2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Nem mindennapi naperőmű épül Angliában

Néhány hónapon belül beüzemelhetik az Egyesült Királyság legnagyobb, mindkét oldalán termelő fotovoltaikus panelekből álló naperőművét. A ma még innovációnak számító technológia tíz éven belül a globális piac harmadát uralhatja. 

Energia 

Okosfesték: hamarosan fénnyel tölthetjük az elektronikai eszközeinket

Ha minden jól megy, akkor hamarosan a digitális eszközeinket elég lesz kitenni egy kicsit a napra vagy a fényre ahhoz, hogy feltölthessük azokat. A svéd Exeger ugyanis jelenleg olyan napelemes festéket állított elő, amely véget vethet a mobiltöltők, illetve az energiapazarlás korszakának. 

Energia 

Már csak egy lépés kell ahhoz, hogy búcsút intsünk a földgázfogyasztásnak

Komoly áttörést értek el a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói azzal, hogy megépítettek egy olyan napelemes rendszert, amely napfényt használ ahhoz, hogy a levegő nedvességéből hidrogént állítson elő. A belga tudósok szerint már közel vagyunk ahhoz, hogy nullára redukáljuk a földgázfogyasztásunkat. 

Energia 

A cégeknek megérné energiát fordítani a digitalizációra

Folyamatosan nő a globális energiaigény: ha nem történik valami, akkor 2050-ig a jelenlegihez képest akár 50 százalékkal is emelkedhet az energiafogyasztás. A Schneider Electric szerint a megoldás a digitalizációban rejlik. 

Energia 

A Siemens is az energia napos oldalát választja

A Siemens belép az otthoni napelemes rendszerek energiatárolási piacára. Mint kiderült, a vállalat mostantól nemcsak akkumulátort fog gyártani, hanem kifejezetten olyan energiatárolót is, amely a háztartások energiaigényeit szolgálja. 

Energia 

Itt a megoldás az olcsó energiatárolásra

Az energiatárolás kulcsfontosságú szerepet játszik a klímaváltozás elleni harcban. Ezért is hozhat komoly áttörést az az Európai Unió által támogatott projekt, amely lehetővé teszi, hogy új, nagyfeszültségű akkumulátorok gyártásával olcsóbb legyen az energiatárolás.

Energia 

Emberölési kísérlet? Fekete hó esett Szibériában

Futótűzként terjed a hír, hogy Szibériában fekete hó esett. A jelenség nem a természet játéka, hanem az ember felelőtlensége: a havat egy szénfeldolgozó üzem festette feketére. Aggodalomra azonban nemcsak a látvány, hanem a súlyos légszennyezettség is okot ad. A gyár vezetőségét most emberölési kísérlettel vádolják.

Energia 

Tankoljunk műanyagot?

Tudta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete becslése szerint évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba? Vajon megoldja majd a problémát az az innovatív technológia, amely tiszta üzemanyaggá alakítaná a műanyagot?

Energia 

Ez a találmány komoly áttörést hozhat a napelemek piacán

Az átlagos napelemek 15-19 százalékos hatékonysággal termelnek energiát. A legújabb technológia már jóval meghaladja ezt a hatékonysági szintet, de ez sajnos az árán is meglátszik. Egy új fejlesztés azonban mindent megváltoztathat. 

Energia 

Fúziós reaktort épített egy 12 éves tinitudós

A 12 éves Jackson Oswalt úgy döntött, hogy a szülei házában kialakít egy laboratóriumot, hogy abban fúziós reaktort hozzon létre. Az amerikai tinédzser elszántságát siker koronázta – eredményét még az Open Source Fusor Research Consortium is elismerte. 

Energia 

Kína 36 000 kilométeres magasságban telepítene naperőművet

Kína ismét elképesztő ötlettel rukkolt elő: az ázsiai óriás bejelentette, hogy a világon elsőként állítanának Föld körüli pályára egy naperőművet. Ha mindez nem lenne elég, azt is közölték, hogy meg tudják oldani, hogy a megtermelt áramot lesugározzák a Földre.

Energia 

Megújuló tisztaság: íme a napelem-takarító gép

A napelemek hatékonyságát jelentősen ronthatja, ha azokról a szennyeződéseket időnként nem távolítjuk el. Az innovatív napelem-takarító robotnak köszönhetően azonban már emiatt sem kell aggódnunk. 

Energia 

Feltalálták a 4 milliwattos zászlót

A Manchesteri Egyetem tudósai olyan zászlóval rukkoltak elő, amely felvont állapotban képes a nap és a szél energiájának megkötésére. A különleges lobogó akár 4 mW energiát is előállíthat.

Energia 

Már tesztelik az atombiztos atomerőmű-üzemanyagot

Megkezdték az orosz VVER és a nyugati nyomott vizes reaktorok (PWR) számára kifejlesztett orosz gyártmányú balesetálló üzemanyag (ATF) tesztelését. Az üzemanyag különlegessége, hogy a tervezési alapon túli, rendkívüli kis valószínűségű súlyos atomerőművi balesetben fellépő hatásoknak is ellenáll.

Energia 

Napenergiaboom a magyar háztartásokban

Egyre népszerűbbek a napelemek a hazai háztartásokban: 2018 első három negyedévében magánszemélyek 2400 darab napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint.

Energia 

Nagyon rákaptak a szélenergiára a cégek Európában

Az egyre jobban a fenntartható energiaforrások felé forduló, szén-dioxid-kibocsátásukat is csökkenteni igyekvő európai vállalatok tavaly rekordnagyságú, összesen 1,5 GW szélenergia-termelő kapacitásra kötöttek hosszú távú kapacitáslekötési (PPA) szerződést, ami nagy előrelépés a tavalyi évhez képest.

Energia 

Balesetálló atomerőmű-üzemanyagot tesztelnek az oroszok

Az új üzemanyag állítólag ellenáll a tervezési alapon túli, rendkívül kis valószínűségű súlyos atomerőművi balesetben fellépő hatásoknak is, így használatával nőhet az atomerőművek üzemeltetésének biztonsága. Az üzemanyagot az orosz állami atomenergia-óriás nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL fejleszti.

Energia 

Palackba zárták a napfényt

Svéd kutatók felfedeztek egy olyan folyadékot, amely az újratölthető akkumulátorokhoz hasonlóan működik. Ez az anyag ugyanis a napfény hatására magába zárja az energiát, melyet akár 18 évig is képes eltárolni. 

Energia 

Cellulózból állítottak elő biobenzint

Belga kutatók az MTA Energiatudományi Kutatóközpont munkatársainak közreműködésével olyan bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, melynek alapanyaga a cellulóz. Az innováció különlegessége, hogy beépíthető a jelenleg működő olajfinomítói folyamatokba.

Energia 

Ez a megújulók királya?

Olyan technológia hódíthatja meg a világot, amellyel a nap- és szélenergia sem versenyezhet – legalábbis ezt várják a világ legerősebb árapályerőművétől, melynek sorozatgyártása hamarosan elindulhat.