2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Különleges napelem növényi hulladékból

A Fülöp-szigeteki Carvey Ehren Maigue és cége, az AuREUS alapítója nyerte a fenntartható technikai újításokért odaítélt első James Dyson-díjat. A manilai Mapua Egyetem mérnökhallgatója által kifejlesztett napelemek egyáltalán nem hasonlítanak a felénk is használatos eszközökre, mivel áttetszőek, és az UV-fényt hasznosítják.

Energia 

Dánia mesterséges energiaszigetet épít

Dánia tengerben álló szélturbinák áramából hidrogént gyártana, tárolná, hogy aztán azt tankerekbe töltsék. Mindezt egy északi-tengeri mesterséges szigeten. És egyből még egy másikon is – akár. Mindezt azért, mert Dániának új klímastratégiája van.

Energia 

A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás

Nőtt a biomassza és a geotermikus energia, miközben majdnem a felére esett vissza a szén felhasználása 2016 és 2019 között – derül ki az energiahivatal és a távhőszolgáltatók szövetségének közös kiadványából.

Energia 

Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában

A francia Neoen ausztrál leányvállalata egy Sydney közelében épülő napelemes erőművel kombinált gigantikus akkumulátortelepre adott be terveket. A különleges létesítmény akár már két év múlva elkezdheti a termelést.

Energia 

Napelemes távirányító a Samsungtól

Nem csak a háztetőkön, a hétköznapi eszközökön is megjelennek a napelemek. A Samsung például a CES 2021 előtt, a First Look virtuális eseményén mutatta be 2021-es tévés portfólióját, amelyben a legérdekesebb, hogy egyes modellek napelemes távirányítóval érkeznek.

Energia 

Elképesztő innovációs verseny folyik a napelemgyártók között

Nemcsak az árak folyamatos csökkentésével, hanem az egyre nagyobb teljesítmény elérését lehetővé tevő innovációkkal is igyekeznek javítani piaci pozícióikat a napelemek gyártói. Ennek köszönhetően olyan új megoldások születtek, mint az osztott napelem-technológia vagy a résmentes modulok.

nrgreport.com
Energia 

Napelemmel az elsivatagosodás ellen?

Kínában a Góbi sivatag egyre nagyobb gazdaságilag hasznosítható területet hódít meg, ezért az ország azonnali beavatkozásra kényszerült: az egyik legideálisabb megoldásnak a napelemparkokat találták.

Energia 

Világrekorder lett a koreai mesterséges nap

A dél-koreai mesterséges nap néven is ismert KSTAR új fúziós világrekordot döntött: 20 másodpercig tartotta 100 millió Celsius-fokos ionhőmérsékleten a benne áramló plazmát. 

Energia 

Már épül a világ legnagyobb hordozható napelemfarmja

Napelemes innovációkból az utóbbi években nincs hiány. Ausztráliában nemrég üzembe helyeztek egy 12 MW teljesítményre képes, összehajtogatható és hordozható napelemes rendszert.

Energia 

Napelemes zajvédőket tesztelnek

A holland Heijmans szolár zajvédőket telepített, hogy három különböző fotovoltaikusmodul-technológiát vizsgálhasson meg: a kadmium-tellurid, a CIGS- (réz-indium-gallium-diszelenid) és a kristályos termékek kerültek górcső alá. 

mnnsz.hu
Energia 

Hidrogénbarlang épül Berlin mellett

Az oldenburgi energiaszolgáltató (EWE) hamarosan nekikezd egy 500 köbméter térfogatú hidrogéntároló barlang kialakításához Berlin mellett. A különleges létesítményt a tervek szerint 2022-ben helyezik üzembe. 

Energia 

Tiszta energia érkezhet Oroszországból

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a fosszilis energiahordozóknak nincs hosszú távú jövője. Európa hidrogént importálna a megszokott, keleti irányokból, és Oroszország lehet a gázexportőr. 

magyarnemzet.hu
Energia 

Fontos napelemes problémát oldottak meg

A napelemeknél gyakori hibaként jelennek meg a repedések, amelyek a cellák forrasztás során keletkező sérülései miatt alakulnak ki. A Wolverhamptoni Egyetem kutatói erre a problémára kerestek megoldást.

Energia 

Citrushéjból készítenek biogázt

Újabb szereplővel bővülhet a tiszta energia piaca. Lukitawesa Lukitawesa, a Boråsi Egyetem munkatársa ugyanis rájött arra, hogy a citrusfeldolgozó ipartól származó hulladékokból értékes biogáz, illetve egyéb termékek állíthatók elő.

Energia 

Fontos mérföldkőhöz ért a napenergia tárolása

A tiszta energiára való átálláshoz elengedhetetlen, hogy olyan technológiákat találjunk, melyekkel hosszú távon, hatékonyan tárolhatjuk az előállított energiát. A Lancasteri Egyetem kutatói nemrég arra is megoldást találtak, hogyan lehet elraktározni a napenergiát.

Energia 

Különleges elektromos töltőpont

A fotovoltaikus rendszerek egyik meghatározó gyártója, a Solarwatt és a Centregreat-csoport közösen fejlesztene ki beépített akkumulátorcsomaggal rendelkező, napenergiával működő elektromos járműtöltőt.

mnnsz.hu
Energia 

Fókuszban a zöldhidrogén

A világ legnagyobb zöldhidrogén-fejlesztői közösen tűzték ki azt a célt, hogy a jelenlegi ötvenszeresére emeljék a következő hat évben a termelésüket, miközben radikálisan levinnék a termék költségeit is.

Energia 

Komoly változást hozhatnak az újrahasznosított napelemek

A Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai környezetbarát módszert dolgoztak ki, amellyel költséghatékonyan lehet újrahasznosítani a perovszkit napelemcellákat. Az eljárás fontos mérföldkő lehet a napenergia-iparban.

Energia 

Kína üzembe helyezte újfajta fúziós reaktorát

A Szecsuán tartományban lévő Tokamak HL-2M kutatóreaktor, amely a „mesterséges Nap” néven vált ismertté, új utakat nyithat a megújuló energiaforrások számára. 

Energia 

Milyen előnye van a színes napelemnek?

A megújuló energia piacán mindig van új a nap alatt – a többi között ezt példázza az is, hogy megjelentek a színes napelemek, amelyek nemcsak tiszta energiát termenek, hanem az esztétikai elvárásoknak is megfelelhetnek.