2018. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Ebadta fény: íme a lámpa, amelyet kutyagumi működtet

A brit kutyákat minden bizonnyal új megvilágításba helyezte az az utcai lámpa, amely az ebek ürülékéből nyeri az energiát. Az anaerob bomlási folyamatot használó találmánynak köszönhetően nemcsak az utcák lettek tisztábbak, de valamennyire a károsanyag-kibocsátást is sikerült mérsékelni.  

A módszer kifejlesztése a Worcesterhire-ben élő Brian Harper nevéhez fűződik, aki rájött arra, hogy a kutyagumit nem elviselni, hanem hasznosítani kell.

 

A folyamat teljesen egyszerű: a helyi kutyások a zacskókba gyűjtött székletet behelyezik egy, a lámpatesthez csatlakoztatott masinába, amely megindítja a speciális bomlasztási folyamatot. A szerkezetben az ürülék felmelegszik, majd azt a mikroorganizmusok elkezdik lebontani. Az így felszabaduló biometán adja a világításhoz szükséges energiát. 

Egy lámpánál nagyjából 10 zacskó ürülék elegendő kétórányi világításra. 

Az ötlet egyébként nem új keletű: nemrégiben izraeli kutatók szilárd fűtőanyaggá alakították át a szárnyasok ürülékét. Az innovatív eljárásnak köszönhetően az üvegházhatású gázok kibocsátása is mérsékelhető. 

Tovább a forrásra: kutyabarat.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Franciaország 2021-ig leállítja a széntüzelésű erőműveit (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást 2017 a megújuló energia éve volt 2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 58 tonnát nyom a világ legnagyobb villanyjárgánya