2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs más hátra, mint előre: íme a légtisztító hátizsák

A levegőt szennyező ártalmas részecskéket szűri ki viselője környezetéből az a „növényi hátizsák”, amelyet a holland Delfti Műegyetem hallgatója tervezett. A Plant Bagnek nevezett kiegészítő  sokat segíthet azoknak, akik erősen szennyezett levegőjű városokban élnek.

A Plant Bag ventilátorrendszere a porszívókéhoz hasonló HEPA-szűrőn és a gyökerekkel átszőtt altalajon keresztül szívja be a levegőt, amit a hátizsákban található növények tovább tisztítanak. A levegőt a  táskához erősített sálszerű galléron keresztül csövek vezetik a felhasználó szájához és orrához.

 

Noha a HEPA-szűrők a levegőt szennyező részecskék 99,9 százalékát kiszűrik, Marnix de Kroon, a hátizsák tervezője szerint a gyökeres altalaj azokat a mikroszkopikus részecskéket is foglyul ejti, amelyeket egyébként a HEPA átengedne.

Kroon találmánya az iGreen tervezői versenyen nyert első díjat. A tudományos megmérettetés szervezője az üvegházi növénytermesztési innovációk holland alapítványa (SIGN) volt, a kiírásban olyan személyes, viselhető légtisztító berendezéseket kértek, amelyek a gyökeres altalaj légszűrő hatását hasznosítják.

„A Plant Bag praktikus és felhasználóbarát, emellett személyre szabható, akár trendi kiegészítő is lehet belőle” – olvasható a zsűri indoklásában.

A hátizsákot főleg a szélsőségesen szennyezett levegőjű városok lakosainak szánják.

Neked ajánljuk
Nőtt az asztmás emberek száma 2000 és 2019 között (infografika) Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában A siker titka vidéken, 15. rész – Falusi Fortélyok Iskolája (videó) Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: energiaoldal.hu
Vissza
Hírfolyam