2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ebadta fény: íme a lámpa, amelyet kutyagumi működtet

A brit kutyákat minden bizonnyal új megvilágításba helyezte az az utcai lámpa, amely az ebek ürülékéből nyeri az energiát. Az anaerob bomlási folyamatot használó találmánynak köszönhetően nemcsak az utcák lettek tisztábbak, de valamennyire a károsanyag-kibocsátást is sikerült mérsékelni.  

A módszer kifejlesztése a Worcesterhire-ben élő Brian Harper nevéhez fűződik, aki rájött arra, hogy a kutyagumit nem elviselni, hanem hasznosítani kell.

 

A folyamat teljesen egyszerű: a helyi kutyások a zacskókba gyűjtött székletet behelyezik egy, a lámpatesthez csatlakoztatott masinába, amely megindítja a speciális bomlasztási folyamatot. A szerkezetben az ürülék felmelegszik, majd azt a mikroorganizmusok elkezdik lebontani. Az így felszabaduló biometán adja a világításhoz szükséges energiát. 

Egy lámpánál nagyjából 10 zacskó ürülék elegendő kétórányi világításra. 

Az ötlet egyébként nem új keletű: nemrégiben izraeli kutatók szilárd fűtőanyaggá alakították át a szárnyasok ürülékét. Az innovatív eljárásnak köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérsékelhető. 

Neked ajánljuk
Norman 2030-ra piacra kerülhet A Szilícium-völgy és Kína közti versengés új terepe a tiszta energia lehet A szén-dioxid nemcsak szennyező, hanem alapanyag is lehet Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: kutyabarat.hu
Vissza
Hírfolyam