2018. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Energia 

Szegeden szén-dioxidot átalakító reaktorokat fejlesztenek

Napjaink egyik legjelentősebb problémájára, a növekvő szén-dioxid-kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatás-fejlesztési projektje, amely során hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejlesztenek.

Energia 

Jönnek az okoserőművek

A Bázel melletti Grenzach-Wyhlenben lévő intelligens erőmű a jövőben az ügyfelek igényeihez igazodik, s maga dönti el, hogy mikor mennyi energiát termeljen. Az új létesítmény a klímavédelemben is jelentős szerepet tölthet majd be.

Energia 

Légkondi helyett hűthető üveg

Új gyártástechnológiával állt elő a székesfehérvári Jüllich Glas Holding: vízzel feltöltött üvegpanelek hőszigetelt üvegszerkezetbe integrálásával hűtésre alkalmas környezetbarát üvegszerkezeteket hoztak létre, minek köszönhetően akár búcsút is inthetünk a kártékony klímaberendezéseknek. 

Energia 

Íme a folyékony napenergia

Megdöbbentő innovációval rukkoltak elő svéd tudósok: olyan folyadékot állítottak elő, amely hónapokig tárolja a napból származó energiát, és felhasználja azt, amikor szükség van rá.

Energia 

Magyaroknak köszönhetően egy lépéssel közelebb az olcsó hidrogén

Az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban Tapasztó Levente vezetésével működő kutatócsoport olyan áttörést ért el, melynek köszönhetően jóval olcsóbban lehet hidrogént előállítani. 

index.hu
Energia 

Áram nélkül oldották meg a holland Afsluitdijk-gát kivilágítását

Egy városi épülettel kapcsolatban másképp gondolkodunk: folyamatosan látni és láttatni szeretnénk. De egy természeti környezetben épített objektumnak nem kell állandóan fényárban úsznia, hisz megzavarja a vonuló madarak vagy éppen a tengeri állatok életét, akár a pusztulásukat is okozhatja.

Energia 

Olívahulladékból állítottak elő üzemanyagot

Komoly áttörést értek el izraeli kutatók, akik olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel az olívabogyók feldolgozásakor keletkező hulladékot bioetanollá lehet átalakítani.

Energia 

Íme a napelem, amely a zord télnek is ellenáll

A napelemek iránt világszerte nő a kereslet, így nem csoda, hogy a gyártók nagy hangsúlyt helyeznek a fejlesztésekre. Egy német cég most egy olyan napelemmel rukkolt elő, amely a zord téli viszonyoknak is ellenáll.

Energia 

Kitalálja, mivel működik ez a zseblámpa?

A HydraLight külsőre olyan, mint bármelyik elemlámpa, ám ha jobban szemügyre vesszük, rögtön kiderül: elemeknek vagy klasszikus akkumulátornak még csak helyet sem szorítottak az eszközben. Akkor mégis hogyan képes akár 100 órán keresztül világítani? 

Energia 

Ezek a startupok tényleg megváltoztathatják a világot

Hatodszorra rendezték meg a fenntartható energiagazdálkodás jövőjével, fejlesztési lehetőségeivel foglalkozó The Business Booster (TBB) nemzetközi konferenciát, amelyen több innovatív és figyelemre méltó találmány is bemutatkozott – ilyen volt a hőtárolást megújító magyar HeatVentors is. 

Energia 

Szén-dioxidból áramot? Ez az akkumulátor képes lehet rá

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói olyan akkumulátort fejlesztenek, amely képes egyszerre két, igen komoly problémát is megoldani: csökkenti a szén-dioxid szintjét, és áramot termel az akkumulátorok számára. Az új akkumulátor komoly áttörést hozhat. 

Energia 

Mi a helyzet a magyar napelemes burkolattal?

A napelemek rajongói már biztosan hallottak arról a magyar fejlesztőcsapatról, amely a hagyományos utcai térköveket és járólapokat szonárpanelekre cseréli. A Platio híre hamar bejárta a világot, érdemes tehát kicsit közelebbről is megismerkedni a találmánnyal. 

Energia 

Padlóra küldik a napelemet?

A napelemeket nem csak a tetőn lehet hasznosítani – ezt akarja bebizonyítani a Rheinenergie és az Energy Floor közös kísérleti programja. A két cég most Neuehrenfeldben négy négyzetméteren helyez el fotovoltaikus járólapokat, hogy tesztelje azok hatékonyságát. 

Energia 

Ezzel az új típusú akkumulátorral az egész Föld energiáját megújulóra lehetne átállítani

Jelentősen sikerült csökkenteni a cink-levegő akkumulátorok költségeit, ez pedig megoldást jelenthet a világ egyik legnagyobb problémájára: az olcsó és hatékony energiatárolás ugyanis a megújuló energiaforrások győzelméhez vezetne, ráadásul a szén-dioxid-kibocsátást is minimálisra csökkentené. 

Energia 

Új szilíciumkezelési eljárás optimalizálja a napelemgyártást?

A Michigani Műszaki Egyetem mérnökei felfedezése tovább csökkentheti a napelemek árát. A szakemberek ugyanis rájöttek, ha fekete szilikonborítást vonnak a szolárpanelekre, akkor jelentősen csökkennek a gyártási költségek. 

autopro.hu
Energia 

Olajvezetékből áramot?

A nagy szintkülönbséget kihasználva a Transalpine Ölleitung 1335 méter magasságban szerelt be egy áramtermelő turbinát és egy generátort az ausztriai, németországi és csehországi finomítókat nyersolajjal ellátó vezetékbe. Az erőmű kapacitása mintegy 3000 háztartás áramszükségletét elégítheti ki. 

Energia 

A japán aranyszendvics komoly áttörést hozhat a napelemek piacán

Az aranyszendvics minden eddigi megoldásnál nagyobb hatásfokkal alakítja elektromos energiává a Nap fényét. A nanotechnológiával előállított, fajlagos nyersanyagszükséglete alapján olcsónak mondott napelemet a Hokkaido Egyetem kutatói fejlesztették ki.

Energia 

A földhűtőnek nem kell áram!

Floris Schoonderbeek zseniális ötlettel rukkolt elő: a holland tervező olyan hűtőt talált fel, amely áram nélkül tartja hidegen az élelmiszereket. Az innovatív megoldását a hagyományos pincetárolók inspirálták. 

Energia 

Az innováció nem kerülheti el a bányászatot sem

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint a jövőben az innováció nem kerülheti el a magyar bányászatot sem, az ágazat nem maradhat le a fejlődésben.

Energia 

Itt az energiatárolás jövője: a beton

A megújuló energiaforrások terjedésével egyre fontosabbá válik a villamos rendszer kiegyensúlyozása, hiszen például az egyenletesen áramot termelő atomerőművekkel szemben a szél- és naperőművek teljesítménye az időjárástól is függ. A többletenergia tárolását és a kieső időszakokban az áram visszapótlását illene szintén környezetbarát technológiával megoldani. A svájci Luganóban indult startup, az Energy Vault a víz és az akkumulátorok helyett a betonban bízik.

qubit.hu