2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az energia napos oldala: a hazai napenergia-szektor robbanásszerű növekedés előtt áll

A megújuló energiaforrások fejlesztését támogató kötelező átviteli rendszernek (KÁT) köszönhetően a következő néhány évben megsokszorozódhat a magyarországi naperőművek száma. A kiemelkedő megtérülést ígérő naperőmű-beruházások azonban számos sajátos jogi, műszaki és pénzügyi kockázatot hordoznak magukban, amelyek kezelésére sok esetben nélkülözhetetlen a külső szakértők bevonása.

Fényes jövő vár a magyarországi napenergia-szektorra Fotó: MTI/Vajda János

A magyarországi napenergia-szektor robbanásszerű növekedés előtt áll – hangzott el a nyolcadik Fenntarthatósági Csúcson. Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal igazgatóhelyettese szerint érdemes lesz megtekinteni azokat a 2016 végén a hatósághoz benyújtott megújuló energiaforrások kiépítésére szolgáló projekteket, amelyek tervezett beépített kapacitása eléri a Paksi Atomerőmű jelenlegi képességeit.

„A következő néhány évben ugyanis több mint 2000 megawattnyi támogatott naperőmű-kapacitás megvalósítására nyílik lehetőség Magyarországon, amely kiemelkedő beruházási lehetőséget jelent mind a szakmai, mind a pénzügyi befektetők számára” – hangzott el a Deloitte Legal által szervezett Energy Breakfast során. A hazai naperőmű-építési láz elsősorban a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés támogatási szabályainak közelmúltbeli változásának köszönhető.

Dr. Erdős Gábor, a Deloitte Lefa irodavezető ügyvédje elmondta, hogy bár a naperőműprojektek kivételes befektetési lehetőségnek számítanak, több megoldandó kérdés is felvetődött. „Ilyen például a tervekben szereplő paraméterektől való eltérés, a KÁT-jogosultságok átruházhatósága, valamint a felhasználni kívánt ingatlan átminősítése. Tapasztalatunk szerint külön kihívást jelent a fejlesztők és a befektetők számára a megfelelő banki finanszírozási struktúra kialakítása, a bankok oldalán pedig a szükséges biztosítéki rendszer létrehozása igényel kiemelt körültekintést. Ezek mind olyan esetek, amelyek során szinte nélkülözhetetlen a külső szakértő bevonása” – mutatott rá dr. Erdős Gábor.

„Az utóbbi hónapokban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) több mint 2700 KÁT, azaz megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés állami támogatására vonatkozó határozatot adott ki, és még folyamatban van közel 105 kérelem elbírálása, amelyek összesen több mint 2000 megawattnyi új naperőművi kapacitást támogatását jelentik” – emelte ki dr. Grabner Péter, a MEKH elnökhelyettese.

A szakember hangsúlyozta, hogy a MEKH folyamatosan nyomon követi a beruházásokat, és igyekszik együttműködni a fejlesztőkkel annak érdekében, hogy a tervezett projektekből a lehető legtöbb megvalósulhasson. A naperőmű-kapacitások jelentős bővítése ugyanis nagyban elősegíti Magyarország energiapolitikai célkitűzéseinek megvalósulását.

A naperőmű-fejlesztések pénzügyi és befektetési vetületeiről beszélt Mező Csaba, a Deloitte Energiaszektorának vezetője is:

„Az elmúlt bő egy évtizedben nagyjából ötödére csökkent a fajlagos beruházási kiadás egy naperőművel kapcsolatban. A fejlesztések megtérülési ideje ma már 10-12 év körül van, vagyis a 20-25 éves támogatási jogosultsággal rendelkező projektek kiemelkedő befektetési lehetőséget jelentenek. Ezért nem meglepő, hogy ügyfeleink közül számos hazai és külföldi befektető érdeklődik élénken a magyarországi naperőműprojektek iránt”

Neked ajánljuk
100 Coop üzlet működhet napenergiával Halló, itt a napelemes mobiltelefon! A Facebook is a tiszta energiát lájkolja 85 000 kg újrahasznosított anyagból készült a Nike párizsi üzlete Különleges szobrok idézik meg a vadonélő állatok szépségét
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam