2018. július 19., Emília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Energia 

Nocsak! Energiatermelő sárkányokkal kísérleteznek Németországban

Egy teljesen automatizált energiatermelő sárkányt fejlesztenek és tesztelnek Németországban. A technológia kiválóan alkalmas lehet a szélerőművek kiegészítésére. A SkyPower100 elnevezésű kutatási projektben több cég és egy egyetem is részt vesz.

Energia 

Földön kívüli energia mesterséges fotoszintézissel?

A növények képesek a fényt és a vizet „tüzelőanyaggá”, illetve oxigénné alakítani. A szakértők szerint ezt a természetes folyamatot nemcsak a Földön, hanem azon kívül is lehetne alkalmazni; például az űrutazó küldetések során.

Energia 

Baktériumra épülő napelem? Már dolgoznak a technológián

A University of British Columbia tudósai kifejlesztettek egy újfajta napelemet, amely az áram előállításához elektronika helyett baktériumokat használ. A szakemberek szerint az első látásra különös találmány kétszer produktívabb a hasonló módszerekhez képest. 

Energia 

Megújuló innováció: íme a találmány, melyet a közlekedés szele működtet

Utazás közben vagy egy forgalmas út mellett elsétálva is megtapasztalhattuk már, hogy mekkora ereje van a száguldó járművek által generált szélnek. Nos, ez a hétköznapi jelenség inspirálta a Deveci Tech forradalmi találmányát, az Enlil elnevezésű szélturbinát, melyet a közlekedés energiája működtet. 

Energia 

Szárnyaló energetikai ötlet az észtektől

A Zubax Robotix lett az idei PowerUp! nyertese. Európa legnagyobb energetikai innovációkat felsorakoztató versenyén az észt csapat egy olyan motorvezérlő egységet mutatott be, amely 10 százalékkal növeli az elektromos erőforrással hajtott repülőgépek energiahatékonyságát.

Energia 

Energiává lehet alakítani az elektromos gépek hőjét is

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Államokban termelt energia 70 százaléka veszik el hőként; ennek nagy részét a számítógépek, az autók és az ipari gépek termelik. A Kalifornia Egyetem mérnökei most egy olyan találmánnyal rukkoltak elő, amely ezt a felesleges hőt képes energiává visszaalakítani.

Energia 

Környezetbarát ammóniaüzemet épít a Siemens

Az ammónia jelenleg azért nem szereplője a megújulóenergia-termelésnek, mert az előállításához szükséges hidrogént elsősorban a földgázból nyerik, majd megfelelő körülmények között nitrogéngázzal egyesítik. A Siemens azonban, úgy tűnik, megtalálta a megoldást: olyan innovatív ammóniaüzemet épít, amely környezetbarát energiatárolásra lesz alkalmas.

Energia 

Már nem kell sokat várni az olcsó áramra

A Boomberg New Energy Finance (BNEF) 2040-ig próbálta előre jelezni a világ energiaiparát fenekestül felforgató folyamatokat. A jelentés szerint nem csupán a szénerőműveket, de a gázzal működők egy részét is bezárják majd. Az áramtermelés költsége várhatóan 40-60 százalékkal zuhanhat.

Energia 

Napraforgó: íme a szuperhatékony napelem

Nemcsak szép, de hatékony is az a különleges napelemrendszer, melyet osztrák fejlesztők álmodtak meg. A Smartflower POP elnevezésű gépezet úgy néz ki, mint egy virág, és akár egy kisebb kertben is kényelmesen elfér. A találmány ráadásul a hagyományos, tetőre szerelt társainál 40 százalékkal több energiát képes termelni.

Energia 

Áttörés:15 millió Celsius-fokot mértek a fúziós erőmű belsejében

A brit Tokamak Energy az ST40 elnevezésű nukleáris fúziós reaktorokkal 15 millió (!) Celsius-fokos hőmérsékletet tudtak elérni a készülék belsejében. Összehasonlításképpen: a Nap magjában jóval kevesebb, 13,59 millió Celsius-fok van. 

