2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Mini szélturbináké a jövő?

Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában. A napelemekhez hasonló rugalmasságot biztosító fallal mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a városokban is – írja a raketa.hu.

Energia 

Naperőmű csak energiatárolóval?

Több európai országban új naperőműves rendszereket már csak energiatárolóval kiegészítve engedélyeznek a hálózatra kapcsolni, és ez várható Magyarországon is. Erre utal, hogy a magyar akkumulátorstratégia céljai között szerepel a hazai naperőművek akkumulátorral való ellátása – írja a portfolio.hu.

Energia 

Megkezdődött a kivitelezői regisztráció a háztartási napelemes és fűtési rendszereket támogató pályázatra

A zöldátállás nem jelenthet aránytalan terhet a lakosságnak, és meg kell őrizni az energiaellátás biztonságát is, ezért a kormány célja a naperőművek kapacitásának növelése a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően.

Energia 

Áram energiafűzből

Nemcsak a légköri szén-dioxid megkötésében, de a szikes talajok hasznosításában is segíthetnek az újabban nemesített fűzfafajok. Az energetikai hasznosításuk kapcsán pedig az eltüzelésnél jobb lehetőség is kínálkozik: ha biomasszává alakítják, villamos és hőenergiát lehet előállítani belőlük – írja a magyarnemzet.hu

Energia 

Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt

1,2 milliárd forint támogatást nyert  2020-ban a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma a bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztéséhez.

Energia 

Egy lépéssel közelebb a korlátlan mennyiségű tiszta energiához

A világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER megépítése jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyen ráadásul magyar kutatók és mérnökök is dolgoznak. Szeptember 9-én megérkezett az erőmű elektromágnesének első egysége a rendeltetési helyére.

Energia 

Akvamarin: Hidrogéntermelés és energiatárolás Kardoskúton

A közös uniós klímacéljainknak megfelelően 2050-ig drasztikusan csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. A fosszilis energiaforrások helyett előtérbe kerülő, szakaszosan termelő megújuló energiaforrások (nap- és szélerőművek) által előállított villamos energiát azonban valahogy tárolni kell.

Energia 

Karbonsemleges konténerhajókat állít üzembe a Maersk

A világ legnagyobb szállítmányozó cége, a Maersk nyolc zöldüzemanyaggal működő konténerhajót rendel, így évente több mint 1 millió tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátását – írja az origo.hu.

Energia 

A kékhidrogén rosszabb, mint a szén?

A hidrogént sokszor emlegetik abban a kontextusban, hogy a fosszilis energiahordozókat kiváltva talán biztosíthatja az ipar és a szállítmányozás energiaszükségletének nagy részét. Hidrogénből azonban a gyártási folyamat és az ebből eredő kibocsátás alapján több típust is megkülönböztetünk.

Energia 

Áttörés a fúziós energia előállításában

Régóta fejlesztik már a fúziós erőműveket, amelyek az energia-előállítás új alternatíváját jelenthetik. A módszer tiszta, de nem egyszerű. Az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) kutatói most a lézerrel kontrollált fúziós erőmű fejlesztésében értek el jelentős előrelépést – írja a hvg.hu a Science cikke alapján.

Energia 

A Roszatom tudósai azon vannak, hogy örökre megoldják a nukleáris hulladék problémáját

Az Európai Bizottság mellett dolgozó szakértők egy része úgy véli, az atomerőművek segíthetnek a klímaváltozás elkerülésében, a bírálók viszont az atomhulladék miatt kizárnák a nukleáris energiát a klímaharcból. A Roszatom kutatói azon vannak, hogy eltüntessék a rendszerből a nukleáris hulladékot.

Energia 

Meg-, illetve feltalálták a megújuló energia Szent Grálját?

Az amerikai Form Energy nevű startup kifejlesztett egy olyan akkumulátort, amely napokig is képes tárolni a nap- vagy szélerőművek által termelt zöldenergiát, illetve képes azt lassan, de hatékonyan betáplálni a rendszerbe. Az új akku megoldhatja a nem folyamatosan termelő megújulók minden gondját?

Energia 

Az Északi-tengeren úszó napelemtutaj első másfél éve

Az Oceans of Energy nevű holland társaság 18 hónapig figyelt meg egy Északi-tengerre telepített úszó napelemes rendszert, és arra jutottak, hogy a napelemtutaj sokkal jobban bírta a nyílt tengeren a hullámzást, a dagályokat és az időjárás viszontagságait, mint ahogy azt előtte gondolták.

Energia 

A zöldhidrogén legnagyobb baja, hogy sokkal drágább, mint földgázból előállított testvére

Bár kézenfekvő volna, hogy ha van rá módszer, akkor készítsük megújuló energiával, kibocsátásmentes módon a hidrogént, ezzel szemben a rideg valóság az, hogy földgázból lehet a legolcsóbban hidrogént előállítani, csakhogy ilyenkor általában a szén atom szén-dioxid formájában távozik a légkörbe.

Energia 

Hogyan képzeljük el a környezetbarát okosvécét?

Dél-Korea az élen jár abban, hogy az élet szó szerint minden területét könnyebbé, praktikusabbá vagy éppen környezetbarátabbá tegye invenciózus megoldásokkal, okostechnológiák alkalmazásával, valamint az emberek ötletes ösztönzésével. Nem kivétel ez alól a vécéhasználat sem.

Energia 

Villanyautók: kikerül a városokból, de nem szűnik meg a környezeti terhelés?

Mennyire zöldek valójában a villanyautók? Az elektromos autók működés közben nem bocsátanak ki káros anyagokat, így nem szennyezik közvetlen környezetüket, de a meghajtásukhoz használt elektromos áramot meg kell valahogyan termelni, és az akkumulátorokat is le kell valamiből, valahogyan gyártani.

Energia 

Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén

A határfelületen bekövetkező töltésátmenetek az alapjai számos ipari technológiának. A Szegedi Tudományegyetem interdiszciplináris kutatócsoportja a megújuló energiaforrások kiaknázása és tárolása, valamint a környezeti szennyezők detektálása és ártalmatlanítása területén ért el új eredményeket.

Energia 

Felemelt és leejtett testek, tanuló algoritmusok, avagy energiatárolás a megújulók korában

Ha megújuló energiáról van szó, már nem is annyira a termelés, mint inkább a tárolás az igazi kihívás. A Qubit.hu cikke bemutat néhány innovatív megoldást az akkumulátorostól a szivattyúson át a gravitációsig, külön kitérve arra is, hogy Magyarországon melyik irányba éri meg elindulnunk.

Energia 

Privát szféra a negyedik ipari forradalomban, avagy energiabiztonság és a dolgok internete

Texasban pokoli a hőség, a szolgáltatók pedig távolról igyekeznek visszafogni a klímaberendezések használatát, ugyanis újra olyan áramkimaradásoktól tartanak, mint amilyenekkel az év eleji hóviharok idején kellett szembesülniük. Akkor több napra sötétbe borult az állam.

Energia 

Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma

Jennifer M. Granholm amerikai energiaügyi miniszter az elindítója az Energy Earthshots Initiative nevű kezdeményezésnek. Ennek első pontja, a Hydrogen Shot a zöldhidrogénnel kapcsolatos célkitűzésekről szól: az államokban egy évtized alatt 80 százalékkal akarják csökkenteni a tiszta hidrogén árát.