2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felvillanyozó felfedezés

Az Alberta Egyetem mérnökcsapata olyan innovatív módszerrel rukkolt elő, amellyel áramot lehet generálni. A felfedezés új lehetőségeket nyit meg a dörzselektromos nanogenerátorok előtt, amelyek így már nagy sűrűségű egyenáramot képesek leadni, szemben a korábbi berendezések által termelt, alacsony minőségű váltakozó árammal.

A nanogenerátorokkal kapcsolatos felfedezés valójában a véletlen műve volt: a kutatók csak azért jöttek rá, hogy az anyag képes elektromos hullámokat kelteni, mert elfelejtettek kívülről áramot adni a mintának.

A felfedezők Fotó: Univerity of Alberta

Nem tudtam, hogy miért látok elektromos hullámot – mondta Jun Liu, a jelenséget felfedező kutató.

Végül kiderült, hogy a hatást az anyag felülete és a mikroszkóp szondája közötti súrlódás okozza. Ez a mechanikai energia ugyanis elektromosságot képes előállítani, amelyből aztán a szakemberek egyenletes áramot tudtak létrehozni.

„Sokan már a prototípusszakaszban energiát próbálnak generálni, azonban a teljesítményüknek határt szab az általuk elért áramsűrűség. Ezt a problémát sikerült most megoldanunk” – magyarázta Liu.

Thomas Thundat, a kutatást felügyelő vegyészmérnök-professzor rendkívül pozitívan vélekedik a felfedezésről: „Eddig csak magasfeszültséget sikerült létrehozniuk a szakembereknek, de áramot nem. Liu egy teljesen új módszert talált a folyamatos áramellátásra.”

A nanoméretű generátorok elég energiát gyűjthetnek az elektromos berendezések ellátására. A technológiát az élet bármely területén fel lehetne majd használni.

Neked ajánljuk
Két hidrogénvölgyet alakítanak ki Magyarországon Árampiac: a magyarok kevesebbet fogyasztottak, még kevesebbet termeltek szeptemberben Az óceánok nagy, kiaknázatlan urániumraktárak Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: arsratio.hu
Vissza
Hírfolyam