2018. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Aksi és ivóvíz is készülhet a tengervízből

A tengervíz tele van értékes anyagokkal, ám ezeket nehéz kiválogatni, és a legelterjedtebb módszer, a fordított ozmózissal működő membránok használata nagyon energiaigényes. Ausztrál és amerikai kutatók kitaláltak egy új szűrőrendszert, amely sokkal hatékonyabban állítja elő az ivóvizet, miközben az aksigyártás egyik legfontosabb alapanyagát, a lítiumot is összegyűjti.

A módszer alapját azok a fém-szerves szerkezetek adják, amelyeknek hatalmas a belső felületük – egyetlen grammnyi anyag kihajtogatva akkora, mint egy futballpálya. A MOF-nak (metal-organic framework) nevezett matériát metán vagy szén-dioxid tárolására, kémiai szenzorként és anyagok szétválasztására is használják. 

Mikroszkóp alatt a MOF Fotó: CSIRO

Ahogy a tengervíz áthalad a MOF-on, meghatározott ionokat tudnak kivonni belőle, így a többi között a lítium is fennakad a rostán.

Ez a Monash Egyetem, a CSIRO és a Texasi Egyetem kutatói által kifejlesztett módszer egyik fő előnye, hiszen az elektromos autóktól a telefonokig mindenféle eszköz akkumulátorához erre az alapanyagra van szükség. 

A módszer másik előnye, hogy a vizet elég átereszteni a MOF-on, ezért az eljárás sokkal energiahatékonyabb, mint a fordított ozmózisos módszer.

Neked ajánljuk
Jöhet a hidrogén üzemanyag! Áramtermelés másképp: Vedd fel a fonalat! Iható víz a Holt-tengerből? Ezzel a módszerrel sikerülhet Trump „környezetvédelmi” minisztériuma egy döntéssel évi 180 ezer tonna metánt szabadított a légkörre A Brenetsi-tó vízszintje naponta 16 centiméterrel csökken
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam