2019. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áramtermelés másképp: Vedd fel a fonalat!

A Texasi Egyetem és a dél-koreai Hanyangi Egyetem kutatói egy olyan fonalat alkottak meg, amely áramot termel, ha mozgatják. A technológia alkalmazási lehetőségei nagyon sokfélék, de a legészszerűbbnek az áramot termelő ruhák megalkotása tűnik. A különleges találmánynak a Twistron nevet adták.

 Az új fejlesztés alapját olyan szénből készült üreges henger képezi, amelynek az átmérője körülbelül tízezerszer kisebb az emberi hajszálnál. Ezeket a szálakat fonallá fonták össze, majd azt szilárd polimer védőborítással látták el.

Ha a fonalat valami megmozgatja, akkor az üreges henger térfogata lecsökken, és az abban lévő elektromos töltések közelebb kerülnek egymáshoz. Mindez növeli a feszültséget, és végeredményben az áramtermelést.

 

Hosszú távon ebben vagy más hasonló technológiában ott rejlik az a lehetőség, hogy teljesen kiválthatja az elemeket és az akkumulátorokat, de a szenzorokban vagy a kisebb egészségügyi eszközökben is praktikus lenne a megoldás alkalmazása és az áram helyi termelése.

A kutatók a szabadalmi keresetük elfogadása után továbbfejlesztenék a különleges fonalat. 

Neked ajánljuk
Innováció: a lítiumionos akkumulátorok 80 százaléka újrahasznosítható Drónok segítségével lehetne tovább növelni a napelemek hatékonyságát Környezetbarát műanyagot készítenek talajbaktériumok Ennek az appnak köszönhetően eddig 55 millió fát ültettek Kínában A Hupikék Törpikék a tengerek védelmében
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam