Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Megújuló kreativitás egy magyar cégtől: itt a napelemes térkő

Napelemes térköveket építettek egy családi ház előtt található autófeljárójába Kecskeméten. A közel 10 négyzetméter nagyságú speciális térburkolat egy év alatt egy átlagos magyar háztartás éves energiafogyasztásának a felét fedezi.

Energia 

A tequila alapanyagából készítenének bioüzemanyagot

A tequila alapanyagaként szolgáló agávéból állítanának elő bioetanolt ausztrál kutatók, akik szerint az Amerikában honos növény jelentheti a környezetbarát megoldást Ausztrália üzemanyaghiányára – írja az MTI.

Energia 

Az E.ON továbbra is bekapcsolja a háztartási napelemrendszereket

Újra hálózatra kapcsolja a háztartási méretű kiserőműveket, például a háztetőkre telepített napelemrendszereket az E.ON jövő héttől – közölte a szolgáltató.

Energia 

Feltalálták a napelemes „bőrt”

A napelemek piacára nem mondható el, hogy sosincs új a nap alatt. Ezt bizonyítja az is, hogy a Queenslandi Egyetem kutatói egy olyan napelemes filmréteget alkottak, amelyet ők maguk csak bőrnek neveznek. A különleges innováció teljesítménye, hatékonysága sokat ígérő eredményekkel kecsegtet.

Energia 

Innovatív eszközök napelemekhez

Egyre több innováció jelenik meg a megújuló energiaforrások körében. A Fraunhofer ISE kutatói például nyomásérzékelőket és hőmérséklet-érzékelőket építettek fotovoltaikus modulokba.

Energia 

Sikerült áramot előállítani a levegő páratartalmából

Óriási áttörést értek el a Massachusetts Egyetem tudósai, akik  természetes fehérjék segítségével tudtak áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. A technológiának fontos szerepe lehet a megújuló energiájú rendszerek és az orvoslás jövőjében is.

Energia 

Akkumulátor gyümölcshulladékból?

Ausztrál mérnökök kifejlesztettek egy technológiát, amellyel különböző termények hátrahagyott részeiből lehetne hatékony energiatároló rendszereket létrehozni. A módszer jelentősen hozzájárulhatna a klímaváltozás elleni harc sikeréhez. 

Energia 

Átalakulhat a napelempiac?

Nemrégiben a Risen Energy és a Trina Solar is bemutatta saját 500 wattos, 72 cellából álló fotovoltaikus modulját. Vajon ezek az innovációk mennyire fogják megváltoztatni a napelemágazatot?

mnnsz.hu
Energia 

Gigantikus hidrogénüzemet építhetnek a hollandok

A Shell, a Gasunie és a Groningen Seaports bejelentette, hogy a Groningenhez közeli Eemshaven tengeri kikötőjénél megépítik Európa legnagyobb olyan hidrogéntermelő üzemét, amely 2040-ben már évi 800 ezer tonna hidrogént állíthat elő. A gyártáshoz szükséges energiát megújulók fedeznék.

g7.hu
Energia 

Elektromos sportkocsin dolgozik a Volkswagen

A Volkswagen elkezdte vizsgálni a lehetőségét egy az MEB-platformra épített elektromos sportkocsi sorozatgyártásának, amely ha minden jól megy, akkor néhány éven belül akár piacra is kerülhetne.

motor1.com
Energia 

A kvantumpontok hozhatják el a szuperhatékony napenergia-termelést?

Gyenge fényviszonyok között is működőképes, rugalmas, vékony hártyába rendezhető kvantumpont-napelemeket fejlesztettek ki a Queenslandi Egyetem mérnökei. Az innovatív találmány jóval hatékonyabb, mint a jelenlegi, hagyományos társai.

Energia 

Esőből energiát

A Hongkongi Városi Egyetem kutatói olyan cseppalapú generátort fejlesztettek ki, amely a jövőben akár fontos szerepet is kaphat a megújulók között. A generátor ugyanis egy térvezérlésű tranzisztorhoz hasonlóan azonnal képes meglepően nagy energiát előállítani, amint érintkezik a vízcseppel. 

Energia 

Az éjszakai napelem nem vicc

Jeremy Munday, a Kaliforniai Egyetem Elektro- és Számítástechnikai Mérnöki Kar kutatója egy napon feltette a kérdést: mi lenne, ha a napelemek éjszaka is működhetnének? Ötletét eleinte agya távoli szegletébe száműzte, idővel mégis engedett alkotói késztetésének, és megalkotta az elképzelhetetlent.

Energia 

Az energia és a dizájn is lehet megújuló

A Cambridge Design Partnership a Solivusszal együttműködve szerves vékonyfilmet magában foglaló íves napelemmodullal rukkolt elő. A tervezők célja az volt, hogy egy olyan vonzó terméket hozzanak létre, amelyet az emberek szívesen látnak a kertjükben.

Energia 

Komoly mérföldkőhöz érkezett a napelemipar

A Helmholtz Zentrum Berlin (HZB) kutatói által kifejlesztett új perovszkit/szilícium tandem napelemnek köszönhetően most már elérhető távolságban van az iparágban mérföldkőnek számító 30 százalékos hatékonysági határ. A technológia akár tömegtermelésre is alkalmas lehet.

Energia 

A Microsoftot is megihlette a napenergia

A napenergia a számítástechnika világába is kezdi behálózni magát. A Microsoft például azt fontolgatja, hogy a Surface Pro 8 mellé készülő új Type Coverbe napelemeket épít.

Energia 

Egy új találmány segít fokozni a napelemek hatékonyságát

Észt kutatók kidolgoztak egy új, mikrokristályokra épülő monoszemcsés portechnológiát, amely párhuzamosan kapcsolt miniatűr napelemcellákat alkothat egy hatalmas modulon belül. Az új módszerrel képesek voltak több mint 2 százalékkal megnövelni a cellák hatékonyságát.

Energia 

A jövő útja napelemes

Egyre több olyan innovatív találmány születik napjainkban, melyeket a megújuló energia inspirált. Ezúttal a Shanghai Jiao Tong Egyetem és a Hongkongi műszaki Egyetem tudósai napelemes burkolólapot fejlesztettek ki járdákhoz és bicikliutakhoz.

Energia 

Az űrből érkezhet a korlátlan tiszta energia

A növekvő energiaigény miatt kiemelten fontos lenne növelni a megújuló kapacitásokat – erre talált most megoldást Kína. Az ázsiai ország ugyanis 2035-re elkészítheti a világ első űrbe helyezett naperőművét, mely óriási távolságra a Földtől gyűjtené össze a Nap energiáját, majd juttatná azt le a bolygóra.

Energia 

Mesterséges Nappal rukkoltak elő Kínában

Kínában már 2020-ban beüzemelhetik azt a fúziós reaktort, melynek működése elve miatt a Mesterséges Nap nevet kapta. Az innovatív találmánnyal sokkal olcsóbban, tisztábban és biztonságosabban lehetne majd nukleáris energiát előállítani.