2019. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Otthon az energiában: gigantikus naperőművet építenek Ausztráliában

Nem mindennapi ötletet szeretnének megvalósítani az ausztrálok: az országban ötvenezer lakóházat látnának el napkollektorokkal és Tesla akkumulátorokkal, majd ezeket összekapcsolva egy hatalmas naperőművet hoznának létre. A projektben részt vevő lakók számára ez jó parti lenne, hiszen ők is kapnának az ingyen termelt energiából.

Ausztrália javarészt még mindig szénhidrogénekből nyeri a villamos energiát, egy 2016-os kimutatás szerint 60%-ban szén elégetéséből, ezenkívül gázüzemű turbináik vannak még jelentős számban (mindkét nyersanyagból van nekik bőven), míg a megújuló energiaforrások csak 14%-ot tesznek ki.

Az országban most azonban határozott lépést tennének az ellenkező irányba, mivel egyrészt az erőműveik kezdenek elöregedni, másrészt a szénhidrogénekért nagy a kereslet a külföldi piacokon, így azokat jó pénzért értékesíteni is tudnák.

Tesla-látványterv Fotó: Tesla

Kézenfekvő megoldásnak tűnik a napenergia, amelynek felhasználására most a Teslával közösen vágnak bele egy hatalmas projektbe: Ausztrália déli területein ötvenezer házat akarnak ellátni napkollektorokkal és Tesla akkumulátorokkal, az egészet pedig összekapcsolva lényegében egy hatalmas naperőművet hoznának létre.

A programban részt vevő házak részesülnének a megtermelt villamos áramból, sőt, a számítások szerint nemcsak ezeket az otthonokat lehetne ellátni, de még eladható plusz energia is keletkezne.

Tesla akkumulátor (Powewall) Fotó: Tesla

Ausztráliában egyébként már bizonyított a Tesla: Elon Musk még tavaly márciusban egy Twitter-bejegyzésben tett ígéretet arra, hogy egy 100 megawattórás kapacitású teleppel 100 napon belül megoldja Dél-Ausztrália áramellátási problémáit. A Tesla-vezér pedig betartotta a szavát, és a megadott határidőre sikeresen abszolválta a lehetetlennek tűnő feladatot.

Neked ajánljuk
Ez nem vicc! A perovszkites napelemek is szeretik a koffeint Sok mindent megoldhat az Artech egytengelyű napkövetője Tavaly több ezer magyar háztartás döntött a megújuló energia mellett Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: nuus.hu
Vissza
Hírfolyam