2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Unja a közüzemi számlákat? Költözzön ökokapszulába!

10 év telt el azóta, hogy először felbukkant az Ecocapsule, azaz az Ökokapszula terve, most viszont elindult a gyártás és az értékesítés is. És hogy miért is olyan menő ez a kis ház? Mert képes önmaga fenntartására mindenféle külső energia felhasználása nélkül, ráadásul még jól is néz ki. 

Az Ecocapsule saját energiát állít elő a beépített napelemekkel és szélturbinával, és képes összegyűjteni, valamint szűrni a saját vízét is, mindezt a legmodernebb technológiával.

Az üvegszálból és acélból készült szerkezet nemcsak önfenntartó és masszív, de igen kényelmes méretű is: majdnem 5 méter hosszú, több mint 2 méter széles, és a szélturbinával együtt közel 5 méter magas. A két, teljesen feltöltött víztartállyal együtt 1650 kilogrammot nyom.

 

A dizájnra sem lehet panasz: a letisztult külső elősegíti a vízgyűjtést, miközben biztosítja az optimális energiafelhasználást, a belső kialakítás pedig sok természetes fényt enged be. Matej Gyárfáš, a ház tervezője szerint az Ecocapsule szélturbinája 750 W, míg a beágyazott napelemek 880 W tiszta energiát termelnek. Az energiát egy 9 kWh kapacitású akkumulátor tárolja, de a ház külső áramforrásra is csatlakoztatható, ha szükség van rá. 

Így néz ki belülről az ökokapszula Fotó: Ecocapsule

A kapszula két fő részére kényelmes, pótkocsival egyszerűen szállítható.

A tervezők egyelőre csak 50 darab, bárhol telepíthető intelligens, önellátó kis lakást értékesítenek az EU-ban, az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában, de a tömeggyártás is hamarosan megindul.

A ház 89 000 dollárba kerül, de a későbbiekben a gyártó az ár csökkentését ígéri.

Neked ajánljuk
Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: gardenista.hu
Vissza
Hírfolyam