2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alkalmazkodó tengeri energiarobotok lesznek az alkalmazottak?

Az Egyesült Királyság legjobb egyetemeinek összefogásával és több mint harminc vállalat részvételével fejlesztik a jövő célrobotjait. Vagyis azokat a mesterséges intelligenciával felszerelt eszközöket, melyek az offshore, azaz a tengeri energiaplatformok karbantartását végzik majd. Ha elkészülnek, olyan környezetben is alkalmazhatók lesznek, ahol az ember bajosan boldogulna.

A tengeri energiarobotok karbantartási és üzemeltetési feladatokat is ellátnak majd (Képünk illusztráció) Fotó: AFP/Boris Horvat

Az Orca Hub annak az összefogásnak a rövidítése, amelyben a legjobb brit egyetemek vesznek részt azért, hogy kifejlesszék a jövő robot-tengeralattjáróit. A kutatói hátteret az angol felsőoktatás krémje adja, a fejlesztőcsapat az Imperial College London, az Oxford és Liverpool University, az Edinburghi Robotikai Központ és ottani egyetem, valamint a Heriot-Watt University munkatársaiból alakult meg.

A fejlesztők nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint azt, hogy a robottechnológiát ötvözzék a mesterséges intelligenciával. Szeretnék ugyanis elérni, hogy az elkészülő eszközök akár teljesen önállóan vagy emberi felügyelet mellett hozzanak döntést egy karbantartási vagy javítási feladattal kapcsolatban. A cél olyan univerzális eszközök fejlesztése, amelyek eredményesen alkalmazhatók a többféle tengeri energiaplatformokon. Az olajfúrók mellett, elsősorban a tengerbe telepített offshore szélerőműveknél kívánják hasznát venni a készülő új megoldásoknak.

A fejlesztések azonban nem csak technológiai újdonságot kell hogy jelentsenek: az illetékesek komoly gazdasági vonatkozásokkal számolnak megtérülése kapcsán.


Különösen az Északi-tenger elöregedő létesítményeit drága karbantartani, illetve lebontani, miközben az olaj ára leesett, a megújuló offshore energia pedig egyre olcsóbb lesz – mondja David Lane professzor, a Heriot-Watt University munkatársa, egyben a projekt felelős vezetője.

Mint kiderült, a fejlesztéseket több dolog is motiválja: a munkaerő-probléma orvoslása mellett az eszközöknek olyan extrém tengeri körülményekhez is alkalmazkodniuk kell, amihez az ember nem lenne képes.

Neked ajánljuk
Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban Cápabőr a levegőben? – Biomimikrivel spórol a Lufthansa Saját akkumulátorgyárat és akkumulátort akar a Porsche Változatlanul vonzóak a fenntartható alapok Márciusban belehúztak a villanyáram-fogyasztásba a magyarok
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam