2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve

Az Oceans of Energy nevű holland társaság 18 hónapig figyelt meg egy Északi-tengerre telepített úszó napelemes rendszert, és arra jutottak, hogy a napelemtutaj sokkal jobban bírta a nyílt tengeren a hullámzást, a dagályokat és az időjárás viszontagságait, mint ahogy azt előtte gondolták.

Energia 

A zöldhidrogén legnagyobb baja, hogy sokkal drágább, mint földgázból előállított testvére

Bár kézenfekvő volna, hogy ha van rá módszer, akkor készítsük megújuló energiával, kibocsátásmentes módon a hidrogént, ezzel szemben a rideg valóság az, hogy földgázból lehet a legolcsóbban hidrogént előállítani, csakhogy ilyenkor általában a szén atom szén-dioxid formájában távozik a légkörbe.

Energia 

Hogyan képzeljük el a környezetbarát okosvécét?

Dél-Korea az élen jár abban, hogy az élet szó szerint minden területét könnyebbé, praktikusabbá vagy éppen környezetbarátabbá tegye invenciózus megoldásokkal, okostechnológiák alkalmazásával, valamint az emberek ötletes ösztönzésével. Nem kivétel ez alól a vécéhasználat sem.

Energia 

Villanyautók: kikerül a városokból, de nem szűnik meg a környezeti terhelés?

Mennyire zöldek valójában a villanyautók? Az elektromos autók működés közben nem bocsátanak ki káros anyagokat, így nem szennyezik közvetlen környezetüket, de a meghajtásukhoz használt elektromos áramot meg kell valahogyan termelni, és az akkumulátorokat is le kell valamiből, valahogyan gyártani.

Energia 

Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén

A határfelületen bekövetkező töltésátmenetek az alapjai számos ipari technológiának. A Szegedi Tudományegyetem interdiszciplináris kutatócsoportja a megújuló energiaforrások kiaknázása és tárolása, valamint a környezeti szennyezők detektálása és ártalmatlanítása területén ért el új eredményeket.

Energia 

Felemelt és leejtett testek, tanuló algoritmusok, avagy energiatárolás a megújulók korában

Ha megújuló energiáról van szó, már nem is annyira a termelés, mint inkább a tárolás az igazi kihívás. A Qubit.hu cikke bemutat néhány innovatív megoldást az akkumulátorostól a szivattyúson át a gravitációsig, külön kitérve arra is, hogy Magyarországon melyik irányba éri meg elindulnunk.

Energia 

Privát szféra a negyedik ipari forradalomban, avagy energiabiztonság és a dolgok internete

Texasban pokoli a hőség, a szolgáltatók pedig távolról igyekeznek visszafogni a klímaberendezések használatát, ugyanis újra olyan áramkimaradásoktól tartanak, mint amilyenekkel az év eleji hóviharok idején kellett szembesülniük. Akkor több napra sötétbe borult az állam.

Energia 

Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma

Jennifer M. Granholm amerikai energiaügyi miniszter az elindítója az Energy Earthshots Initiative nevű kezdeményezésnek. Ennek első pontja, a Hydrogen Shot a zöldhidrogénnel kapcsolatos célkitűzésekről szól: az államokban egy évtized alatt 80 százalékkal akarják csökkenteni a tiszta hidrogén árát.

Energia 

Magánvagyonból épül új generációs atomreaktor az USA-ban?

Bill Gates és Warren Buffett 1 milliárd dollárból építenek új generációs atomreaktort Wyoming államban. Az egymással baráti viszonyt ápoló nagyon gazdag emberek az új atomerőmű-projektjükről beszélve nagyobb biztonságot és hatékonyságot ígérnek, valamint hangsúlyozzák szerepét az energiaátmenetben.

Energia 

Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen

Rainer Sedlmaier egy Frankfurt am Main melletti kisvárosban azon kezdte törni a fejét, miért van az, hogy míg az ő napelemes rendszerét rendre elkerülik a galambok, addig a fia házának tetejére telepített panelek alá előszeretettel odafészkelnek – hogy egyéb piszkos galambügyekről ne is beszéljünk!