Energia 

Az innováció kertje: jelentősen csökkenthető a növénytermesztés energiaigénye

Nem akármilyen találmánnyal rukkolt elő Jonny Reader: a londoni Brunel Egyetem diákja ugyanis egy olyan innovatív rendszert fejlesztett ki, amellyel 20 százalékkal lehetne növelni a függőleges kertek energiahatékonyságát. A vFarm névre keresztelt technológiát már most hatalmas érdeklődést övezi. 

Energia 

Beszélő turbinák: jönnek az okos szélfarmok

Az amerikai Frost & Sullivan tanácsadócég jelentése szerint a szélenergia-piacon az elmúlt években jelentős növekedés volt tapasztalható, az intelligens technológiai megoldások továbbfejlődése révén pedig még nagyobb előrelépés várható. 

Energia 

3 az 1-ben: napelem, tévé és ablak

A jövő az okosablaké, amely amellett, hogy energiát termel, még tévézésre is alkalmas. A sokoldalú ablakra még néhány évet várni kell, de a 19. században felfedezett perovszkittal készülő napelemek ugrásszerű fejlődése előbb-utóbb eljut odáig, hogy a szélvédőtől kezdve a hálószoba ablakáig mindenből lehet kijelző.

Energia 

Nap, szél, víz: új lehetőség a megújuló energiák tárolására

Igen figyelemreméltó találmánnyal rukkoltak elő a Stanford Egyetem szakemberei. A kutatók ugyanis kifejlesztettek egy olyan vízalapú akkumulátort, amellyel hatékonyan el lehet raktározni a nap és a szél energiáját, hogy aztán szükség esetén az elektromos hálózatba vissza lehessen táplálni.

Energia 

A pázsit is lehet zöldebb: már ökofűnyíró-robot is van

Az ökotudatos kertészek jól tudják, hogy a hagyományos fűnyírók egyáltalán nem mondhatók környezetbarát masináknak. Aggodalomra azonban semmi ok! Már feltalálták a napelemmel működő fűnyírórobotot, amellyel nemcsak zöldebb, de egyszerűbb is lehet a pázsit rendben tartása. 

Energia 

Ez igen! Nyomtatják a harmincszor olcsóbb napelemeket

Az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatóinak olyan napelemet sikerült létrehozniuk, amely nemcsak jóval olcsóbb hagyományos társainál, de több energiát is termel. A különleges technológiával készülő találmány forradalmi változást hozhat a szoláreszközök piacán.  

Energia 

Irány a Mars! A NASA letesztelte a hordozható atomreaktort

A NASA sikeresen tesztelte azt a hordozható atomreaktort, amelyet – ha minden jól megy –  2019 végén már a Marsra is fellőne. A szakemberek szerint a Kilopower névre keresztelt eszköznek köszönhetően hamarosan akár embert is küldhetünk a vörös bolygóra. 

Energia 

Tojásból lesz a hidrogén?

Tojásból kinyert fehérjék tehetik olcsóbbá, hatékonyabbá a tiszta energiaforrásként kiemelkedően ígéretesnek tartott hidrogén előállítását – jelentették be japán kutatók. Az oszakai egyetem felfedezése lehet a válasz a gazdaságosabb hidrogéngyártásra? 

Energia 

Energiafüggetlenség az ABB-vel?

Nemcsak a villanyszámlánk lehet kevesebb, de azokon a területeken is használhatjuk, ahol az áramellátás nem megbízható – ilyen előnyökkel kecsegtet az ABB innovatív napenergia-tárolási megoldása, a REACT 2, amely mindemellett 90 százalékos energetikai önellátást is garantál. 

Energia 

Nemcsak fogyaszt, de energiát is termel: íme az ökospinning

A londoni Terra Hale Gymben nemcsak a felesleges kilóktól szabadulhatunk meg, de még a környezetünkkel is jót tehetünk. A különleges konditeremben ugyanis a spinningedzések során megtermelt energiával világítanak, a felesleges wattokat pedig betáplálják a város elektromos hálózatába.