2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Újabb tudományos áttörés a napelemek piacán

A perovszkit napelemek jelenthetik a napenergia jövőjét, az instabilitás és az ólomszivárgás miatt azonban eddig nem sikerült jól működő paneleket gyártani. A Hongkongi Városi Egyetem eredményei ugyanakkor komoly mérföldkövet jelenthetnek. 

Energia 

Itt a mini szélturbina

Megújuló innovációkból szinte sosincs hiány. Ezúttal az izlandi IceWind 2020 mutatta be lakossági szélturbináját, amely a vízszintes tengelyen működő szélerőművekkel ellentétben bármilyen irányból képes hasznosítani a szélenergiát.

Energia 

A jövő útja napelemmel van kirakva

Járdákhoz és kerékpárutakhoz is alkalmas napelemes burkolólappal rukkoltak elő a Kína Shanghai Jiao Tong Egyetem és a Hongkongi Műszaki Egyetem tudósai. A találmány elfogadható szintű napenergia-átalakítási hatékonyságot, csúszásgátló tulajdonságot, hőellenállást és szilárdságot mutatott.

Energia 

Kifejlesztették a folyékony napelemet

A Koreai Tudományos és Műszaki Egyetemnek olyan szerves oldatot sikerült megalkotnia, melyből nagy teljesítményű, nagy területű napelemek hozhatók létre. A szakértők a nyersanyag megszilárdulásának sebességét kontrollálva érték el az áttörést.

Energia 

Texas beelőzte Kaliforniát, ami a naperőműveket illeti

Az amerikai PV Magazine szerint a napelemszektor olyannyira növekszik Texasban, hogy csak idén mintegy 3000 megawatt termelőkapacitással nő majd a naperőművek mérete, amivel a napsütötte Kaliforniát is megelőzhetik.

Energia 

Billenés Németországban

A hivatalos statsztikák elkészítését és publikálását végző német szövetségi hivatal friss adatai szerint Németországban leváltották a szénerőműveket.

Energia 

Forradalmasítaná a szélerőművek gyártását a GE

A helyszínen alkalmazandó 3D nyomtatással gyártaná le a szélerőművek következő generációjának tartószerkezeti elemeit a General Electric. De nemcsak a 3D nyomtatás teszi különlegessé az új szélerőműveket, hanem az is, hogy a társaság tervei szerint ezzel az eljárással akár 200 méter magas tornyok is épülhetnek.

Energia 

Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot?

Egy amerikai kutatócsoport olyan különleges módszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a szén-dioxid újrahasznosítását. A technológiának köszönhetően üzemanyagot, polimereket, de akár gyógyszereket is készíthetnek. 

Energia 

Elképesztően hatékony a „Tesla Big Battery”

Kiderült, hogy a Dél-Ausztráliában működő 100 MW/129 MWh Tesla Powerpack projekt ugyanazokat a hálózati szolgáltatásokat nyújtja, mint a csúcsteljesítményű erőművek, de olcsóbb, gyorsabb és nulla kibocsátású akkumulátor-rendszeren keresztül teszi mindezt.

e-cars.hu
Energia 

Halló, halló! Már napelemes mobiltelefon is van

Napelemes töltő és powerbank is létezik már, de nemrég debütált a napelemes mobiltelefon is. A japán Kyocera találmányát az inspirálta, hogy sokaknak problémát jelent, hogy aktív használat mellett a telefonjuk 1 napon belül lemerül.

Energia 

Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában

Hogyan lehetne hasznosítani a napelemes modulokat úgy, hogy közben a növények is hozzájussanak a fejlődésükhöz szükséges napfényhez? Ezt a kérdést kutatja a BayWa és a Wageningen Egyetem.

Energia 

Napelemparkokkal zöldít a Toyota

A Toyota három amerikai gyártóegysége is hatalmas napelemparkot kap, ennek köszönhetően jelentősen kevesebb káros emissziót juttat a levegőbe. A megújuló létesítmények 43 700 négyzetméteren terülnek majd el. 

Energia 

Elegük lett az állandóan lemerülő mobilokból, bankkártyányi napelemes power banket gyártottak

A világ legkisebb napelemes power bankjét fejlesztette ki a Sunslice csapata: a hitelkártya nagyságú, öt kihajtható panellel rendelkező, Photon nevű külső akkumulátor néhány óra alatt teljesen feltölt egy telefont. 

Energia 

Mi az a félcellás napelem? És miért termel jobban a hagyományosnál?

A Sharp napelemekkel foglalkozó részlege új, félcellás (half-cut) napelemeket fejlesztett ki. A különleges szerkezet – melyet már elkezdtek gyártani – érdekessége, hogy jóval nagyobb teljesítménnyel büszkélkedhet, mint a hagyományos társai. 

Energia 

Buszgarázsból virtuális erőmű?

Virtuális erőművé válhat az észak-londoni Northumberland Park buszgarázs, a világ legnagyobb tesztüzeme, ahol az áram előállításának új, környezetbarát módját próbálják ki.

Energia 

10 év múlva a négyszeresére nőhet az akkumulátorgyártás

A Wood Mackenzie jelentése szerint a lítiumion cellák globális termelési kapacitása megnégyszereződhet 2019 és 2030 között. A szakértők a többi között arra is rámutattak, hogy jelenleg 119 olyan akkumulátorgyártó üzem van, amely vagy már most is működik, vagy fejlesztés alatt áll.

Energia 

Napelem: ablak a világra?

A tudomány évek óta dolgozik azon, hogy olyan üvegfelületet hozzon létre, amely áttetsző, de a rajta áthaladó napfényből energiát is termeljen. A sok próbálkozás meghozta az eredményét: nemrég ugyanis komoly áttörést sikerült elérni a technológiában. 

Energia 

40 másodperc alatt újrahasznosítható a napelem

Olasz szakemberek olyan mechanikus technikát dolgoztak ki a napelemmodulok újrahasznosítására, amellyel a nyersanyagok akár 99 százaléka visszanyerhető. A fejlesztők beszámolója szerint a folyamat mindössze 40 másodperct vesz igénybe. 

mnnsz.hu
Energia 

Fújhatjuk a napelemet?

Rohamtempóban fejlődik a napelemek piaca. Floridai tudósok például olyan permetezhető napelem kifejlesztésén dolgoznak, amely a jelenleg használt hagyományos paneleket is felválthatja. 

Energia 

2 millió napelem segítségével termesztenek tőzegáfonyát a Góbi sivatagban

A Góbi egy terméketlen sztyeppe, amelynek felszínét leginkább végtelen sziklamezők, félsivatagok, kanyonok, „holdbéli” hegységek, rejtett sós tavak jellemzik. Kevesen tudják, hogy ezen a különleges területen mintegy 2 millió darab napelem segítségével áfonyát termesztenek.