Energia 

Legyen több óceáni megújuló az energiamixben

Hatalmas lehetőségek rejlenek a tengerek és óceánok energiájának kinyerésében. Becslések szerint csak ez a megújuló energia sokszorosan képes volna fedezni a világ energiaigényét – Pieczka Ildikó meteorológus, a földtudományok doktora írt az óceánok villamosenergia-potenciáljának hasznosításáról.

(A viharos Atlanti-óceán hatalmas hullámai Fotó: MTI/EPA/EFE/Lavandeira jr.)

masfelfok.hu
Energia 

Hogyan lehet tesztelni a gigantikus méretű szélturbinalapátot?

Miként dolgozik, kopik, és meddig terhelhető egy több mint 120 méteres turbinalapát? A napi.hu a Windbranche szélenergiás szakportál beszámolója alapján mutatja be a legnagyobb északi-tengeri német város, Bremerhaven rotorlapát-vizsgálati és -ellenőrzési infrastruktúrájának fejlesztési terveit.

Energia 

A nap bármely szakaszában felhasználható zöldenergia? – Itt a megoldás

A Huawei új napelemes háztartási energiatároló rendszerével akár hálózati áram felvétele nélkül is fedezhető egy átlagos családi ház energiaszükséglete – idézi a Huawei közleményét az nrgreport.com. A rendszer lényege, hogy a napos órákban termelt többletenergia egy külső akkumulátorban eltárolható.

Energia 

Lehet, hogy a panellakótelepi tízemeletesek fogják tárolni a jövőben az energiát?

Svéd kutatók egy csoportja dolgozik azon, hogy olyan cementalapú keveréket dolgozzanak ki, amelynek segítségével tölthető akkumulátort tudnak gyártani. A tudósok egyelőre a prototípust fejlesztik, a cél pedig az, hogy sikerüljön megoldani nagy mennyiségű energia szezonális eltárolásának kérdését.

Energia 

Itt a fordított napelem, amely éjszaka is termel

Sok kritika éri a napelemes rendszereket amiatt, hogy energiatermelésük, így teljesítményük is ciklikus – a nap járásának megfelelően változik napszakonként és évszakonként. Olyan napelemekre volna szükség, amelyek biztosítani tudják a folyamatos energiaellátást, és támogatni a hálózati egyensúlyt.

Energia 

Mi hiányzik Magyarországon a hidrogéngazdaság beindításához?

Pozitívum, hogy már itthon is elindult több pilotprojekt, több hazai egyetem tananyagában szerepel a hidrogén, és a KKV-szektor is érdeklődik, viszont stratégiára, szabályozásra és támogatásra lenne szükség. A portfolio.hu annak járt utána, mi hiányzik a hidrogénalapú megoldások felfutásához. (Fotó: Toyota)

portfolio.hu
Energia 

A perovszkit napelemek olcsók, hatékonyak és nem szeretik a napsütést

Ha a perovszkit ásványcsalád valamely tagja leválthatná a szilíciumot, az sokat tudna javítani a napelemek gazdaságosságán és hatékonyságán. Elméletben. A gyakorlatban azonban van egy kis bökkenő: a perovszkit napelemek tönkremennek a napsütéstől. A raketa.hu utánajárt, miért is van ez így.

raketa.hu
Energia 

Örüljünk neki, vagy inkább aggódjunk az új árapályturbina miatt?

Az Orbital Marine nevű skót cég megépítette a világ legerősebb árapályerőművét, és bár maga a technológia nem új, a két gigantikus turbinával felszerelt energiatermelő szerkezet konkrét kialakítása már valóban formabontónak számít. De vajon túlsúlyban vannak-e az előnyei a kockázatokhoz képest?

Energia 

A világ legkisebb chipje nagy változásokat hozhat az életünkbe

Az IBM bejelentette, hogy sikerült elkészítenie a világ első 2 nanométeres chipjét, ami egyelőre még csak tesztlaborban létezik, de ha egyszer kiszabadul, megváltoztatja majd a telefonunkhoz fűződő viszonyunkat. Amellett, hogy áttörést jelent a technológiai szektorban, a processzorok területén.

Energia 

Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás

Németországban olyan házi hidrogénerőművön dolgoznak, amely egy kert végében felállítható, kis méretű, különlegesen könnyű lapátokkal felszerelt, gyenge széltől is felpörgő házi szélerőmű által termelt elektromos áram segítségével állítja elő a vízből a zöldhidrogént. Cél az energia kitisztítása.