárást

Magyar kutatók a szén-dioxid hasznosítására dolgoztak ki alternatív energiaforrások igénybevételével működő reaktort. A technológia lehetővé teheti, hogy a szén-dioxidot még azt megelőzően lehessen hasznos anyaggá alakítani, mielőtt az a levegőbe kerülne.

Energia 

A szélenergia csodája

A megújuló energia piacán egyre több innovatív találmány születik. A különlegességek közé ezúttal a Windstalk szélerőmű ötlete is bekerült, amely új megoldást jelenthetne a szélenergia hasznosítására.

Energia 

A végtelenbe és tovább: a napvitorla-küldetés

Nagyon úgy néz ki, hogy az űrkutatás történelmében új reménység kap főszerepet: az amerikai Planetary Society ugyanis komoly reményeket fűz a napvitorlákhoz, amelyek nagyobb sebességet képesek elérni, mint a vegyi anyagokon alapuló meghajtással működő rakéták. 

Energia 

A britek is szívesen váltanának megújulóra

Egy felmérés szerint az Egyesült Királyságban a fosszilis energiával ellátott fogyasztók mintegy kétharmada szívesen váltana megújulókra, ha ez nem eredményezné az árak drasztikus emelkedését. Az E.On brit leányvállalatánál állítják: ennek már most sincs akadálya.

Energia 

Jönnek az öngyógyító akkumulátorok?

Az akkumulátorok zöme lítiumionnal vagy nátriummal működik – a két anyag hatékonysága vitathatatlan, ám az ezzel készült energiatárolók élettartama folyamatos használat esetén jelentősen csökken. A Tokiói Egyetem mérnökei most öngyógyító elemek kifejlesztésével próbálják áthidalni a problémát.

Energia 

Most már a napelemet is össze lehet hajtani

Igen hasznos találmánnyal rukkolt elő a Dhp Technology AG. A gyártó által kifejlesztett HORIZON nevű rendszer különlegessége, hogy öt méterrel a felszín fölött helyezkedik el, ráadásul erős szél vagy havazás esetén a szerkezet összehajtható, így az elemek a tárolójukba kerülnek.

Energia 

3 milliót is lehet nyerni a napelempályázaton

Hétfőtől, június 24-től adhatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatási kérelmeiket kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésének támogatására – tudatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel.