2018. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Energiából energiát? Napfényből és szén-dioxidból készül a zöld üzemanyag

Orosz és amerikai kutatók bejelentették, hogy olyan mesterséges anyagot fejlesztettek ki, amelyből hidrogénalapú üzemanyag hozható létre. Az illinois-i Argonna National Library és a moszkvai Institute of Physics and Technology révén vízből állítottak elő hidrogént fényérzékeny lipidek és napfény segítségével.

Így lesz a fényből üzemanyag

Az eljárás lényege, hogy titánium-dioxidot használnak a fénykatalízis létrehozására. Ezt úgy érik el, hogy fényérzékeny fehérjéket helyeznek nanokorongokba (amiket a lipidekből álló sejthártyából nyertek), amivel a bakteriorodopszin sejthártya működését utánozzák.

A nanokorongokat vízben titánnal együtt feloldják, ezzel beindul a fénykatalízis, majd platinát adnak az így kapott elegyhez. A nagyjából két-három órás eljárás során zöld és fehér fényt használnak. Utóbbiról kiderült, hogy hetvennégyszer több hidrogént képes produkálni. A tudósok innovációjukat az ACS Nano szakfolyóiratban ismertették.

A hidrogén mint üzemanyag a legzöldebbek egyike – a  hidrogénüzemű autók kipufogójából csak vízpára távozik. Az üzemanyagcellák gyártása azonban már közel sem ilyen tiszta folyamat: összetett és költséges anyagok kellenek hozzá.

A hidrogénautók működtetése zéróemissziós, mert a kipufogójukból csak vízpára távozik Fotó: pexels.com

Így lesz a szén-dioxidból üzemanyag

Amerikai kutatók ugyancsak nanoanyagok segítségével állítottak elő olyan szintézisgázt (ami szén-monoxidból, hidrogénből és szén-dioxidból áll), amelyet mesterséges üzemanyagok és más vegyi anyagok gyártásához használnak.

Az innováció annyiban előrelépés, hogy mindössze vizet és szén-dioxidot használtak fel alapanyagnak, a létrejövő elektrokémiai folyamat során rézatomokat is alkalmaztak nanoméretű aranyfelületen. Mindezt ráadásul szobahőmérsékleten.

A tudósok bíznak abban, hogy a folyamat ipari méretekben is reprodukálható lesz majd.

Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet