2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyetemes sikerek – megvan a legzöldebb napelemes ház

A nagy sikerű Solar Decathlon versenyen ezúttal is megmutathatták tudásokat a fiatalok. A megmérettetésen húsz egyetemi csapat szállt harcba a győzelemért. A feladat nem volt egyszerű: egy olyan épületet kellett megálmodniuk, ami a teljes energiaszükségletét napenergiából nyeri. Az ifjú tudósok figyelemre méltó ötletekkel rukkoltak elő.  Az idei versenyen négy pályamunkát díjaztak.

A svájci győztesek pályamunkája, a NeigborHub  Fotó: solardecathlon.gov

NeighborHub – a szomszédoló

Az idei Solar Decathlon és a 300 000 dolláros fődíj nyertese a négy különböző svájci egyetem diákjaiból verbuválódott csapat alkotása, a NeighborHub lett, amely családi ház, de környezetbarát, és akár a szomszédok közötti találkozók helyszínéül is szolgálhat. Az épület különösen a vízmenedzsment, a megújuló energiák, a biodiverzitás, az ökológiai anyagkiválasztás, az élelmiszerek, a hulladékgazdálkodás és a mobilitás területén emelkedik ki. A NeighborHub meghatározó lehet az emberi közösség számára és eközben hozzájárulhat a környezetbarát életstílus elterjesztéséhez.

ReACT – látni és enni

A második helyet és az azzal járó 225 000 dollárt a Marylandi Egyetem reACT házának ítélték oda. Az épület önellátó, kiváló fényviszonyokat kínál, és még tápanyagokban gazdag élelmiszereket is termel. Ráadásul a reACT képes idővel a funkcióit teljesen a lakói szokásaihoz igazítani.

RISE – igényre tervezve

A harmadik helyet szerezték meg a Kaliforniai és a Denveri Egyetem hallgatói, akik a RISE nevű projektjükért 150 000 dolláros díjat kaptak. A RISE moduláris blokkokból áll, amelyek a rendelkezésre álló területhez és a lakók igényeihez igazíthatók. A rendkívül rugalmas házat mozgatható falak is jellemzik.

SILO – az energiaoázis

A negyedik helyet és az azzal járó 125 000 dolláros jutalmat a Smart Innovative Living Oasis (SILO) House és az azt megtervező Missouri Tudományos és Technológiai Egyetem nyerte el. A ház egyesíti magában a csúcstechnikát, az energiahatékonyságot és a hagyományos farmház-architektúrát. A legtöbb funkció kényelmesen okostelefonról a távolból vezérelhető és ellenőrizhető.

Neked ajánljuk
Lendületesen halad Magyarország a naperőművi kapacitás bővítésében Drónokkal a gyomok ellen Höga: Ilyen lenne az elektromos Renault, ha az Ikeából rendelnénk A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam